Dva minusa ne čine plus, ali barem je bolji pobijedio

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 11 min 131 komentara

x4
x1

“Ovo je skandalozno. Navijao sam za Maxa, ali ovo je neviđen skandal i sramota,” stiže jučer poruka nešto malo nakon 15:30. Odgovaram mu: “Cijela sezona je skandal, ovo je karma.” Nešto malo kasnije stiže poruka drugog pošiljatelja: “Kaj sad ako promijene poredak? Prvaka?” Treći šalje sliku s Red Bullom i porukom “In Max we trust!”. I prvi i drugi i treći inače prate F1 i sve su ovo popratili uz puls preko 150. No, stiže i poruka prijateljice. Kaže: “Aaaaaa… Šta sam radila u životu da ovo nisam pratila”, dok u pozadini slušam kako moja ljepša polovica i njezina sestra razgovaraju o strategiji Mercedesa, nemogućnosti da oni prvi uđu mijenjati gume jer bi izgubili poziciju na stazi, ovlastima trkaćeg direktora i sjajnoj obrani Sergija Pereza. Nadrealno.

Prije par dana sam u podnožju jednog članka napisao komentar autora “Po svemu viđenom, sutra i preksutra ćemo gledati epski duel: Lewis i najbrži bolid protiv Maxa i kozmičke karme.” To je komentar izazvan šljamovskim taktikama Sky televizije, a iako poluironično napisan jer ne vjerujem u karmu – ipak imam izraženu želju da neka viša sila, kako god da je želite nazvati, barem približno poravna količinu baksuza dvije kompetitivne strane. Nešto slično se na kraju i dogodilo, ali, nećete se iznenaditi, osjećaj na koncu i nije tako dobar. Može se reći da je Lewis trebao pobijediti, i bili bismo u pravu jer je u Abu Dhabiju bio nedodirljiv, ali onda ulazimo u teritorij “trebalo je”, a to je ove godine plodno tlo za raspravu. Pa, idemo barem malo.

Trebalo je vratiti prednost stečenu kraćenjem zavoja u prvom krugu koje je pomalo nalikovalo na Meksiko 2016. godine. Trebalo je Lewisu dati upozorenje za blokiranje Mazepina na posljednjem slobodnom treningu prekjučer. Da, trening je, i da, događalo se da se to ne kažnjava. Ali, s obzirom na to da je ista praksa primijenjena prije točno tjedan dana, teško je neprimijetiti da se ovdje suci nisu htjeli miješati u, zapravo, svoj posao. Kad smo već kod Saudijske Arabije – tamo je sijaset stvari koje je ili nije “trebalo”. Trebalo je kazniti Maxa za vratolomne obrane u 1. zavoju, a nije ga trebalo kazniti za ono što je klasificirano kao brake-test. Vjerojatno najsporiji i najdugotrajniji brake-test u povijesti utrkivanja. Nije trebalo kazniti Mercedes s 25 tisuća eura zbog incidenta na treningu jer su oni na vrijeme upozorili Lewisa da iza njega nadolazi bolid u bržem krugu. Ali opet, čini se da se suci nisu previše htjeli miješati u svoj posao. Nadalje, nije trebalo pregovarati s Red Bullom i Mercedesom oko toga kakve im ponude Michael Masi može pružiti uoči restarta utrke. Koliko god to bilo prihvatljivo na Općinskom sudu u Križevcima kad se Mara i Bara spore oko ćaćine zemlje, teško da je prihvatljivo na sportskom terenu. Trebalo je u Brazilu kazniti Verstappena zbog obrane pozicije izvan staze i izgurivanja Hamiltona. Trebalo je, trebalo je…

Da nastavim nabrajati – vjerojatno bih pisao kolumnu do večeras. Tek smo na četvrtoj utrci od kraja, i nabrajao sam samo s vrha jezika ono što je vezano za prva dva vozača. Ako iz ovog cirkusa može proizići jedna dobra stvar, bit će sve vrijedno toga, a to je da se FIA napokon uozbilji i unutar organizacijske strukture Formule 1 postavi kompetentne ljude koji će to raditi iz vikenda u vikend. Toliko je daleko otišao ovaj diletantizam da u ovom momentu zvuči nevjerojatno da i vozači i ekipe i mi navijači poznajemo pravilnik i da nakon incidenta možemo procijeniti što će biti odluka sudaca. Ovako – kad su dva vozača pozvana u sudačku sobu, ne da ne možemo pretpostaviti koja će kazna biti nego često ne možemo pretpostaviti koji od njih će zapravo dobiti kaznu. Lijepo je paradirati okolo, ali bilo bi lijepo pritom i obavljati svoj posao. Jean Todt, koliko god dobrog učinio za FIA-u, ipak nije napravio ništa po tom pitanju. Ako išta, s odlaskom Charliea Whitinga smo izgubili i njegov faktor iskustva na kojeg se barem uvijek mogao pozvati. Slijede izbori za novog predsjednika FIA-e, a Graham Stoker i Mohammed bin Sulayem su kandidati za koje se trenutno vjeruje da su u neizvjesnoj borbi za to mjesto. Sve je spremno za reformu, samo je pitanje ima li volje za to ili su svi tako ušuškani u svoje pozicije da neće izlaziti iz topline i komfora koje pružaju sponzorski Mercedesi. Dva minusa (ili stotinu minusa) ne čine plus, ali dojma sam da bi ovaj jučerašnji organizacijski kaos ipak mogao rezultirati pozitivnim promjenama. Morao bi.

Stiže kasnije nova poruka, pita prijatelj “Jesi mislio da će Mercedesovi prigovori proći?”, a ja mu kopiram poruku koju sam ranije napisao u drugom razgovoru “Nema šanse”. Dok smo iščekivali odluku sudaca nisam zapravo ni znao za članak 15.3 koji kaže da Masi ima glavnu riječ kad je u pitanju sigurnosni automobil i tu može nadjačati pravilo na koje se pozivao Mercedes. Svejedno, svi koji pažljivo prate Formulu 1 malo duže – znaju da nikakav protest ne dolazi u obzir. Pobogu, pamtimo utrku koja je pobijeđena tako da je namještena namjernim sudaranjem sa zidom – a ta pobjeda se još uvijek piše u povijesnim knjigama i nikad nije ni izbrisana, ni poništena, niti je vraćena na zadnji krug prije nego što je prevara odrađena, kako je Toto jučer tražio. Prevarante se malo pecnulo po prstima, i ajde, dobro je, nećemo sad biti zlopamtila. Kakve šanse onda ima Mercedes? Nikakve. Široki auditorij je vidio i proslavio prvaka i oplakao gubitnika. Priča je tu gotova. Ipak, fiškali će zaraditi dnevnicu, slučaj će ići na višu instancu i za očekivati je da će se negdje do polovice siječnja Mercedesovi social media administratori praviti mutavi i izbjegavati čestitati novom prvaku.

Srećom, Lewis i Anthony Hamilton su pokazali klasu i poniznost i čestitali svome rivalu. Anthony je otišao do boksa Red Bulla i pozdravio i tatu Verstappena, na čemu mu se treba skinuti kapa. Bilo je vrlo lako duriti se nakon ovakve utrke, i imao bi potpuno pravo da je ljut na trkaćeg direktora, ali kod Lewisa se samo dalo iščitati da je umoran i ispuhan. Ovaj put jednostavno nije išlo. Konkurencija je na momente bila prejaka, a unatoč nerazmjernoj količini sreće tijekom sezone, previše pogrešaka i pokoji loš vikend su onemogućili da sakupi dovoljnu zalihu da u finale sezone s očito boljim bolidom uđe uz matematičku prednost. Kad protiv sebe ima Maxa Verstappena i kad bolid nije redovito najbrži – sve je to malo teže za izgurati. Nakon utrke je stigla instrukcija da izbjegava medije i ne daje izjave, a to je vjerojatno savjet odvjetnika s kojima su došli u Abu Dhabi. Ti isti odvjetnici su prošle godine izvukli Manchester City iz UEFA-inog bana, što znači da nisu šalabajzeri. Lako tako kad odvjetnici ne ulaze u budget cap. Nešto je bure na društvenim medijima podigla poruka brata Nicolasa Hamiltona koji se pomalo osramotio svojom reakcijom, ali je i to razumljivo nakon utrke s ovako visokim tenzijama. S druge strane, Toto Wolff je noć proveo partijajući u Abu Dhabiju i na tim amaterskim snimkama se vidi da je ipak pronašao snage da proslavi osmu konstruktorsku titulu pjevajući i “surfajući” na publici.

Čini se da je najveća tuga bila u kampu dominantne britanske medijske mašinerije. Laprdalo se tu sve i svašta satima nakon završetka, a sad su odjednom kolektivno bili čudom začuđeni kako se utrka vodila. No, jasno je i zašto. Sve to dobro znamo od ranije, samo što se događalo na štetu drugog kampa pa se guralo pod tepih. Tako se dugo nakon utrke raspravljalo o različitim teorijama, i to ne samo o sigurnosnom automobilu i kraju utrke nego i o strategijama Red Bulla. Pa je Checo “fucking legend” Perez u utrku navodno krenuo s manje goriva nego što je bilo potrebno za doći do cilja, a sve u svrhu ometanja Lewisa Hamiltona. Briljantno, tko god da se toga dosjetio. Naravno, neće analitičari nikad reći da je to njihovo mišljenje niti da se slažu s njime, ali će mučki to podmetnuti uz “netko je rekao, ne slažem se, ali evo izreći ću to pred milijunskim auditorijem pa neka internet i viralnost učine svoje”. Pridružio im se i George Russell koji je histerično vrištao preko Twittera čim je utrka završila: “THIS IS UNACCEPTABLE!!!!” Čini se da će se Grgo savršeno uklopiti u svoju novu ekipu.

Na drugom kraju spektra imamo Kimija Raikkonena koji se uz malo riječi i još manje propovijedi oprostio od Formule 1. Slika njega kako odlazi iz paddocka s kćeri na ramenima, suprugom i sinom pokraj sebe je jedan od ljepših kadrova u zadnjih 20 godina. Takvoj ljudini možete poželjeti samo da ga sreća prati i neka ostane svoj. Sakupljače followera, lajkova i ostale sitne karijeriste će ispljunuti ista ona mašinerija koja ih je i progutala, a gospoda ostaju gospoda.

Abu Dhabi je sjajno zaključio i AlphaTauri s četvrtim i petim mjestom. Mali, ali žestoki Yuki je završio ispred Gaslyja i lijepo zahvalio ekipi uz nadu da će iduće godine biti puno više ovakvih partija. Tsunoda je vjerojatno jedan od najneuvjerljivijih vozača ove sezone, a zanimljivo da su mu dvije najbolje utrke, po njegovim riječima, prva i zadnja. U Bahreinu je komentirao da mu se činilo kako je F1 lagana i očekivao je da će svakog vikenda završavati debelo u bodovima. Nije mogao biti više u krivu. Ipak, Abu Dhabi je pokazao da nije potpuno zalutao i sad je na njemu da s tom formom nastavi i iduće godine.

Vrijedan pohvale je i Carlos Sainz koji je ove godine, kad se sve zbroji i oduzme, porazio Charlesa Leclerca. U onoj predsezonskoj anketi dobio je samo 19%, što znači da je dobar dio nas bio u krivu oko tog predviđanja. Charles je kiselo čestitao svom timskog kolegi, a Mattia mu je odgovorio da ih čeka “puno zabave” iduće sezone. Zvuči dobro. Ali, kao da smo to već negdje čuli? Aha da, svake godine dokle nam sjećanje seže. Jedino gore predviđanje od tog Ferrarijevog imali smo za McLaren gdje je čak 86% glasača smatralo da će Ricciardo pobijediti Norrisa. Australac sa svoje 32 godine na leđima nije više “mlada nada” i ako se hitno ne snađe iduće godine s novim bolidima pretpostavljam da će vlasnici shvatiti da na rukama imaju vozača koji je miljama daleko od “best buy” opcije.

72 dana su preostala do testiranja u Barceloni gdje ćemo po prvi put u akciji vidjeti nove bolide. Puno puta nam je obećana “potpuno nova era”, ali je svejedno teško povjerovati da će se jakosni poredak drastično promijeniti. Ipak, ja bih se kladio da ipak hoće. Ne zato jer imam nekakav neoboriv logički dokaz za to nego zato što mislim da mora. Red Bull je na jedvite jade “skinuo” Mercedes i to nakon što ih je nevjerojatno jako pogodila promjena s odrezanom podnicom. Stavimo to u kontekst. Pad forme Racing Pointa s 2020. na Aston Martin 2021. ih je lansirao u donji dio sredine poretka. Slična filozofija (cinici će reći – copy/paste filozofija) je Mercedes lansirala direkt u naručje Red Bullu. Zanimljivo za nas, zanimljivo za sezonu, super, ali ako uz takvo “rezanje krila” i dalje sezona završi s njihovim uvjerljivo najbržim bolidom – onda možemo samo zamisliti kakva je prednost bila (i kakva bi bila) da je podnica ostala kakva jest. Prema tome, idemo k novom resetu i tko zna što nas čeka krajem veljače u Barceloni. Što god da to bilo, tko će dočekati vidjeti nove bolide na stazi. Još ako budu vižljasti i divlji kako se očekuje – sve je moguće.

Svima koji ste i ovu sezonu popratili uz naš portal od srca zahvaljujemo. Jest izlizana fraza, ali sve bi to bilo puno dosadnije da se ne poprati ovako, zajednički. U zadnja 24 sata napisano je više od 1100 komentara, što ispod članaka, što na forumu. Od toga je moralo biti izbrisano manje od deset. To je na čast svakom od vas koji ovo čitate. Tenzije su visoke i vjerujem da svatko dobije impuls napisati srčano što mu prvo padne na pamet, poklopiti nekog i opsovati nešto, pogotovo ako je ranije napisana neka provokacija. Odustati od toga, izignorirati, prijaviti ili jednostavno napisati ciliviziran komentar je razlog zašto i danas radimo ono što smo krenuli 2015., pa tako budemo i dalje.


