Alonso: Čini se da Ferrari ima najbrži bolid

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 1 min 26 komentara

Nakon tri dana predsezonskog testiranja u Barceloni već smo dobili i prva predviđanja o tome tko će najspremniji ući u novu sezonu svjetskog prvenstva Formule 1.

Fernando Alonso smatra da u ovom trenutku najbolji bolid ima njegova bivša ekipa – Ferrari.

“Ferrari izgleda najbrže, što je definitivno iznenađujuće.”

“To je sjajna vijest za Carlosa i za Španjolsku općenito.”

“Mercedes je također došao vrlo brz.”

Ferrari je kroz ta tri dana nakupio najviše krugova (439), a najbrže vrijeme Charlesa Leclerca bilo je pola sekunde sporije od onog što je napravio Lewis Hamilton. Međutim, primjetna je razlika u gumama u tim krugovima (C3 – C5), dok nije poznato koliko je goriva bilo u kojem bolidu i što su u tom trenutku zapravo testirali.

Lewis Hamilton je nakon testiranja rekao da ne donosi velike zaključke na temelju svog najboljeg vremena, te da je trenutno nemoguće reći bilo što konkretno.

“Možemo pretpostaviti da Ferrari nije previše razvijao svoj bolid za 2021. godinu i da je sve uložio u 2022.”

“To bi moglo značiti da su par mjeseci ispred svih ostalih. Međutim, morat ćemo pričekati i vidjeti.”


Odgovor

26 komentara

  1. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Da vidimo u komentarima sere li Alonso ili samo Toto i Hamilton, nadam se iznenađenju…



    10
    -3

    13
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Pa ne ide on za njima i daje izjave, već novinari mu gurnu mikrofon pod nos i pitaju ga, on odgovori na to. Svi će teret favorita svaljivati na druge, a u sebi gore da su to oni. Sve ove izjave su samo list na vjetru, kada se ugase crvene lampe, tad će se znati ko je brz, pouzdan itd…



      20
      18

      2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Isto to radi i Hamilton pa ga se “proziva” zbog toga, a posebno ga se ne brani ovakvim komentarima koji su svima jasni ili bi trebali biti.

        Ne obracam se osobno tebi, nego pojedincima koji su na sličnu (da ne kažem istu) Hamiltonovu izjavu pisali kako “sere”, “pili naopako” i tako dalje. Pretpostavljam da po njihovom Alonso ovom izjavom to ne radi ? 🙂Teško mi je shvatiti tu logiku, ali potrudit ću se necu ih tek tako paušalno proglasiti “mrziteljima”. Možda Alonso nema potrebe za tim jer njegova momčad i nije neka prijetnja(?) i on nije branitelj naslova? (nije ni Hamilton)…
        Valjda cu nekad shvatiti.



        11
        -3

        14
        • Michael Schumacher
          VRSV546 Prikaži

          zato što alonso ovo neizjavljuje svaki misec dok ih masakrira na stazi



          31
          25

          6
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Jbg realno kada pogledaš koliko su puta iz Mercedesovog tabora ovakvih izjava imali, a realnost je bila potpuno drugačija. I ne bi to bilo nešto specijalno za komentarisati da nisu 7-8 godina dominirali.



          12
          10

          2
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          AMG valjda da možeš sam dokučiti bi shvatio koja je razlika. Mercedes i Hamilton godinama pričaju kako su ovi ili oni favoriti ili između utrka a pomeli su prvenstvo 8 godina. Alonso kakvu god izjavu dao ne pili naopako nego vjerovatno kaže ono što on misli. Totto nije govorio da su favoriti ni kad su sve ostvljali sekundu po krugu.



          11
          10

          1
    • Fernando Alonso 14
      tapa-tapa Prikaži

      Ne znam kako da jednostavno to kažem ali Lunji i Toti ne vjerujem apsolutno ništa. Ali pitanje je od kuda tebi hrabrosti uopće koristiti ovakvu retoriku nakon svih ovih laži kojima smo zasipani od strane lunje i Tota.



