Max Verstappen pobjedom u još jednoj dramatičnoj utrci stigao do svog prvog naslova svjetskog prvaka!

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 2 godina 5 min 281 komentara

x4
x1

Red Bullov Max Verstappen pobjedom na VN Abu Dhabija stigao je do svog prvog naslova svjetskog prvaka ispred Mercedesovog Lewisa Hamiltona.

U još jednoj utrci obilježenoj upitnim odlukama Michaela Masija i ekipe, treće mjesto pripalo je Ferrarijevu Carlosu Sainzu. Četvrta pozicija pripala je AlphaTaurijevu Yukiju Tsunodi, dok je peti bio Pierre Gasly u drugom AlphaTauriju.

Šesti je bio Valtteri Bottas u drugom Mercedesu, a sedmi McLarenov Lando Norris. Osma pozicija pripala je Alpineovu Fernandu Alonsu, deveta njegovu momčadskom kolegi Estebanu Oconu, dok je najbržih deset zaokružio Charles Leclerc u drugom Ferrariju.

Iako je vozački naslov pripao Verstappenu, Mercedes je osvojio svoj osmi konstruktorski naslov za redom.

Drama je počela već u prvom krugu: nakon odličnog starta, Lewis Hamilton je izašao iz prvog zavoja kao vodeći u utrci, ali ga je na kraju prvog dužeg pravca Verstappen pokušao prestići s vrlo agresivnim manevrom, zbog kojeg je Hamilton morao otići van staze kako bi izbjegao kontakt.

Hamilton je zatim vratio svoju poziciju van staze, što su suci smatrali da je u redu budući da je Verstappen forsirao Hamiltona van staze.

U idućem periodu utrke se činilo kako Verstappen i Red Bull nemaju odgovora na brzinu Hamiltona i Mercedesa. U 14. krugu Verstappen odlazi u boks, a Hamilton krug kasnije kako bi pokrio taj potez. Nakon prolaska kroz bokseve, Hamiltonov tempo u utrci je ponovno bio bolji i vrlo brzo je sustigao Pereza koji je u tom trenutku bio u vodstvu budući da još nije odradio svoj prolazak kroz bokseve.

Tad je Perez odradio vjerojatno potez utrke i zadržavao Hamiltona dva kruga na soft gumama starim preko 20 krugova do tolike mjere da je Hamiltonova prednost od preko sedam sekundi ispred Verstappena spala na sekundu.

Hamilton je tad ponovno uspio izgraditi prednost od preko pet sekundi, prije nego što je na stazu izašao virtualni sigurnosni automobil zbog Alfe Antonija Giovinazzija koji se morao zaustaviti na stazi zbog problema s mjenjačem.

Red Bull je to iskoristio na najbolji mogući način i odradio jeftini prolazak kroz bokseve kako bi na Verstappenov bolid stavio svježe hard gume, dok je Hamilton ostavio vani.

Nakon što je bolid maknut sa staze, Verstappen je trebao otprilike osam desetinki po sekundi kako bi sustigao Hamiltona, ali mu u nastavku staze to nije išlo za rukom – pet krugova do kraja Hamilton je imao ugodnu prednost od deset sekundi.

Tad je Williamsov Nicholas Latifi izgubio kontrolu nad svojim bolidom i zabio se u zid, čime je izazvao sigurnosni automobil koji je odlučio naslov svjetskog prvaka.

Naime, Verstappen je tad uspio odraditi besplatni prolazak kroz bokseve i stavio svježe soft gume. No, ni tad se na prvu nije činilo kako će Verstappen uspjeti prestići Hamiltona jer je prva vijest bila kako bolidima koji zaostaju za cijeli krug neće biti dopušteno da prestignu Hamiltona i sigurnosni automobil kako bi se omogućio još jedan krug utrkivanja.

Tad je u zadnji trenutak došla vijest iz trkaće kontrole da će se samo dijelu bolida koji zaostaju za čitavi krug omogućiti da prestignu Hamiltona i sigurnosni automobil, točnije onim bolidima koji su se nalazili između Hamiltona i Verstappena. Sekundu nakon te vijesti, izašla je obavijet kako se sigurnosni automobil povlači na kraju tog kruga.

To je značilo da Verstappen ima jedan cijeli krug da prestigne Hamiltona koji je bio na hard gumama starim preko 40 krugova, dok je Verstappen bio na poptuno novom softu.

Verstappenu je to znatno olakšalo posao jer je uspio prestići Hamiltona u zavoju prije prvog dužeg pravca. Iako se Hamilton borio do kraja drugog pravca – zadnje pozicije gdje je realno mogao vratiti svoju poziciju, nije uspio.

Tako je Nizozemac stigao do svog prvog naslova svjetskog prvaka u zadnjem krugu zadnje utrke.

Osim Latifija i Giovinazzija, utrku nisu završili Alfin Kimi Raikkonen, Williamsov George Russell i Red Bullov Sergio Perez koji su morali umiroviti bolid.

Za sam kraj, treba naglasiti lijepe scene kojima smo mogli svjedočiti nakon utrke u kojima su i Max i Lewis bili veoma respektabilni i puni riječi hvale jedan prema drugome. Uz to, Lewis Hamilton i njegov otac Anthony otišli su čestitati novom prvaku njegov prvi naslov čim su mogli.

#VOZAČMOMČADKRUGOVIVRIJEMEPTS
133Max VerstappenRED BULL RACING HONDA581:30:17.34526
244Lewis HamiltonMERCEDES58+2.256s18
355Carlos SainzFERRARI58+5.173s15
422Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA58+5.692s12
510Pierre GaslyALPHATAURI HONDA58+6.531s10
677Valtteri BottasMERCEDES58+7.463s8
74Lando NorrisMCLAREN MERCEDES58+59.200s6
814Fernando AlonsoALPINE RENAULT58+61.708s4
931Esteban OconALPINE RENAULT58+64.026s2
1016Charles LeclercFERRARI58+66.057s1
115Sebastian VettelASTON MARTIN MERCEDES58+67.527s0
123Daniel RicciardoMCLAREN MERCEDES57+1 lap0
1318Lance StrollASTON MARTIN MERCEDES57+1 lap0
1447Mick SchumacherHAAS FERRARI57+1 lap0
1511Sergio PerezRED BULL RACING HONDA55DNF0
NC6Nicholas LatifiWILLIAMS MERCEDES50DNF0
NC99Antonio GiovinazziALFA ROMEO RACING FERRARI33DNF0
NC63George RussellWILLIAMS MERCEDES26DNF0
NC7Kimi RäikkönenALFA ROMEO RACING FERRARI25DNF0

Odgovor

281 komentara

  1. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Podsjetnik za sve – držite raspravu civiliziranom.



    57
    51

    6
    • Ferrari
      tsunami07 Prikaži

      Probat cemo ! Nista ne obecajemo 🤷‍♂️



      45
      42

      3
    • Monisha Kaltenborn
      monkeyseat Donator Prikaži

      Šta se guraš preko reda!🤣



      25
      23

      2
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Jel sad vise nije shitshow?

      Massi pusta samo bolide izmedju Hamiltona i Maxa da prestizu SF umjesto da prestize cijeli grid i tako bi trka i zavrsila pod SF , ali kako on kaze ovo je Motoracing , pa neka zavrsi tako .

      Realno vidjeli smo svi ko je pobjedik trke.



      13
      -14

      27
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Jel sad vise nije shitshow?

        Naravno da jest, samo je ovaj put sreća otišla na drugu stranu.



        49
        47

        2
        • Mercedes
          LewisHamilton44 Prikaži

          Može nekakva rasprava čisto da vidimo šta ekipa s portala misli u vezi ovakvih odluka ove sezone koja direktno blate sport i zdrav razum? Koliko nam fali Charlie nismo ni svjesni



          3
          -11

          14
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Dapače, tu je već 100+ komentara, a bit će kolumna sutra i članaka popratnih.



          20
          19

          1
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          Ante , gdje su sada oni sudci koji navijaju za Hamiltona i Mercedes?

          Jesu mu sada takvi oduzeli titulu? Sve su uradili da osiguraju da titula bude rijesena na stazi fer i korektno i onda su sudije odlucile titulu.

          Gdje su oni silni advokati sa sajta koji znaju sva pravila Formule 1, da mi objasne kada su se pustali vozaci samo izmedju prvog i drugog a ne svi ostali?

          Da su ispostovana pravila , trka bi se zavrsila pod SF , a svedno je vec i bila gotova , tako da ne vidim zasto bi se iko zalio na takav ishod trke

          Da se ovo desilo Maxu,a ne Hamiltonu sada bi sajt izgorio,a Formula 1 bi bila ugasena.

          Vidim da sada oni koji vode borbu tokom zadnjih par godina o fer i postenom trkanju sada nemaju nista protiv ovakve nikad vidjene kradje titule od strane ni vise ni manje nego sudija.



          2
          -6

          8
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Gdje su suci. Pa zbog blokiranja u fp3 je trebao dobiti treću opomenu i 10 mjesta na startu, pa je uprvom zavoju obranio poziciju takošto je skratio stazu za 100m. Giovo zaustavljanje bi na nekim drugim utrkama značilo pravi safety car. Pa bi Max imao puno više krugova za preticanje. Na zadnjem safetu je vec odlucio da nece biti unlapanja pa kad su mu procitali pravila onda je u zadnji cas dozvolio da se oni relevantni maknu i da se utrka ne završinpod zaštitom FIAe iako je i sezona i ovaj zadnji vikend išao u tom smjeru. Siguran sam da Masi nije vjerovao da će Max uspjeti s preticanjem u zadnji čas, da je, ne bi povukao Safeta.

          Ali ako je bilo ikakve dileme tko je ove dvojice u ovom trenu bolji vozač, više nema baš nikakve.

          Kralj je mrtav, živio kralj!

          BTW ne bi me čudilo da se Hamilton povuče….



          18
          14

          4
        • Lewis Hamilton 44
          NRteamLH44 Prikaži

          wapi , ta bezvezna blokiranja u treninzima su presmijesna da bi neko u pravoj trci bio kaznjen i na taj nacin odlucena titula, nemoj mi molim te samo to spominjati kao neki dokaz pravde i nepravde bar se ti nemoj spustati na taj nivo i tako sramotiti ,

          a druga stvar je kako mislis skratio je stazu za 100m da se odbrani ili se Max bacio na njega i izgurao ga sa staze, pa Max je svojim bolidom ,tacnije desnim prednjim tockom bio izvan staze, mislim objasni mi kakav je to ulazak u krivinu gdje lik prestizuci nekoga sa unutrasnje strane krivine zavrsi vani sa vanjske strane?

