Déjà vu

Izdvojeno / Kolumna

Ivan Papak

Prije 8 godina 4 min 44 komentara

Hamilton vs Rosberg

VN SAD-a od samog svog početka sugerirala je da se neće raditi o klasičnom (čitaj dosadnom) GP vikendu. Gotovo monsunsko vrijeme, karakterisično za azijsko podneblje, donijelo je velike količine kiše, dovodeći u pitanje klasični F1 GP format petak-subota-nedjelja. Ono što se događalo prije nedjelje više nije niti bitno. Međutim, ono što se dogodilo u nedjelju je jako bitno. Slika koju vidite gore označava situaciju unutar Mercedesa. Ova slika dogodila se već prevelik broj puta da se radi o slučajnosti. Nico Rosberg postao je samo slijepi putnik u vlaku kojeg vozi Lewis Hamilton. U svom prošlom članku iznio sam mišljenje o situaciji u Mercedesu i ovaj GP je samo potvrda istog. Nico Rosberg postao je „persona non grata“, te najnesretniji čovjek (uz možda Fernanda Alonsa) na gridu, s razlikom što on sjedi u jednom od najdominantnijih bolida u povijesti ovog sporta.

Na samom startu, Nico je krenuo lošije, dajući Lewisu Hamiltonu priliku da u prvi lijevi zavoj uđe s unutrašnje strane i time ima prednost. Kada kažem prednost, mislim isključivo da ima priliku prvi zamotati u zavoj. Međutim Lewis uzima puno širu putanju i opet (čitaj opet opet opet) ostavlja Nici Rosbergu da odluči hoće li se sudariti. Nico je opet (čitaj:opet opet opet) prvi trepnuo i izašao vani na dio staze koji ne pruža dovoljno gripa za pravo ubrzanje i nabio se na rogove dva razjarena bika koja su bila iza. Potom se uspio vratiti, zasjesti na prvo mjesto, pogriješiti i izgubiti utrku. To bi otprilike bio kratki rezime utrke, međutim želio bih skrenuti pažnju na nešto drugo.

Već duže vrijeme se po raznim portalima priča o odnosu Nico-Lewis, te zakulisnim igrama unutar Mercedesa. Točnu istinu nećemo nikada saznati. Međutim, ono što je jasno, da u ovom Mercedesu za Nicu Rosberga nema mjesta i da uz Lewisa Hamiltona on nikada neće postati prvak. Tko misli da hoće neka prestane dalje čitati ovaj članak. Situacija u backstageu nakon završetka utrke govori sve. Govori tijela obojice vozača točno su ocrtavali stanje njihovih umova. No, pogled Paddya Lowea upućen Nici Rosbergu govori puno više. Lewis Hamilton u ekstazi, Nico Rosberg ljut na kauču. Ali nije on ljut na sebe zbog one pogreške, jer kako je i sam rekao, nije ništa tada loše učinio, auto je samo odjednom podletio. Ljut je zbog prvog zavoja, tj. svih tih zavoja u kojima je Hamilton prošao na mišiće, ne na brzinu, svih tih zavoja gdje je on trepnuo. Nico ima dvije opcije: napustiti Mercedes ili Hamiltonu već jednom pokazati zube. Pod pokazivanjem zubi ne mislim bacanje kape uz povik „ Moj je tata jači od tvog, ili vidjet ćeš ti sutra“. Trebao je djelovati u prvom zavoju, zatvoriti Lewisa i već jednom stati na kraju svim Britančevim provokacijama, makar to značilo kraj njegove ere u Mercedesu. Tada će ga barem upamtiti kao vozača s mudima koji nije dopustio da ga drugi ponižava, a ne kao plavu barbiku koja se gađa pijeskom. Tada bi to bila jasna poruka i Hamiltonu i vodstvu Mercedesa da je ovakav „sustav“ nedopustiv. Napravio je to u Spa i na kraju se ispostavilo „pojeo drek“. Međutim, budite sigurni da je to napravio još jednom da bi Lewis itekako razmislio da li bi opet to učinio. Iz tog razloga želim da Ferrari i/ili McLaren naprave konkurentne bolide, jer Vettela i Alonsa možete samo jednom nasamariti na ovakav način, sljedeći put obojica idete u zid.

Da bolje dočaram, povukao bih paralelu sa Moto GP. Neki prate, neki ne pa ću samo ukratko. Valentino Rossi i Jorge Lorenzo vode epsku borbu za naslov do posljednje utrke sezone. Međutim, u tu njihovu borbu uključio se Marc Marquez koji nema nikakve šanse za naslov, ali želi pomoću svom sunarodnjaku Lorenzu da osvoji naslov.

2

Kako to radi? Tako što već par utrka zaredom namjerno blokira Rossija, mijenja putanje u zadnji tren, rano koči i izvodi slične gluposti. Ali glupostima kad- tad dođe kraj, pa je to Marquez naučio na svojoj koži kada ga je Rossi blokirao te u tom duelu izvukao deblji kraj i pao. Ne želim ulaziti u diskusiju tko je kriv u tom dvoboju. Svoje mišljenje imam,a i snimka helikoptera je jasna. Isto tako ne pozivam Nicu Rosberga da namjerno blokira i sabotira Hamiltona. No, ukoliko ne želi da se ova slika s naslova pojavi na još jednom GP vikednu, mora to sam zaustaviti.


