Ferrari u zadnji čas promijenio plan privatnog testa zbog nesporazuma oko pravila

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 2 min 16 komentara

Ferrari je na svojoj stazi u Fioranu planirao odraditi četverodnevni test s prošlogodišnjim bolidom SF21, no u posljednji tren odlučili su koristiti bolid iz 2018. jer nisu sigurni smiju li koristiti lanjski bolid.

Na Ferrarijevoj testnoj stazi okupili su se njihovi redovni vozači Carlos Sainz i Charles Leclerc te test vozač Robert Švarcman, a svrha testa je priprema vozača za novu sezonu – takav test organiziran i je prošle godine u ovo vrijeme, a tada su osim redovnih vozača vozili i svi juniori talijanske momčadi.

Plan je bio koristiti prošlogodišnji bolid, no problem je nastao zbog nejasnoće oko pravila.

“Testni program koji je Scuderia Ferrari trebala započeti danas na stazi u Fioranu izmijenjen je jutros”, stoji u priopćenju Ferrarija.

“Čekajući informacije od FIA-je o primjeni definicije ‘testiranja prijašnjih bolida’ u 2022., koja utvrđuje koji bolid se smije koristiti u ovakvom tipu testa – odlučeno je da će SF71H iz 2018. biti korišten.”

“Detaljniji program bit će objavljen kasnije.”

Iako inače privatna testiranja smiju biti odrađena samo s minimalno dvije godine starim bolidima, momčadi su očekivale kako će im biti dozvoljeno koristiti i bolide iz 2021., s obzirom na veliku promjenu pravilnika koja umanjuje značaj informacija prikupljenih s tim bolidima. Međutim, sportski pravilnik za 2022. još uvijek nije objavljen, stoga ne postoji jasnoća oko testiranja lanjskih bolida.

I druga talijanska momčad odlučila se za privatni test – Pierre Gasly danas je vozio AlphaTauri AT01 iz 2020. po Imoli.


Odgovor

16 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    sportski pravilnik za 2022. još uvijek nije objavljen, stoga ne postoji jasnoća oko testiranja lanjskih bolida.

    Dobro je FIA pocela godinu, mozda do pocetka sezone objave pravilnik. Ili cekaju 18.2. pa da vide kakav pravilnik treba biti…



    24
    24

    0
  2. Pedalino Prikaži

    Bravo FIA. Tako se pišu pravila.
    Po broju rupa preuzeli primat od švicarskih sireva.

    LP



    2
    0

    2
  3. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Samo jedna mala gramatička opaska, Lovro nemoj mi zamjerit. Robert Mikhailovich Shwartzman (Ruski: Ро́берт Миха́йлович Шва́рцман). Sajt ima prefiks .hr, a ne .ba ili .rs.. pa bi bilo poželjno da strana imena ne prekrštavamo po Vuku, barem ne na vijestima.. iako osobno to često radim na forumu, jer sam ljen pamtiti, te mi je važniji kontekst rasprave.

    Što se tiče teme, osobno nekužim čemu smisao “testiranja” nečega što se neće koristiti u narednim sezonama. Niti mogu staviti sličan dio na bolid, niti 18″ gume, niti mašinu, te im je koncept bolida iz 2022 radikalno promjenjen. Čemu testirati nešto ako nemaš koleracije sa tehničkim pravilnikom za sljedeću sezonu? Čak su skresali model u aero tunelu na 60% od stvarne večićine, broj sati tunela ovisno o poziciji u prošlom prvenstvu, broj sati na CMD virtualnim simulacijma.