          Sta da je tamo bio zid ili pijesak kao na drugim stazama? Onda bi Hamilton zavrsio gdje ? U zidu , na sljunku? I to je tako cijele sezone , i to je kao ok,fer i jako trkanje?
          Drugo je pogurati se malo zesce sto su i Hamilton i Alonso i Vettel i Kimi i svi veliki vozaci radili , ali potpuno je treca stvar ovo sto se Max baca na nekoga do te mjere da ovog drugog izbaci sa staze,

          Mislim stvarno kakvi su to argumenti za nekoga ko prati ovaj sport?



          3
          -10

          13
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          ja ne komentiram tebe nego tvoje riječi, pa se molim te suzdrži.

          Za ometanja na treninzima su se dijelile opomene. Tri opomene unutar sezone 10 mjesta. Što tu nije jasno? Ili to ne vrijedi u zadnjoj utrci.

          1. krug: neki su u takvim situacijama kao Ham dobili uputu da propuste. Recimo Rajko je kad ga je Alonso izgurao u Austinu i dalje slijedio stazu nije presjeko, pa mu je s pravom priznato preticanje. Ovo je bilo bahato predsjecanje zavoja.



          8
          5

          3
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          NRteamLH44

          Da je pijesak ili zid, lujo bi zabrenzao, i max bi regularno preuzeo poziciju.

          kao što je netko rekao. shitshow je cijela sezona. cijela sezona. malo ode na jednu stranu, malo na drugu. malo ovom, malo onom. za kreiranje show-a, ne ? liberty nas je oslobodio. viva amerika :)

          apsolutno se možemo složiti s nadom za bolja suđenja sljedeće godine za sve.

          osobno i dalje mislim da je lujo imao više sreće kroz sezonu, i da su suci više išli na ruku mercu, ali je max kontra svega za picinu dlaku uzeo šampionat.

          PS: “..mislim objasni mi kakav je to ulazak u krivinu gdje lik prestizuci nekoga sa unutrasnje strane krivine zavrsi vani sa vanjske strane?”
          prijatelju, ovo je lewis u posljednjih 8 godina toliko puta napravio drugima da je to teško prebrojiti..



          10
          9

          1
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          U toj raspravi o presijecanju ste izgleda svi previdjeli da se lewis micao ulijevo tijekom kocenja sto takodjer nije dozvoljeno pa je u tom slucaju napravio dva prekrsaja.



          5
          4

          1
        • Marlboro
          Bubasvaba Prikaži

          @NRteamLH44 kad vec pitas sljedece: objasni mi kakav je to ulazak u krivinu gdje lik prestizuci nekoga sa unutrasnje strane krivine zavrsi vani sa vanjske strane?

          Evo ja cu da ti objasnim, silverstone 2021. LH ulazi u copse na unutrasnjoj strani, promasi apex, pogodi MV i izbaci ga iz trke, zavrsi izvan pruge na vanjskoj strani krivine, tada ga CL pretekne kad je bio van pruge.



          9
          8

          1
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        Realno vidjeli smo svi ko je pobjedik trke.

        Jesmo. Max :-)



        20
        17

        3
      • ZX10R Prikaži

        Žalosno je vidjeti tebe i takve ,koji podržavate nepravdu
        Ham je morao vratiti poziciju na startu ,ali naravno kod takvih likova kao ti sve može samo do pobjede ,no mlad si lijepo je što voliš F1,ali ja gledam i pratim F1 ,preko 40 godina,i uvijek sam za pravdu i pošteno utrkivanje na stazi ,ne za prevaru



        8
        -4

        12
      • Ayrton Senna
        OffLiberyMedia Prikaži

        Jeste. Shitshow je počeo sa Lewisovim potezom u prvom krugu, da bi se nastavio kada nisu pokazali crvenu zastavu. Iz jednog shitshowa je Hamdo izvuko tanji kraj iz drugog Stapen. Ne znam zašto ave shvatate lično…



        3
        1

        2
    • Blackhawk Prikaži

      To prijetiš oduzimanjem bodova? :-p



      2
      1

      1
  2. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Kralj je mrtav. Živio Kralj!



    30
    24

    6
  3. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    NETFLIXXXXXXXXXXXXXXXX!!! :-)
    Čestitke MAX :-)



    21
    17

    4
  4. Lewis Hamilton 44
    LH1985 Prikaži

    Nema boga !!!
    Kakva nepravda.
    Mamu vam j….



    10
    -52

    62
  5. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Konačnooooooo!!!!!



    18
    13

    5
  6. Michael Schumacher
    Ante86 Prikaži

    Karma je ku***a Toto Hamdija



    32
    27

    5
  7. Ferrari
    Thor Donator Prikaži

    Koji sudački kaos cijele sezone!! Masi mora otići! Čestitke Maxu!



    41
    39

    2
    • Felipe Massa
      Braziliscanec Masa Prikaži

      Masi je mogao završiti prvenstvo iza SC-a, ali umjesto toga nam je dao obračun u zadnjem krugu. Sigurno nije bila laka odluka, ali odlučio je u korist urkivanja, a protiv kalkuliranja.



      35
      31

      4
      • Formula1
        Formula Fan Prikaži

        Kalkuriao je jer je pustio samo bolide između njih dvojice, a ne sve.



        6
        4

        2
        • Ferrari
          Mrgud Prikaži

          Zar nije pravednije i sportskije da su se nasli onako kako je i bilo jedan ispred drugoga? O kakvim kalkulacijama pricas, to sto nisu pustili ove trojicu komotono onda mozes reci i da je kalkulacija sto se nije vozilo do kraja utrke po SC-om jer na isto ti dođe. Tko gubi ima se pravo ljutiti..



          2
          2

          0
      • Ferrari
        Thor Donator Prikaži

        Komentar je bio u globalu ne samo za ovu utrku! Cijele sezone je bilo diskutabilnih i nedosljednih odluka Ja navijam za Ferrari, nisam imala ”konja” u ovom dvoboju.



        7
        7

        0
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Dao nam obracun u zadnjem krugu ovaj sa novim soft gumama,a drugi sa 40 krugova starim hardom?

        Dobro su oni napisali , to sto je Massi uradio bi se u fudbalskom zargonu moglo reci ovako :

        Hamilton vodi 7-0 u utakmici protiv Maxa i onda sudija kaze da sljedeci gol ko dadne pobjeduje i pri tom iskljuci iz igre 4 igraca od Hamilton tima :D

        Toliko nam je on dao.



        2
        -15

        17
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Nitko nije kriv hamiltonu i mercedesi sto krug poslije nisu isli u box po nove gume, samo tada bi bili i iza pereza i iza sainza i u jednom krugu nebi uspio obic maxa, a i da je bio odmah iza maxa mislim da ga ni tada nebi uspio obic, tako da bi ishod bio isti.


          0
          -2

          2
        • Ferrari
          Mrgud Prikaži

          Nisam primjetio da je u tih 40 krugova Hamilton imao neku zabranu ulaska u box po nove gume. Štoviše, izrazio je i želju za istima…



          6
          6

          0
  8. Ferrari
    288GTO Donator Prikaži

    KONACNO!!!! Bravo Max, nisi mi nikad bio simpatican, ali sam navijao za tebe svim srcem!



    27
    19

    8
  9. Ferrari
    tsunami07 Prikaži

    TAKOOOOOOO JE MAX YOU ARE THE WORLD CHAMPIOOOOOON 🔝🔝🔝🔝🔝



    24
    20

    4
  10. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    A eto, na kraju ipak treba čestitati Maxu na naslovu prvaka kao i Mercedesu na konstruktorskom naslovu…..ovo nije bilo za ljude slaba srca. Sjajnaaaaa utrka za kraj sezone i jedne ere F1.



    34
    32

    2
  11. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Zasluženo na račun vožnje kroz sezonu, svaka čast Checo, odlično odrađen timski posao. Michael Masi je vjerojatno danas heroj mrzitelja Mercedesa, za razliku od prošlog vikenda. Ništa, okrećemo se slijedećoj sezoni. Still we rise!



    41
    38

    3
  12. Alfa Romeo
    Tito Prikaži

    Ipak pravda pobijedi



    22
    3

    19
  13. Marlboro
    Bubasvaba Prikaži

    Latifi odlucio prvaka🙈🤣



    66
    65

    1
  14. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    NazLost bojim se da ovo jos nije gotovo po Maxa. Weawing on the straights. Nadam se da nece.



    12
    10

    2
  15. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Hamilton powered by FIA…
    Što drugo reći…?
    Kome nije jasno, nikad mu neće ni biti.
    Hvala jebena karma!
    Konfuckinačno!!!



    37
    22

    15
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Da se nadovežem sam na sebe…
      Incident poslije starta, bez kazne za sticanje prednosti dovoljne da se izbjegne napad? Otkad to može ove sezone?

      Latifi… Red flag? Gledano u odnosu na ovu sezonu?

      Znači dvije glupe odluke koje su išle na korist Hamu je uredu, a treća glupost koja ode Maxovu korist nije?

      Tako cijelu sezonu, svaki put je sve uredu dok ide na Hamovu korist, ne bitno koliko bilo smiješno.

      Zato je baš ova karma dobro došla



      28
      27

      1
      • Lewis Hamilton 44
        NRteamLH44 Prikaži

        Sta pricas ti ? Kakve su to gluposti , pa Max umjesto da je namjestio bolid za napad na drugoj velikoj ravnini on se bacio na Hamiltona potpuno bezveze i izgurao ga sa staze , i sada je to po tebi ok potez , nego Hamiltona treba kazniti.

        Ja znam da ti hoces da Hamilton izgubi , ali ne mozes opravdavati idiotski potez Maxa na koji se ni sam Red Bull , ponavljam vec 2 trke nije zalio.

        A vidio si da zovu zbog svega i svacega , ali se ni u Arabiji ni ovde nisu zalili na to da je Max nekoga izgurao sa staze,ovaj put to nisu ni poricali nego su samo htjeli da Hamilton vrati prednost koju je stekao kracenjem krivine, znaci da ne bude 2,5s prednost , nego ona koja je bila prije nego se Max krenuo zabiti u njega.

        Stvarno nevjerovatan komentar



        1
        -17

        18
        • antisha17 Prikaži

          Pročitah tvoje komentare, moram priznati da nemam komentara. Da barem jednu situaciju pogledaš objektivno. Ovako je možda bolje da kreneš pratiti bagminton. Bez ljutnje. Pozdrav.



          4
          4

          0
  16. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    ova trka je ogledalo danasnje F1! ovo je uzas!!!