Odgovor

131 komentara

  1. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Suzdržati ću se od cjelokupnog komentiranja kolumne jer mislim da bi na kraju došli do zaključka da se kod određenih “pogleda” slažemo da se ne slažemo 😃

    Ali moram stati u obranu Russella…

    Pridružio im se i George Russell koji je histerično vrištao preko Twittera čim je utrka završila: “THIS IS UNACCEPTABLE!!!!” Čini se da će se Grgo savršeno uklopiti u svoju novu ekipu.

    Bilo tko, pa tako i Russell, ima pravo reći da je ono jučer bilo “unacceptable”, a pogotovo netko tko je dio F1 grida, nebitno iz koje momčadi, nadam se da će i drugi vozači sa nama podijeliti svoje viđenje situacije i odluke sudaca.
    Zadnja rečenica citata je nepotrebno targetiranje i paušalno prosuđivanje.



    18
    -5

    23
    • Jerry194 Prikaži

      Nije samo ono jučer bilo “unacceptable”, nego još puno toga ove sezone, nažalost.



      20
      17

      3
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Trebao je to reći svome timskom kolegi koji je prouzrokovao onaj vašar. Iskreno, njegov protest je bio jedini i nekako šupko-uvlakacki, jer gle čuda Russell će iduće sezone voziti za Mercedes. Ovaj Russellov protest je ništa drugo nego mali pritisak, da stvori lančanu reakciju, da ne bude samo jedan tim se buni, već i vozači, samo na njegovu nesreću niko drugi se nije oglasio.

      Da se ne lažemo, sve dok je Hamilton u Mercedesu svi drugi ce biti vodonose, tako i Russell, očigledno malo bolji od Bottasa. Juče je pokazao da Mercedes može da računa na njega.



      40
      38

      2
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        NIsam 100% siguran da je Đuro sam od sebe napisao taj tweet, moguće da ga je vidio na svom telefonu kad i svi ostali….



        21
        19

        2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        jedini i nekako šupko-uvlakacki

        Baš zbog ovoga i napisah, targetiranje…

        Ne mogu pojedinci imate barem staloženo mišljenje o nekom Mercedesovom vozaču, koji nije odvozio niti jednu utrku za Mercedes (je jednu, e onda mali Russellovo ne da je govno, nego je Mercedesovo govno), a zamislite još da je vozio utrke za prvenstvo protiv Ferrarija i njihovih vozača, princip vam je uvijek isti, nikada nećete mrziti Latifija, Hulkenberga, Pereza, Giovinnazzia, tako ne biste ni Hamiltona da je čitav život vozio u Williamsu i držao se svoga posla, ali bi vjerojatno i Kimija na njegovom mjestu častili koliko treba.

        A o ovom Russellu se zna da je dobar, ponešto je pokazao, a još je i…

        Jednom kada Lewis ode, neće vam biti dosadno.(ako bolid bude konkurentan).



        2
        -13

        15
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Latifi, Hulkenberg, Perez i Giovinnazzi nisu napisali ovakav tweet.
          A nisu ni duže vrijeme pod Mercedesovim ugovorom (iako voze za drugi tim).
          I neće sljedeće sezone svaki dan imati brifing kod Tota.

          Mislim da je Đuro do jučer imao sasvim dobar tretman u komentarima i da mu je jedina mrlja na karijeri bio onaj sudar sa Bottasom. Pod mrlja ne mislim na vozačku grešku (jer ih bilo još) nego na gluposti koje je pisao poslije sudara, tipa izgovori šmizgovori.



          19
          18

          1
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Da si pratio moje misljenje o Russellu, ne bi ovako pisao. Ja sam jedva cekao da on dodje u Mercedes, da barem malo dinamike unese, ali sve sto ce on uraditi tu jeste da asistira Hamiltonu. Dabogda ja pregrizao jezik, ako bude drugacije.

          No, cinjenica da je Russell prvi potegao neki vid protesta, je nista drugo nego dodvoravanje ili cak direktiva iz Mercedesa. Cak se I Bottas nije oglasio, niti bilo ko, pa I da su mislili isto kao Russel vjerovatno im je Hamiltona preko glave.



          3
          3

          0
      • Mercedes
        OldFox44 Prikaži

        Slazem se s tobom u potpunosti sto se tice Hamiltonovih vodonoša (sarkazam). Ja pratim Hamiltonovu karijeru od pocetka i nikad nisam vidio njegove vodonose. ;I
        Vodonoše ne uzimaju pobjede i naslove kao sto su to radili Alonso, Bottas i Rosberg. Kakve su to vodonoše?
        Ham kad dobije drugi su vodonose, kad drugi dobiju onda je muk.
        Kao fan Hamiltona drago mi je sto Ham jucer nije uzeo naslov, jer sad znamo da tu nema teorije zavjere da kraljica pomaze sir Hamiltonu. ;p
        Russell iduce godine ce biti sve samo ne vodonosa.
        U RB smo vidjeli sto znaci biti vodonosa otkad je Ricciardo otisao. Svi po redu su od pocetka bili vodonose, testirali setupove, dijelove za prvog vozaca..vodonoša ima širi spektar nego sto neki misle da taj isti vodonosa samo nesmije prestici prvog vozaca u utrci.



        4
        -14

        18
        • Alfa Romeo
          Tito Prikaži

          Da odbranis sebe najlakse napasti drugog …. u cemu je problem a vodonosom .. ham je imao botasa kao vodonosu jel mu se micao ,jesu ga usporavali jesu i sto ce mo da se lazemo .. ista stvar je i s Maxom samo sto je s maxom situacija sto se to javno reklo sergio i oni prije da pomazu njemu i u skupljanju bodova ……tako ce biti i u drugim timovima kad se budu borili za medalje ….. ne razumijem sto vas toliko boli sto su hamu osim alonsa bili vodonose …jedini problem je sto mercedes laze da nemaju jedan dva zato je rozberg i morao otici dali su mu jedno prvenstvo i magla mali



          16
          15

          1
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          nisu rosbergu dali prvenstvo. frajer se izborio na jedvite jade, jer je lewis zaspao na početku sezone. za picinu dlaku, slično kao i max.



          1
          1

          0
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      Russell je kontroverznom odlukom FIAe također profitirao u Belgiji uz riječi “Nije bitno kako je došlo do podija, sve se to računa.” Uz osmijeh od uha do uha.

      Klasično licemjerje.



      6
      6

      0
    • Sc
      RafaelaF1 Prikaži

      Vidičemo šta če govoriti kad ga dočeka sudbina Bottasa


      0
      0

      0
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Slažem se skoro od riječi do riječi s napisanim člankom.

    Za reformu FIAe bi trebao predsjednik iz Finske, sve južnije od toga je previše korupcije i/ili imperijalizma.



    27
    24

    3
  3. Blue Flag
    manualgearboxfan Prikaži

    Par pitanja mi se motaju po glavi a to je: Michael Masy je sigurno pravno pokriven kad je donio onu odluku, dakle ta stavka pravila postoji a on je jucer odlucio primjeniti bez obzira sto nije nikad dosad, onda se odlluka moze sagledavati samo s moralne a ne s zakonske strane, sto je od navijaca do navijaca subjektivno tj nije ispravna ako njegov ljubimac nije u tome profitirao..ista stvar kao i miljun puta kada raspravljamo da li je za neki sudar tijekom sezone trebao biti vsc, ili sc, a navijaci to promatraju da li je njegov ljubimac od toga profitirao ili ne…druga stvar koja mi pada napamet je: da li bi odluka masy-a bila svima ispravna da su i ham i verstapen bili na istim gumama i na istoj starosti guma? Da li bi ko masyev-u odluku smatrao ispravnom? Mislim da bi vjerojatno svi rekli “ to legendo, nek se sad kolju zadnji krug”….sto nas dovodi do trece stvari zasto merc nije isao u box, a nisu isli jer su se bojali 2 stvari: gubljenje pozicije na stazi, i samim time nemaju povjerenja u lewisa da bi obavio pretjecanje na maxu jer su vidjeli da je ham izgubio cijeli krug dok je pereza na starijim gumama presao, dakle odlucili su bit konzervativni i nepovjerljivi prema lewisu..safety car i masy su samo istaknuli njihov pristup



    20
    14

    6
    • Formula1
      Formula Fan Prikaži

      Mislim da Mercedes nije imao povjerenje u Maxa, čega smo svi svjedoci. Plus DNF je odgovarao Maxu.

      Zar nije bilo logičnije istaknuti crvenu zastavu, i onda bi imali 5 krugova borbe sa istim gumama.



      5
      -1

      6
      • Blue Flag
        manualgearboxfan Prikaži

        Da slažem se, bojali su se DNF-a, ali ne znam baš koliko bi crvena zastava bila dobra ideja…start s crte, svi gladni pozicije u 5 krugova s novim gumama, mogao se netko iz pozadine prekočiti u gužvi, i zamisli da je izbacio lewisa ili maxa….show 3x veći nego je ovo sada…a i sada je više nego dovoljan



        6
        6

        0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Mislim da se MB bojao više toga da utrka ne završi pod SC i onda su maknuli Lewisa iz pozicije za naslov. Jer na novom softu, protiv starog harda bi pretjecanje obavili i lošiji vozači od Lewisa i Maxa.
      Plus dodatni faktor strah od DNFa.



      1
      1

      0
  4. Formula 1
    tomz Prikaži

    Ante, ta tvoja prijateljica i sestra ljepše polovice, imaš njihov Instagram? Pitam za frenda… i za sebe.

    Krkanske šale na stranu, fino sročen tekst. O ovoj sezoni će se puno pričati.



    8
    4

    4
  5. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Kakva FIA ove godine, takav i portal ove godine.

    Subjektivan, nestručan, netolerantan prema kritici i bolno nedosljedan. Vijesti su se pretvorile u osobne kolumne, a kolumne u epske maštarije i plodno tlo teoretičara zavjere.

    Glavni urednik zaziva karme, kozmička božanstva i više sile u borbi u jednoj motorsportskoj seriji. To je sve što morate znati.

    Na kraju (stručno i objektivno) urednik kaže tko je bolji. Bolji? Jednako stručno kao i oni što se u nedogled nabacuju je li bolji Messi ili Ronaldo. Suludo i bespotrebno uspoređivanje dva genija i nezrelo biranje tabora poput nekakvih srednjoškolaca.

    Neću niti pisati koliko bi drugačije izgledala ova kolumna da su jučer bile obrnute uloge na kraju utrke. I to je ključ.

    Prestao sam komentirati na ovoj stranici nakon XY izbrisanih komentara. Pljuvačinu fanova Maxa i mrzitelja Lewisa sam rado čitao i rado kontrirao, ali protiv agende i jednoumlja vrhuške Portala – ne ide.

    Njihova stranica, njihova pravila. Da imam svoju, možda bi i ja radio isto kad bi bio frustriran. Ne znam.

    Sportski dio:

    Bravo Max, bravo Lewis. Nema podjela, bili ste vrh vrhova i nema mjesta toksčinosti. Odbijam je. Lewis mi je broj 1 i branit ću ga, ali to nikad nije razlog za sipanje otrova.

    Klinjo budućnosti u naletu protiv legende i veterana. Uživao sam, i nije mi žao što prvi naslov ide u Nizozemsku, a ne tko zna koji u Britaniju!

    Volim ovaj sport, volim rasprave, ali ovdje ne ide.

    A sad – adio!



    18
    -24

    42
    • Robert Kubica
      Yura Prikaži

      Koliko god netko pokusava biti objektivan, tesko je ne sagledati cinjenice i vidjeti tko je imao vise srece i sumnjivih sudackih odluka. U ovoj sezoni se previse puta dogodilo da su isti slucajevi rijeseni razlicitim rjesenjima za razlicite vozace. Svi se mozemo sloziti da je FIA zajedno sa sucima odradila katastrofalan posao ove godine. Medutim, dojam autora (i koliko vidim velike vecine pratitelja F1) je da je “pravednije” zavrsila titula u Maxovim rukama.

      Drugim rijecima da je Lewis osvojio, bila bi puno veca steta nepravde prema Maxu nego obrnuto, mislim da objektivno gledano to svi mogu zakljuciti.

      Osim toga, zasto onda pratis F1 gdje prevladavaju Britanski mediji? Poznato je da “malo” guraju svoje decke (pogotovo Hamiltona) i manipuliraju vijestima u njihovu korist, dok druge vozace blate i osuduju ako dospiju u konflikt s njihovim mezimcima. Usporedi samo sudar u Silverstoneu i sudar u Monzi, odnosno reakciju medija.

      Dakle, u redu ti je dugotrajni britanski bias prema vozacu za kojeg navijas, ali ti zato smeta malo subjektivnog zacina autora na stranu Maxa.



      12
      8

      4
      • Mclaren
        Fittipaldi Prikaži

        Autor ne piše “pobijedio je onaj s manje sreće”, nego pobijedio je bolji. Dakle, sezonu prepunu obrata, tijesne borbe i katastrofalne FIA, on svede sve na pobjedu boljega.

        Da je Max jučer dominirao na 99% utrke i na kraju izgubio prvenstvo zbog izmišljenog pravila, sigurno bila ista retorika. Ha.

        Pravda i nepravda, sreća i nesreća su parametri za ljude bez dovoljno logičke razboritosti, to im služi da opravdaju svoje mišljenje i popljuju tuđe bez da se previše suoče s realnošću. Mitologija protiv činjenice.

        Ne stavljaj mi riječi u usta, nisam niti spomenuo britanske medije niti tvrdio išta o njima. Britanski Sky nije sasvim objektivan prema britanskom vozaču. Čudo. Isto kao što je čudo da nizozemski Ziggo živi i diše za Maxa.