Odgovor

44 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Gledao sam utrku gdje se dogodio incident Rossi – Marquez….ako Rosberg želi ostati u Mercedesu treba slijediti primjer Rossija. Rossijev potez nije baš lijep, ali je odgovor na provokacijski način vožnje Marqueza, i to ne samo u Maleziji već zadnjih par utrka. Treba odgovoriti na stazi, naravno u nekoj mjeri da se ne dovodu u opasnost, ali dovoljno da se poruči Hamiltonu da bez obzira što je trostruki svjetski prvak i što je rasturio Rosberga mora pokazati respekt, na stazi i izvan staze. Da je na Rosbergovom mjestu Montoya nebi mu palo na pamet to napraviti. Kad nije prvi cvili i cirkuse kao u Mađarskoj….baš poput malog djeteta.


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      Točno to, sve ste rekli. Respekt se zarađuje na stazi, ne u backstageu. Nico mora naći pravu mjeru i način, jer ova situacija će se ponovit, u tom sam siguran. I da, Montoya je možda i najbolji primjer osobe koja bi samo jednom (ako čak i jednom) nasjela na to što on uporno izvodi. Plus, Rossi vjerojatno ni neće osvojit naslov ove godine zbog toga, al u očima navijača kao da jest, s druge pak strane, Marquez je pokazao svoje namjere.. Pa tko voli, nek izvoli.


      0
      0

      0
      • Michael Schumacher
        senna66 Donator Prikaži

        U očima navijača sigurno hoće….ali dobio je i garanciju da s Marquezom više neće biti ovakvih problema. Što se tiće Nice, teško da će moći sljediti primjer Rossija. Mercedesu će Ferrari, nadam se, zadati glavobolje i završavanje utrke s oba bolida na pozicijama 1-2 će biti važnije no ikada.
        Jako mi se sviđa što si povezao slučaj iz MotoGP-a i situacijom između Lewisa i Rosberga….odlična kolumna, jedna od najboljih koje sam pročitao na ovom portalu.


        0
        0

        0
      • Ivan Papak Prikaži

        hvala senna66, cijenim to jako. I prije svega hvala urednicima koji imaju sluha za ovakve moje “vizije” =) i da, definitivno ste u pravu, Rossi je riješio Marqueza za duže vrijeme, jer sad šta god se desi ubuduće između njih dvojice, Marquez će biti pod prismotrom. Takva politika treba Nici.


        0
        0

        0
    • mm777 Prikaži

      Kako Vama iz feraria paše Rozberg, naravno jer bi Vetel bio prvak pored njega ali Lewis neda i u Mercu to dobro znaju. Gdje su bili do dolaska Lewisa, deveti deseti. Napravili vrhunski bolid (valjda i vozači surađuju u tome) sve Vi to mrzitelji Lewisa dobro znate samo nikad nećete priznati, a on Vam kvari nedjelju za nedjeljom i tako nekoliko godina.