    24
    15

    9
  17. Honda
    Notorious Prikaži

    Yeeeessss Max je prvak, bio je red da se Lewisova sreća i Maxov peh potroši :-)



    23
    16

    7
  18. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Što sam ja ovo gledao, kakav kaos
    Bravo Max!
    Ima da Nizozemci ovi dan proglase nacionalnim blagdanom.
    Suđenje opet na nivou, a Toto stvarno jadan, baš jadan do gadosti.



    47
    38

    9
  19. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Sta se dogodiloo ovdje, Max ❤❤❤



    12
    10

    2
  20. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Jwbote tresem se



    14
    12

    2
  21. Nando
    Matek14 Prikaži

    Karma is b***
    Za sva Mercedesova sranja se ovo vratilo iako su im i sad pokusali sve nastimat.. neka!

    A sad, odjebite i Red Bull i Mercedes iducih 10 godina s vrha jer ste u sustini obje momcadi iste. Sranja od 2010. do 2021. od jednih i od drugih.. nadam se povratku Ferrarija, McLarena i Renaulta iduce godine na vrh i borbi te tri momcadi za naslov . A ove prevare od Svaba i limenka nek lagano propadnu..

    2022.. vrijeme je za promjene



    56
    51

    5
  22. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Toooooooo Mad Max!!!!!!!!! Kakva vozačina!!! Ima pravde dosta je bilo terorizoranja od strane Mercedesa i Wolffa. Žao mi je Hamiltona ali mi je drago zbog Wolffa.



    18
    8

    10
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Nije mi žao niti Hamiltona. Toliko jadnih izjava cijele sezone. Nek se goni u PM



      19
      12

      7
      • Mercedes
        Sinna1967 Prikaži

        Krasno, danas mu je Lewis održao profesuru u trci, opet Max nije kažnjen za guranje drugog bolida sa staze, i ti teraš najboljeg vozača svih vremena u PM? I s tim ustima ljubiš majku?


        0
        -29

        29
        • Ferrari
          darkmark Prikaži

          Najboljeg vozaca svih vremena??? Jedini lik koji je dosao direktno u najacu momcad F1 u rookie sezoni. Sve naslove osvojio sa uvjerljivo najjacem bolidu, bez konkurencije (osim teammatea). Lik je dobar vozac i to je sve. Borac bez karizme, cvilidreta i dno od covjeka kad zagusti.



          15
          14

          1
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          @Darkmark: Postoji neko pravilo da vozač mora prvo doći u najslabiju momčad? U svim trkama koje je odvozio na gridu je bio sam, nije bilo drugih bolida u tim utrkama? Jesi li probao kada voziti F1 u simulaciji? Ja jesam i nisam u stanju 3 kruga držati koncentraciju, a Lewis to uspjeva po 50, 60, 70 krugova svaku utrku. Pa došao je u najbolju momčad jer su vidjeli kakav je potencijal. Izvlačio je i izvlači najbolje od svakog bolida u kojem je vozio, u svakoj sezoni ima minimalno po jednu pobjedu, odvozio je sve utrke koje je odvozio sam (ili je netko drugi sjedio umjesto njega u bolidu), ima 7 naslova svjetskog prvaka, najviše pobjeda, najviše osvojenih kvalifikacija, najviše krugova u vodstvu, pobjedio je na svim stazama ikad voženim otkada vozi, i to nije dovoljno za reći da je najbolji (barem u eri u kojoj on vozi, a za mene je uz Sennu najveći, Senna mi je možda draži ali Lewis ima puno bolje rezultate). Koji su tvoji kriteriji da bi netko bio najbolji vozač? Samo mi nemoj reći da je to Max, jer je Max agresivna sirovina, bio i ostati će.


          0
          -6

          6
  23. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Prvenstvo odlučeno na najgluplji mogući način, čestitke Maxu i Hondi. Suci sprdačina.



    19
    15

    4
  24. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži
    x1

    ‘Karma is a bitch’

    Merry Christmas 🎅 🎄 🤣



    54
    44

    10
  25. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    ahahaa
    Najneregularnija sezona ikad.
    Od prve do zadnje utrke.



    24
    20

    4
  26. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Poetic justice!

    Max – lav!

    TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



    13
    8

    5
  27. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Lewis Hamilton, velik u pobjedi u porazu mizeran. Opet će svi biti krivi osim njega samog. Svaka čast Maxu, u dominantnom bolidu jedva to titule :D



    23
    4

    19
    • Kimi Raikkonen 7
      Pitstop Prikaži

      Navijao sam da Max dobije, ali što je točno Lewis kriv ovdje? Odradio je odličnu utrku. Ako je tko za što kriv, onda je ti pitwall Mercedesa što ga nisu zvali u box tijekom VSC. Da, izgubili bi vodeću poziciju jer Max onda ne bi ušao, ali tu prednost od 8-10 sekundi koju bi imao Max, bi Lewis sa novim gumama i onakvim tempom sigurno riješio u 20 krugova



      20
      19

      1
      • Mercedes
        LewisHamilton44 Prikaži

        Da, ali znaju da bi Max i na felgama drža svoju poziciju i da ga Hamilton ne bi proša bez incidenta. Treba čestitat i bit zadovoljan s Konstruktorskim naslovom, 8 za redom se neće ponovit kroz skorije vrijeme.



        9
        6

        3
      • ZX10R Prikaži

        Moguće !
        Kao prvo ham je morao vratiti prvo mjesto i poziciju na startu
        Zaboravimo na trenutak na sve ,ova zadnja trka je riješavala sve Max je pokvareno pokrade na startu,tu rasprave nema
        Mislim da bi za hamiltona i mercedes bilo puno bolje da je vratio poziciju na startu
        Da je to napravio,mogao je pobjediti pošteno
        No,,ovako je upravo zaslužio da izgubi baš ovako
        Max je strašan ,bolji brži ,hrabriji ,ludilo
        Suci su za zatvor



        9
        5

        4
  28. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Ima pravde ima Boga. Eto vratilo im se sve na kraju u zadnjem krugu. Sucima treba zabraniti rad više u formuli 1. Ne znaju zašto ne propuštaju bolide ispred. Sada će Mercedes da sere kako nešto nije fer.



    22
    16

    6
  29. OnlyAlonso Prikaži

    Toooooooooooooooooooooooooooooooo Max je svjetski prvak,kakva zavrsnica,bravooooo yeeeeeeeeessssssssss
    Apsolutno zasluzeno



    10
    6

    4
  30. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    ali kakvo preticanje Maxsa Verstappena gdje se najmanje ocekivalo! znam da on ne razmislja mnogo, ali nevjerovatno! da ga onde nije pretekao vjerovatno bi imao manje sanse! ali F1 i Masi… ovo je uzas! ne zna se sta je kazna, sta nije!!! uzas!



    17
    16

    1
  31. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Sva nepravda je sada naplaćena, bravo Max!



    16
    13

    3
  32. Mclaren
    raca Prikaži
    x1

    Mateschitz poslao Latifiju 45 milijuna bočica Red Bulla



    52
    50

    2
  33. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Živio novi vladar ovog sporta, Max Verstappen!!!



    16
    5

    11
  34. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Cestitke Maxu i Mercedesu na naslovima.

    Sad lijepo ovi iz FIAe svi lijepo otkaz za sve gluposti koje su ove godine napravili.



    19
    17

    2
    • Michael Schumacher
      ZJ11 Prikaži

      Sad kad su se stvari smirile da rezimiram.

      27 godina pratim formulu 1, svaka utrka je za mene praznik, ali nikad do sada nisam fizicki bio u istom stanju kao zadnji krug danas.

      Potpuni fokus na utrku i na mobitel, na pola kruga me zena pita jesam dobro i podsvjesno joj odgovaram da me pusti sad jer je zadnji krug i da je max upravo uzeo prvo mjesto i tu shvacam da se sav tresem i da srce lupa kao da sam ja na njihovom mjestu. Zena se prepala da necu dobit srcani, a treba otplatit kredit za kucu i auto :)

      Prvenstvo je zavrseno kontroverzno kao sto je cijela sezona bila kontrovezna od onih Lewisovih izlazenja izvan staze u Bahreinu, i svih glupih odluka od direkcije utrke i sudaca.

      Nadam se da ce se neke stvari u FIAi promijenit za ubuduce, jer ovo baca ljagu na cijeli sport, jedino Netflix ima od ovog koristi.



      16
      16

      0
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        …hahaha…i ja sam morao uzet Xanax…😂😂…..



        2
        2

        0
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        tak i kod mene. ja vrištim, kćer gleda šta se događa, žena govori pusti ga lud je, roditelji se makli, čekaju me, ja pred laptopom ne vidim ništa oko sebe i vrištim
        show
        emocionalni rollercoaster



        6
        6

        0
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Ljudi koji ne prate F1 ili ju povrsno prate nisu svjesni koliko mozemo biti neuracunljivi za vrijeme utrke i da smo toliko fokusirani na istu kao da smo u nekom vakuumu izolirani od svega ostalog.
          Dok sam zivio s roditeljima znao sam im sredit izlazak iz kuce ta dva sata nedjeljom popodne, samo da mi ne smetaju.
          Zena vec godinama govori da bi trebao prestat pratit, ali bi onda to bilo kao da odrezem onu stvar.
          Sad se lijepo odmorit i kao svaki navijac Ferrari se nadat da ce nagodinu napokon biti nasa godina.
          Ljudi uzivajte u ostatku godine i u nadolazecim blagdanima i da nam nova priusti jos ovakvih trenutaka.



          13
          12

          1
        • Renault
          Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

          Potpuno se slažem sa svima 😍


          0
          0

          0
  35. fifiX Prikaži

    Zašto su samo bolidi između LH i MV smjeli zaobići SC? ili svi ili nitko, pametnome dosta



    7
    -2

    9
  36. Mercedes
    Sinna1967 Prikaži

    Zašto je Max bio paralelno sa Lewisom kod restarta? Ne bi li trebao biti iza?



    3
    -21

    24
  37. Ferrari
    Peky03 Prikaži

    Pravda je zadovoljena.



    19
    13

    6
    • Mercedes
      Sinna1967 Prikaži

      Koja pravda? Da se Maxu pokloni naslov?



      3
      -23

      26
      • Ferrari
        Peky03 Prikaži

        Koja pravda kažeš? Pravda za 8 godina jebanja u mozak, pravda za muljanje sa sagorijevanjem ulja u motoru, za namještena pravila 2014, DAS, Mafiu i njihovo ulizivanje Mercedesu i svemogućem Hamiltonu, pravila za mijenjanje guma u sred sezone, senzore, za sve njihove kontroverze koje su imali ovih 8 godina, pa dosta je bilo.

        Sve se vraća sve se plaća.
        Uživaj u konstruktorskom naslovu!