      9
      3

      6
    • avalon Prikaži

      AMG … lako je zaključit ko sere ako se usporede izjave FA i LH
      FA “Ferrari izgleda najbrže, što je definitivno iznenađujuće.”
      LH “Možemo pretpostaviti da Ferrari nije previše razvijao svoj bolid za 2021. godinu i da je sve uložio u 2022. To bi moglo značiti da su par mjeseci ispred svih ostalih. Međutim, morat ćemo pričekati i vidjeti.”
      izgledat najbrže na prvim testiranjima ne znači ništa i nije prvi put da se ferrari “proslavija” na testiranjima , a kroz sezonu to nije opravda . nešto drugo je “sugerirat” da je ferrari zbog manjeg razvijanja bolida kroz 2021. par miseci ispred svih ostalih … par miseci ejjjjjjj . pa to ne bi moga pretpostavljat ni AN mada vjerovatno LH više vidi i bolje zna od adriana . a FA valjda sere kad izjavljuje “Mercedes je također došao vrlo brz.” jer npr 2. dana testiranja najbrži krug CL je bija čak 2,8 s brži od kruga LH . a možda FA tvoju izjavu bazira ne 3. danu testiranja kad je LH ima najbrži krug i bija 0,7 s brži od CL . no svi znamo da je baš 2. dan , a ne 3. pokazatelj prave brzine zar ne ? možda bi FIA trebala temeljito pregledati bolid ferraria , staviti neke senzore i podatke “isporučiti” MB da oni ustanove je li ferrari par miseci ispred MB jer svi drugi timovi su tu uključujući i RB nevažni . još bolje ako zaostaju za ferrariem u razvoju par miseci ;) :) :) :)



      4
      4

      0
      • Pirelli Wet
        r2d2 Donator Prikaži

        Iako se u većini slučajeva slažem s poantom Vaših izlaganja, unatoč tome što se ne slažem uvijek s (statističkim) argumentima koje koristite, ovaj puta mislim da Lewisova izjava drži vodu. Ono na što Lewis cilja kada kaže da je Ferrari par mjeseci ispred svih je to da se bolidi konstantno razvijaju i optimizacija aerodinamičkog koncepta donosi (bubam) nekoliko desetinki po mjesecu optimizacije. Pa sad ako je , budući nije bio uključen u borbu za prvaka prošle sezone, Ferrari odabrao koncept ranije i razvija ga par mjeseci duže, Hamilton je u pravu. Naravno drugo pitanje je da li je odabrani koncept najbolji mogući i koliko nekoliko mjeseci prednosti znači u kojoj fazi razvoja bolida.
        Potpuno se slažem da vremena testiranja ne znače puno.



        1
        1

        0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Koliko je puta Ferrari bacio fokus na iduću sezonu i ispalo je uvijek tresla se brda i rodio se miš. To ranije prebacivanje fokusa ne mora značiti ama baš ništa. Vremena na testiranjima su bitna kao lanjski snijeg jer nitko ne zna sa kakvim postavkama je tko vozio, koliko tko ima zalihe ili koliko je tko imao goriva u bolidu. To su sve nagađanja.


          0
          0

          0
  2. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    dok nije poznato koliko je goriva bilo u kojem bolidu i što su u tom trenutku zapravo testirali.

    Hvala i doviđenja.

    PS nadam se da su u pravu svi ovi što govore da je Ferrari u prednosti, al ne vjerujem dok ne vidim.



    19
    19

    0
  3. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Ma samo nek su pouzdani a za sad se cini da jesu. Jos ako je raznovrstan za svaku stazu ne moze bolje. Motor je izgleda pogodak, Mazepin je imo najvecu brzinu za par kmh vise od Gaslya u Barceloni dok su Sainz i drugi Hass na trecem i cetvrtom mijestu ako se ne varam. Ne mora znacit puno ali ako ima snage i pouzdanosti par godina smo na miru. Promatraci na stazi govore da je Ferrari stabilan u zavojima i da nije nervozan kao proslih godina a uz to imali su solidna vremena barem po ovom prikazanom. Jos ako su rijesili “pliskavičarenje” kako Mattia kaze onda je to jako lijep temelj za sezonu. Imaju sve predispozicije da uspiju i valjda je bilo dosta pehova unazad 15+ godina… Za sad ja zadovoljan



    9
    8

    1
  4. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Ono što mi se najviše svidja do sad, je što su u Ferrariju konačno mirni i samo rade svoj posao! To bi trebao biti dobar znak! Vozače imaju… samo je makina nedostajala…

    Forza Ferrari! :)



    17
    16

    1
  5. Renault
    zd1400rt Prikaži

    2009. se govorilo da testiranja ništa ne znače i da Brawn GP vozi na parama. Čak se i sprdalo na njihov račun.

    Ne tvrdim da testiranja nešto znače, ali ne tvrdim i da ništa ne znače.