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        I nastavlja se……


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        mm777 … dok je bija u RB svi koji su pisali kontra seba su bili ferraristi , kad se sad piše o lewisu svi konta su opet ferraristi … stvarno nije lako bit navijač ferraria :) kad ne bi postojale nikakve tablice minulih prvenstava neko bi moga zaista pomislit da je mercedes prije dolaska LH deveti , deseti no pogled na tablice govori da je bolje plasirani vozač 2010. završija 7. , 2011. ponovno 7. 2012. 9. i jedino se to poklapa sa komentarom no “zaboravljeno” je da je merc u zadnjoj trećini sezone presta razvijat bolid , diga ruke od prvenstva . nico koji je do japana osvojia solidna 93 boda zadnjih 6 trka nije boda vidija ( zaboravija vozit ? ) , a MS je takođe postavija “rekord” karijere jer nikad u nizu nije odvozija 6 trka bez pobjede . tek 7. i njegovu zadnju trku je osvoji 6 bodova . valjda je i deda zaboravija vozit ka i nico ? interesantno da se negativni niz kod oba vozača mercedesa skoro 100 % poklopija … šta je moga bit razlog tome pitaš li se ? posli onog “legalnog” testiranja guma 2013. je merc bija poprilično nježniji prema njima nego 3 prethodne sezone , doša je LH i šta se desilo ? alonso je “ubija” levisa ( 53 boda razlike na kraju ) , lewis je osvojia 4. misto zahvaljujući kimiju kaji nije vozija zadnje 2 trke zbog sukoba sa lotusom vezanim uz financije . prije te 2 zadnje trke LH je zaostaja za kimijem 8 bodova iako je ima više odustajanja od lewisa , a sa 2 trke “viška” na kraju ga preteka za tek 6 bodova . čak je izgubija poziciju i od webbera koji je prije zadnje trke ima 6 bodova manje od lewisa . u “normalnim” okolnostima vrlo je vjerovatno da ne bi dostiga kimija koji je u lotusu za razliku od danas odvozija 2 odlične sezone . tako bi LH završija jedva bolje plasiran od nice koji je prethodnih godina vozija mercerdes koji je “ždera” gume . istina 2013. je mercedes u konstruktorskom bija puno uspješniji nego prethodne 3 no to nije zasluga lewisa kojeg je ka bolje plasiranog mercedesovca fernando “dotuka” … više je zasluga nice koji je indisponiranog massu ostvija 59 bodova iza sebe . uprkos takvom massi merc je tek za 6 bodova preteka ferrari u konstruktorskom ;) a ovo o vrhunskom bolidu i vozačima koji valjda surađuju u tome … možda i surađuju makar donekle no vrhunski bolid ne nastaje u zimskoj pauzi tj u 3 + miseca pa je stoga doprinos LH u mercu F1 W05 bija 0 . misliš li ti ka “volitelj” ( za razliku kako kažeš mrzitelja ) LH da je on vozija 19 trka 2013. i paralelno sa inžinjerima surađiva na bolidu totalno novom po mnogim parametrima za 2014. ? ovaj izraz “nekoliko godina” … ne pamtiš koliko ih je od tih mnogih godina kojim LH kvari nedilju za nediljom . pa tek godinu i pol jer 2014. je i nico 5 X ( i ove godine 3 X ) kvarija nedilje onima koji ne navijaju za mercedes i lewisa ili kako ti kažeš vama iz ferraria . u zadnje 2 sezone nico je pobjedija 8 trka , a ferrari tek 3 pa onda ferraristima ne paše ni nico ili …. , a oče li se nastavit to tek treba vidit 2016. ne bi se kladija da oče ali ni da neče . ako se RB “dočepa” nekog konkurentnijeg motora , a vidili smo u americi po mokrome kad snaga nije dolazila do izražaja kako LH nije moga napravit prednost pred ricciardom i kcyatom , čak je i preteknut da se sve možda može pretvorit u troboj . ;)


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        senna66 Donator Prikaži

        @mm777 ne mrzim nikoga u F1 pa tako ni Lewisa, nije mi problem raspravljati o manama svojih idola u F1 i MotoGP-u kamoli Lewisu kojeg ne volim, ali ponavljam, ne mrzim ga već poštujem i smatram da je zasluženo osvojio naslov prvaka kao i prošle godine. A što se tiće toga da mi Lewis kvari nedjelje, ne baš, ovu nejdelju je Lewis ne samo pobjedio nego i uzeo naslov prvaka, a moram priznati da mi je baš ta utrka među najuzbudljivijim koje sam gledao.


        0
        0

        0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Odličan članak, samo ja bi iša korak dalje do pitanja zašto Nico ne pokazuje zube. U tom grmu leži Vuk. Iman osjećaj da je Wolff nakon Spa bija više nego jasan što će se dogoditi s Rosbergovom karijerom ako se njih dva još jednom sudare, a izgleda da je toga svjestan i Hamilton pa se gura i glumi Sennu ali samo tamo di zna da može.


    0
    0

    0
  3. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    A što se tiče Rossija i Marqueza mislim da, iako on to još vjerojatno ne shvaća, Rossi će izgubiti naslov a Marc puno puno više. Godine će pokazati koliko će mu tribati da ponovo stekne poštivanje navijača.


    0
    0

    0
    • F1puls
      David Vidović Prikaži

      Ne bojim se ja za Marca, mnogi prvaci su radili sranja pa se opet na kraju gledaju kao svetci.

      Da ne pišem još jedan komentar, još jedna dobra kolumna Ivane. :D
      I nije da Marquez pomaže Lorenzu da uzme titulu, ne znači njemu Jorge toliko, on više gleda svoje interese, zašto loviti Rossijevih 10 titula, kada možeš i 9?


      0
      0

      0
      • Ivan Papak Prikaži

        Hvala kolega =) da, ima i u tome istine hahaa..al bilo kako bilo, jako mutan lik a tek je mulac…


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Mislim da Marquez baš pomaže Jorgeu, paralela iz f1 ti je Šumi 2012 Brazil, nije baš otežavao Sebu probijanje naprijed.
        A Marquez je ispao šupak na kvadrat, i sve samo ne sportaš, pogotovo ne vrijedan spomena u istoj rečenici s Rossijem.


        0
        0

        0
      • Ivan Papak Prikaži

        Ciki-F1: slažem se, u redu je pomagati nekome za koga mislis da je taj naslov zaslužio, ali na fer i sportski način, a to je da ili se boriš protiv obojice ili obojicu pustiš da odrade svoje bitke. Ako već i zauzimaš stav i pomažeš, onda to mora biti fer i korektno. Situacije iz Assena i Argentine te sada Malezije su bile sramotne


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        senna66 Donator Prikaži

        Rossi će bez problema odgovoriti pa makar ga stajalo i naslova. On je svojim potezom riješio probleme s Marquezom za sljedeću sezonu. Marquez je očito glup i previše balav ako si misli da ima pravo uništavati ikome utrku, borbu za naslov, pogotovo jednom Rossiju s kojim se slikao kao klinac dok je ovaj žario i palio.