        15
        15

        0
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Imaš bilo kakve dokaze za navedeno? Ljudi su jednostavno najbolji u tome što rade, Merc i Lewis, što će se još bolje nadam se vidjeti iduće sezone. Lewis ga danas odere na startu, ovaj mu ne može prismrditi cijelu utrku, nakon totalno pogubljene i kontroverzne odluke Masija slavi umjesto da se pokrije ušima kakvu je lekciju iz vožnje danas dobio. I to je prvak?


          0
          -3

          3
  38. Marlboro
    AMG Donator Prikaži
    x2

    Odlična sezona, odličan show. Mercedes 8 puta za redom uzima konstruktorski naslov, nevjerojatno (i u pozitivnom i negativnom smislu), sjetih se komentra o “ranjnom lavu”, odbjeglih “50 radnik”, a svejedno naslov opet tu! 👍

    Max na osnovu cijele sezone zasluženi naslov, današnja utrka – poklon. O pristranosti FIAe ne bih previše, nedokučivi su cijelu sezonu, a ovaj zadnji ustupak Red Bullu/Maxu pogotovo ima veliku težinu, no ne bih to koristio kao argument osporavanja njegovog naslova. Hamilton na kraju nije mogao ništa, iako je kontroliro čitavu utrku i zajedno sa Mercedesom zasluzio pobjedu.

    Još jednom, čestitke Maxu i Red Bullu, priredili su pravi izazov Mercedesu 👌

    Jedva čekam 2022 i nove bolide 🏁



    68
    63

    5
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      Očekujem brdo minusa iako je sve lijepo rečeno, ipak smo navijači Mercedesa :)



      11
      -6

      17
      • Kimi Raikkonen 7
        Pitstop Prikaži

        Nisam navijač ni jednih ni drugih, htio sam da Max osvoji zbog puno stvari, ali ovo je realno napisano. Max je zaslužio naslov prema svemu pokazanom tijekom sezone, ne i zbog ove zadnje utrke



        20
        18

        2
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Svaka čast na komentaru. 👌🏻



      10
      9

      1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Hvala 👍

        Ali mislim da mi komentar nije ništa specijalno, većina objektivnih gledatelja (khm, navijača) bi se trebala složiti barem sa kosturom komentara a to je “zasluženi naslov Maxa” i “zasluženi naslov Mercedesa”, s tim da napomenem da su Hamilton a i Red Bull također zaslužili isto (možda malo manje). O FIA se može reći svašta pa tako i o odlukama u ovoj zadnjoj utrci…

        Nadam se da ćemo dogodine gledati obećano atraktivnije utrkivnje (lakse praćenje – pretjecanje, zgusnuti poredak) i da nam ubace obećanje o promjeni načina suđenja ne bi bilo loše. 😃

        Koliko god nisam “fan” Maxa potpisao bih da on pobjedi opet, ali da sezona izgleda ovako, da se barem jedan ili još bolje više vozača bori za WDC.



        16
        16

        0
    • Alfa Romeo
      Tito Prikaži

      Slazem se sa vecinom sto si napisao u komentaru osim da je poklon ..ham je dvaput mogao uci u box nije jer su cuvali poziciju … imali su svi ista prava neki su iskoristili neki ne …istina da je mercedes bio bolji ali max je imao vise srece …..



      9
      8

      1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Nije ih kriviti što su čuvali poziciju, da je bila neka “obična” utrka koja nije za naslov išli bi sigurno, tada bi se ta kocka isplatila, a ovo je ipak utrka za naslov u kojoj su u zaostatku (Maxov broj pobjeda), a da je Hamilton završio ispred Maxa tog se ne bi moglo obici bez incidenta…



        3
        3

        0
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      @AMG
      Mercedes nije zaslužio pobjedu jer nisu išli po soft gume pod SC-om. Činjenica.
      Vjerovali su ih da će SC provesti Hamitona do 8. naslova. Greška. Skupa.
      Sve ostalo si lipo rekao.



      21
      17

      4
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Mercedes I treba biti ponosan na konstruktorsku tituli, jer ta titula je produkt njihovog rada, ta titula ide ekipi, dok je vozačka – vozaču.



      9
      8

      1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Ne bu pisal tako da je Hamilton osvojio? 🤔



        1
        1

        0
        • Michael Schumacher
          Slavenowsky Donator Prikaži

          Čitaj sa razumijevanjem! Rekao sam da konstruktorska titula je produkt timskog rada, taj timski rad donosi bodove konstruktoru, a to je Mercedes.

          Dok vozačka titula ide vozacu, niko ne kaže Osmerostruki Mercedes Hamiton sampion.

          Ja Mercedesu kao masineriji skidam kapu, ali Totto će ih u crno zavesti. Mercedes je postao produkt mržnje, ne zbog dobrih rezultata, već politike koju Totto sprovodi.



          11
          11

          0
        • Marlboro
          AMG Donator Prikaži

          Baš zato i govorim, da mislim da ne bi pisao “vozačka-vozaču” da je Hamilton osvojio, a mogao je. Vjerojatno bi bilo nešto u stilu “bolidom-vozačka”.


          0
          0

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          U ovim napetim situacijama vidi se da fali mudra spaljena glava.



          6
          6

          0
  39. Mercedes
    LewisHamilton44 Prikaži

    Zamisli osjećaja kad si navijač Hajduka i Hamiltona pa ti sudci u isti vikend u zadnjim trenucima oduzmu pobjede :)



    8
    -16

    24
  40. Niki Lauda
    Vordas Pretplatnik Prikaži

    Čestitke Maxu. Naravno kad je takva utrka ja moram u zagorje i baš tu internet šteka a ni kilometar od toplica. Sad doma i gledati snimku i karmine na SKyu.



    7
    6

    1
  41. Michael Schumacher
    Wunderkind Prikaži

    Sezona iz snova,jednostavno da li ste navijač Max-a ili Hamiltona..
    To je ono sta se traži!!!
    I neka mi ne zamjere,a znam da hoće,ali navijaći Mercedesa i Hamiltona stigla vas je Karma..
    Možda ste imali sreće cijelu sezonu ali preokrenulo se…

    Čestitam MAX !!!!



    13
    7

    6
  42. Bmw
    PAJO Prikaži

    Može se reći i karma za 2008😃



    15
    11

    4
  43. Benko Prikaži

    Hvala i doviđenja!!! Ajmoooooo Maaaaaaaax



    8
    5

    3
  44. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Brrr. Upiškio sam se



    3
    2

    1
  45. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Pravda je pobijedila! Max je trebao slaviti naslov vjerovatno u Brazilu da nije bilo pehova za koje on nije kriv. Čestitke Maxovim navijačima. Bio je najbolji vozač ove godine i bilo bi nepravedno da je izgubio naslov. Meni najugodnije iznenađenje je Carlos Sainz. Tukao je Norisa dva puta, dosao Leclercu i dobio i njega. Svaka čast dečku, mada na početku sezone sam mislio da nije taj nivo. No tamo negdje od polovine sezone je u većini utrka bio u dlaku sa Leclercom a nerijetko i bolji. Leclerc je ove godine previše puta imao toplo / hladne predstave. To vozač poput Sainza zna iskoristiti. Znao sam da je dobar ali dečku ako se da prilika može puno. Iskreno, s nekim Leclercovim voznjama sam razocaran ove godine jer je mogao puno bolje. I jos jedna zanimljiva stvar, nastavila se serija kad je Leclerc van bodova Saniz je na postolju. Nadam se nagodinu da će još neke druge ekipe biti blizi vrha pa da ti klinci pokazu šta znaju. Općenito sam zadovoljan povratkom Ferrarija na p3 i dobrom sezonom Alonsa. Još jednom čestitke Maxovim navijačima, nevolim ga ali je ovo zaslužio. 😉



    33
    21

    12
  46. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    Nakon odslusanih svih team radia izmedu tota i fie..nakon izjave da se treba vratiti poredak iz predzadnjeg kruga mislim da bi sada svima trebalo biti jasno na sta je sve spreman ne mercedes, nego TW samo da pobijedi i pritom ne mislim na legalne stvari..a svima je jasno koliko je stvari mercedesu gurnuto pod tepih u zadnjih 8g…



    32
    29

    3
    • Mercedes
      LewisHamilton44 Prikaži

      Da, mislim, pretjecanje je fer, nema se šta reć, guranje prvi krug hmmm, druga stvar… Mercedes je dvaput danas ostavljen kao sitting duck, ali što je tu je, sami su si krivi kad im je drugi vozač minutu od vodstva i nemaju s kim pokrit Hamiltona kao Checo Maxa… Reka sam, na račun cijele sezone u globalu je zaslužena titula bez pogovora, ali na račun današnje utrke i lakrdije sudaca (baš me zanima hoće li i ovo imati kakav bombastičan naslov ovdje kao i prošla utrka) nije, ali što je tu je, prvenstvo se osvaja kroz cijelu godinu i da je bilo ko od ove dvojice najboljih vozača u F1 to uzea, bilo bi fer



      6
      3

      3
      • Ferrari
        Mrgud Prikaži

        Naslovi mogu biti subjektivni i objektivni..ali cinjenica je da je vodstvo utrke tragikomicno i nedostojno ispratiti ovaj nivo..nakaon arabije su pokazali da mogu biti i nekompetentniji..ne znam zasto, ali uspjeli su



        9
        8

        1
        • Mercedes
          LewisHamilton44 Prikaži

          Točno, napisao sam gore, Charlie nam fali toliko da nismo ni svjesni. Ovi kao da se namještaju da Netflix bude sretniji, a ne logika i zdrav razum. Nakon svih odluka ove sezone koje su direktno štetile oba vodeća tima, mislim da bi se Masi trebao zahvaliti i otići.



          3
          2

          1
  47. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Kolko je ovdje neciviliziranih komentara
    Čestitke obojici na interesantnoj sezoni,veli se bolji pobjeđuje,u ovom slučaju,Max je bio bolji na kraju.
    A Latifi je majstor kakvog nema ni u jednom automobilističkom sportu,on mora dobit nagradu za vozača godine.Suce se ne isplati komentirat,nemaju pojma s pojmom



    9
    6

    3
  48. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Max cestitke
    Cestitke i Hamiltonu
    Sva sreca koju nije imao kroz sezonu mu se vrati u jednom krugu, Max je zasluzio malo više ponajviše radi silverstona jer bi ovu sezonu uvjek pričali radi toga, ali hvali obojici na showu i sto ste pokazali zasto volimo F1
    Sainz ni kriv ni dužan 3, lip zavrsetak za Ferrari, nadajmo se da ce nastavit rasti i sljedecu godinu!
    Grande Kimi nadan se da cemo te viđat kao gosta!
    Suci opet sami sebi pucali u nogu, ali eto Massa je izgubio nakon što je zavrsia trku a Lewis i direkt okrsaju što bi po meni lakse palo
    Dodatak, Michael Scumaher je odlicno rekao sinu taktiku za danas, šale malo 😅



    16
    12

    4
  49. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Koliko god kontroverzno bilo, nije me uopće briga. Ni prva ni zadnja kontroverza u F1!
    Čestitke Max!