        Neka im slobodno F1 oduzme licencu za emitiranje na F1 TV i službenom YouTube kanalu, protestiraj. Nije me briga. Ne volim ničiji bias prikriven profesionalnošću. Bio to Sky, Autosport ili Pulsmedia.



        10
        -3

        13
        • Robert Kubica
          Yura Prikaži

          Autor ne piše “pobijedio je onaj s manje sreće”, nego pobijedio je bolji. Dakle, sezonu prepunu obrata, tijesne borbe i katastrofalne FIA, on svede sve na pobjedu boljega.

          Ukoliko vozac pobijedi unatoc slabijem bolidu i manjka srece u odnosu na protivnika, mislim da se vrlo lako moze zakljuciti da je bolji pobijedio, rasplet zadnje utrke ne mijenja cijelu sezonu vrhunske voznje Maxa.

          Ne stavljaj mi riječi u usta, nisam niti spomenuo britanske medije niti tvrdio išta o njima. Britanski Sky nije sasvim objektivan prema britanskom vozaču. Čudo. Isto kao što je čudo da nizozemski Ziggo živi i diše za Maxa.

          Razlika je u tome sto Ziggo nije glavni broadcaster F1, dakle neusporediva je stvar. Moja poanta je bila da ako ne podnosis malo subjektivnosti, kako mozes pratiti F1 ili bilo koji drugi sport? Nemoguce je postici potpunu objektivnost ni u kojem segmentu, ali bezveze je kritizirati na takav nacin.



          12
          8

          4
      • Mercedes
        Sinna1967 Prikaži

        Daj si u miru pogledaj sve duele Maxa ove godine, zaboravi da je to Max, zamisli da je npr. Mazepin, pa onda objektivno sagledaju što taj vozač radi. Da npr. Mazepin uđe u zavoj u Monzi kao Max, rekao bi da je to normalno?



        7
        -3

        10
        • Robert Kubica
          Yura Prikaži

          U nekim situacijama je bio previse agresivan, ali generalno to je svrha utrkivanja. Medutim ne mogu vjerovati da si od svih situacija naveo Monzu… U toj situaciji ni jedan ni drugi nisu popustali, Max nije htio samo pustiti mjesto Lewisu koji mu nije bas dao previse prostora, tako da da rekao bih da je to nomalno.

          Zato su Sky mediji stupili na scenu i stvorili ogroman pritisak da se Verstappenu dodijeli kazna, predstavili su incident kao da je pistoljem pucao iz bolida, dok se incident u Silverstoneu pomeo pod tepih jer je kazna za Lewisa bila vise nego smijesna. 10 sekundi kazne nakon crvene zastave na pocetku utrke za bolid kao sto je Mercedes je bilo smijesno.

          Iskreno bilo kakvo krivljenje Verstappena za opasnu voznju protiv Lewisa je apsurdno, obzirom da je on taj koji je opalio u zid s usporenjem od 51G.



          12
          9

          3
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          @Yura: U Monzi po meni imaš situaciju u kojoj Max ulazi u zavoj na način na koji ga ne može savladati a da ostane na stazi ni da je sam na stazi (ne pri toj brzini i pri tom kutu), potpuno nerezonski, da to napravi npr. Tsunoda rekao bi čovjek ajd neiskusan je, ali Max koji je već 7 godina u F1 bi trebao razmišljati pametnije I još na kraju cinično kaže “Tako je to kad se ne ostavi prostora”. Pa kojeg prostora, kad ga uopće nije ni bilo. Lewis je ispred njega, zavoj je lijevi, Lewis ostaje strogo na trkačoj putanji.
          U Silverstonu je Mercedes donio upgrade i dobio na brzini. Max je valjda računao da ima dovoljno razlike da presječe preko nosa Lewisovog bolida (jer se opet ponašao kad da desno od njega nema nikoga, iako je vidio Lewisov bolid desetak metara ranije) ali po toj putanji i uz tu razliku brzina to nije bilo moguće. Svrha utrkivanja bi bila da najbrže savladaš stazu/krug ali bez dovođenja drugih sudionika svojim postupcima u dubozne situacije. Max jednostavno ide na silu, a znaš kako se kaže vrč ide na vodu dok se ne razbije.



          6
          0

          6
        • Robert Kubica
          Yura Prikaži

          Max ne bi bio Max da ne vozi na noz. Odlika svakog velikog vozaca u formuli je da su donekle ludi (Senna, Schumi, Hunt, Lauda…)

          Isto tako ne bi bio prvak danas da je pustao takve situacije brzem bolidu. Na polovici sezone kad je Mercedes poceo dovoditi nadogradnje cinilo se da ce biti repriza proslih sezona kad izvuku i po sekundu brzi bolid po krugu. Sva sreca nisu se uspjeli toliko odvojiti ove godine, pa je ipak odlucivala vozacka vjestina. Siguran sam da Max ne bi vozio tako agresivno kad bi imao znacajno brzi bolid od Lewisovog.

          F1 bi bio jako dosadan sport da nema vozaca poput Maxa.



          7
          5

          2
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          @Yura: Jedno je voziti agresivno a drugo je konstantno ugrožavati druge zbog svoje agresivnosti i dovoditi ih u problematične situacije i pokušavati silom proći tamo gdje to nema logike. Znači po tebi je logično da ako ne mogu pobijediti vještinom idem na silu? To onda nije sport, jer ako se svi ne moraju pridržavati istih pravila to je anarhija. Meni zbog Maxa F1 nije nimalo zanimljivija, samo strepim kada će sebe i druge dovesti u nezgodu. Svi se mogu lijepo kulturno brzo i vješto voziti, osim gospodina Maxa za kojeg pravila solidarnosti na stazi ne postoje, svi drugi su tu samo nebitna kulisa.



          2
          -4

          6
        • Robert Kubica
          Yura Prikaži

          Uopce se ne bih slozio da konstantno ugrozava druge. Svi oni na neki nacin ugrozavaju sebe kad sjednu u bolid koji moze doseci te brzine. Max vozi agresivno, medutim u zadnje dvije godine ima manje kontakata s drugim vozacima od npr. Lewisa, ali nitko ne spominje tu cinjenicu. Obojica dobro znaju kako trebaju voziti da bi bili prvaci i kakve prljave trikove moraju izvoditi.

          Zato npr Bottas nikad ne bi mogao postati prvak. Uvijek daje prostora suparnicima i igra “fer”, zato i drugi to iskoristavaju.



          4
          2

          2
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Znas kako Fitipaldi , Ante Vetma ti je profesionalan i objektivan novinar na ovom sajtu , isto kao sto je to Martin Brundle na Sky-u :D

      Ali obojici se ne moze oduzeti to da vole ovaj sport i prate ga sa strascu kao i mi sami, pa otuda i takvi ispadi na sajtu koje smartamo pod neprofesionalnim. Ali svakako mu ne mozemo oduzeti cinjenicu da je napravio sajt/mjesto za zabavu sviju nas koji volimo ovaj sport. Ja za bolji ne znam,a bar su ostali novinari pravi novinari pa eto ima i ta doza objektivnosti,samo sto svi znamo ko je tvorac sajta pa njegova rijec malo jace odjekuje,samim tim i malo jace vrijedja nas ostale.

      Sto se tice ekipe na sajtu,tu je vec do tebe,moras biti zreo i pametan i shvatiti da si na internetu , i vidjeti ko su ustvari navijaci Formule 1, ko su provokatori koji dolaze da lijece svoje frustracije jer se valjda bolje osjecaju kada nekome nesto odbruse na internetu,moras znati ko su djeca koja skupljaju ova odobravanja jer je to sad fora modernog doba,isto kao na youtube gdje se takmice ko ce prvi komentarisati objavu ili imati sto vise lajkova na komentar.

      Ja sam sebi izdvojio ekipu na sajtu sa kojom komuniciram i kome odgovaram na komentare i sa kim ulazim u raspravu, za koje mozes reci da su pravi navijaci F1,iako su oni svi idalje protiv mene (Frnatic,wapi i ostatak ekipe,pozdrav za ekipu )

      Ove ostale ignorisem ,kao i cinjenicu da ja imam 655 minusa na svom profilu, to me bas ne dotice.
      Tu i tamo odgovorim nekim svojim vjernim provokatorima , cisto eto kada mi poklanjaju toliku paznju, da ne ostanu razocarani (Boris Ferrari fan i Ciki F1, pozdrav za ekipu )

      Nadam se da ce sljedece godine Ferrari biti uz Mercedes koji ce zamjeniti Red Bull ,da se ne prepucavamo preko Maxa, pa da napokon mozemo da zapalimo sajt sa raspravom koja ekipa je gora , ovi sto su imali pravo veta na sve odluke u F1 ili ovi sto su kupili 8 titula



      11
      3

      8
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Nadam se da će sljedece godine Ferrari biti uz Alpine i McLaren u borbi za prvo mjesto.
        I da ćemo vidjeti kako se Toto i Horner svađaju oko sedmog mjesta.



        6
        4

        2
      • Ayrton Senna
        OffLiberyMedia Prikaži

        Zašto lično prozivaš urednika portala? Jel zaista nemaš ništa ljepše u životu raditi? Urednik, zamisli, pa ima svoje mišljenje? Razapnite ga odmah… Bravo, balkanizam rekao bih.

        Dok najgledaniji F1 kanal (sky) ima komentatore koje sluša, realno oko milijardu ljudi, plaču kao mala djeca kad Hamilton ostane 3sec u boxu kamo li šta drugo, ti si se javio da razapneš jednog Antu, entuzijasta koji ti je omogućio uopšte da ostaviš svoje mišljenje, koje je blago rečeno, u mnogo puta bilo odliv inteligencije – možda je to razlog tih 655 minusa?

        Pričate o brisanju komentara? Ovdje pišem aktivno tri godine i brisani su mi komentari samo oni za koje pišem nešto lično ostalim posjetiocima ovog portala, i najvjerovatnije će i ovaj biti izbrisan, ali nadam se da ćeš pročitati prije nego što bude, jer zaista ne znam otkud tebi pravo da pišeš išta o Vetmi.

        Ne sviđa ti se portal? Ostavi oproštajnu poruku na forumu i izvoli nađi sebi mjesto gdje ćeš sa odlivom intelekta biti prihvaćen, niko al apsulutno ti niko ne brani.



        13
        7

        6
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Ako ti ja spadam u provokatore onda si fulao ceo fudbal.
        To što mi imamo različita viđenja kroz sezonu ne znaci da te provociram, tj to bi znacilo da i ti meni spadas pod provokatore dok te ja ipak vidim kao “zaslijepljenog” navijaca Lewisa.
        Ali ajde, nek si ti sretan ovako kad ne znas za bolje.



        7
        2

        5
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          Ciki pitati me 45 puta na sajtu kako ja u nazivu imena imam i NR Nico Rosberg i LH Lewis Hamilton nije provokacija? Ako sam ti jednom napisao da su to moji inicijali imena i prezimena a ne Nice Rosberga?


          0
          -4

          4
      • Mercedes
        Sinna1967 Prikaži

        Vetma je sve, samo ne objektivan. Evo, ja ga molim da nam javno objavi svoje viđenje incidenata u Monzi, Silverstonu, jučerašnjeg prvog zavoja ili bilo kojeg drugog incidenta ove ili prijašnjih godina pa da analiziramo kako tko vidi stvari i s kojim argumentima (to bi nam mogla biti dobra zanimacija za iduća 72 dana).



        3
        -5

        8
        • Ayrton Senna
          OffLiberyMedia Prikaži

          Napravi svoj portal pa budi objektivan.



          10
          8

          2
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          A na ovom portalu nema mjesta objektivnosti? Ja nemam problem ako netko navija za nekog drugog, trećeg, petog, ali ako dijelimo zajedničku strast prema u ovom slučaju F1, onda moraju postojati neki temelji koji su neupitni, inače se nikad oko ničega nećemo moći složiti. Mora postojati neko temeljno razumijevanje o fizici na kojoj počiva F1, putanjama, pravima, drugim sudionicima. Inače se to svodi na puko navijanje bez razumijevanja uzroka i posljedica.



          4
          -1

          5
        • Ferrari
          07drogo Donator Prikaži

          Koliko ja vidim ovdje autor ne iznosi vijesti i cinjenicno stanje gdje bi svaki imalo profesionalan izvjestitelji trebao biti maksimalno objektivan iako ruku na srce to je jako tesko bit u potpunosti pogotovo u sportu gdje svatko ima svoga favorita kojem svijesno ili nesvjesno naginje.
          Ovo je kolumna u kojoj autor iznosi svoje vidjen je na tijek sezone/utrke/incidenta i cega vec ne a tu moze napisat sta god hoce. Na nama je da se sa time slozimo ili ne da to prokomentiramo, argumentiramo u nekim kulturnim granicama ili da napišem nešto svoje pa da vidimo tko ce se sa time slozit.



          5
          4

          1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Nisam protiv tebe. Ne znam niti tko si, pa ne mogu biti protiv tebe.
        Ne radim ništa što bi tebi moglo ikako naštetiti.

        Imam eventualno drukčije mišljenje od tebe. To je ta fina razlika koju treba naučiti primjenjivati, ne raspravljaj o nadimku nego o mišljenju koje je izrekao.



        10
        9

        1
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          wapi nisam mislio da si licno protiv mene ,nego da nisi u taboru Mercedes Hamilton , mislim ni ne moras biti u tom taboru,ali nisam nikada vidio od tebe neki pozitivan komentar upucen prema Mercedesu i Lewisu,ako grijesim oprosti mi.



