Poredak vozača: Pozicije 6-10

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 3 min 20 komentara

10. Sebastian Vettel

Kad je Vettel potpisao za Aston Martin vjerojatno nije očekivao ovakav pad u performansama kojeg su osjetili nakon rezanja podnice na zahtjev Pirellija. Iako je i sam na posljednjem team-radiju rekao da nije zadovoljan svojim performansama jer je imao puno sitnih grešaka, ove sezone je osvojio dva druga mjesta u bolidu koji na tim pozicijama nema što raditi (Azerbajdžan, Mađarska), od kojih je jedno izgubio zbog nedovoljne količine goriva u bolidu nakon završetka utrke. Za prvu godinu u novoj ekipi zaslužuje da ga se jedva progura u gornju polovicu vozačkog poretka.

9. Esteban Ocon

Esteban Ocon će 2021. definitivno pamtiti po svojoj pobjedi u Mađarskoj, ali i po prvom dijelu sezone gdje je maksimalno iskoristio zakržljalost bivšeg umirovljenika Fernanda Alonsa. Nakon lošeg starta sezone u Bahreinu nanizao je četiri utrke u bodovima, da bi onda iduće četiri utrke imao dva odustajanja i dva 14. mjesta. Do kraja sezone bio je redovit u bodovima, izuzev Rusije, SAD-a i Meksika. U kvalifikacijama se dobro držao i ima skor 11:11 s timskim kolegom, ali smo dojma da Fernando s njima nije imao previše problema jednom kad se malo upoznao s bolidom i vratio u formu.

8. George Russell

Mr. Saturday je subotama uglavnom bio uvjerljiv protiv slabašnog Latifija (prosječna startna pozicija 13 naspram 15,95), ali unatoč dobroj sezoni ne možemo zanemariti vrlo prosječnu posljednju trećinu sezone. Nakon jednog boda u Rusiji se potpuno pogubio i prečesto bio u društvu timskog kolege. Podij u Belgiji reći ćemo da je zaslužio barem zbog odličnih kvalifikacija, ali je sam sebi uskočio u usta izjavama nakon Abu Dhabija. Nije si pomogao ni izjavama tijekom i nakon utrke u Imoli gdje je iz utrke izbacio Valtterija Bottasa. Iduće godine može zaboraviti na isprike i medijske pogurance. Dolazi u Mercedes gdje ćemo ga pratiti baš svaku utrku, a ne samo kad bljesne.

7. Charles Leclerc

Carlos Sainz je onaj dečko za kojeg vam kažu da se ne trebate brinuti, a ove godine je Ćarli pao na tom ispitu. Nakon što je uvjerljivo porazio Vettela činilo se da je on nova velika manga u F1 kojem samo treba dobar bolid i eto ga na vrhu zajedno s Verstappenom. No, dok se Max smirio i počeo kontrolirano riskirati svojom vožnjom – Charles još uvijek prečesto griješi. Ako je Mazepin u svojoj zasebnoj kategoriji po pitanju incidenata – Leclerc je odmah u idućoj skupini i ove je sezone dobro koštao Ferrari. Nitko ne sumnja u brzinu, ali to je samo jedan aspekt. U trećoj sezoni u Ferrariju očekuje se da će pobijediti novajliju, bez alibija, bez isprika. Kao najbolji rezultat ima podij iz Britanije i šest četvrtih mjesta. Za usporedbu, Sainz ima četiri podija.

6. Fernando Alonso

Za Fernanda Alonsa je suvišno komentirati vozačke vještine, a ove sezone smo malo bolje upoznali njegove pravedničke nagone. Često se svađao sa sucima, često im se i rugao i dovodio do apsurda njihove odluke. Naravno, kad netko radi cirkus, onda taj cirkus vrijedi istjerati do kraja, umjesto da se kolektivno pretvaramo da je sve u redu. U tom pogledu kapa dolje za 40-godišnjeg Alonsa. Imao je podij u Kataru, ali kao najbolju vožnju svejedno možemo izdvojiti Mađarsku, gdje je održao defenzivnu lekciju Lewisu Hamiltonu. Ne očekujem nikakvu egzekuciju “el plana” niti spektakularne rezultate iduće sezone, ali on je dokazao sve što je trebao dokazati. Ovo dalje je samo bonus.