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        I ja isto mislim da Marquez ne pomaže Lorenzu osvojit naslov jer onda ne bi u Australiji 2 kruga prije kraja samo odjurio naprijed i uzeo Lorenzu pobjedu. On je baš tom utrkom napravio Rossijiu uslugu, a nakon te utrke, odnosno u četvrtak prije Malezije, Rossi optužuje Marqueza kako favorizira Lorenza…..
        Moje mišljenje je da je ovo bila čista osveta Marqueza Rossiju zbog svih onih dvoboja koje su vodili i gdje je Marc ispao iz igre za naslov, a onda je šlag na tortu stavio Rossi na toj konferenciji.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        off je ali može malko i o moto GP –u tj VR i MM . za mene je komentar davida vidovića najprihvatljiviji je one koji misle kako je MM mutan lik , a još je mulac treba podsjetit da je i VR u kraljevsku doša sa 21 tj bija je nešto stariji od MM . i vale je igra igrice sa biaggiom ( čak se skoro desija i fizički obračun među njima ) , gibernauom pa i sa stonerom . jesu li ova trojica konfliktni tipovi , a VR nedužno janje ? evo npr jedna cretica iz doba gibernaua … u španjolskoj 2005. veči dio trke je vodija sete , u predzadnjem krugu rossi ga je preteka no napravija je grešku pa je sete opet preteka valea . zadnji krug , zadnji zavoj VR je krenija agresivno , kontakt sa seteom kojem je tada polomija dio oklopa i pobjeda VR . ali ko će se ovoga sititi jer je bilo prije 10 godina zar ne ? vale je i tada pokaza da zna odigrat nesportski kad mu treba . a sad mu treba . u sepangu je po fanovima ( a i mnogim drugima jer vale je omiljena lija ) MM kočija VR ? Ok , recimo da je bilo tako … a bi li mi ko objasnija trenutak kad je konačno vale preteka marca i umisto da onako iskusan godinam i stažom odvozi usku putanju , “udre” po gasu i pokuša stič lorenza on širi putanju , prilazi MM pogleda ga , okrene se u smjeru staze ,opet pogleda i onda “proradi kolino” . marc pada i sad rossi koji je tada zaostaja za JL 6 s , ima “slobodnu” stazu ne vata lorenza nego se njegov zaostatak za španjolcem “penje” na 10 s ?!?!??! nikome to nije čudno fanovi i “svi drugi” ? ko mu je tad smeta ? uostalom neki veliki vozači , prvaci su nakon svega izjavili Casey Stoner “If anyone else had done what Valentino did we would have been black flagged immediately, no questions asked. OK , recimo ad stoner nije objektivan jer je valjda zbog rossievih igrica dok je vozija GP nekoliko puta proziva valentine ali npr Carl Fogarty koji nikad nije doša u kontakt sa VR jer je vozija SBK koji je osvojia 4 titule u SBK pa valjda zna vozit , a I procjenit je izjavija “Think if It was any other rider they would of been disqualified from the race for sure… “ navija li I carl za jorgea ? ne zna vozit pa buca izjavam jer eto … nikad nije vozija zvir od motora , ima samo 60 pobjeda , 109 podija u SBK . virujem da i među MM , JL ili DP postoji rivalstvo na nivou “kuće” tj španjolske pa zašto bi MM “igra” za lorenza ? jer je španjolac ? a zašto ga npr u sepangu nije pedrosa pustija da pobjedi nego je on odnija pobjedu ? pedrosa za razliku od marca i jorgea nije španjolac nego taljan pa ide na ruku rossia ? a usporedab ove situacije sa brazilom 2012. di je MS pomoga sebu je smišna … MS je posi te trke ponovno otiša iz F 1 ( nažalost , da je osta i 2013. vjerovatno bi bija angažiran oko nove sezone i ne bi mu se desila tragedija ) i najbolje šta je moga učinit je ne pokušavat se nadigravat sa sebom jer da je slučajno došlo do dodira bija bi kriv za gubitak titule seba , a ovako se može špekulirat šta poneko nekd i radi . virujem da je na mistu seba bija alonso da bi michael isto postupija


        0
        0

        0
  4. sumiii Prikaži

    Nico nema muda kao ste je napisano gore u tekstu, i to je Luis znao i uvjek je isao agresivno jer zna da Nico popusta u svakom duelu.Tu je odlucivala psiha ,glava odkucuje i nema dalje.Da je Nico uzvratio u toku sezone u duelima sa Luisom drugacije bi bilo,a i pravio je pocetnicke grese uvjek,i sad na zadnjoj trci.U madjarskoj kad je Hamilton odustao Rosberg nista nije uradio da dodje do pobjede vozio je da zadrzi poziciju i desilo se sta se desilo.Samo da sledece sezone Ferari bude konkuretniji msm da Luis nece imati sanse protiv Fetela a ni protiv Raikonena.


