Andretti sklopio dogovor s Renaultom kao dobavljačem motora za 2024.

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 19 komentara

Dok su svi trenutno usredotočeni na prva testiranja u Barceloni, istovremeno se u svijetu Formule 1 događaju jako zanimljive stvari. Podsjećamo kako je prošli tjedan Mario Andretti na svom Twitter profilu obznanio kako njegov sin Michael radi na priključivanju Formuli 1.

I dok FIA odlučuje je li to dobra ideja ili ne, Andretti Global je već dogovorio dobavljača motora. Riječ je o Renaultu.

Ranije je direktor Alpinea, Laurent Rossi, rekao kako nije pametno biti dobavljač motora za neku drugu momčad tako rano, ali kako planiraju nešto takvo za budućnost. Budućnost “dolazi” 2024. i druga momčad na gridu s Renaultovim motorom bi trebala biti Andretti Global.

“Sad imamo formalni dogovor što se dobavljača motora tiče, dakle, bit će to Renault i sad napokon imam dozvolu pričati o tome.”

Činjenica kako će Andretti raditi s Renaultom su dobre vijesti za direktora Mercedesa, Tota Wolffa, koji se pribojavao kako će Andretti završiti s Ferrarijem kao dobavljačem. Kad bi se to dogodilo, Ferrari bi se izjednačio s Mercedesom po broju momčadi kojima su dobavljači. Ferrari bi u tom slučaju bio dobavljač Haasu, Alfa Romeu i Andrettiju, dok bi Mercedes svoje motore proizvodio za McLaren, Williams i Aston Martin.

“Da, bilo je puno nagađanja, čak je i Toto Wolff osobno pričao o tome. On je mislio da je možda Ferrari u pitanju.”

Međutim, Andretti nije samo dogovorio svoga dobavljača motora, radili su i na dogovoru vezanim uz izgradnju svoje centrale u Velikoj Britaniji.

“Nismo mi od jučer, znamo sve preduvjete koji su potrebni i znamo kako je faktor vremena prisutan. Jednom kad smo rekli da idemo, morali smo krenuti.”

“Tako da je puno posla obavljeno, znamo gdje je posjed i gdje će se objekti izgraditi, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Znam da imamo ljude, istaknute pojedince koji su obavili ovakvu vrstu posla, barem što se pokretanja momčadi tiče. Imamo jako puno stvari na pameti.”

Za kraj je svjetski prvak Formule 1 iz 1978. nadodao kako zna koliko je to velik i težak posao, ali kako imaju iskustva u svijetu motosporta.

“Ima puno koraka koji se moraju proći i razumijem to, ovo je ogroman pothvat, ali spremni smo za to. Imamo odlične partnere na našoj strani, Michael ima, i ovdje smo do kraja.”

“Ja osobno sam u ovome već 67 godina i znam što se događa s obje strane Atlantika. Ovo je odličan pothvat s Michaelove strane. Pokazuje koliko je ambiciozan u ovome sportu. To je njegov posao, točka.”

“Živimo i dišemo samo za utrkivanje i on je u toj dobi kada je potrebno napraviti kvantni skok, kako bi mogao biti još barem 20-25 godina, dobrih 25 godina u sportu i to je to, to nam je cilj i spremni smo za pokret.”

Mario Andretti

Odgovor

19 komentara

  1. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Mora biti Renault kada oni nemaju kupce. Formula 1 može funkcionirati ako se nekako ravnomjerno raspodjele proizvođači motora.



    5
    5

    0
  2. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Odlična vijest! Odlična!
    Neka, tako i treba.



    7
    7

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Naravno, pod pretpostavkom “debili” iz vrha F1 “prime” Andrettijevu ekipu u sport.

    Mislim
    “I dok FIA odlučuje je li to dobra ideja ili ne”…..



    9
    9

    0
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Toto kaze da je 10 momcadi dovoljno za F1…
      A ovih 200 milja bolje da ostanu u momcadi kao garancija za zavrsetak sezone koju su poceli, da ne dodje do situacija da otpadnu na pola sezone…


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ne znam. Meni je taj članak pogrešno shvaćen. Ili je autor pogrešno shvatio te izjave. To su sve izjave od ranije. Ali ne vjerujem da te izjave imaju ikakve veze sa ulaskom Andrettija 2024.



      1
      1

      0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Odlično!
    Nadam se da ovo Fia, fom i timovi neće zajebat.



    8
    8

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Super. Nakon njih, još jedna ekipa i to je najtaman



    7
    7

    0
  6. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Odlična vijest za Renault. Nadam se da će napokon pokazati iskorak s motorom u ovoj sezoni. Kako kažu – gdje ima dima ima i vatre. Hehe. Testira se žestoko, zato testovi i služe.
    Nadam se da je sklapanje ovog ugovora i ono što su ponudili/obećali Andrettiju realno i da će biti konkurentniji.



    3
    3

    0
  7. F1puls Portal
    gosuasus Prikaži

    Klasicna poslovna strategija Andrettija pritiskanjem FIA-e formalnim dogovorima. “Sve imam spremno, samo se jos na vas ceka.” Natjerat ce ih na kapitulaciju prije nego sto uopce potpise bilo koji ugovor, haha! Tako se to radi.



    1
    0

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.