          2
          2

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Ma gle. Meni je ponašanje Mercedesa iritantno. Recimo ne pomicanje pištolja za promjenu guma s puta autima koji izlaze iz boxa. Svi to rade, osim Mercedesa jer žele da suparnici imaju što više prilike za zajebat nešto. Pa Totovo slanje mailova direktoru utrke – to pristojni ljudi ne rade. Neke stvari u F1 nisu bile zabranjene jer su se natjecala fina gospoda kojima nije padalo na pamet utrčavati u sobu sucima i objašnjavati kako su se malo zbunili….

          Momčadi su vodili plemići …. :D

          Sad će nakon što je Toto napravio cirkus od toga zabraniti da šefovi momčadi zovu direkciju utrke.

          Sportski aspekt, meni kao navijaču Ferrarija je dodijao Mercedes, a dodijao je mnogima. Recimo 2005. je FIA prekinula dominaciju Ferrarija pomoću guma. Dominacija RBa je prekinuta novim motorima. Od 2014. FIA koja je ovakve nizove redovito prekidala nekim velikim promjenama nije učinila ništa. Kad je imala priliku prišarafiti Mercedes radi nekih upitnih praksi (DAS, spaljivanje ulja….) pustili su da to ide dalje. Kad je bila sezona u kojoj je najveći problem s gumama imao Merc, oni su dopustili Pirelliju da popravi gume. Inteligentni upravitelj F1 cirkusom bi rekao: “gume su kakve jesu, snađite se”, jer bi vido priliku da se sezona učini zanimljivom.

          Pa kad vidiš da Kimi dobije kaznu, a Lewis ne jer se malo zbunio. ILi da Gio bude kažnjen u roku od 35 sekundi, a Hamilton u roku od 35 minuta za identičan prekršaj onda se zapitaš jell slučajno da samo momčadi u kojima Toto ima vlasnički udio daju Safety car i jeli slučajnu da se šefovi Libertyja voze u AMGovima sa Stuttgart tablicama. Jel bi ti gledao Ligu prvaka u kojoj bi suci sudili u dresovima Bayerna i smatrao te suce objektivnima?

          Još da su Mercedesi i Aston Martini najbolji sportski auti na svijetu koji mogu držati F1 automobile na stazi pod pristojnom brzinom, oni stave te traktore kad ih usporediš s Lambom ili Buggatijem ili Koenigseggom ili Maseratijem ili ….

          Dakle, ja imam problem sa FIAom u smislu upravljanja sportom i sa Mercedesom u smislu etikete i etike u ponašanju na i oko staze.

          Nije uvijek dobro za sport kad netko rasteže pravila ponašanja do krajnjih granica. Počelo je s Briatoreom, nastavlja se s Totom, nadam se da će zaključiti da se ispuhao i da mu je dosta F1, jer mislim da je sljedeći korak potpuni prelazak na tamnu stranu sile.

          A evo for the record da napišem nešto pozitivno o Mercu:
          Mercedes je u proteklih 7 sezona dominirao sportom, od superiorne tehnike do vrhunske strategije u utrkama. Zaista im se nitko drugi nije ozbiljno približio.. Kao inženjer divim se njihovoj inventivnosti i sposobnosti da toliko godina budu ispred ostalih. Što se tiče LH, mislim da je on uvijek jako dobro trgovao svojom bojom kože i od sebe pravio žrtvu i heroja. To mi je zapravo uvijek bilo iritantno. Veliki sam protivnik miješanja “velikih ideja” i sporta. Sport može ići bilo gdje i natjecati se može bilo tko. To je jedino ispravno, sve drugo je “slipery slope”. Na stazi je LH bio nakon Senne prvi koji je ispitivao granice dozvoljenog i često su se na njegovim incidentima s početka karijere ta pravila precizirala. Dp LH je svima bilo jasno kako izgleda dozvoljena obrana ili korektno pretjecanje. Pogledajte kako su izgledala pretjecanja dok je Schu to radio, a kako izgledaju danas i kako su izgledala 2007-2013. NIsam volio Sennu, ne volim niti Lewis iz gotovo identičnih razloga: izigravanje žrtve i puno politike oko staze i agresivnost na stazi.

          Eto dodijao sam sam sebi pišući ovo… :)



          2
          2

          0
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          Znas kako ja ne poricem te stvari sto pises za Lewisa , ali ja za njega navijam od malen kao za vozaca,a ne kao za crnca, mucitelja, pravednika ili bilo sta drugo sto on predstavlja svojim ponasanjem. Meni isto nije dobro kad ga vidim jedinog u onoj fancy robi , sa onim romobilom, ali ja gledam F1 , trkanje na stazi,niti gledam modnu pistu niti gledam paradu ponosa, vozace da podrzavamo na osnovu njihovog karaktera onda bi vjerovatno svi navijali za Ricciarda,Leclerca itd.

          Sto se karaktera tice , svima im je isti Senna,Schumacher, Max,pa i Alonso, nema gorih od njih po karakteru,ali ja uopste ne znam zasto pricamo o tim stvari u sportu u kojem se radi o cistom trkanju bolida, tako da mi bas i nije jasno zasto se ljudi toliko hvataju za stvari iz Lewisovog privatnog zivota,pa ne biramo ovde zivotnog partnera nego onog koji najbolje vozi bolid zar ne?

          A sto se Mercedesa i Tota tice , ovo je jednostavno novo doba u svijetu ,a kamoli novo doba u Formuli 1 , nema sanse da se ista moze porediti sa ovom Formulom 1 danas ,i onom nekom mozda cak i prije 5 godina unazad.

          Ne samo da Formulu 1 sada drze novi vlasnici, amerikanci , isti oni koji su unistili jedan Manchester United , najslavniji klub na svijetu , i mnogo sta drugo u sta su usli ,

          nego i pored njih tu su stvari koje su dignute na jedan potpuno drugi nivo, evo sam primjer toga je da Red Bull nikako nije mogao osvojiti titulu ,sve dok nisu imali spreman bolid za to ali takodje dok nisu poceli igrati kao Mercedes sa raznim prijavama ,prituzbama, podnosenjima zalbi , laktanjem,guranjem nosa svagdje gdje mu nije mjesto, evo kada pogledas ko to jos radi osim Mercedesa i Red Bulla? Niko .. zato su tu i gdje jesu,pogledaj reakciju Ferraria kad im je otkriveno nesto nedozvoljeno na motoru,a pogledaj reakcije RB i Mercedesa na njihova savitljiva krila … ko je kako prosao?



          1
          1

          0
      • Ferrari
        Boris_CRO Prikaži

        Imaš sreće prijatelju. Kada sam god nešto rekao protiv Hamiltona na redditu bio sam banan zbog rasizma i slično. Nakon trećeg bananog računa odustao sam od poludjelih amera i reddita.



        2
        2

        0
    • Mercedes
      Sinna1967 Prikaži

      Slažem se u potpunosti, svaka čast.



      1
      0

      1
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      @Fittipaldi slažem se skroz od riječi do riječi, to je ono što me najviše smeta ovamo, ali jbg, shvaćam u drugu ruku da nije lako ni voditi portal niti biti u potpunosti nepristran. Sjetim se uvijek rado Singapura 2017., Kine 2018., Silverstonea 2018. kad je velika većina ljudi na ovom portalu zbog načina vožnje i izazivanja sudara gadila Verstappena do iznemoglosti jer je izbacivao Ferrarije koji su bili u direktnoj borbi za obje titule, ta ista masa ljudi sad odobrava jednak način vožnje istog vozača, samo ovaj put nije protiv Ferrarija nego Mercedesa i u direktnoj borbi za titulu. Samo pogledaj komentare na člancima nakon tih utrka…. Melem za oči :)



      3
      1

      2
  6. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Sezona je bila odlicna ono sto smo dugo čekali je napokon došlo, al sve je to nekako gorko radi nacina sto ke FIA jucee pomazila Maxa a vjerovatno zato šta znaju da je radi njih i bia prije zadnjeg vikenda u nepovoljnom položaju, i sto se od 22 vikenda na njih pola komentira na suce, u sportu gdje bi to tribalo bit na teskom minimumu…
    Ali Kimi odlazi i to tiho baš kako je on i htio, i veliko mu hvala za sve, za ciste bitke za brzinu, i za jednostavno što je jednostavan i normalan što je u F1 skoro nemoguce bit, bit ce mi u sjecanju kao legenda koji zna prave vrijednosti F1 a i načina zivljenja, jedan je život i guštaj placen si mnogo za nesto što 99% zeli bit gustaj a ostalo što bude…
    Russela netriba komentirat ako napada za ovo jučer onda je moga napast i za Silevstone, a ovako si se dspustia na totov nivo, dok Hamiltonu čestitam što je bio velik u porazu i moj respekt prema njemu se podiga dosta radi toga
    A sad čekanje i nadat se da je bolid utegnut a Leclercova nesreca potrosena, Sainz je zavrsio ispred al ruku na srce kolega nije ima srice ali bitno je da su pilota oba na top nivou



    9
    4

    5
  7. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Juce mi je bila interesanta objava Harija Kejna na Twitteru , gdje je izjavio da je pocetnik u pracenju F1 ali da mu nije jasno pravilo zasto bi prvi u trci trebao biti kaznjen ako se tamo neki zadnji razbio.

    Mi koji volimo i pratimo ovaj sport dugi niz godina smo mozda vec navikli na ovo i prihvatili ovo kao dio sporta ,ali F1 stvarno vise nije onakva kao prije 40-50 godina kada su neka od ovih pravila implementirana.

    Tako da mislim da ko god vodio F1 po ovakvim pravilima nece donijeti nikakav napredak.

    Pravila su jednostavno prebezvezna, uveden je virualni safety car kao neka modernizacija neko unapredjenje,ali je samim tim trebalo odma izbaciti Safety Car , jer vozaci moraju voziti sporo i pod jednim i pod drugim,samo sto Safety Car daje tu nepravdu vracanja grida na pocetne postavke,mozda to ovako na oko izgleda uzbudljivo,ali pitajte bilo koga ko je u zivotu naporno radio za nesto ,kao sto to timovi rade u samoj trci , kakav je osjecaj kada ni kriv ni duzan sve to izgubis?

    Crvena zastava kad se istakne ne bi se trebalo moci nista mijenjati na bolidu,kao ni na samom gridu,jednostavno vrati stvari kakve su bile i u krug u kojem su bile prije isticanja crvene zastave.

    Onda bezveze kazne sa treninga su apsurdne,to i jeste trening gdje svako pokusava nesto svoje,ali nije kraj svijeta ako te neko blokira u jednom krugu treninga,i nije to toliko bitno da se kazni vozac u samoj trci u kojoj su ulozi mnogo veci nego na treningu

    Kvalifikacioni krug bi se jednostavno trebao vratiti na ono staro iz 2005,da svaki vozac ima pravo na jedan cist krug na cistoj stazi, samim tim bi sve bilo puno postenije,nego onaj cirkus sa blokiranjem po stazi i biranjem pozicije, pa kakve su to gluposti? Zar ne bi svako trebao imati priliku da pokaze ono najbolje sto ima,a ne da ispadne iz nekog Q kruga samo zato sto su se svi nagurali na jednoj krivini.

    Koliko bi F1 bila puno bolja kada bi se samo ova pravila koja sam nabrzinu nabrojao izmjenila,samim tim upravljanje trkom bi bilo puno jednostavnije.



    15
    9

    6
  8. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Formula 1 ima veliki problem sa suđenjem. Mogao bi ovdje argumentirati zašto mislim da sveukupno jučerašnje suđenje i nije bilo loše ali nema konzistentnosti, a pravilnik je toliko kompliciran da su timovi su počeli dovodoti odvjetnike. E pa u doglednoj budućnosti vidim da će se nakon svakog preticanja voditi razgovor između odvjetnika ekipa i odvjetnika FIE. Pod hitno mijenjati sportski pravilnik oko pretjecanja i procedure suđenja ili ne suđenja (odluke da ne istražuju).



    3
    2

    1
  9. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Sergio Perez vs Hamilton over the Season
    Discussion
    So to see what was Sergio’s Value to the team over the season, here are some highlights vs Hamilton:

    Monaco: Overcuts Hamilton to 6th Place, Max wins

    Baku: Doesnt alllow Hamilton to pass him all Race, and at the second start up, HAM goes long and ends 16th

    France: Due to position makes Hamilton not go into pits, Max catches up, passes HAM and wins race

    Silverstone: Took Fastest lap from HAM

    Turkey: Perez defends and leaves HAM in 5th, Max gets 2nd

    Austin: Makes HAM make a Pit Spot too soon to prevent undercut, Max wins

    Brasil: Takes fastest lap from HAM

    Abu Dhabi: Holds him up for 10 seconds making HAM skip Pit stops in order to not lose position.



    14
    14

    0
  10. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Fitipaldi mislim da je portal sasvim ok,nama Hamilt navijacima smeta svaka dlaka,a 8 god pobjeduje uz pomoc Fie ,sudaca i Pirelia.Bar jednom budimo posteni i fer pa priznajmo poraz,jer da je suđenje bilo posteno od prve utrke nebi Hamilton dosao zadnju utrku poravnat sa Verstapenom nego bi naslov bio vec u Nizuzemskoj.



