Tost: Gasly može još bolje, ima fantastičan potencijal

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 1 komentara

Nakon fantastične sezone, ako je vjerovati riječima direktora AlphaTaurija Franza Tosta, Pierre Gasly još ima prostora za napredak u sljedećoj sezoni.

Kako je njegov momčadski kolega bio debitant Yuki Tsunoda, Gasly je na sebe morao preuzeti odgovornost vođe ekipe i može se reći kako je bio prilično uspješan u tome, skupivši 110 bodova i pomogavši time AlphaTauriju da dođe do šestog mjesta u poretku konstruktora. Podsjetimo, Gasly je sakupio čak 110 od ukupna 142 boda AlphaTaurija. Za Alpineom su zakasnili samo 13 bodova.

Francuz je 2019. godine bio promoviran u Red Bull, samo kako bi bio vraćen u tadašnji Toro Rosso nakon rezultata koji nisu bili zadovoljavajući za upravu Red Bulla. Od tog trenutka stvari su krenule na bolje. Iz te godine pamtimo sprint prema ciljnoj crti protiv Mercedesovog Lewisa Hamiltona na Velikoj nagradi Brazila, čime je osvojio svoje prvo pobjedničko postolje u karijeri. Sljedeće godine momčad mijenja ime u Scuderia AlphaTauri i Gasly im na domaćem terenu u Monzi donosi prvu pobjedu nakon Sebastiana Vettela 2008., a sebi prvu pobjedu u karijeri. Tu sezonu Gasly je završio 10. u vozačkom poretku sa 75 bodova.

2021. je već pokazanu brzinu upario s nevjerojatnom konzistentnošću u kvalifikacijama, te se kroz cijelu sezonu od 22 pokušaja čak 16 puta kvalificirao među prvih 6. To mu je omogućilo da sakupi 110 bodova i dođe do 9. mjesta u poretku vozača, samo 5 bodova iza Australca Daniela Ricciarda.

Šef momčadi, Franz Tost, imao je puno pohvala na račun Gaslyja i njegovog napretka, ali vjeruje kako 25-godišnji Francuz još uvijek ima potencijala za otključati:

“Ima fantastičan potencijal, ali što je važno je da ja mislim kako se on može još poboljšati. Jer to je odlučujuće kad ste na njegovoj razini i ako mu damo kompetitivan bolid – obavit će posao,100%.”

“Stekao je iskustvo kako postaviti bolid, kako čuvati gume, zna čitati utrku, što je jako važno. To možete čuti na radiju po pitanjima koje postavlja.”

“Napravio je još jedan veliki iskorak ove godine, jako veliki iskorak. I opet kažem, ako naš bolid bude dobar, on će isporučiti rezultat.”

Tost je dao iskren odgovor na pitanje može li se Gaslyju omogućiti daljnji razvoj i potencijalno približavanje momčadima s vrha:

“Ovisi koje sastojke dobro posložimo. Ako bolid dobro radi, ne vidim razlog zašto ne bismo bili uspješni s njime. Ali, pričati o borbi za naslov…”

“Infrastruktura naše momčadi je dobra, postaje sve bolja i bolja, ali ako se uspoređujemo s Mercedesom, Red Bull Racingom, Ferrarijem i McLarenom, onda smo nekoliko stepenica ispod. Ali, to ne znači da se tu i tamo ne možemo natjecati s njima.”

Franz Tost, šef momčadi AlphaTauri

Podsjećamo kako AlphaTauri otkriva svoj bolid za novu sezonu u ponedjeljak – 14. veljače 2022.

UtrkaGaslyTsunoda
Bahrein179
Emilia-Romagna712
Portugal1015
Španjolska10DNF
Monako616
Azerbajdžan37
Francuska713
ŠtajerskaDNF10
Austrija912
Velika Britanija1110
Mađarska56
Belgija615
Nizozemska4DNF
ItalijaDNFDNS
Rusija1317
Turska614
SADDNF9
Meksiko4DNF
Sao Paulo715
Katar1113
Saudijska Arabija614
Abu Dhabi54

Odgovor

1 komentar

  1. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Nije svatko da se bori za naslove. On je super vozač kada nema breme rezultata na leđima. Svaka osrednja momčad bi ga htjela. Za Sauber ili Alpinu je idealan.



    6
    3

    3

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.