Galerija


Odgovor

20 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    5. Gasly
    4. Norris
    3. Hamilton
    2. Sainz
    1. Verstappen

    😉



    9
    6

    3
  2. Williams
    Sinek Prikaži

    jel poredak po skillu/rezultatima il karakteru? pola ulomka o russellu posvećeno njegovim *izjavama*…

    lista je skroz ok ali vidljiv je taj dislajk prema englezu dok je npr alonso standardno već najveći kralj, borac i poštenjačina. također, neka su njegova kritiziranja sudaca bila čisti bulšit kao npr USA



    11
    3

    8
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Alonso je lik za pravdu, ali je također veoma neobjektivan pa istjeruje pravdu samo kroz sebe. U njegovoj glavi on je uvijek žrtva. Istina u nekim situacijama je bio žrtva nesreće ili loših sudačkih odluka, ali nekad kao da živi u svom svijetu i vidi nepravde u situacijama koje su potpuno čiste.



      6
      3

      3
  3. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Dovro pisano, veselo čekam nastavak. Što se tiće lekcije ja bih radije rekao da je Petrov bio bolji učitelj a što se tiće Lewisa s nadimkom ‘krvosljednik’, odlično zna svoj posao i ima vremena (sjetimo se kanade i Vetela i mnogih drugih prije i poslje).



    2
    -14

    16
    • Fia
      Realista Prikaži

      Lupas gluposti iz frustracija (Alonso se nikad ni nije dovoljno priblizio da napadne). Tada nije bilo DRS-a i bilo je gotovo nemoguce prestici bolid na toj stazi (Abu Dhabi sa originalnom konfiguracijom + bolid Petrova podesen za brzinu na ravnom)
      Ja bi prije krivio slavni Ferrarijev pit wall koji je isao pokrivati Webbera (Red Bull im je bacio mamac, a ovi su ga ne samo zagrizli nego progutali do kraja).



      26
      24

      2
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Dali bih i ja tebi mogao ponoviti tebi tvoje prve dvije riječi , a imao bih debelih razloga to učiniti? Na toj stazi se je itekako moglo preticati. Itekako se je mogao približiti Petrovu ali dalje nije išlo-dali poradi setupa kod petrova ili nećeg drugog. Zašto Fernando to nije mogao a želio je, nije me briga. Ostalo je u povijesti F1 da nije uspio. Zato oprez sa tvoje prve dvije riječi.



        2
        -5

        7
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Moglo se pretjecati ali jako tesko, ti bolidi su bili jedni od najgorih za cisto utrkivanje a bridgestone gume su mogle trajati 3 utrke te je zbog toga i uveden drs a pirelliu naredjeno da naprave raspadajuce gume, plus renault je te godine vidjevsi utjecaj f ducta pricekao sa uvodjenjem istog vjerovatno zbog nedostatka novaca i kada su ga napokon uveli u belgiji stavili su ga na main plane za razliku od svih ostalih i tako dobili dodatnih 5kmh, cak je i mclaren vidjevsi ucinak kod renaulta nakon par utrka prebacio na main plane.
          Ti bolidi nisu davali neku pretjeranu zavjetrinu, mozda 8-10 kmh kad si jako blizu a zbog double decker difuzora je bilo jako tesko bit blizu.
          Nije to kao danas sa drsom i zavjetrinom 30kmh razlike.
          Ne branim Alonsa jer realno morao je nesto napravit, a on je u 40+ krugova imao 1 polunapad i to je sve.
          A i da je obisao petrova morao je jos i rosberga tako da mu je tu Ferrari glat uzeo naslov i ostalo je povijest.
          Kao sto bi doticni rekao mozda je to karma jer je zbog njegovog tima massa 2 godine ranije izgubio naslov.
          Lijepo bi bilo da nagodinu svi bolidi budu u pola sekunda pa da gledamo raspasoj.
          Relativno sam siguran da ce se jakosni poredak mjenjat vise puta u sezoni zbog manjka iskustva trenutnih inzenjera s ground efektom.
          Budemo vidjeli …



          8
          8

          0
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Na toj stazi se je itekako moglo preticati.