    33
    28

    5
    • ZX10R Prikaži

      Ključni trenutak utrke bio je vrhunsko čisto ko suza obilaženje Max i izlazak Hama van staze i stjecanje ogromne prednosti
      Ham je morao vratiti poziciji i kraj priće
      I siguran sam da bi Max do kraja ostao na broju 1 ,no Ham nije bio bez šanse ,a tu je bio i Perez
      Vidjeli smo kako je Max odjurio kada ga je obišao,ali to nije isto početak i kraj utrke i količine goriva
      Tako da to nećemo nikada saznati,a to bi jedino bilo ispravno i pošteno ,da je Ham vratio poziciju
      Sve čestitke Perezu bravo majstore,i da se pohvalim,upravo sam frendu prije utrke govorio da bi Red Bull morao staviti manje goriva u Perezov bolid da bude brz i konkurentan ako ili kada zatreba i siguran sam da se to dogodilo ,dali je moralno ili ne ,neka svatko sam prosudi ,uzimajući sve viđeno ja bih to učinio i ne samo to ,nakon čistog obilaženja Max i izlaska Hamiltona debelo van staze i ne vračanje pozicije ,bio bi spreman i na to da se Perez razbije namjerno radi izlaska SCara,moralno i pošteno znam da nije ali nakon krađe u prvom zavoju bez imalo grižnje savjesti bi to uradio
      Suci utrke su na kraju najveći krivci ,to je žalosno i sramotno
      Max je zasluženo prvak ,govorio sam to od početka sezone i vjerovao da Max to može ,svaka čast !
      Čestitke Hamiltonu ,strašan vozač ,jako jako brz i dobar
      Sada ostaje jedino nada da će se ferrari nekako vratiti u vrh
      Pozdrav svima !



      4
      0

      4
      • Shell
        Kvarner45 Prikaži

        Mislim da su suci napravili medvjeđu uslugu luigiju kad mu nisu naredila da vrati poziciju maxu… Do kraja trke sa novim gumama nisam siguran da bi max pobijedio.. Ali očito je moralo tako biti..



        6
        5

        1
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        slažem se sa više manje svim osim sa time da bi u slučaju vraćanja pozicije max ostao naprijed.
        na kraju je odjurio zbog guma.
        kroz trku je max imao slabiji race pace, mislim da bi ga na istim gumama s drsom lewis svejedno prešao
        ovako je zbog toga max dobio bonus kod sudaca, pa kada je horner uljudno pitao suce “zašto ne puštamo overlaped vozače naprijed”, to je bila stvar koju su suci uvažili, vjerojatno u tom trenutku ne potpuno svjesni kako će to utjecati na rezultat..



        1
        1

        0
    • ZX10R Prikaži

      Bravo,to je istina !
      Svaka čast



      2
      -1

      3
  11. Michael Schumacher
    miki2334 Prikaži

    Masy je direktor utrke, i on ima ovlasti za uciniti ovo sto je i ucino, svidalo se to nekome ili ne. Isto tako covjek kao i svi mi ima nekoga iznad sebe, u njegovom slucaju su to vlasnici F1 koji ocekuju ili je mozda cak dobio direktivu da ukoliko se pokaze mogucnost direktnog dvoboja izmedu max i ham ce to i omoguciti.

    Isto je i sa sudcima, i oni sve pokusavaju samo kako nebi kaznili jednog i drugog

    A problem sa zaostalim vozacima se moze lagano rijesiti za ubuduce, jednostavno se dopuste plave zastave u saftey car periodu, i onda ce se poredak automatski formirat.



    9
    7

    2
  12. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …kako mi nijedan od dvojice nije miljenik, ova sezona mi je bila i dosadna i zanimljiva u isto vrijeme…max je definitivno ove godine pokazao više u vozačkom smislu i ako je netko trebao naslijediti lewisa, max je to zasluženo i napravio…o sucima i suđenju neću jer je sve već rečeno a i da nije ne zaslužuju ni komentiranje…nije prvi put da se prvenstvo rješavalo na zadnjoj utrci ali da dvoje pretendenata na naslov to riješe u posljednjem krugu na posljednjoj utrci sezone, međusobnim dvobojem i borbom do gotovo 10 zavoja pred kraj, mislim da ameri trljaju račun, ovaj ruke od sreće…nadam se da će nova sezona pod ruku s novim pravilnikom ‘očistiti’ neke ‘dogme’ (vidi pod sponzorske merce) i da će makar prislino ‘novi početak’ donijeti i nove radosti, brige i iznijeti u prvi red nove mlade lavove kojih vjerujem ovo natjecanje ima na pretek!…



    7
    6

    1
  13. Blackhawk Prikaži

    Atine kolumne s takvim guštom pročitam. Ne samo jer se potpuno slažem s napisanim, nego i što tako lijepo, tečno i povezano piše da i dugi tekst bude pročitan s guštom i, kako bi se reklo, u jednom dahu.



    8
    4

    4
    • Alpine
      Laguna Prikaži

      Predlažem da pročitate i jednu novinarsku analizu pa onda procijenite kvalitetu pisanja (navijanja): https://telesport.telegram.hr/analize/hamilton-je-pokraden/



      4
      -7

      11
      • Pirelli Wet
        r2d2 Donator Prikaži

        Jstrebe,
        i ja mislim da g. Vetma piše lijepo, tečno i povezano i smatram ga najboljim autorom na portalu, iako se ne slažem (uvijek) s napisanim. Gospodina Lagunu bih pitao po čemu je tekst objavljen iza linka objektivniji od gornje kolumne. Razumijem da mu se taj tekst može više sviđati i da ima pravo misliti da je kvalitatniji ali ne znam po čemu je viđenje jednog autora objektivnije od viđenja drugog. Možda zato što ste bliskiji u stajalištima, koja mogu ali i ne moraju biti objektivna. I na kraju bih pitao odakle tolika opterećenost objektivnošću, pogotovo kada se radi o kolumni, autorovom osobnom osvrtu na događaje. Napokon g Vetma ni ne pokušava biti objektivan, čak je i kod prenošenja vijesti, koje je objektivno, stavio okvir u kojem se iznosi vlastito, subjektivno, mišljenje. Prozivanje autora sadržaja za objektivnost je besmisleno, pogotovo u slučaju kolumne. To naravno ne znači da Vi nemate pravo iznijeti svoje mišljenje, ali to možete i bez argumenta ‘autor je pristran’ jer je to napad ‘ad hominem’ kojem se pribjegava kada uopće nemate dobrih argumenata (vrlo često u naših političara).



        12
        9

        3
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Kako po tvojoj logici Vetma može biti pristran, a nitko drugi nema to pravo niti primjetiti da je Vetma pristran? Netko tko vodi ovakav portal trebao bi se truditi uspostaviti neke kriterije, potruditi se argumentirano iskomentirati neku određenu situaciju, neovisno o tome ide li u prilog Maxu ili Lewisu ili nekom trećem, kako bi svi nešto pokušali naučiti i biti tolerantniji prema drugom i drugačijem mišljenju.



          5
          3

          2
        • Pirelli Wet
          r2d2 Donator Prikaži

          Ne znam kako da Vam drugačije objasnim pa evo:

          Primjećujem da Vi ne podnosite Maxa, a meni i svima koji to žele vidjeti je jasno da je on drugi Senna. Budući da ge ne podnosite i stalno pišete protiv njega ne želim s Vama raspravljati niti bi Vas itko trabao shvaćati ozbiljno.Ni Vas ni druge mrzitelje lika i djela Maxa reinkarnacije velikog Ayrtona.



          4
          0

          4
        • Honda
          zekohonda Donator Prikaži

          Senna i Max su jedina dva vozača koje su naslove osvojili samo s powered by Honda bolidima.



          3
          2

          1
        • Alpine
          Laguna Prikaži

          Pošteno bi bilo jedino da je dosuđena crvena zastava i da su se imali šansu utrkivati s podjednakim izgledima pa bi netko tko se bavi novinarstvom to trebao i napisati. Također, Verstappen je u zadnjoj utrci bio lošiji vozač, a u naslovu piše da je bio bolji. Da su utrku završili utrkivanjem poslije crvene zastave i da je Verstappen pobijedio na istim gumama, nitko ne bi zamjerio i to bi bila prava pobjeda. Ovako kako je dosuđeno, s kršenjem pravila, režirano je prvenstvo, što se nekim navijačima može sviđati, drugima ne, ali to svakako ne bi smio slaviti nitko tko misli da se bavi novinarstvom.



          4
          4

          0
        • Pirelli Wet
          r2d2 Donator Prikaži

          Pošteno bi bilo da je Jim Clark nedostižno najbolji vozač svih vremena s 8 naslova, ali nije i zašto bi to novinar morao napisati u kolumni. Ja sam naslov shvatio kao bolji vozač kroz cijelu sezonu, a to da li su prekršena pravila prosuđivat će pravnici ako Mercedes ustraje na žalbi. Ja nisam u gornjem tekstu primjetio slavljenički ton, a i ako ga ima zašto ne bi smio biti prisutan. Jeste li čitali novinske kolumne nakon pobjede nogometne reprezentacije, tenisača i slično i da li Vas je smetala pristranost kolumnista u tom slučaju.



          5
          4

          1
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Što ste se uzjebali oko Vetme, pristranosti i portala.
          Kao inače živite okruženi vrlo objektivnim medijima, pa vas ovo zrno graška ispod madraca žulja de ne možete oka sklopit.

          Široki su interneti, čak i na hrvatskom i srodnim jezicima ima nekoliko F1 siteova pa ne znam koji mazohizam vas drži ovdje gdje ne valja i zašto pokušavate preodgojiti odraslog čovjeka. Ima čovjek svoj portal, piše članke, našao je i neke da mu pomognu, puno ljudi čita. puno manje ljudi donira, ali sve to nekako ide.

          Ono što mogu reći iz vlastitog iskustva. Napišite sami osvrt i vrlo vjerojatno će biti objavljeno. Ja definitivno nemam tu klasu u pisanju kao neki od novinara, ali i moji amaterski pokušaji članka su bili objavljeni na portalu. A koliko vidim nisam niti jedini od čitatelja kojem je to uspjelo…. Prema tome, Sinna1967 predlažem ti da sastaviš nešto i pošalješ Anti, mogao bi se iznenaditi.



          3
          3

          0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Dino je sve samo ne diletant.



        2
        2

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Dino je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, autora na našem području. Uspoređivati bilo koga s njim nije baš pošteno ;-)
        Međutim, kao što je R2D2, napisao trebate prvo shvatiti što je to kolumna i po čemu se razlikuje od klasičnog teksta.
        Također, ja sam se referirao više na njegov stil pisanja nego na to što je napisao. I pri tome stojim. Hrvoje Frančeski i Dino su klasa iznad svih, ali Ante lijepo razradi tekst i sasvim jasno napiše što je htio napisati


        0
        0

        0
  14. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Kolumna je danas bila sjajna i moram reći da se slažem s velikom većinom napisanog.
    Pogotovo mi je dobro podsjećanje na ponašanje Hamiltona seniora i juniora koji su prihvatili poraz i nisu se pretvorili u jadnike i loše gubitnike poput Tota koji je čak doveo odvjetnike na utrku ne bi li za zelenim stolom dobio ono što izgubi na stazi. Po tom pitanju mislim da je ipak najveći cooler i gentleman bio Kimi, koji bi uvijek sačuvao hladnu glavu. U sjećanje mi dolazi scena kad se u njega na crvenom svjetlu u boxu zabio Hamilton. Iako mu je tako uništena utrka, Kimi je samo nonšalantno ustao iz bolida, odšetao do njega i pokazao na semafor, i produžio dalje u box.

    Zanimljivo je vidjeti veliki broj Hamiltonovih navijača koji su se nakon par zadnjih utrka probudili i počeli zgražati nad suđenjem. Nakon što su se svi ostali navijači već duže vrijeme tužili na nekonzistentnost odluka od kojih trpi utrkivanje, ovo je bio izgleda bio *surprised Pikachu* trenutak za Mercedes.

    Ipak, kad pogledam na sve kontraverzne situacije pred kraj sezone (koje je i autor nabrojao), (ne)propuštanje vozača na kraju mi spada u najmanje problematične. Mislim da je svima jasno da je odluka legalna i da tu nema spora. Da li je moralna i da li je mogla biti drukčija? Ajmo gledati objektivno, kao da recimo navijamo za npr. Norrisa a ne za onu dvojcu. Svi se kunu da treba maksimalno pustiti utrkivanje i da se sve riješi na stazi. Znači, završetak trke pod safety carom je lošija opcija. VSC? Malo preveliki zahvat čišćenja za tu opciju, ako gledamo sigurnost. Crvena zastava i novi start? Moguće, nije loše, jednako legalno kao i postojeće rješenje. Doduše, Brundle je za vrijeme prijenosa rekao da je bio sa više ljudi prije utrke i zajedno su pitali Massija što ako na baš tom mjestu bude incident? Safety, VSC ili crvena zastava? Massi je rekao da je definitivno safety car. Da je sad stavio crvenu zastavu, to bi bilo puno problematičnije u svjetlu te izjave.

    Po meni je puno problematičnija odluka iz prvog kruga kad se je Hamilton odvezao prečicom i nestao u daljini. RB se je bunio, ali je prihvatio odluku i vozio dalje, bez odvjetnika u Massijevoj sobi. Zanimljivo da nitko od Hamiltonovih navijača to ne spominje pri objašnjavanju zašto je ova utrka kontraverzna.



    12
    8

    4
    • Mercedes
      Sinna1967 Prikaži

      A zašto se Lewis u prvom krugu odvezao široko? Iz čistog mira? Koja je putanja Maxa u toj situaciji? Tako se savladava zavoj, kao da si sam na stazi?



      6
      -6

      12
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        Lewis se na prvom krugu odvezao široko jer je netko već bio na onom dijelu staze kuda je planirao proći.
        Možda se sjećaš starta u Riyadhu nakon crvene zastave, kad je Max otišao široko, izvan staze? Jer nije mogao ići po stazi? Jer je tamo bio Lewis? Koji je savladao zavoj kao da je sam na stazi? Pa je krenula ona priča sa kaznama za Maxa i vraćanjem pozicije…



        14
        13

        1
      • Shell
        Kvarner45 Prikaži

        Upravo ta nedosljednost u odlukama u istim ili sličnim situacijama je i dovela do toga da publika na utrkama (osim UK) i oni pred tv negoduju cijele sezone ili barem od utrke u Silverstonu… Ali Luigi je i na zadnjoj utrci da mu itekako smeta reakcija navijača ali pobjeda je slađa od obraza.. 😳


        0
        -2

        2
  15. Alpine
    Laguna Prikaži

    Jasno je da je Hamilton u zadnjoj utrci pokraden. To vide i novinari i mediji kojima su novinarska etička načela važnija od navijačkih osjećaja: https://telesport.telegram.hr/analize/hamilton-je-pokraden/



    5
    -11

    16
    • Marlboro
      SpeedCult Pretplatnik Prikaži

      Uuuuuu, a ovo je objektivna analiza samo tako!!!
      Prste teorije zavere… sto bi rekao her Zika Pavlovic, idi begaj prijatelju :)



      3
      1

      2
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Ahahahaha!!!
      DMJ kao osoba kojoj su novinarska etička načela važnija od navijačkih osjećaja…
      Ante je za njega oličenje objektivnosti.
      Ajde, možete vi naći i neki bolji primjer, nemojte se sramotiti s ovim….