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      Tako je, to i priželjkujemo. U takvim dvobojima obojica će se dići na najvišu razinu. Nico više ne predstavlja nikakav izazov za Lewisa. Da mu je timski kolega Alonso ili Vettel, volio bih ga onda vidjeti. Bilokakobilo, ostaje nam čekati 2016 u nadi da će se netko priključiti Mercu. Iako mislim da oni imaju jos barem 1,5 sec zalihe u tom bolidu


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Koliko li samo antipatije prema Hamiltonu. Za Vettela se slažem da bi mogao biti problem, ali Kimi. Dajte molim vas. Uozbiljite se. Zadnje dvije godine vozi kao klinac sa problemom koncentracije.


        0
        0

        0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      @sumiii, čime opravdavaš konstataciju izrečenu u zadnjoj rečenici, pogotovo za Kimija? Pa nije Lewis došao do naslova isključivo zbog bolida. Da je tako, zašto Rosberg nije prvak bar jednom?


      0
      0

      0
  5. cezar Prikaži

    Mislim da gresite u Vezi Rozberga i Hamiltona.Prvo oni voze za isti tim i ako bi zatvarali jedan drugog Mercedes bi ostao bez plasmana,naravno to odgovara drugim timovima jer ce lakse doci do pobede.
    Druga stvar a kad je recimo Hamilton njega blokirao da su obojica izleteli ,i na zadnjoj trci Rozberg ga je obisao bez problema .Prema tome verovatno je pravilo tima da je bolje da neko i ode malo sire ako treba i sa staze nego da dodje do sudara i oba bolida ostanu bez plasmana.Znaci i Rozberg je obilazio Hamiltona neko ce reci cistije ali i Hamilton je ovaj put imao unutrasnju putanju pa da je i sam Rozberg bio cist i malo ranije prikocio sve bi izgledalo bolje .


    0
    0

    0
  6. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Nico je uradio ispravu stvar sa pustanjem Lewisa na startu. Kasnije je taj mudar potez iskoristi da povede. Zato i je bio onako ljut, jer je sve ispravno uradio da bi onako glupavo izgubio p1. I po meni Nico pokazuje muda jer ostaje u mercedesu uz Lewisa sa voljom da se izbori za tu titulu. To se zove hrabrost. Ja bez obzira na sve ostavljam mogucnost da Nico uzme titulu u ovoj ekipi, a nastavio sam citati clanak. I gdje ce to Nico imati sansu za naslovom van mercedesa? Takodje, Nico je pokazao hrabrost npr protiv MS u spa, to je ono sto mi prvo pada na pamet. Nije on vesla sisao.
    A kako da Nico ponovi jos jednu spa kada bi dobio otkaz a sa druge strane bi vodstvo razmisljalo da ne mogu navodno favorizirati Lewisa. A spa je bila greska, bez namjere. Ovo Lewisovo u usa je samo utrkivanje na granici.


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      hmm hmm, utrkivanje na granici? jel znate što je granica f1 staze? mislim da znate. a jel vidite gdje je bolid Nice rosberga? jel znate koji je to put da se to dešava? Plus uspoređivanje Nice i Michaela nije bas vjerodostojno zbog raznih faktora koji su bili prisutni. Osim toga Nico je pokazao daleko više puta da nema “muda” nego da ih ima. i Vi mislite da je Nico namjerno na startu pustio Lewisa??Velite pokazuje muda jer ostaje u Mercu. Opozitno tome je da ne ide iz Merca jer nema gdje otići i da bi tek onda upao u sivilo prosječnih vozača. Što velite na to? Nije bas da bi se druge ekipe pomamile kad bi Nico bio free driver, lets face it!


      0
      0

      0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Na granici sto se tice pravila. Bukvalno se poziva da je Nico trebao izbaciti Lewisa u usa a Lewisu se prigovara za daleko manje. Covjek se bori za titulu, mogao je kalkulisati jer bi je uzeo do kraja sezone. A nije. Valjda je to pravi trkac. Ne znam koji se put desava to izmedju Nice i Lewisa, ne brojim. I ne znam koji su to faktori uticali na Michaela i Rosberga u spa. Ali me zanima koji su to faktori? Kazem mudro je postupio kada ga je pustio, za razliku od onoga sto se zeli u clanku. Ovako, moze on uraditi glupost kako se pise iznad i dobiti otkaz da bi ga eto odredjena ekipa pamtila kao mudonju, pa makar vozio na dnu poredka. Ali on ostaje kao pametan covjek gdje je i raditi ce na sebi da pobjedi. Kazem gdje da ode danas a da odmah ima kontkurentan bolid za titulu, kao sto sada ima?