    17
    15

    2
  50. Ayrton Senna
    MCLfan Prikaži

    Po pravilu je trebalo biti vozači koji zaostaju za cjeli krug svi su trebali zaobići safety car i trebalo ostati do kraja ili ostaviti odluku koju su donijeli prije da ostaju bolidi koji su bili,ako je po pravilima Mercedes je teško oštečen



    9
    3

    6
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Ne moraju pustit aute da se vrate u isti krug ali mi je logicno ako pustis jedan da moras pustit sve da prodju a nekak mi to sve brzo odletilo i ne vjerujem da su svi prosli.. Stvarno treba pogledat jos jednom.. A ne znam da li je u propisu da pustis aute da preteknu SC i da taj isti odmah udje u box..
      Druga stvar ako je Masi htio da se sezona zavrsi utrkivanjem, treba je zvat SC..



      3
      2

      1
      • Mercedes
        LewisHamilton44 Prikaži

        Zoveš ga u 57. krugu u box, pa pusti Maxa da se probije kroz backmarkere u 2 kruga, a ne ovo napraviti, ovo je stvarno komedija



        5
        -2

        7
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Po slovu pravila je da ako pustiš jednog da prođu SC moraš ih pustiti sve. Ali s obzirom da je Masi zvučao kao da ne zna di je ne čudi još jedna konfuzna odluka.



        4
        3

        1
      • Alfa Romeo
        Tito Prikaži

        Gledao sam mnogo utrka f1 i nikad nisam vidio da se zaostali bolidi ne puste krug naprijed ……pitanje sad zasto se odugovlacilo tako dugo sa propustanjem bolida po meni je to trebalo biti napravljeno krug ranije … ocito fia je skuzila da je bilo cisto namijestanje da se utrka zavrsi pod sf ………ocito je da je netko nekog potkupio i ocito da je netko zaprijetio da ce biti sve otkucano …zato su zbrda zdola pustili zadnji krug



        3
        2

        1
  51. Max Verstappen
    MV33rbr Prikaži

    Ovo je podsjetnik svima da je u zivotu sve moguce. I onda kad izgleda da nema sanse, kad ste slomljeni, kad mislite da je sve uzalud, postoji nesto neopisivo. Nazvali to sudbinom, vjerom ili bilo cime, ipak postoji ta sila koja se umjesa i vrati vam za sve teske trenutke na najcarobniji moguci nacin. To se danas dogodilo Maxu! Sve mu se vratilo. Max Verstappen je svjetski prvak 2021.!!!



    24
    20

    4
  52. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Hvala Masiju sto nije podlegao pritisku Tota na kraju



    20
    18

    2
  53. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Cestitke Maxu, steta sta je na ovaj nacin osvojio naslov, ali zasluzio ga je.

    Zao mi je Lewisa, stvarno je ispao itekako fer u porazu.

    Nimalo mi nije zao Wolffa. Izgubio je na nacin na koji jako cesto dobiva.

    Nadam se da ce svi izvuci pouke iz ove kaoticne sezone.

    Pozdrav svima i druzimo se na ovom portalu i dok nema utrka!



    26
    25

    1
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Zašto šteta? Da ga Mercedes nije izbacio u Engleskoj i Mađarskoj, Max bi ovu utrku odradio reda radi, već kao prvak!

      Hamilton je svoje prosuo s Magic buttonom, ali o tome nitko ne priča.



      14
      10

      4
      • James Hunt
        Luca Badoer Prikaži

        Steta cisto iz razloga da moramo raspravljati o raznim incidentima danas i odlukama sudaca a ne o fenomenalnoj voznji jednog ili drugog.

        Moje misljenje je samo da je FIA bilo iznimno seprtljava cijelu sezonu a ekstremno zadnje dvije utrke.



        1
        1

        0
  54. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Kakva luda utrka za kraj sezone, Ham brži cijelu utrku odradio sve savršeno, a RB iskoristio svaku priliku.
    Suci klauni kao i obično, opet se pravila tumače kako nekome paše i za prvi krug i za SC.
    Bravo za Maxa i Hondu odlični su bili cijelu sezonu. Obojca su bila jako komplementarna jedan prema drugome u izjavama nakon što je bilo jako lijepo za vidjeti. Nadam se da će 2022. biti opet blizu više ekipa za naslove.



    12
    11

    1
  55. etnes Prikaži

    ja sam samo doso ovdje zahvalit Latifiju! 😁



    32
    31

    1
  56. Red Bull
    Kico Donator Prikaži

    Koje finale,koja utrka,završnica odlična,cestitke Maxu i Mercedesu na titulama,Maxa sreca pomazila,Honda odlazi kao pobjednik! Jedva čekam novu sezonu i nove aute,sad pauza i odmor malo od svega! Sretan Bozic Sky Sportsu!



    16
    15

    1
  57. Mercedes
    OldFox44 Prikaži

    Kao prvo idemo cestitati novom svjetskom prvaku, Maxu Verstappenu! ali.. hehe od trenutaka kad je Ham prestigao Maxa na losijim gumama rekao sam sam sebi kao Hamiltonov fan da je to prelijepo i prejednostavno..nestvarno… Cak i kad je ostalo 10 krugova do kraja, rekao sebi.. ovo je prejednostavno hehe i naravno kad je dosao SC znao sam odmah, Max je prvak, iako mi logika govorila, da utrka mora zavrsiti pod SC.
    Sve u svemu kao Hamov fan, bio sam fan i Maxa kad je dosao u F1. Ova sezona mi je potvrdila da je Max najprljaviji vozac koji je bio u F1. Neznam ja nemogu navijat za takvog vozaca kao sto nisam mogao navijat za MS-a nakon 1994. Meni ova sezona kao fan Hamiltona, kao ni samog Hamiltona ovo nije poraz. Dokazao je da je jedan on najvecih vozaca koji su vozilli u F1 bez obzira na statistiku.
    Sve u svemu USA je preuzala F1 show. Mozemo i u buducnosti ocekivat nevjerovatne filmske zavrsnice ali neznam mene to ne pali..taj namjesteni show tipa kečeri ili Jerry Springer show.
    Zasad 99% ostajem u F1 i 2022. ali neznam hoce li jos jedan slican scenarij bez obzira tko uzme naslov 2022. prisiliti da u buducnosti gledam F1..neznam.. vidjet cemo kad zavrsi 2022.
    Znam jedino da ce ekipa rigat na F1 ako Ferrari i dalje bude los i kad isti taj Max kojeg su mrzili kad je igrao prljavo sa Ferrarijevim vozacima pocne osvajat sve po redu kao sto je to radio Ham radio u eri Mercedes dominacije.
    Sve u svemu uzivajte u ovo božicno vrijeme i neka vam je Sretna nova godina.
    Uzivajmo opušteno u miru ako je to moguce do sljedece sezone.. ;)



    10
    -17

    27
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Ova sezona mi je potvrdila da je Max najprljaviji vozac koji je bio u F1.

      Reče čovjek nakon Silverstonea.

      The king is dead, long live the king!
      Poetic justice!



      20
      15

      5
      • Mercedes
        OldFox44 Prikaži

        Dečko prouci pravila prije njego ih komentiras. ;)



        2
        -18

        20
        • sennacher Prikaži

          A ti, dečko, trebao si gledati F-1 prije 90-ih (ili zapravo još prije) kad su jedina pravila bila tko izađe prvi iz zavoja ili tko prvi prođe ciljem. A tada su još imali glavu u torbi jer se tada ginulo. Gilles Villeneuve je samo jedan koji je izgubio život zbog takve F-1.
          Po današnjim “pravilima” uvijek brži bolid mora proći čisto ispred, ispada da to može s takvim bolidom barem polovina vozača na gridu, tj, vozač nema nikakav utjecaj, ali ipak postoji naslov za njega koji se više pamti od momčadskog.
          Danas je vozački naslov nakon dugo godina osvojio vozač u lošijem bolidu



          16
          15

          1
        • Mercedes
          OldFox44 Prikaži

          sennacher.. losiji bolid? 0,300 na polu startao kao papak i pokusao izbiti hama kao jos veci papak. ;p



          1
          -13

          14
  58. ZX10R Prikaži

    Max numero uno !!!
    Pravda je pobijedila
    Max zasluženo prvak svijeta ,govorio sam na početku sezone da će biti prvak
    Nažalost ili na sramotu ,svjedoci smo jako pokvarene igre
    Preko 40 godina pratim i volim F1 i Moto Gp ,ali nikada nisam vidio ovakav pokušaj krađe ,na kraju je pravda pobijedila
    Sve čestitke prvaku Maxu,sjetimo se koliko je u toj želji za utrkivanjem prije 4-5 godina znao raditi gluposti ,ali samo tako se postaje prvak
    A danas voljeli ga ili ne ,Max je strašno dobar,hrabar i brz !!!
    Max !!!!



    13
    5

    8
  59. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Nikad nisam bio toliko blizu da mi srce stane od sreće kao danas. A nisam niti fan Red Bulla.



    18
    16

    2
  60. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Sramotan, ali prikladan kraj sezone. Nakon gluposti u prvom krugu još jedna glupost za kraj. Nasrecu je gotovo jer su mi ove rezirane sudacke odluke zadnjih utrka ubile zelju za gledanjem.



    2
    0

    2
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Meni je to počelo nakon incidenta u Silverstoneu.



      4
      1

      3
      • Ferrari
        Boris_CRO Prikaži

        Britanija i Mađarska su razlog zašto je gospođa Karma morala vratiti Maxu. Jer smo gledali sezonu navlačenja za Mercedes ( kao i sve sezone od 2014. godine), sezonu opravdanja svih podlosti Lewisa, sezonu u kojoj se Toto Wolf nametao sucima kao da se zove don Vito Corleone kada im daje ponude koje ne smiju odbiti.



        8
        7

        1
        • sennacher Prikaži

          Na sreću je Latifi pogodio pravi tajming pa nisu imali vremena za nove biserne odluke jer je ostao samo jedan krug, a njima često treba za odluku 5-10 krugova



          3
          3

          0
      • Mercedes
        OldFox44 Prikaži

        nazalost nije tako, pocelo je otkad je Max dosao u F1. To je njegov sistem prestizanja. Ili ces ga pustiti ili ces se sudariti. 99% ako ne pustis sudar je 100%. Ono sto je Max danas napravio u prvom zavoju poslije starta isao direkt na protivnika moze svatko napraviti i to nije regularan potez. oduzeti nekom apex na silu i ocekivat da taj isti koci i pusti te u tom naumu. Ako to ne shvacas nemam ti sta vise dokazivat.. tebi i slicnim.. miljama ste daleko..