      4
      2

      2
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Laguna, provociraš diranjem u osinje gnijezdo. Znaš li ti koliko možeš dobiti primjera kada su Lewis, Toto i veoma opredjeljeni suci pokrali konkurenciju i bili nekažnjeni od 2014. do danas ? Ferrari je desetine puta bio pokraden i u vrijeme Red Bulla i u novije vrijeme Mercedesa. Ovu utrku je Hamsta bio zeznut, ali je bilo tone utrka da su njegovi protivnici bili zeznuti zbog raznih događaja na stazi ili izravnom odlukom sudaca.



      5
      4

      1
      • Alpine
        Laguna Prikaži

        Napisao sam da je Hamilton u zadnjoj utrci bio pokraden i ponudio tekst s punim obrazloženjem. Ukratko, pošteno bi bilo da su dosudili crvenu zastavu pa da su imali pravo utrkivanje. Možda bi Verstappen i tad pobijedio, ali ta mu pobjeda ne bi bila sporna. Da je Hamilton pobijedio, bilo bi zasluženo jer je vodio gotovo cijelu utrku. Ovako, ostaje sumnja da je sve namjerno izrežirano zbog povećanja zanimanja javnosti.



        3
        1

        2
    • avalon Prikaži

      Laguna … naravno da je LH pokraden baš kako je dino napisa u kolumni čiji link prilažeš . no ja ka stari mrzitelj lewisa ( to valjda mnogi fanovi viteza znaju )mislim da je dino napisa lukav tekst i u celofan tamne boje da se ne primjeti uvio svoju pristrastnost . naravno da je spomenija . dino malo hvali pa malo “kudi” maxa . počeja je sa Q 2 di je po njemu max vlastitom nepotrebnom glupošću uništija set medium guma . je li bilo potrebno ili glupo to dino može samo nagađati , a ne tvrditi . naravno , ne može negirat Q 3 odličan krug u Q 3 jer to smo svi vidili pa je negiranje nemoguče . potvrđuje i trkaču brzinu maxa i po dinu tu mu niko nije ravan no i to svi vidimo pa je i to nemoguče negirat . ali po njemu u ostalim segmentima nije na razini brzine . dokaz dina je maxov start . jbte , max je reagira desetinku sporije od LH :) :) je li dino ikad vidija lošiji start lewisa npr u španjolskoj di je lewis starta sa P 1 i na startu ga je max preteka . je li nešto čudno da vozač koji je prvi put u karijeri u mogučnosti osvajanja titule na startu desetinku sporije reagira od iskusnog suparnika i 7 X prvaka ? najčešće se trka ne dobiva ili ne gubi u prvom krugu mada se može i to desiti . dino naravno ne može negirat ni prvi krug jer je očito , ne može se zamaskirat mada fanovi LH to pokušavaju . tada nije važno mišljenje dina koji piše u po tebi objektivnoj ( z arazliku od vetmine ? ) kolumni ” …prije polovice prvog kruga uočio je priliku za pretjecanje i krenuo u njega karakterističnom žestinom… Bio je to pravi, agresivni trkaći potez i Max se našao ispred, REGULARNO PROŠAVŠI ZAVOJ, a Lewis nije imao kamo nego izaći sa staze ili udariti u Red Bull. Očekivano, odabrao je drugu opciju i presjekao zavoj, vrativši se na stazu kao prvoplasirani. U skladu sa svim viđenim ove sezone,TREBAO JE VRATITI POZCIJU Maxu, ali nije to učinio, a suci su odlučili da niti ne treba. ” naravno , ovaj dio kolumne dina ne uzimaš u obzir kad hvališ njegovu objektivnost jer eto nije napisa da je max izgura lewisa . no brundle , button , hill su zaključili da je max pri potezu osta u gabaritima staze , sljedija trkaču putanju i nije uradija ništa van pravila . možda bi fanovima LH moga pomoć neki profa fizike i objasnit da di se nalazi jedno tijelo ne može se u isto vrime nalazit drugo . ako se kako po tebi piše objektivni dino max naša ispred lewisa ne znači li to da je to misto max zauzeja pa tu u isto vrime nije moga bit lewis ? zato je i otiša široko jer je jedino to moga uradit da izbjegne kontakt . možda bi postupija ka u silverstonu da je bija siguran da će samo max odustat ;) steka je ilegalnu prednost no suci su ga “pomazili” odlukom da ne treba vratit poziciju . naravno , to je OK zar ne ? jbš pravila .
      da su u RB želili odigrat nesportski zar nisu mogli “prikrivenom” porukom javit perezu da “odigra” kontakt sa lewisom dok su se borili na “nož” ? perez je korektno nastoja usporit lewisa i to je odlično radija .
      kad je giovinazzi “parkira” bolid masi je po pravilima “pozva” VSC , a iz MB su mu poručili da “ni ne pomišlja na (pravi) sigurnosni automobil” . je li ovo bilo normalno ? naravno i opet za fanove LH/MB bilo je :) :) jesu li RB/max krivi šta lewisa nisu zvali u box , a max je otiša po nove gume ? i opet … naravno , jer RB/max sutim potezom stvorili pritisak na LH/MB , a to nije bilo korektno zar ne ? :) :) RB/max su krivi i šta se latifi razbija i osta prepriječen na stazi :) za objektivnog dina crvena zastava je bila najbolje rješenje jer bi tada i LH ima priliku da “besplatno” minja gume i time nadoknadi to šta je max već izvršija promjenu , a lewis osta na stazi sa trošenim gumama . je li ovo objektivno ili bar malo navijanje umotano u celofan objektivnosti od strane dina ? jer on nadalje piše “Ovdje se moram ograditi i reći da u nekim drugim okolnostima, u ranijoj fazi sezone, pa i utrke, OVO NE BIH SMATRAO INCIDENTOM ZA CRVENU ZASTAVU ” i mada to ni za njega nije incident za prekid trke usprkos tom mišljenju dino bi u ime poštenja ipak “izvisija” crvenu zastavu mada i po njemu to nije bija incident za prekid trke ?!?!?? i opet da ne izgube No 1 LH nisu pozvali u box za razliku od maxa . ma kako su samo prokletnici iz RB nekorektno vršili pritisak ( 2 X minjanjem guma ) na siroti MB !!!! idemo malo hipotetski … kad su vidili da max ide u box mogli su iz MB ( da su imali muda ) zvat i lewisa ali bi možda prepustija No 1 maxu ali muda nisu imali za taj potez . da je max tada vodija trku iza SC i da su se između njega i LH nalazili neki bolid koji bi mogli zasmetati lewisu onda bi bilo OK da masi dozvoli da ti “autsajderi” preteknu SC , da ne smetaju zar ne ? a kad je bilo obrnuto onda to nije bila OK odluka jer je njom “ukradena titula lewisu ? objektivni ( po tebi ) dino natavlja bit objektivan u svojoj analizi “Neovisno je li utemeljena u pravilima ili ne, ova je odluka bila toliko loša i nesportska …” NEOVISNO ima li odluka temelj u PRAVILIMA ?!?!?? znači ako pravila to dozvoljavaju
      , propisuju trebalo ih je zanemarit , kršit u interesu sporta za koja su donesena jer ih je utom trenutku bilo nesportski primjenit ?!?!?? po objektivnom ( i fanovima ) LH je tad bija “sitting duck” za maxa sa novim softom i zbog istrošenih guma ? je li ko smeta lewisu da i on uđe u box po nove gume ? i nije max sa lakočom preteka lewis ( kako dino piše ) , bilo je napeto , neizvjesno preticanje , a kad se dogodilo gume su odigrale ulogu . dino na kraju donekle “krpa” svoju kolumnu pišući da je ipak intimno navija za maxa jer je po njemu bija najbolji ove sezone , a onda uke*a jer misli da je titula maxa nezaslužena ?!?!? bi li titula LH bila zaslužena da su maxu “autsajderi” koji su bili buffer zona onemogućili da napadne lewisa ? naravno da bi jer eto LH je vodija cilu trku pa gledajući tako …. pa i u španjolskoj je max na startu preteka lewisa , vodija skoro cil utrku i na kraju ju je izgubija od LH ;) mislim da su srića i okolnosti bile na strani maxa , da su odlučile prvaka , a i 2 izmjene guma RB . da su u MB imali muda izvršiti bar jednu izmjenu na dvi RB vjerovatno bi se lewis okitija i 8. titulom šta je po brzini bolida i svojoj odličnoj vožni u OVOJ trci zaslužija . ali onda kad se sitim silverstona i hungaroringa i nije baš …. maxu su tu “izbijeni” značanji bodovi . da je sve bilo korektno max j emoga prije abu dabija imat 30ak bodova više od lewisa i zadnja trka bi bila formalnost , a ne prepucavanje navijača …



      2
      2

      0
  16. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Svima koji ste i ovu sezonu popratili uz naš portal od srca zahvaljujemo.

    Hvala najboljem portalu u regiji na odličnim tekstovima, kolumnama, na ciliviziranim razgovorima, što na forumu, što ovako ispod tekstova. Svaka čast i Lewisu, nisam mislio da će ovako prihvatiti poraz, pokazao se kao pravi Sir. Dogodine nadam se boljem trkanju, manjim razlikama između momčadi, pa možda čak i nekom iznenađenju. Nadam se da će i stari šampioni pokazati zašto su šampioni tj. da će imati konkurentne pakete i da će se mlatiti iz utrke u utrku. Sportski pozdrav :D



    11
    9

    2
  17. James Hunt
    herr_Mihael Prikaži

    WTF1 portal je na 50 tisuca fanova obavio istrazivanje o dvoboju Hamiltona i Verstappena. Fanovi su u velikom vecinom zakljucili da je Verstappen zasluzio prvenstvo (66%), ali su i zakljucili da ce ga Hamilton osvojiti (70%). Takoder, 60 posto fanova zeljelo je da Verstappen osvoji prvenstvo. Skroz objektivno na velikom broju ljudi. Pametnom dosta.



    11
    9

    2
  18. Lewis Hamilton 44
    LH1985 Prikaži

    Dobar i realan tekst ali sa dozom sadisfakcije zbog pobjede Maxa.
    Ali nedo bog da je bio Ham na mjestu Maxa i ovako pobijedio….kraj F1, motaj kablove gasi internet.



    6
    -3

    9
  19. F1puls
    ivanh Prikaži

    Izvrsna kolumna👍👍👍



    2
    0

    2
  20. stipest Prikaži

    Evo što kažu sami vozači, koji ipak imaju malo više iskustva i trka u rukama i nogama od svih nas, uključujući i glavnog urednika !!!

    “Nisam znao da su to dopustili samo prvoj trojici ili četvorici do Maxa, to je očito napravljeno da imamo borbu, to je bilo za TV, naravno, za rezultat. Je li to pošteno ili ne, nije na meni da kažem,” rekao je Norris.

    “Nekad vas puste, nekad ne, stalno je 50/50 šansa za to. Prvo su rekli da nas neće pustiti, ali odjednom su rekli da to učinimo za posljednji krug utrkivanja, s čim sam pomalo iznenađen.”

    “Kad je izašao sigurnosni automobil, mislio sam da ćemo moći brzo pretjecati [kako bi se vratili u krug s vodećim] jer je to uobičajena procedura,” dodao je Alonso.

    “Kad vidite zeleno svjetlo na sigurnosnom automobilu onda kreće vraćanje u isti krug dok ne maknu bolid. Ali nismo imali taj signal. Dva kruga prije kraja inženjer mi je rekao da se nećemo moći vratiti u isti krug.”

    “Jedan zavoj kasnije došlo je zeleno svjetlo i rekao sam ‘Ali imamo zeleno svjetlo?’, na što su mi odgovorili ‘Da, da, možete to učiniti, prati Norrisa’. Što sam i učinio. Ali bilo je pomalo zbunjujuće,” zaključio je Alonso.

    “Za mene je ovo bilo pomalo čudno jer sam bio usred ničega, borio sam se za deveto mjesto s Estebanom, ali prvo su mi rekli da se neću moći vratiti u isti krug, nakon čega se odluka promijenila, pomalo čudno” rekao je Leclerc.

    Nakon što su se nabrojani vozači prestigli sigurnosni automobil, Ricciardo u McLarenu morao je čekati iza Hamiltona i Verstappena, a iza njega je bio Stroll koji je također kasnio za krug i Sainz koji je bio treći.

    “Bio sam zbunjen jer sam dobio poruku da se ne smije pretjecati, što mi se činilo pošteno jer je Lewis imao tako veliko vodstvo, a Max novije gume, što bi značilo da se na taj način mora probiti kroz ostale bolide,” rekao je Ricciardo.

    “A onda sam vidio da neki prestižu pa sam pitao ‘Što da radim, da i ja prestižem?’ i onda su mi rekli ‘Ne, ostani tu.’”

    “Tako sam doslovno dobio sjedalo u prvom redu za posljednji krug. I ja sam bio na novom softu pa sam pomislio ‘Da ih oboje prestignem?’. Ne, samo se šalim.”