          Na toj stazi i sa bolidima kakvi su te godine bili se itekako NIJE moglo preticati.

          Ipak, slažem se sa ZJ11 da Alonsa ne treba zbog toga braniti, jer nije nešto posebno ni pokušao. S obzirom da je to bila zadnja trka sezone i da nije imao šta izgubiti, trebao se baciti na glavu pa ako prođe, prođe!

          Inače Ante, Charles Leclerc nije Ćarli, nego Čarli 😀



          3
          2

          1
  4. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Citajuci razlog Leclercovog 7 mjesta sticem utisak da on nije ni za top 15 :D

    Ima li ista da je dobro uradio kad je 7mi? :D



    5
    0

    5
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa po čistoj brzini je meni bolji od Sainza. Kažu da je jako puno koštao Ferrari a ako se ne varam i Sainz je na 3 uzastopna gp vikenda polupao auto. Najveća razlika je nastala na utrkama Monaca, Mađarske, Rusije i Abu Dhabija. U tim utrkama je Sainz osvojio 62 boda a Leclerc 2. U Monacu nije startao , u Mađarskoj ga je pomeo Stroll, u Rusiji se kockao sa gumama , a ovdje na zadnjoj utrci je Ferrari pokusao sa njime nešto sa extra boksom no Ferrari na pravcu nije bog zna što za preticati bolide poput McLarena. U prijevodu u najboljim utrkama za Ferrari i Sainza i utrkama gdje se očekivala dobra žetva bodova Leclerc je dobio skoro jedno veliko ništa. Slupali su se jedan i drugi. Sainz je odradio vrhunsku sezonu ali nije imao peha u utrkama koliko i Leclerc. Dok Leclerc ima previše toplo hladnih vikenda. Jedan vikend je odličan pa dva tri u potpunosti nevidljiv. Meni je ovaj njihov dvoboj najbolja preslika one uzrečice da je nekad bolji vrabac u ruci nego golub na grani. Da se lagano vozio za Norisom u A.Dahbi uzeo bi 5 mjesto u poretku. Išli su na neku suludu kocku sa extra boksom i popusili. Jos vecu glupost je napravio u Rusiji. Stizao je Maxa za p7 i ovaj ode po nove gume i zavrsi na p2 a ovaj debelo van bodova. Leclerc po pitanju promišljenosti, i taktike ima još puno žganjaca za papat. Uspoređivat ga sa Maxom i što je ovaj radio i kad je glupo jer Max još lani je radi iste takve početničke greške. No on je i duplo duže od Leclerca u F1. Budemo vidjeli slijedećih sezona kako će se on razvijat. Čista brzina nije dovoljna za uspjeh, no opet ću se osvrnuti na Maxa i priče o njegovoj glavi da lani, kako nikad neće biti prvak ako tako nastavi. Tako možeš riskirat kada ti ništa nije na kocki. Max kada je došao u igru za titulu se promjenio iz korijena. Možda bi tako i neki drugi vozači. Drago mi je da je tako dobar vozač poput C.S došao u Ferrari i da mogu jedan drugog terati do krajnjih granica. Isto tako je Max mogao ostati bez naslova da se nije dogodilo što se dogodilo u zadnjoj utrci u zadnjem krugu. Dali bi to bilo pošteno naspram jedno 60 prosutih bodova ne njegovom krivicom? Pa slično je i ovdje. Leclerc je na dvije utrke ostao bez ičega gdje je Ferrari ocekivao dobre rezultate a ne svojom krivicom. Treba uvijek pogledati širu sliku.



      8
      7

      1
  5. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Nevezano za ovu temu.
    Ritiro Hamilton: Bottas si candida, De Vries pronto per l’Alfa Romeo


    0
    0

    0
  6. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Wapi…i meni je cudno ali tako pise talijanska stranica,sad sto ce biti cemo vidjet,svi nesto nagađaju,lupaju,ko ce ga znat



    1
    1

    0
  7. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    14-8 (od ovih 8, dvije koje nisu zavrsene, jedna pp) omjer protiv timskog kolege u trkama, i u kvalama 17-5, a gubitnik si! :)



    2
    2

    0
  8. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    na tekst o Alonsu sam se naježio.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.