        2
        -10

        12
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Svaka čast, slažem se u potpunosti. Max je sirovina i jedino što zna je na silu, uči u zavoj sa unutarnje strane brzinom kojom nemaš šanse da ga savladaš pravilno (da zadržiš neku normalnu putanju uz rub zavoja, a za to bi u zavoj trebalo ući puno manjom brzinom) nego uđeš kao sivonja i onda izguraš drugog vozača, ne kužim kak to ljudi ne vide. Pa kaj bi bilo da se svi tak vozimo svakodnevno? Točno se zna kojom poprilici brzinom možeš ući u zavoj da ga savladaš pravilno, i to jedno je kad si sam i imaš cijelu širinu staze, a drugo kad je još netko kraj tebe u zavoju, pa ne možeš se ponašati kao da nikoga nema i stalno očekivati da onaj drugi pazi i na tebe krkana i da se izmakne. Max ima brzinu, ali nema baš previše mozga, sve na silu, jednog dana bi mu se to moglo gadno obiti o glavu. Kad se sjetim Monze, lik uđe u zavoj putanjom kojom ne možeš proći i da si sam, ode na rubnik i on ga lansira na Lewisov bolid, i za to ne dobije baš nikakvu kaznu?!?!!? Pa ne znam postoji li vozač koji bi nešto takvo pokušao, i još cinićno kaže da je to tak kad mu se ne ostavi mjesta. Pa kojeg mjesta jbt, nije ga ni bilo ni moglo biti. Ja bi mu za ono odrapio minimalno 3 utrke, ako ne i doživotni ban.


          0
          -7

          7
        • Fernando Alonso
          Brane FA14 Prikaži

          Mislim, ako jedan Brundle kaže da je Max ušao potpuno legitimno u prazan prostor koji je ostavio Ham, te pri tome prošao zavoj a da nije izletio sa staze, onda se tu nema više šta reći…LH je trebao vratiti poziciju odmah… mislim da ćemo se složiti da je Brundle ipak kompetentniji od tebe, i od mene



          7
          7

          0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Brundle, em kompetentniji em Englez dakle ima razloga misliti u smjeru LH…..



          2
          2

          0
        • Fernando Alonso
          Brane FA14 Prikaži

          I još jedna stvar, šta bi Ham napravio da je na dijelu, kojim je presjekao zavoj, šljunak a ne asfalt? Prikočio i vratio se natrag iza Maxa…e to je riješenje za sve staze i zavoje, pa više ne bi trebalo viječati jel treba ili ne treba vratiti poziciju


          0
          0

          0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Nije ni kraj jer se MB žalio na rezultate utrke upravo, cirkus.



      2
      2

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Može se i RB žaliti za Lewisovo nevraćanje pozicije Maxu u prvom krugu, pa dobije kaznu i opet završi iza Maxa.
        Lupam 😁😁

        Možda Masi kaže Totu: “Slušaj, mogu ti ponutiti poredak iz predzadnjeg kruga, ali uz dodanu kaznu Lewisu za kraćenje staze, Max opet završava ispred”.
        Kao na pijaci….😂



        15
        15

        0
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Meni nisu ubile želju za gledanjem ali mi izazivaju nevozu i loš osječaj u želucu. Kako mi je draže da osvoji Max nego Lewis nakon Abu Dabija mi je lakše, ali stalno mi na pamet pada da je sve to namješteno.



      4
      4

      0
  61. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    Čestitke Maxu, trebalo je biti još prije par utrka, ovako najveći pomagač lewisu je ispilio krivu granu!…Sad sam već ozbiljno nezabrinut na njegovu karijeru!….



    4
    3

    1
  62. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Čovječe kakva završnica!!!! (povijest se ponavlja Brazil 2008. ili Australija 1986., što se dramatike tiče)
    Čestitke Maxu na osvojenim prvenstvu…BRAVO MAX!!!



    4
    3

    1
  63. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Ajd da probam nešto smisleno napisat :-)
    Prvo čestitke pobjedniku, ali i Lewisu. Lewis je zadnju utrku odvozio kako se to i očekuje od 7-strukog prvaka. Odličan start i kontrola utrke. Max jednostavno na hard gumama nije imao race pace. Čestitke i Perecu za junačko zadržavanje Lewisa. Ostaje mi nejasno zašto nije čitavu sezonu vozio ovako agresivno. To me malo podsjeća na one izjave kad vozač očekuje produljenje ugovora i onda se zadnje 2-3 trke grčevito bori. Pa gdje si bio 91.-e tj. prethodnih utrka?!
    Utrka na nečiju sreću, a nečiju radost je rezultat sudačke sprdačine kroz čitavu sezonu, a redatelj je Masi. Oskara neće dobit, ali možda Zlatnu malinu (ako imaju kategoriju za to).
    Ne bi me čudilo da se repovi utrke protegnu još danima nakon utrke. Toto zagovara da se vrati poredak krug prije kraja. Kolika je FIA postala sprdnja to bi se moglo nekim ludom i dogodit, a onda RB uloži žalbu na Lewisovo stjecanje prednosti i dodijeli mu 10 sekundi pa Lewis dvaput popuši titulu :-)
    Uglavnom, Hollywoodski scenarij. Trebao bi Netflix snimit film o sucima, a Masija da glumi Jim Carey :-)



    17
    14

    3
  64. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Bravo Max! Kakva utrka, kakav rasplet ovo ni Spielberg i George Lucas ne bi napisali 🤣. Htio sam novog prvaka i neizmjerno mi je drago da smo to dobili. Neću o politici i odlukama jer smo opet imali sudački cirkus u režiji Masia. Kapa dolje i Lewisu na fantastičnoj sezoni, danas je on taj koji nije imao sreće. Ruku na srce Mercedes i Lewis su odradili skoro sve savršeno…

    Nakon ovakve sezone i utrke, tri mjeseca pauze su mi baš potrebna hahaha



    3
    1

    2
  65. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Dođite u Studentski dom u Čokolinu na piće, častim!



    19
    18

    1
    • Adrian Newey
      zgrobnika Donator Prikaži

      Na žalost daleko mi je, uživaj Zeko kao da je Uskrs.



      2
      1

      1
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        uživam! i moji drugovi ferrarijevci s kojima sam gledo utrku su bili vrlo zadovoljni viđenim i naravno podijem.

        ‘kratko par’ crtica nakon što sam pročito dosta toga:

        -utrka vrlo zanimljiva
        -rezultatom sam iznimno zadovoljan
        -nezaslužbena pobjeda maxa, ali zasluženi naslov
        -čestitke maxu, rb-u, checu na borbi, mojima…nakon sprdačine od hondinog povratka 2015. evo nas na tronu. 2018. mi je bila ključna.
        -čestike i hamsti na vrlo korektnom ponašanju nakon utrke i odličnoj vožnji. jedino mu ono ‘That’s some dangerous driving man’ nije trebalo.
        -toto me je iznimno živciro ovu utrku i zbog tog ponašanja mi je ova pobjeda puno slađa
        -massi izgubljen kao i uvijek. prvi krug ništa, oklijevanje sa propuštanjem. na kraju se sve završilo dobro po moje, najpoštenije bi bilo da je zvao red flag i nastavio utrku kad se sve raščistilo
        -čitajući odluke fia-e očekujem da neće biti nikakve promjene rezultata nakon mercove žalbe koja očito stiže uskoro
        -at-i fenomenalni!
        -čestitke i carlosu na p3
        -zbogom kimi i hvala na svemu!
        -kladio se na hama u duelu s maxom, nije mi žao.
        1000 kn, rekordni gubitak . stara židovska fora. :)



        4
        4

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        i još jedna stvar:
        -mislim da su promjene na stazi pomogle boljem utrkivanju.



        4
        4

        0
  66. Marlboro
    Interceptor Prikaži

    Čestitke Maxu. Odvezao je bravuroznu posljednju utrku i Hamilton tu nije mogao ništa.🤭



    1
    0

    1
  67. Lando Norris
    Maracos Prikaži

    Upravo su pozvali Maxa na saslušanje zbog pretjecanja iza SC



    4
    3

    1
  68. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Kakva utrka..kakva sezona…ufff

    Max mi od dolaska u F1 nije bio drag ali sam ove godine navijao za njega kad sam vidio da zapravo ima priliku skinut Lewisa s trona…

    Pravda je pobjedila na kraju…
    Skoro sam ugasio sve kad je Wolf javio Massiju da ne zove safety car zbog pokvarene Alfe na opasnom mjestu…
    Znaci Wolf odredjuje dal ce biti safety car ili ne…nesto nevjerovatno…

    Lewis je odvozio odlicnu utrku…ali Mercedesu je falilo hrabrosti da se u taktici bore s Red bullom.

    Hvala Massiju na hrabrosti i na poštenju da se sve odigra na kraju s utrkom iako ga Merc davio i stiskao da ne pusta utrku..i cestitam Maxu na osvojenom prvenstvu i mislim da mu ovo nije jedini…

    Na kraju zavrsilo je na najposteniji nacin…
    Bolja momcad odnoso momcad s boljim bolidom je osvojila momcadski naslov a ukupno bolji vozac ove sezone je uzeo vozacki naslov…



    15
    12

    3
  69. Honda
    plavi Prikaži

    Iskreno, ovu utrku je trebao dobiti Hamilton, ali isto tako Verstapen je imao gledajuci cijelu sezonu vise nesreca tako da rekao bih pravda je pobijedila!!

    Cestitke Hondi i Maxu💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪



    14
    12

    2
  70. Formula 1
    RazzHR Prikaži

    Bojim se da ova sezona još nije gotova…
    Jadno. Žalosno.
    Protest i zeleni stol. Ne treba nam to sve, a kuMASSIn i ekipa je sve to zakuhala nedoslijednim suđenjem i direkcijom cijele sezone…



    4
    3

    1
  71. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Sky zacoprao, slično kao Its coming home.
    Čestitke Mercedesu i Maxu. Sezona za poželjeti, ali Masi i pola FIAe zaslužuju otkaz



    9
    9

    0
  72. Formula 1
    tomz Prikaži

    Malo sam se ohladio nakon utrke. Kakav rollercoaster. U globalu, utrka je pod režijom FIA-e opet bila shitshow, totalna clown fiesta.