    “Iskreno, pomalo sam bez teksta, ne znam što da kažem.”

    Sainz je završio treći za Ferrari ispred dva vozača AlphaTaurija, ali i on je bio zbunjen razvojem događaja u završnici.

    “Bila je to vrlo čudna situacija za mene jer sam se borio za postolje s Valtterijem i AlphaTaurijima iza mene na medium gumama dok sam ja bio na jako potrošenom hardu,” rekao je Sainz.

    “Prvo su mi rekli da se vozačima neće dati da se vrate u isti krug, ali onda je odlučeno suprotno iako su i dalje Aston Martin i McLaren bili između mene i dva vodeća.”

    “Nikad to nisam doživio, da se utrka ponovno starta s ta dva vozača [Stroll i Ricciardo] ispred mene dok se borim za treće mjesto.”



    5
    5

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Jesi li primijetio da niti jedan nije rekao ništa protiv toga, jer direktor utrke je bog i batina na stazi i oni kao vozači ne propitkuju njegove odluke, tako su naučeni od malih nogu. Jedino su govorili da im je bilo čudno.



      5
      2

      3
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      također alonso, tr tijekom sc-a:
      -he is not gonna allow us to unlap ourselves.
      -ha,ha,ha,ha, understood.

      -ok (nerazumljivo), verstrappen in p2, four cars behind you.
      -yes, and he should be two cars in front of me.



      7
      5

      2
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        da da.
        al rekao je to alonso i službeno u citatu gore. samo malo odmjerenije. ovo na radiju si je dao oduška odnosno bila je prirodna reakcija.
        jer ako je već safety car na stazi, ako je takva situacija. relano, ostavljanje unlapanih autiju između luje i maxa bi bilo još skandaloznije od ovoga.
        zna se da auti se unlapaju pod safety carom.

        čitajući citate zaključujem da je greška sudaca bila što su prvo rekli da neće bit preticanja.
        zašto nisu šutili. mogli su si uzet vremena. pa razmisliti dok vozači čekaju standardni znak -zeleno svijetlo na safety caru. ovaku su kao promjenili odluku i to je skandalozno. naravno, meni je ova odluka korektnija od prvotne.



        1
        1

        0
  21. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Hoće li biti neki podcast sa reakcijama na Abu Dhabi, i općenito na cijelu sezonu?
    Općenito mi se zadnje vrijeme više sviđaju otvorene rasprave i više (ne nužno) sukobljenih mišljenja u eteru nego tekstovi.



    1
    1

    0
  22. dejan_s Donator Prikaži

    Praktično tko god nije iz tabora Pobjednika ili tko nije njihov ostrašćeni navijač ne može biti oduševljen načinom kako je završila ovogodišnja sezona F1. Navijači oktanskog sporta, navijači Formule 1 uglavnom nisu zadovoljni kada god imaju primisao da postoji bilo kakva primjesa izvještačenosti, patvorenosti. Nažalost malo je sporta koji nije zašećeren/zagorčen sudačkim pristrasnostima uplivima i interpretacija. Snooker možda?
    Jutros dok sam čistio automobil od snijega razmijenio sam par rečenica sa susjedom koji također prati F1. Susjed prati F1 od 1986. i navijač je Ferrarija. No, pored toga aktivno i ogorčeno agituje protiv Hamiltona kada god može, uprkos tome što mu niti Verastappen nije po volji jer kako zna reći „često vuče na „sivonju“ na „june““.
    No, uprkos tome kaže da može razumjeti jad i čemer koji je Hamilton proživljavao u zadnjem krugu GP Abu Dhabija. Ako to kaže netko tko je antinavijač Hamiltona onda je jasno koliko se rukovodstvo Formule 1 izgubilo povjerenje te koliko se pogubilo zadnjih desetak godina i koliko navijači preziru svaku potencijalnu primjesu izvještačenosti i artificijalnosti u sportu. Ako tome dodamo činjenicu da je više medijski odjeknula prva Oconova pobjeda u Mađarskoj nego Hamiltonov rekod od 100 pobjeda postavljen u Rusiji jasno da je da zasićenost dosegla „neslućene razmjere“ i da su neki od gledalaca spremni na bilo kakve pilule samo da nemaju opet pred očima isti „deja-vu“.
    S moje točke gledišta pretpostavljam da se Hamilton osjećao na sličan način kako se osjećao Max Verstappen još od Velike nagrade Brazila tj. od vremena kada je Mercedes pustio u opticaj „spacy engine“. Osjećaj bespomoćnosti da ništa ne može učiniti uprkos što daje sve od sebe, tj. radi posao najbolje što zna.
    Možda je samo utjeha za Hamiltona to da je bio na mukama koje su se brojale u sekundama, dok se Vestappenova agonija i frustracije mjere u tjednima.
    Hamiltonov ishod možda pomalo podsjeća na Massin slučaj iz 2008. godine gdje je Brazilcu nedostajao samo poen da se okruni titulom prvaka.
    Sigurno neugodno za Hamiltona, no Lewis ima razloga biti bar dijelom zadovoljan jer će slijedeće godine Mercedes vrlo vjerojatno opet biti sila koja će određivati parametre uspjeha ako se pokaže ispravna pretpostavka da su ovu sezonu pomalo zapostavili radi priprema za narednu takmičarsku godinu. Ne treba zaboraviti da pravila od naredne godine pogoduju timovima koji imaju iskustva sa low rakeom kao što je to slučaj sa Mercedesom. U tom slučaju, kako to reče vrli Ted Kravitz, Lewisu neće trebati dugo čekati da bi osvojio njegov osmi rekordni naslov prvaka. Pored toga vrlo vjerovatno Mercedes ima najbolji par vozača u F1.
    Stvari se čine jednostavne i ružičaste osim ako Russell ne bude vodio Hamiltonovom praksom iz 2007. godine pa odmah pokuša da se nametne u novom timu. George Russell je također Britanac, neki bi rekli „čisti“ britanac, i za očekivati je da bi mu Skyjevci vrlo rado pored postojeće „titule“ Mr. Saturday rado prikačili i novu titulu Mr. Sunday. Pa se lako može desiti, u scenariju da Russell bude bolji od Hamiltona, da imamo sve prisutniji narativ „starog ranjenog lava“ koji treba prepustiti mjesto mlađem i boljem od sebe. Za sada Hamilton ima ugovor za 2022. i 2023. godinu.
    No, još je daleko naredna takmičarska sezona i nije nemoguće da se Hamilton lako izbori sa Russellom. Hamilton je prvoklasan vozač to ne treba smetnuti sa uma. Iako ne superheroj kako to tvrdi Wolff.
    Bilo kako bilo ostaje činjenica da je Mercedes odradio na kraju najbolji posao sa autom, a da ipak vozački naslov nije završio u Mercedesu. U cjelini Hamilton je imao odličnu godinu, no objektivna evaluacija ne treba se zaustaviti samo na promatranju zadnje četiri utrke sezone kada su Hamilton i njegov Mercedes bili klasa za sebe. A kada se uzme cijela sezona u obzir ostaje dojam, privid, osjećaj da Hamilton nije bio dovoljno uvjerljiv ili da je bio manje željan i agresivan u odnosu na Verstappena. Možda je zaveden iskustvom rezonirao da će sve doći na svoje mjesto „kao i inače“ jer Mercedes je od Velike Britanije ili Mađarske bolji automobil.
    Konstatacije o Hamiltonu koji je manje „gladan za pobjedama“ neće nitko javno izreći u Mercedesu, no one su tu i nesvjesno tumaraju i na prvi znak nesigurnosti Hamilton bi se mogao spotaći na „zašto“ i „kako“ te se brzo obresti u poziciji u kojoj se našao Michael Schumacher 2006. godine kada je „dobrovoljno“ okončao karijeru u Ferrariju. Samo po završetku GP Abu Dhabija Brundle je nekoliko puta spomenuo da Hamilton ima 36 godina. Ne sjećam se da smo to slušali godinu dana ranije.
    Mercedes ne može biti posebno zadovoljan niti činjenicom da su u ovoj sezoni morali potrošili trik sa „spacy engineom“. Siguran sam će se to rješenje testirati i druge ekipe.
    Kada smo kod Mercedesovog (ne)zadovoljstva ne vjerujem da su posebno zadovoljni niti radom Toto Wolffa. Ako dopustimo „špekulacije“ i razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo onda bi se lako mogao izbaciti i stav bi Mercedes bio u bitno boljoj poziciji da je ove godine na mjestu Bottasa bio Russell.
    Na koncu sve izrečeno snažan je argument da se oda priznanje Red Bullu i Max Verstappenu. Ekipa Red Bulla nije posustajala do samoga kraja, a u zadnjoj utrci izvršili su jak psihološki pritisak na Mercedes pa se isti nisu odlučili za odlazak u box kako su svježem pamćenju imali grčevitu odbranu Pereza od Hamiltona, a već postojeća reputacija Max Verstappena prgavog vozača koga je teško preteći bez incidenta na stazi.



    16
    14

    2
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Susjed prati F1 od 1986. i navijač je Ferrarija. No, pored toga aktivno i ogorčeno agituje protiv Hamiltona kada god može, uprkos tome što mu niti Verastappen nije po volji jer kako zna reći „često vuče na „sivonju“ na „june““.
      No, uprkos tome kaže da može razumjeti jad i čemer koji je Hamilton proživljavao u zadnjem krugu GP Abu Dhabija.

      Jbte, kao da si mene opisao. :mrgreen:

      1986. > check (dobro, kod mene je upitanju koja godina prije, ali tu je to)
      Ferrari > check
      Hamilton (1. put) > check (ne bih koristio riječ ogorčeno)
      Verstappen > check (nikako on meni nije po volji, da se razumijemo)
      Hamilton 2. put > check (lagao bih kad bi rekao da mi ga nije bilo žao, bar mrvicu, bar na moment i makar to bilo u nekom od najzabačenijih kutaka moje psihe)



      8
      8

      0
  23. avalon Prikaži

    ” Pridružio im se i George Russell koji je histerično vrištao preko Twittera čim je utrka završila: “THIS IS UNACCEPTABLE!!!!” jbte , tako mlad , a već dementan !?!?!? ovo je neprihvatljivo , a za GR je bila prihvatljiva belgija kad je iza SC ostvarija svoje prvo postolje plasiravši se ispred budućeg kolege . ako se po jutru dan poznaje uz tota i LH poznate blefere , igraće namazane mnogim mastima GR ovim pokazuje da je već gotovo spreman za trio fantastikus MB… naje*ali smo :( još je GR i “glavni baja” u udruzi vozača GP – a pa ako zbog toga ima nekakvu moć onda smo šta bi reka pošćer iz malog mista ” naje*ali smo , pa kako , defešto ” . čudo jedno kako su neki mladci odani MB , ocon u FI je propustija LH jer je on vozač MB , GR postaje odvjetnik LH i MB ?!?!? jedini momčić koji ih ne jbe ni za suhu šljivu je lando noris koji je MOŽDA ( da ko ne shvati šta krivo … npr da sad arbitriram ) i veći talent od ove dvojice …. svaka čast lando , ne minjaj svoj odnos , stav ma ko da je u pitanju .



    13
    10

    3
  24. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Kolumna kontroverzna kao i sama sezona.

    Mnoge stvari se trebaju promijeniti u F1.

    Ja bi zapoceo sa pravilima oko kazni pa tek onda sudcima.
    Prvo je potrebno standardizirat kazne da se vec unaprijed zna koliko se treba dobit za koji incident. Izbacis nekog iz utrke stop and go, probusis gume drive through, itd.
    Standardizirat sudce koliko je god moguce.
    Promijenit pravila oko red flagova, ako hoces nesto zamijenit na bolidu ukljucujuci i gume, automatski na zadnje mjesto, problem rijesen i nema nepravde kao sto je ove godine bilo na obje strane.
    Smanjit dodatno brzinu tijekom vsca kao npr u endurance utrkama gdje su svi odmah na limiteru od 80 kmh i nema iskoristavanja delte, premda ne mora biti toliko drasticno.
    Uvest pravilo o obaveznom razmaku u formacijskom krugu jer lakrdija koju je hamilton radio ove a i predhodnih godina je smijesna.
    Zabranit dvosmjernu komunikaciju sa direkcijom utrke.

    Uglavnom ima toga jos o pravilima, ali da se ne dulji.

    Napadacima Maxovog divea u prvom krugu savjetujem da pogledaju kretnju Hamiltona u toj fazi kad je shvatio da dolazi dive i neka usporede sa mexicom 2016te kada je Vettel za isto dobio kaznu. U toj situaciji je Lewis trebao dobit 2 kazne tako da se ima tu sta rec.
    I usput s obzirom da se kunete u Lewisove vozacke sposobnosti zar mu nije bilo logicno pustit maxa i probat napravit cutback. On je u toj situaciji jednako riskirao kontakt svojim pomicanjem kao i max sa diveom samo sto je on tu mogao puno vise izgubit.