    3
    -10

    13
    • Marlboro
      Hey You Donator Prikaži

      Ja ne kontam nekad ljude. Jel ti stvarno misliš da ako je FIA rekla 11 sati CFD animacija, 3 sata tunela molim lijepo da netko može kontrolirati momčati koliko će stvarno visiti po programima ili u tunelima pa čak i na privatnoj stazi? Ja eto neko će prijavit Ferrari taman da testiraju bolid i tijekom sezone na Fioranu a koamoli da koriste programe za animacije i CFD modele i svoj in house wind tunel…



      1
      1

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Nema to veze s Vukom nego s hrvatskim pravopisom koji kaže da je Švarcman ispravno.
      https://pravopis.hr/pravilo/pisanje-imena/47/



      11
      8

      3
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Shwartzman sigurno nije rusko prezime, od kog da je uzeo, čak mislim da je tata ili netko negdje u jednom trenutku krivo upisao u knjige rođenih (orginalno je Schwartzman) i tako je ostalo. Nagađam pošto i sam imam u familiji koji su napravili istu grešku (ć u č). Stoga sumnjam da bi se treblo pisati sa Š. Moj prijatelj se preziva Dietz, i prezime koje je već pokoljenjima u Hrvatskoj u njegovoj obitelji i još uvijek se ne preziva Dic. Rusija kao i Srbija i Bosna vjerovatno mjenjaju posuđenim prezimenima u jednostavniju morfološku formu tako da ste vjerovatno u pravu, ako mu tako piše u njegovim dokumentima. No meni je nekako ljepše da prezime bude orginalno pisano kao u onom govornom području gdje je nastalo.


        0
        -2

        2
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Nije Schwartzman u originalu nego Шва́рцман. A to gdje je nastalo je neka druga priča onda… 🙂



          2
          2

          0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Kad se radi o gramatici, Lovro je apsolutno u pravu.

      I sam si napisao kako se Robertovo ime piše u originalu na ćirilici. U hrvatskoj se po pravilu za prijevod ćirilice u latinicu koristi transliteracija. To je postupak zamjene znakova jednoga pismovnog sustava znakovima drugoga pismovnog sustava po načelu »slovo za slovo«. Taj postupak nije uvijek savršen, jer hrvatska latinica nema sve znakove kao ruska ćirilica, ali postoji službena tablica za transliteraciju ruske ćirilice, pa se po njoj vrši zamjena znakova. Dakle, po hrvatskom pravopisu je Robert Mihajlovič Švarcman.

      Po tebi bi umjesto hrvatske transliteracije trebali koristiti englesku. Zašto je engleska bolja? Zašto onda ne njemačku ili francusku? Zato što je engleska trendi? Dosad već znamo da se po pravilu hrvatske transliteracije u hrvatskom npr. piše Gorbačov, a ne Gorbatchev , Dostojevski a ne Dostoevsky, itd.

      Čisto za potpunu informaciju, za isto pismo (latinicu) se u hrvatskom ne provodi transliteracija, tj. ne piše se “po Vuku”, nego se koristi original. Za pismo koje nema sustav »slovo za slovo« (kineski, japanski…) koristi se sustav transkripcije, ali to je već druga priča…



      8
      8

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        BTW, ista stvar je i sa bosanskim jezikom.
        Pike se piše Piquet.
        Švarcman (ako je Rus, kao u ovom slučaju) se piše Švarcman.



        4
        4

        0
        • Nigel Mansell
          The Simpsons Prikaži

          A ima onih likova koji u konverzaciji na društvenim mrežama pišu schupak mjesto šupak. Imam jednog poznanika za kojeg znam da ima hr-bosansku tipkovnicu a često piše tako. Na moj upit zašto, kaže… “Pa to je sad fora”😀
          Što se tiče testiranja, uvijek se ima nešto testirati.


          0
          0

          0
    • Kimi Raikkonen 7
      Iceman Donator Prikaži

      Žele vozače, mehaničare i inženjere vratiti na radnu temperaturu i onda kad dođu u Barcu da su vec u 5. brzini. Zasto? Zato jer mogu.



      1
      1

      0
  4. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    bolje tako nego da uđu u sezonu odmah s kaznom :D



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.