    13
    13

    0
    • dejan_s Donator Prikaži

      Dobra primjedba, no stoji i to da Ferrari na testiranja već nekoliko godina izgleda odlično dok to nije slučaj u samoj takmičarskoj sezoni. Sličan dojam o poziciji Ferrarija nametnuo se i prije F1 sezone u 2019. kada je Ferrari bio u samom vrhu i po ostvarenim vremenima kao i po broju odveženih krugova.

      Epilog? Leclerc na kraju sezone 4. a Vettel na poziciziji iza. Treba sačekati prvih par utrka i vidjeti kako će se razvijati situacija.

      Za sada ima više osnove osloniti se na podatak da je Mercedes završio prošlu sezonu sa najbržim autom i da su vjerovatno još više unaprijedili motor (njihov zadnji dio bolida izgleda kao bijeli medo poslije zimskog sna) . Ne treba zaboraviti niti njihove odlične vozače kao vjerovatno niti “faktor FIA-e” koja će možda osjećati potrebu da ispravlja krive Drine zbog prošle sezone ako se ukaže zgodna/škakljiva prilika. Iako živim san da izlazimo iz tužne ere manipulacija gdje politika iza kulisa tako opipljivo kreira pobjednike i gubitnike. Što da se radi nada, još od Pandorinih vremena, se zadnja predaje i zamire.

      Za mene će biti pun pogodak ako se timovi iz “sredine” približe ekipama koje će se boriti za naslov na način da budu faktor na koji se mora računati na svim stazama a ne samo na stazama outlierima poput Monaka ili Mađarske. Da nemamo slučaj kao prošle godine gdje je Mercedes(Hamilton) trebao misliti samo o Vestappenu ili u slučaju prvog vozača RB da trebaju misliti tek o vozačima Mercedesa dok ostale mogu ladno tretirati kao zalutale ovčice koju su tu samo da popune brojno stanje.



      18
      18

      0
      • Ferrari
        nelinjo Prikaži

        Zadnje dvije sezone su bili ocajni i na testiranjima. Ali 17e, 18e i 19e su bili dobri i s razlogom se sumnjalo da mogu priprijetiti Mercedesu. I na ovim testiranjima se može posumnjti da su dobri. E sad, koliko… vidjecemo! Ja se nadam da će biti Prvaci! 😀



        4
        3

        1
  6. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Kad sam napisao da je moja prognoza Merc Fer, dobio sam hrpu minusa. Možda ih sad bude manje :)



    6
    0

    6
  7. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Na mene je Ferrari također ostavio najbolji dojam u ova 3 dana testa. Puno krugova, solidna vremena na tvrđim komponentama.
    Ali znao je Ferrari i prije biti jak na testiranjima pa su bili bezveze kad krene sezona.
    Binotto je rekao da ne donose nista značajno u Bahrein, dok RB i Merc donose updejtove.
    I dalje su mi favoriti Mercedes i RB odmah iza njih Ferrari i McL. Ali mislim da su te 4 ekipe puno blize nego prosle godine. Gdje realno i McL i Ferrari nisu mogli doci do podija u normalnim uvjetima na stazi. 4 ekipe, 4 odlične vozacke postave, samo da budu stvarno blizu jedni drugima i mislim da ni sezona mogla biti top.



    10
    10

    0
    • Ferrari
      07drogo Donator Prikaži

      Ti upgradei koje RB i Merc donose mozda i nisu cisti dobitak. Svaka promijena trazi dodatno testiranje i uskladjivanje koje oduzima vrijeme. Mozda kad usporede podatke mozda se i ne pokazu kao upgrade vec kao promasaj dok je Ferrari ako je istina da ne nosi nista novo mozda zadovoljan sa onime sta su iscitali iz testa. Vjerujem da nisu zadovoljni sa onime sta su imali u simulatoru i u Barceloni da bi sigurno donesli promijene u Bahrein. Nzn ali po meni ovo cak ni nije los znak, vise bih se zabrinuo kad bi rekli da rade na novom konceptu za Bahrein ali zivi bili pa vidjeli



      7
      5

      2
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Ja sam također mislim da će Ferrari (možda čak i McLaren) preskočiti ili Mercedes ili Red Bull. Uvjeren sam da će bar jedna ekipa platiti ceh prošlogodišnje borbe do zadnje utrke. Nadam se da je RB u pitanju, iako mi je Mercedes malo podignuo obrvu na prvom testu (shakedownu 😉)



    2
    0

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.