    Navijao sam za Maxa i Red Bull, čestitam im na naslovu, mislim da su isti u globalu i zaslužili. Max je ove sezone bio veoma, veoma kompletan vozač, izrazito stabilan i hladan u svojim nastupima. Lewis je također odradio strašnu sezonu, no ipak mislim da je bio zeru sporiji od Maxa u globalu. Posebice je bio sporiji u prvom dijelu sezone, no zadnjih par utrka je to malo izbalansirao, čovjek je stvarno odvezao vanserijskih nekoliko GP-ova zaredom. Perez je danas odradio sjajan posao, Max i RB mu trebaju biti veoma zahvalni. Mislim da nitko nije očekivao da će toliko zadržati Lewisa.

    Uz sve to, iako sam navijao za da se prekine ova dominacija (jer stvarno više ne mogu gledati Mercedes, Wolffa i Hamiltona na vrhu poretka), i dalje je u ustima veoma gorak okus radi načina na koji se ovo sve odvilo. To je apsolutno nedopustivo, no dogodilo se… Cijelu sezonu, a možemo reći i godinama unazad, suđenje i pravilnik su katastrofa. Ljudi će kritizirati Masija (s razlogom), no pravilnik i odrednice su previše kompleksni. Zato u jednu ruku njega i suce mogu razumijeti. Teško je to sve interpretirati u okolnostima gdje je u pitanju najbrži sport na planeti.

    Na neki način me podsjeća na moju struku — IT. Kompleksi sistemi imaju veći downtime i jako su teški za održavanje… Možete vi biti najbolji inženjer na svijetu, ali ako je sistem previše kompleksan, jako ga je teško držati pod kontrolom… Ista stvar se primjenjuje na F1 pravilnik, ali ovdje su okolnosti takve da se odluke i “održavanje sustava” moraju dogoditi momentalno, što rezultira svim ovim kontroverzama…

    Uzimajući današnju utrku kao primjer:
    a) mora se pojednostaviti pravilnik oko safety cara
    b) mislim da bi se dobar dio kontroverzi oko dvoboja u zavojima riješio time da se postavi šljunak u apsolutno svakom zavoju na stazi, dva metra od pasice/bijele linije. Pa tko hoće koristiti šljunak, neka ga koristi…

    Za kraj, pohvale Lewisu kako je na kraju staloženo, mirno i sportski sve odradio, zajedno sa svojim ocem.

    F1 su potrebne promjene, pojednostavljenje pravila i njihovo jasnije definiranje, izmjene na stazama/izletnim zonama te manje politikanstva. Tu smo da uživamo u utrkivanju, a ne u slušanju rasprave između team principala i FIA-e.

    Također, pohvale forumašima. Upravo sam pročitao sve komentare od početka utrke u temi na forumu i nekoliko kolega je odmah sugeriralo crvene zastave. Svi bi otišli na soft, pa neka se utrkivaju do daske zadnjih par krugova… Svojim komentarima i razmišljanjima ste pokazali razumijevanje ovog sporta.



    9
    7

    2
  73. Michael Schumacher
    Lovac Prikaži

    “Karma”
    – F. Alonso

    Sve na stranu, obojica su se ponijela divno nakon utrke, čak je i Hamiltonova obitelj čestitala. Da li je bilo kontroverzno malo na kraju? Pa i je. No ako ne pamtimo kao zlatna ribica, bilo je cijelu sezonu, pa i duže i to najčešće na korist Mercedesu. I da, Silverstone.
    Hamiltona mi je malooo žao, no Wolffa ni malo; dapače guštao sam dok je cvilio “No Majki, noooo”. Kog si je vraga on zamišljao, pa ranije on govori njima da li bi trebao ili ne biti SC.

    Uglavnom jedva čekam 2022. i što će biti s novim bolidima. Nadam se boljem suđenju pa da ne bude takvih mrlja i iduće sezone.



    14
    12

    2
  74. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Čestitke Maxu vrhunska sezona, dao je sve od sebe. Zaslužena titula.
    Hamilton je bio odličan zadnjih par utrka kad se i Mercedes digao, ali danas je vozio odličnu utrku, ispalio se na startu ispred i kontrolirao utrku skoro do kraja. Greške u prvom dijelu sezone su ga po meni najviše koštale.

    Čestitke Sainzu vrhunsku sezonu je odradio. Tko bi rekao da će biti ispred Leclerca prije sezone.

    Suci i Masi standardno idiotski i trebalo bi tu velike promjene za sljedeću sezonu napravit i podijelit nekoliko otkaza ako hoćemo konkretna poboljšanja

    Još što se staze tiče, njoj nema pomoći. Skoro nikakva pretjecanja ni borbe nismo vidjeli nakon što je krenula utrka. Treba ju bagerima sravnit sa zemljom i iz nule napravit nešto normalo kad već imaju para na bacanje.



    5
    3

    2
  75. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Da sam chairman of the board Daimlera, nazvao bi kolegu u Ineos i dogovorio se da je Totu istekao rok trajanja. Postavio bi novog team bossa i odmah povukao žalbe jer dovode reputaciju Daimlera u pitanje.



    14
    12

    2
    • Mick Schumacher
      Ante Maras novinar Prikaži

      Slažem se, mislim da Daimleru nije uopće do vucaranja po sudovima, a to im još ruši ugled i baca ružnu sliku na sve što su dosad napravili u F1. Iako nisu ostvarili WDC, ostvaren je WCC što je njima ponešto i draže. Mislim da Tota čekaju jako mučni sastanci sa šefovima u Stuttgartu po pitanju cijele godine te ako Toto odluči nastaviti s ovakvim pristupom(kukanje Masiju na TR, odvjetnik na saslušanju, najava tužbe) ne bi me čudilo da mu se zahvale jer ipak je Daimler koliko toliko gospodska korporacija i ta tužba im nije baš toliko dugoročno u interesu dobit naslov za stolom.



      2
      2

      0
      • Mercedes
        Sinna1967 Prikaži

        Sve ovisi o tome hoće li procijeniti da im je napravljena nepravda koja se ne smije tolerirati, ili će progutati govno zbog financijskog interesa i ne talasati dalje. Nadam se onom prvom.


        0
        -2

        2
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          MIlijuni su vidjeli u prijenosu da je Max prvak. Sad tu odluku promijeniti bi bilo samoubojstvo za F1, a možeš misliti koliko bi Mercedes kao tim dobro kotirao kod FIAe da im to uspije na nekakvom sudu u Njemačkoj ili Engleskoj za jedno 2 godine.

          Ja mislim da je Totu istekao rok trajanja zbog drugih stvari. Postao je prebahat u odnosu sa sucima i drugim momčadima. Ponaša se kao pravi balkanski krkan, samo mu fali lanac od pola kile oko vrata.

          Ako je točno da Mercedes nije iskoristio tokene, a spušio je prvenstvo, to samo po sebi je dovoljno da mu se zahvale….

          Mercedesova komunikacija ove godine je bila vrlo agresivna, točno se vidjelo da u nekim slučajevima fali Lauda. Da su imali Laudu puno je izglednije da bi i ove godine bili prvaci, ovako imaju frajera u krizi srednjih godina koji se ne može dovoljno sabrati da suparniku čestita nego se ide svaditi i žaliti.

          Čovječe frajer koji je prije minutu spušio titulu i bio totalno pod adrenalinom utrke je našao u sebi sabranosti i pristojnosti čestitati suparniku, a on nije. To pokazuje da apsolutno nije u stanju upravljati sobom i drugima pod stresom. Gledaš mehaničare Mercedesa kako bodre Lewisa da uzvrati i vrati poziciju i njega kako nije u stanju podići glavu nego hoda lijevo-desno i bulji u pod. Zato mehaničari rastave i sastave auto za dva sata ili promjene gumu za 2 sekunde – jer im je stres domaća životinja.

          Da sam vlasnik momčadi, Toto bi se još u pustinji razdužio. Nek ga voda nosi u Aston Martin ako je Stroll dovoljno lud. Iako nakon ovog breakdowna jučer, on u F1 više ne bi smio imati operativan posao.



          4
          4

          0
  76. avalon Prikaži

    omalovažavani , pljuvani binotto vodija i doveja ferrari do P 3 u konstruktorskom , CS završija prvenstvo ispred leclerca i norrisa koji je 21 od 22 trke bija ispred carlosa :) svaka čast juniore , sine staroga carlosa :)



    22
    21

    1
    • Renault
      zd1400rt Prikaži

      Što će reći da si napisao tako malo teksta?
      (zezam se) ;)



      5
      5

      0
      • avalon Prikaži

        zd1400rt … ne želim trljat solu ranu ;) . držim se one “budi skroman u pobjedi i velik u porazu” , a ko zna kako će se karte podilit 2022. uz pravila koja stupaju na snagu . bahaćenje bi bilo kontra produktivno šta su na svojoj koži osjetili fanovi MB jučer ….



        3
        3

        0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Za sve druge P3 je uspjeh, ali za Scuderiu….. Realno sekundu su sporiji, to je ogromno i ne smanjuje se bitno, dakle nisam impresioniran njegovim upravljanjem. Preuzeo je momčad sa manjim zaostatkom.



      3
      3

      0
      • avalon Prikaži

        wapi…ako gledamo paušalno onda bi ovo “Preuzeo je momčad sa manjim zaostatkom.” bilo i točno ali i taj manji zaostatak je njegovo djelo jer je MB bija zadužen za motore dok je arrivabene bija šef tima . CL je od svojih 7 PP u 2019. 5 osvojia u drugom dijelu prvenstva . LH i VB su 2019. svaki imali po 5 PP . kad se leclercovim PP pribroje i 2 PP seba ispada da je omjer PP ferraria i super dominantnog MB bija 10 Vs 9 , a to se ne postiže sa sporim bolidom .
        2020. “zahvaljujući” mnogim “kukanjima” iz MB , mnogim senzorima FIA ( MB ) je “kastrirala” ferrari iako nisu mogli dokazat nešto ilegalno . zbog toga znamo kako je završila sezona 2020. trebalo je ponovno podići tim ove sezone . kakve su bile prognoze u anketi o plasmanu ferraria za ovu sezonu ? borba za sredinu poredka zar ne ? uzdizalo se seidla /McL , omalovažavalo mattiu/ferrari . sezonu prije dolaska seidla McL je završija na 6. mistu u konstruktorskom , alonso tek 11. “”preuzimanjem” šefovske pozicije od strane seidla 2019. McL se popravlja …. 4. u konstruktorskom , CS završava prvenstvo na 6. mistu . 2020. je još bolja , McL 3. u konstruktorskom , CS opet 6. na kraju . wow u samo 2 sezone sa 6. na 3. misto konstruktora … stvarno za pohvalu .
        sad pogledajmo ferrari … 2020. su završili 6. u konstruktorskom , CL tek 8. u prvenstvu . mattia je papak koji je uništija ferrari mada se zaboravlja ko je “zaslužan” za ovakav plasman . i onda usprkos lošim anketama , omalovaživanju MB/ferrari “pobjeđuje” hvaljenog seidla/McL . ferrari ima 48,5 bodova više od McL , a CS ima mala ali za ferrari slatka 4,5 boda više od LN . pri tome nije zanemarivo da je ove sezone McL ima mercedesov motor koji je najbolji , najbrži , najjači na gridu šta smo vidili i jučer . možda za suderiu i nije uspjeh P 3 ali onda ni za McL P 4 nije rezultat jer radi se o 2 najstarija tima F 1 . jer i McL ima 8 konstrutorskih i 12 vozačkih titula . Ok , ferrari ima više ali je i 15 sezona duže u F 1 . uz ovakav dominantni MB i odlični RB više od P 3 se nije moglo naročito posli katastrofalne 2020 . ovo je bilo ka start od početka koji j es obzirom na okolnosti završija jako dobro . istina , bodovni zaostatak u konstruktorskom je prevelik … 262 boda ali u vozačkom je CS za perezom zaosta 25,5 bodova . i ko je posli ovog velikog skoka u odnosu na 2020. oda bar malo priznanje MB ? kad se padalo on je bija krivac , a kad se uspelo….