    9
    8

    1
  25. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Abu Dhabi 2021 12. 12. F1…ma neću početi sa ovim gradom u UAE nego bih radije započeo sa godinom 2015. Naime te godine započeo je jedan vozač svoj put u Formuli 1 koji ga je trebao dovesti do najviše stepenice koja se zove WDC. Od početka te svoje vožnje po tom. manje-više kvrgavom putu. pokazivao je pored talenta i svog znanja u vladanju svojim bolidom i jednu svoju osobinu koja se počela provlačit i uvlačiti u regule koje su vladale u Formuli 1. Polako ali sigurno Formula1 i ponašanje osoblja počeli su se mjenjati, bolje rečeno prilagođavati nastalim “novinama”, valjda po onoj “ako se nemože protiv, pridružimo se”. To je bilo najlakše jer je sa druge strane bilo trkanje po ‘mojim pravilima’ ili “boli me ‘k…c’ (njegove riječi). Gotovo nema viđenijeg/boljeg vozača na gridu tijekom ovih šest godina a da to nisu osjetili na sebi/bolidu. Ali uskoro dolazi do jedne zanimljive situacije a to je VoxPopuli ali bih dodao iz opreza da je to u ogromnoj mjeri danas i izraz za “predvorje anarhije”. Zašto sam to sve pisao? Sada se vračam na gore spomenuti prvi nadnevak kad se dogodila anarhija tijekom i pred kraj trke što se očitovalo u ponašanju osoblja, kao nezna se ‘tko pije a tko plača’ I na kraju ‘Zeleni stol’ donosi odluku da vozač (Hamilton) koji je 57 (od starta) krugova bio na prvom mjestu, nemože pobijediti u zadnjem (58.)krugu nego se zaista podmuklim manipulacijama pravilima oko SC-a osigura pobjeda vozaću na drugom mjestu. U tom trenutku taj vozač je bio samo figura poradi kojeg se i izvela ta pretstava manipulacija da bi što prirodnije izgledalo osvajanje WDC-a.
    Eto, ovo je kratki sažetak činjenica na šest godina boravka u Formuli1 tog vozača, njegov uložen trud koji je uložio u njezine promjene i njegovu nagradu, osvajanje WDC-a, kao nagradu za njegov način osvajanja WDC-a, kako ono reče neki dan, “boli me k…c”! Koliko se sječam do današnjeg dana od ekipe Mercedes, Hamilton, Bottas i Rosberg nisam ćuo nešto slično.Dojučerašnja Formula1 više ne postoji. Od sada pa do početka nove sezone potrošimo na privikavanje na novu činjenicu “Ja sam br.1 i imam svoja pravila, svoju F1, a za ostalo “Boli me k…c”. Ostajte živo i zdravo i svako dobro svima ovdje!
    PS: Nadam se da će se poraditi na tome da se izmisle bolji načini manipulacije pravilima posebice za osvajanje WDC WCC-a!
    Još samo pitanje Anti, dali si zaista siguran da je jučer pobijedio ‘najbolji’?



    5
    -4

    9
    • Marlboro
      Bubasvaba Prikaži

      A da se pomaknes jos malo unazad, kad je lik sa brojem 44 poceo svoju karieru, sa istim stavom kojeg si ti upotrebio da opises vozaca sa brojem 33 (od sl. godine 1).
      Nerealno je kako se fan-i LH zale na Maxa a njihov idol bio isti dok nije sjeo u bolid sekundu brzi od svih.



      16
      12

      4
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Čini mi se da je neko jučer, u moru komentara na trku, kao i na ostale vijesti stavio neki link sa izjavom Hamiltona u fazonu “Boli me….”, glede načina utrkivanja.



        8
        7

        1
        • Ferrari
          07drogo Donator Prikaži

          Link sa njegovim kamikaza potezima u 2011g samo protiv Masse iako je bilo i drugih a da ne pricam i o drugim sezonama. Osim toga kad sa drugi ljudi u sportu izjavili da je dvadesetšestogodišnjak opasan izjavio je “ja tako vozim, moj stil je agresivan i boli me briga kome smeta”. Jos je i rekao da jedino tako moze do bodova kad sjedi u sporije bolidu. Hmmm na koga me to podsijeca??? Osobno nemam nesto protiv takvog stila jer tako su vozili svi velikani koji su nesto osvajali u nesto slabijim bolidima (Senna, Schumacher… da ne pisem o ovima koje nisam gledao) ali jedino Hamilton je okrenuo plocu nakon sta je sjeo u bolid bolji za klasu i jedino on je pravio zrtvu od sebe. Schumacher je znao otic do suparnika i stisnut mu ruku i priznat bio si brzi nisam zasluzio pobjedu na ovaj nacin… dok Lewis nije htio cestitan prijatelju iz mladih dana kad ga je pobjedio te je jos demonstrativno bacio br 2 kapu sa glave. Neupitan mu je talent ali kao osoba je nula



          12
          11

          1
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          07 drogo
          odlično sročeno!



          1
          1

          0
  26. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Mislim da je ova sezona kulminacija svog onog što je na neki način večina očekivala.
    Niti jedna era u modernoj formuli 1 ne traje toliko dugo kao Mercova. Neki bi rekli uz svekoliku pomoć FIA-e.
    Vettel je sa Ferrarijem do Njemačke radio dobar posao ali svaki put se činilo da su u drugom dijelu sezone Mercevi odvrnuli motor jače i nestali u magli. Zapravo najzanimljivija sezona je bila borba Hamilton/Rosberg.
    I onda dolazimo do Lewisa, talentiranoga, za neke GOAT-a, za neke FAKE-ra koji je uletio u taj bolid i nizao pobjede i osvaja prvenstva. Pri tome radeći autogol svojim izjavama i ponašanjem. To je na neki način polariziralo navijače.
    I onda ove sezone pojavio se netko tko bi ga mogao srušiti. Publika kojoj je već dosta Merca/Hamste zauzima stranu Maxa, dok s druge strane ostaje Lews fan base. Na žalost FIA je ove godine bila kao da je na platnoj listi Netflixa i svojim je odlukama modelirala prvenstvo. Svakako nadoljevala vatra na užarenu atmosferu. Ne sjećam se da su komentari ikad bili toliko toksični. Gledajući samo F1 sigurno je profitirala. U zadnjoj utrci Merc si je na neki način pucao u nogu igrajući na konzervativnu taktiku nauštrb Banzai poteza RB. Ovakva situacija je jedan u milion da će se ikad više desiti.
    Max prelazi Lewisa u zadnjem krugu je nešto što je dalo “pravdu” svima onima koji su morali slušati i vjerujem da je velika večina vas koji ne navijaju za Lewisa se veselila (ja jesam, ali koliko sam vidio po internetu velika većina i po svijetu i to raznim regijama, mislim da je bio omjer 1:6 u korist MV ali to je subjektivna analiza). I sad naravno nakon toga kreće podjebavanje. To mi je ok ako je sportsko, ali gledajući po internetu, ekipa koja nije porčitala knjigu u životu poziva se na pravne članke, drugi šalju maramice, toksično. Tako da mislim da je tih 8 godina dominacije ( a ne vidim kraja) plus ponekad ponašanje Lewis/Totto su poprilično preokrenule sport naopačke. Naravno, ni Max sa svojiim agresivnim vožnjama nije pripomogao tome.
    ALI poanta mog posta je zapravo stanje prije i zašto se po mome mišljenju desilo ovo što se desilo. Doslovno da ekipa bira između Maxa i Lewisa.
    Ja mislim da treba mijenjati pravila, nemre se zamrznut razvoj motora, pa to je esencija sporta. Razvijajte sve unutar budget capa, a ne ovak.



    9
    8

    1
  27. Honda
    CROcrocodile Prikaži

    Gledam F1 od 1986 g.
    Mogu reći da smo imali čast pratiti doista epsku bitku cijele sezone 2 vozača koji su u svakim kvalifikacijama i u svakoj utrci bili klasa za sebe. I njihove greške su doista bile rijeke iako su jedan drugog tjerali do limita. U nekim utrkama smo svjedočili velikim okršajima u kojima se prelazila i granica. Ali to je to…to želimo, želimo vidjeti tako nešto na stazi…borbu bez kompromisa. Ako netko pretjera zato su tu suci. A oni? Pretvorili su to sve to u lakrdiji i jedan sudački realty show koji daje dojam kao da srednjoškolce pošalješ da upravljaju nuklearnom elektranom. Rezultat-čista katastrofa.
    Što dalje? Naći prave ljude koji će raditi taj posao. Ne dijeliti kazne za svaku sitnicu…ali možda vratiti one kazne prolaska kroz box ili 10 sec stop/ go. Vremenske jedino ako nije moguće drugačije.
    I ukinuti te radije za vrijeme utrke. Svi vozači kukaju i svi redom misle da su oni u pravu.Pa i moj omiljeni Kimi, najveći kuler među njima…i on kuka…a pogotovo ukinuti radio između vodsta utrke i šefova momčadi…to je je kako licitacija gluposti…
    Još jednom čestitke Max i Hamu na sezoni…jbg…jedan može biti prvak…nitko im apsolutno nije bio ni blizu…i nije to samo zato su imali najbrže aute na gridu….prvenstveno je zasluga njihovih vožnji.



    7
    6

    1
  28. ZX10R Prikaži

    Ključni trenutak utrke bio je vrhunsko čisto ko suza obilaženje Max i izlazak Hama van staze i stjecanje ogromne prednosti
    Ham je morao vratiti poziciji i kraj priće
    I siguran sam da bi Max do kraja ostao na broju 1 ,no Ham nije bio bez šanse ,a tu je bio i Perez
    Vidjeli smo kako je Max odjurio kada ga je obišao,ali to nije isto početak i kraj utrke i količine goriva
    Tako da to nećemo nikada saznati,a to bi jedino bilo ispravno i pošteno ,da je Ham vratio poziciju
    Sve čestitke Perezu bravo majstore,i da se pohvalim,upravo sam frendu prije utrke govorio da bi Red Bull morao staviti manje goriva u Perezov bolid da bude brz i konkurentan ako ili kada zatreba i siguran sam da se to dogodilo ,dali je moralno ili ne ,neka svatko sam prosudi ,uzimajući sve viđeno ja bih to učinio i ne samo to ,nakon čistog obilaženja Max i izlaska Hamiltona debelo van staze i ne vračanje pozicije ,bio bi spreman i na to da se Perez razbije namjerno radi izlaska SCara,moralno i pošteno znam da nije ali nakon krađe u prvom zavoju bez imalo grižnje savjesti bi to uradio
    Suci utrke su na kraju najveći krivci ,to je žalosno i sramotno
    Max je zasluženo prvak ,govorio sam to od početka sezone i vjerovao da Max to može ,svaka čast !
    Čestitke Hamiltonu ,strašan vozač ,jako jako brz i dobar
    Sada ostaje jedino nada da će se ferrari nekako vratiti u vrh
    Pozdrav svima !



    4
    1

    3
  29. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Najviše problema je nastalo tamo negdje oko Red Bull ere, a pogotovo u zadnjih tonu godina Mercedesa. Uvijek su pojedinci bili zlatne koke koje su mogle raditi rusvaj bez kazne. A s druge strane imaš dežurne Pedre koji su uvijek krivi za sve.



    2
    1

    1
  30. Honda
    plavi Prikaži

    Koliko dugacak tekst memogu toliko citati, ALI .. ne znam jel ima veze sa temom.. tamo negdje na predstavljanju novog bolida Red Bull Honde, kada sam vidio koliko ima ina njemu ime Honda ovdje sam napisao.. mogli bi nas ove godine ugodno iznenaditi iz Red Bulla i Honde.. i eto nas.. jedna od najzanimljivijih f1 godina ikada i svjetski prvak Maxxx💪💪💪



    3
    1

    2
  31. Honda
    plavi Prikaži

    Vrh vrhova mi je ipak Perez .. ovo sto je uradio Hamiltonu.. za anale.. ustvati Perez mu je uzeo titulu.. vratio mu je za ono od prosle godine i te kako..



    2
    -2

    4
  32. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Cijelo vrijeme sam za Maxa, ali bas mi je tesko gledati Lewisa u situaciji gdje je doslovno pokraden… odlicno prvenstvo koje je zasluzio dobiti, ali eto sreca je otisla u drugom smjeru… koliko god da ga prozivate plackom i sl odlicno se ponsasao kao prvvi prvak, jako tesko za iskulirati jer da sam ja na njegovom mjestu smjesta bi podivljao nakon izlaska iz bolida



    6
    4

    2
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Da se samo nadopunim, smatram da su obojica zasluzili dobiti prvenstvo i misljenja sam da je Max dao nesto vise od Lewisa, ali bilo kako bilo usli su u zadnju utrku sa izjednacenim brojem bodova i Max nije bio ni blizu Lewisu, a onda se dogodilo ono na kraju sto se dogodilo…. prvenstvo je svakako osvojio Massi… sve u svemu imamo novog prvaka, a sedmerostruki ostaje i dalje na gridu i uvjeren sam da se vraca jos jaci



      3
      2

      1
  33. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Sezona jedna od najuzbudljivijih ikad. Lewis i Max su bili klasa za sebe cijelu sezonu. Kao Lewisov navijač ne mogu reći da Verstappen nije zaslužio. Dapače on i RB su odradili vrhunsku sezonu svaka čast. U ključnom trenutku ih je pomilovala sreća, ali tako je to bilo puno puta.
    Lewis si nema šta prigovoriti odradio je vrhunski cijeli vikend, bio je brži, ali ovaj put nije bilo dovoljno.
    Dogodine nas čeka novo mješanje karata samo me strah da netko ne iskoči kako to obično biva kod promjene pravila.
    Sve u svemu pamtiti ću ovu utrku zauvijek vjerojatno.
    No ako F1 ne učini nešto po pitanju Masija i njegove totalne nesposobnosti za ulogu to će biti jako loše. Čovjek je kroz seoznu napravio more suludih odluka i imbecilnih poteza što je dožvjelo vrhunac jučer. Umjesto crvene zastave i prilike za 5 krugova sprinta di bi oba vozača imala šansu on se odluči na onaj kaos.
    Totalni redikul koji će još i zadržati posao kakve smo sreće.



    4
    3

    1
  34. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Super kolumna. Pitko.
    Pecnuo si i maxa i rb, ne znam šta ti ljudi zamjeraju neku strašnu pristranost.

    ne sviđa mi se max jer je uništavao ferarijima utrku.
    drago mi je da je skinuo luju i da imamo novog prvaka.
    drago mi je da se našao još jedan vozač koji izgurava sa staze kao što hamić radi već godinama, pogotovo rosbergu.
    Liberty nam je obećao show. dobili smo show.
    vidjet ćemo što nam nosi budućnost..



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.