      0
      0

      0
      • Ivan Papak Prikaži

        Lewisa se proziva za daleko manje? Lewis je dovoljno puta prešao granicu, Nici je jednom prekipjelo (Spa) i sada bi to trebao jednako vrijediti? I naravno da se ne ne poziva Nicu da napravi nikakav nesportski potez što jasno piše. Međutim, znate li što bi se dogodilo da se i Nico ponašao “sportski” sada u Austinu? Znate li što bi se dogodilo svaki puta do sada da se Nico ponašao kao Lewis? Što se tiče SCH-ROS referirao sam se na cjelokupni odnos njih dvojice, koji smatram da nije onakav kakav sugeriraju brojke i brojni “početnici forumaši” koji misle da je Rosberg oprao Michaela i slične gluparije. Što se tiče Spa i njih dvojice, tu ste apsolutno u pravu.


        0
        0

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Ja ne smatram da je u spa bila namjera da Nico izbaci Lewisa. Cak je i Martin rekao da je nije bilo namjerno. To je bio trkaci incident. A ne vidim tog, kao mracnog Lewisa koji eto, gazi po Nici. Nico je izgubio jer nije pobjedio Lewisa. To je to. Ne moze se Rosberga nazvati nekim bezmudim likom. Nije izgubio razlikom ( kao neke momcadske kolege ) kojom su neki drugi gubitnici znali imati. Ne fali njemu mnogo, a to sto mu fali nije Lewis sa uzeo agresivnijom voznjom. Meni je zabavno gledati njihove duele u zadnje dvije sezone. Ne znam sta bi se desilo Nici da se ponasao kao Lewis? Ne zna niko, realno… A nekada se mora zasluziti krediti, za manje fer poteze.
        Ne spadam u one koji misle da je Nico oprao Michaela. Ja sam samo naveo primjer Rosbergovih muda na spa. I bilo ih je jos tokom te tri sezone. Govorim o direktnim duelima. Cak i kada bi izgubio poziciju.


        0
        0

        0
      • mm777 Prikaži

        Bravo Vlado, dobro kažeš, pola ove ekipe sa foruma nabijene adrenalinom bi da su u utrci završili već u prvom krugu u pijesku…pa otišli na pivo


        0
        0

        0
  7. Lady Prikaži

    Sve 5 za kolumnu… :thumbs:
    Ipak, iako si povukao paralelu sa MotoGP, ne možeš usporedit Rosberg vs Hamilton sa Rossi vs Marquez. Bez obzira kako gledali na ovaj incident u Moto GP-iju, Marquez i Rossi su vrh vrhova, dok se Rosberg ne može stavit u istu rečenicu sa Hamiltonom. Rosberg nema nikakva muda za suprostavljanje Hamiltonu, osim natmurene face nakon utrke i bacanja kape…..
    Nadam se da će sljedeće godine Ferrari bit puno bliže Mercu pa da vidimo napokon dvoboj za naslov između Hamiltona i Vettela, jer gledajući ovako po snazi, samo Vettel bi se mogao sljedeće godine borit za naslov sa Hamiltonom.


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      Pozdrav Lady =) naravno da se ne može apsolutno uspoređivati, ali može relativno. Iz razloga što u svakom sportu valja imati muda i vlastitu svijest o sebi.Nico nije najbolji primjer za to dvoje pa iz toga je povučena ta paralela. Kao što recimo i Vi o životnoj upornosti možete naučiti iz vrsnih planinara, bolesnih ljudi i sl. Nisu sve stvari iste, ali sami odlučujemo koje stvari ćemo preslikati =) tako i u ovom slučaju. Nico ako nešto ne promijeni ostat će upamćen kao gubitnik u jako brzom i jako dominantnom bolidu. Ukoliko je njemu to dovoljno, meni je isto.


      0
      0

      0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Lady, ako se prica nakon utrke u usa, Nico je fer cestitiao Lewisu. I to bas fer. Normalno da ce imati takav izraz lica jer je upravo izgubio sansu za titulom. A Lewis je njemu bacio tu, vec sada cuvenu kapu. Ne vidim mjesta kritici ka Nici. Jer nesto ne pamtim da se gubitnici vesele. Pa i Vettel je imao natmurenu facu…


      0
      0

      0
      • Lady Prikaži

        Ma nije Vettel bio natmuren. To je ono kad si izgubio i matematičku šansu za naslov, ali Nico je izgubio naslov odavna jer u onakvom bolidu nije pokazao ama baš ništa. Ako usporediš Rosberga i Vettela ove godine, Vettel ga šiša vozački, a kamoli Hamilton koji ima isti bolid. Nema šta Rosberg bit natmuren nakon jedne utrke (USA) jer kao on je izgubio svojom greškom pa je ljut na sebe….. on gubi cijelu sezonu i vozi ko mlakonja i nek se ili pomiri s tim, ili neka promjeni stav u utrkivanju. Ako se sljedeće godine Ferrari još malo približi Mercu, Rosberg neće primirisat ni Vettelu, a kamoli Hamiltonu.


        0
        0

        0
  8. Marros Prikaži

    Ja bi na ovu tematiku nešto dodao. Postoje različiti tipovi vozača. To znamo. Razni Chiltoni, Di Grassii, Chandhoki, Kartikeyani itd. Vozači koji nikada ne mogu postići sredinu grida, da ne govorim o nečem više. Onda postoje vozači za koje nikada ne možemo znati da li su dobri ili ne. Na primjer Ericsson, Pic, nekada Grouillard, Van de Garde itd. Vozači koji bi možda i mogli postizati dobre rezultate no uvijek postoji nekakva sumnja i nikada ne dođu do dobrog materijala. Onda imamo na primjer vozače kao što su Di Resta, Vergne, Hulkenberg, nekada Surer, Manfred Winkelhock, Jean-Pierre Jarier, koji su okarakterizirani kao dobri vozači no uvijek “preskočeni” kada treba da se ih uzme u top momčadi. I opet ne dobivamo pravu sliku njihove vrijednosti. A onda imamo vozače tipa Thierry Boutsen, Patrick Tambay, Riccardo Patrese, Gerhard Berger, Rubens Barrichello, Jarno Trulli, Ralf Schumacher, Giancarlo Fisichella, Heinz-Harald Frentzen, Mark Webber i još mnogo mnogo drugih. To su vozači koji su rano pokazali svoj talenat, došli do top bolida, neki prije neki kasnije, no u onim odlučujučim trenutcima uvijek su naletili na nekoga u tim momčadima koji je imao više “killer instincta” nego oni sami. I poslije početnih pobjeda protiv svojih “jačih” momčadskih kolega nekako su pali u prosijek i nisu više bili neki odlučujuči faktor protiv svojih agresivnijih i ambicioznijih momčadskih kolega. U tu grupu poslije ove sezone možemo sada definitivno uključiti i Nica Rosberga. Bio je brz u Williamsu, bolji od slavnoga Schumachera u Mercedesu i na početku nekako ravnopravan Hamiltonu. No dok je Nico dugo čekao svoju prvu pobijedu, Lewis je uvijek bio u F1 sa ciljem osvojiti što više moguće. I dok je Nico uvijek bio vozač koji više manje završava utrke Lewis je uvijek bio tip vozača sve ili ništa. I zato su bile godine kada Lewis nije bio na kraju godine na pozicijama koje bi možda osvojio da je sakupljao bodove. A “killer instinct” bio je uvijek prisutan. Slažem se da Nico sa ovakvim načinom razmišljanja ne može nikako parirati Lewisu. No da li Nico ima u sebi taj način razmišljanja koji je potreban za pariranje Lewisu? Ne znam. No onaj izraz na njegovom licu na podijumu govori možda o tome da je Nico, koji naravno nije glup, ipak počeo razmišljati i o tome. P.S. Što se Rossia i Marqueza tiče, mogu reći: “Šteta.” Nije im to trebalo, no Marquez bi trebo znati da je Rossi ipak Rossi i da koliko god može biti simpatičan i tip zajebanta ipak može biti i gadno neugodan kada se ide za ozbiljne stvari. A Marc, koliko god bio veliki talenat, ove godine je svima pokazao da mora još mnogo da nauči. Možda bi se i mogao boriti za naslov prvaka, da je imao malo više pameti na početku godine i pokušavao završavati utrke a ne glumiti kamikazu. I trebao bi shvatiti da utrke na najvišem nivou nisu dječja igra.


    0
    0

    0
  9. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Može jedno pitanje za gospodina Ivana?
    Ako osuđujete ovakvo Lewisovo ponašanje, tj. izbacivanje momčadskog kolege sa staze, kako onda tumačite potez Nice Rosberga na startu kanadskog grand prixa kada je to isto napravio Lewisu?
    Pitam jer me zanima, ne zato jer sam Lewisov fan. Uostalom, to su valjda primijetili svi, da nisam neki ljubitelj lika i djela Lewisa Hamiltona :)


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      Pozdrav Diesel, pretpostavljam da mislite na 2014 Canadian Grand prix jer je u 2015 bilo sve čisto ako se ne varam? (http://www.dailymotion.com/video/x2inak1 ). Tražio sam link da točno analiziram.Ne želim da ispadne da opet branim Nicu a kudim Lewisa ali želim da pogledate to snimku pažljivo prvo gledajući samo ROsbergovu putanju za početak. Jel vidite kako se neposredno prije zavoje prekočio, kratko blokiranje prvog kotača, dakle sigurno je izgubio nešto balansa,to je uzrokovalo nešto malo širu putanju, nadalje unatoč tome njegova putanja je jako čista, a da ne govorim da je Nico sa unutarnje strane (iako ne na trkaćoj putanji) ali je sa unutarnje strane i na 08:32 se točno vidi da u trenutku “napadanja” zavoja obojica bila u identičnoj liniji, a to znači da je Lewis bio preoptimističan da u tom položaju, u tom zavoju prođe sa vanjske strane. Dakle putanja Nice rosberga je čista, pogledajte ju samo( a čak ukoliko govoirmo da je Nico kriv onda je riječ o trkaćem incidentu jer se nico blago prekočio i uzeo malo veću liniju. S druge pak strane, sad u Austinu, lewis nije blokirao kotače, te ne samo to, nego je i on skoro cijelim bolidom izašao izvan linije, dakle Nico nije imao gdje,dok je Lewis imao puno više prostora. A sad pogledajte samo putanju Lewisa u Canadi. On je u trkaćoj putanje bez sumnje, međutim on skreće u zavoj kao da nema Nice, i onda u zadnji tren trzaj volanom a bolidi su im bili poravnati.. I još jedna razlika Canada-austin. Nakon tog zavoja u canadi ide desni spori i lewis ne gubi puno jer iako je vani staze nije bilo velikih ubrzanja, dok s druge strane u Austinu slijedi veliko ubrzanje i Nico gubi dosta pozicija. Iako moram priznati da ste našli odličnu usporedbu, jer ovo je zapravo jako slično što se sada dogodilo u Austinu.Samo što mislim da tamo Nico nije izgurao Lewisa, dok ovdje Nico nije imao nikakva izbora.


      0
      0

      0
  10. Mclaren
    raca Prikaži

    Ne pratim previše moto GP, pa to ne ću ni komentirati, ali na ovo o odnosu H-R ne mogu a da ne kažem- moj naklon. Sve što već neko vrijeme govorim na različite načine, sažeto je u ovoj kolumni. Nisam zloban ni prema kome, pa tako ni prema Rosbergu, ali sve što kažem samo je odgovor na priče i ponekad pretjerano hvaljenje Rosberga bez pokrića. Dosta ga hvale i na drugom portalu, ali, kao Lewis je bezobrazan ili Nico nema sreće i sl, pa zato nije prvak. Odavno sam rekao da Nico nije “taj” i ne znam što bi se trebalo dogoditi da to postane. Isto tako se govori za onog drugog Nicu, Hulkenberga. Super talenat, šteta što ne može voziti konkurentniji bolid, kad će napokon sjesti u neki bolji bolid i slični komentari, a pogledajte kud mu forma ide. Ne pokazuje dovoljno zrelosti, a trebao bi. Pravi greške, a trebao bi ih svesti na minimum. Perez vozi isti bolid a pokazuje, ne samo konstantnost, već napredak, koliko to FI može pružiti. U Hulku ko da nema gladi za nečim više, samo povremeni, mali bljesak. Dobar je vozač, ali daleko od talenta koji bi trebao dobiti šansu voziti bolid koji se može boriti za naslov. Max je, npr., ta vrsta talenta koji će dobiti šansu boriti se za naslov, jer je pokazao od kakvog je materijala. Hulk ne. Nije slučajno što nije već završio u nekoj velikoj ekipi sa konkurentim bolidom jer oni koji se bave time već bi odavno reagirali. Da se vratim na prvog Nicu, on je imao sreće i čast voziti jedan od, kako je već spomenuto, najboljih bolida i nije uspio. Ni ne će


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      pozdrav raca, da definitivno. Ovo za Nicu Hulk sam i ja nekidan komenitrao. Mnogi kazu da se radi o velkikom potencijalu (čak se priča da bih mogao zamijeniti jednog dana Kimija) međutim do sada nije nijednom pravo bljesnuo,kao što mnogi drugi jesu u slabijim bolidima, osim naravno pobjede u Le Mansu, al to se ne može uspoređivati


      0
      0

      0
  11. gigas Prikaži

    Moje mišljenje je da NR prilikom starta sa prve startne pozicije ostavlja previše mjesta za LH te mu tako ostavlja mogućnost da izabere putanju koja mu najviše odgovara tj nema muda da ga stisne ili imaju takav dogovor unutar momčadi da nema blokiranja kojeg se,a to je očito, LH ne pridržava.


    0
    0

    0
  12. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Prvo pohvale na webaite-u i Vama koji se bavite s njome. A drugo moram se iznjeti svoje mišljenje u vezi Lewisovih poteza kako na Suzuki tako i u Austinu, mislim da je to njegov način vožnje da misli uvjek da je onaj bolid koji je malo naprijed u prednosti za odabrati putanju, s čime se i djelomično slažem, ali isto tako i za mene je ovo bilo malo ne kolegionalno što je na neki način izgurao Rosberga sa staze, iako se još dobro sječam utrke u Kanadi prošle godine kada je to isto Rosberg napravio njemu. E sada napisat ću ono što je večina napisala, iako ja jesam navijač Lewisa volio bi ga vidjeti u istoj momčadi s Vettelom ili ponovo Fernandom Alonsom koji sigurno mu takvo pretjecanje nebi dozvolili. Ali u ostalom upravo jeto možda ta razlika trenutno što Lewis ima tu nekakvu dozu hrabrosti i več 3. naslov, a Rosberg je nema i nema još niti jedan što i ne znači da je neće imati, ali pored Hamiltona teško.


    0
    0

    0
    • Ivan Papak Prikaži

      hvala hrcfaca na pohvali. Što se tiče canade lani, ispod sam u jednom komentaru iznio svoju analizu te situacije pa se slobodno ukljucite u raspravu. Da, lewis ima svoj stil vožnje s tim se slažem, međutim isto tako mislim da dobije novog momčadskog kolegu da bi se taj stil promijenio.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.