        3
        3

        0
  77. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Ja sam sad odgledao utrku nisam stigao live. Evo jedno sat vremena sam promisljao o zavrsnom komentaru na ovu sezonu. Nastojat cu biti kratak.

    Lewis je danas potpuno zasluzio pobjedu ali danas mu je sreca okrenula ledja. Fantasticna voznja. Kroz citavu sezonu Lewis ima za koliko god malo ipak brzi bolid. I zato ovo sto je radio Max vozeci na 120 posto citavu sezonu je fenomenalno. Maestralno.

    Osim Alonsa u top formi mislim da niti jedan vozac na gridu nebi mogao isporuciti sto je Max isporucio da je bio na njegovu mjestu u ovoj sezoni.

    Kao netko tko malo vise simpatizira Mercedes nego Red Bull i kao netko tko pak malo vise simpatizira Maxa od Lewisa a zapravo navijam za skroz drugi tim i vozaca mogu objektivno reci da je sezona bila fantasticna a Lujo i Max u kategoriji za sebe.

    Moji best of rest as in Ferarri. Moj top 10 as in Alonso. Sa time sam zadovoljan jer nije se lako vratiti nakon 2 godine pauze niti u sahu kamoli i sportu kao f1.

    Jedva cekam nova pravila i nove bolide i novo mjesanje karata.

    Nadam se da ce Alonso imati bolid za pobjede. Nadam se Ferarriju u vrhu. I nimalo nemam sumnje da ce tu biti RB i Merc.



    9
    6

    3
  78. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Prije dramaticne zavrsnice zadnje kilometre u F1 odvozio je sigurno svima najdrazi vozac Kimi Iceman Raikkonen. Definitivno ce nam nedostajati njegova osobnst i karakter. Kimi hvala ti na odlicnim utraka i talentu sa kojim si nas pocastio.



    5
    5

    0
  79. hakinen78 Prikaži

    Kao Mclarenovac ,kao neutralan….. totalno sam razočaran odlukama tijekom ove trke ali i još nekih…. Žalostan sam što je ovaj napuhanko postao svjetski prvak….vjerujte,punoooo sretniji bih bio da su to postali Sainz, Leclerc, Perez……samo ne taj Nizozemac….zašto ne crvena zastava, 5 krugova,jednaki uvijeti pa bolji neka pobjedi!



    1
    0

    1
  80. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Bravooo Max!
    Sto puta bravo!
    Tri stvari za kraj sezone:
    1. FIA treba smijeniti suce, jer ovi unistavaju F1.
    2. Ono utrkivanje između Pereza i Hamoltina, gospodo, to nije bilo opasno, to je bilo pravo utrkivanje. Taj krug pokazao je sto mogu ovi strojevi i koliko je utrkivanje ograničeno pravilima.



    15
    12

    3
  81. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Kao navijac Hamiltona i Mecke cestitam Verstapenu jer je pokazao vise na stazi i ponekad u slabijem bolidu dok su Hamiltona znali gurati suci i Fia ponekad.Nista,sljedecu godinu po osmi naslov…



    13
    11

    2
  82. dejan_s Donator Prikaži

    Ted Kravitz iznio je teoriju urote (naglasio je da on ne tvrdi, jer nije cinik, nego samo prenosi zanimljivu teoriju) u njegovom Notebooku nakon utrke da je RB nasuo manje goriva u Perezov auto kako bi lakše mogao štopirati Hamiltona. S obzirom da se Perez povukao u 55. tj. tri kruga prije kraja utrke ne znam stvarno šta bih rekao za upornost ovog novinara vojnika.



    11
    11

    0
  83. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    E da. I nemogu shvatiti kakav diletantski potez u mercu da ne povuku hama odmah kad je proglasen sc u box po soft. Bilo je kristalno jasno da ce max u box ako lewis nece. I da trebalo je propustit sve lappane vozace prije micanja sca. Ali je isto tako trebalo maknut sc 2 kruga prije. U najgorem slucaju bi bio iza maxa sa softom i brzim autom dok bi ovaj bio na 10 tak krugova starom hardu. Pretekao bi ga i uzeo naslov. Ako se i nasta trebaju zalit to je sami na sebe ovu utrku.



    15
    12

    3
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      agree. merc je izgubio naslov jer nije otišao u box. jednostavno nisu strateški razmišljali dovoljno agresivno.



      6
      5

      1
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        Mercedes je imao poziciju na stazi. Računali su na završetak utrke po SC-om ili crvenu zastavu. U tom slučaju imali bi besplatan pitstop tj. zamjenu gume i bili ispred Maxa opet. RB nije imao šta izgubit. Kockali su se i ispalo je dobro za njih.



        10
        9

        1
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          u redovnom životu, a u sportu pogotovo, je najgore kada na nešto računaš, a to nije izvjesno.
          jednostavno su zreli za pad, s takvim razmišljenjem računanja na nešto. pa nitko nije pretplaćen na prvenstvo da mogu na to računati
          i nije li logično i ustaljena praksa da pod žutim zastavama ulaziš po nove gume. to je onak regular thing. čudnije je ostati vani, pogotovo s gumama starim 30 krugova ?!
          ja nebih uoče rekao da je RB kockao. ok da nisu imali što izgubiti ali išli su vrlo logično. ništa apstraktno..



          3
          3

          0
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Je, ali zakaj su se vozikali par krugova pod SCom, umjesto da je odmah pokazana RF? ASko vidiš da ne možeš rasčistiti u 2 kruga, RF i gotovo.


          0
          -1

          1
        • Monisha Kaltenborn
          monkeyseat Donator Prikaži

          i nije li logično i ustaljena praksa da pod žutim zastavama ulaziš po nove gume. to je onak regular thing. čudnije je ostati vani, pogotovo s gumama starim 30 krugova ?!
          ja nebih uoče rekao da je RB kockao. ok da nisu imali što izgubiti ali išli su vrlo logično. ništa apstraktno..

          Premalo je krugova ostalo, ali složio bih se s tobom…RB nije imao šta izgubit i napravili su logičan potez



          3
          3

          0
        • Blue Flag
          dFixxx3r Prikaži

          Sinna, komentar o RF stoji.
          ali to je jedno od sivih područja i u tom trenutku procjena – odluka sudaca.
          Znam da sam gledao puno duže procesije pod safety carom od ove, RF je u zadnje vrijeme postala korištenija metoda, prije je bila teška rijetkost.
          Otišlo je u maxovu korist..



          2
          2

          0
  84. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Kako nitko nije spomenuo najvece heroje utrke ako ste na strani Maxa?

    Pa to su vozaci traktora kod mjesta incidenta i obliznji radnici. Nisam ni u jednom trenutku povjerovao da ce se to rascistiti u tih par krugova. Na nekim stazama to zna potrajati od 5-10 krugova

    Bravo momci!



    12
    11

    1
  85. Charles Leclerc
    Leclerc1978 Prikaži

    Što god mislili, SVIJET je vapio za novim prvakom, i dobio ga je. Hamilton je imao toliko sreće ove godine, a pogotovo 2018 u borbi za wdc sa Vettelom.
    Konačno mu je sreća okrenula leđa, i pomazila prvog vozača sa mudima, poslije Alonsa, a to je Verstappen. Jednostavno mi se sviđa njegov način vožnje, jer Hamiltona i njegovu mašineriju (ma-fia, Toto, sky-vci itd.) možeš jedino dobiti sa mudima.
    Čestitam Max, zasluženo, i nadam se da je to samo prvi naslov od mnogih!



    12
    9

    3
  86. Ferrari
    GRID.N01 Prikaži

    Na vrlo sličan način Lewis je uzeo naslov u Brazilu. What go around, comes around. 😉



    3
    3

    0
  87. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    22:29 h. Ja se još nisam oporavio od utrke!
    Najsretniji sam zbog HONDE! max i rb ce biti tu i dalje.
    #powerofdreams#supermax



    6
    6

    0
  88. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ono što nitko ne spominje u cijeloj priči je Honda! Od onakvog ulaska u F1 gdje su zbilja bili trgikomicni do naslova sa Maxom. Honda je zaslužila naklon za obavljen posao nakon onog debakla sa McLarenom. Krivo mi je sto odlaze iz F1 sad kada su na tronu!



    9
    9

    0
  89. Rover
    Raneberg Prikaži

    Realno, gore bi bilo da su ostali na prvoj odluci. RF odmah nakon izvrtanja Latifija i mirna Bosna.

    Ovako samo zaključujemo svi zajedno da je Masi debil.



    3
    2

    1
  90. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Drago mi je što je Max osvojio naslov. Nije moj tip vozača, mada mu se ne može osporiti talent, kao što ni Hamilton nije vozač za podcjenjivanje, ali jednostavno nikada mi nije legao zbog jednostavnog razloga što mu se previše toga posložilo u životu. No definitivno Masija treba odstraniti iz F1!!! Čovjek je upropastio formulu svojim, u najmanju ruku rečeno, dvojbenim odlukama.



    4
    3

    1
  91. Stefan Bellof
    Znalac krivina Prikaži

    Max hvala na svemu ove godine. Vjerovao sam u ovo od Abu Dhabia 2020. tj. sezone koju si zavrsio na visokom nivou i pokazao da si napokon spreman za velike stvari. Perfektno odradena 2021. sezona, kako kvale tako i utrke. Cestitke za naslov i proslavi ga u stilu, te se odmori i pripremi za narednu sezonu. Meni ce takoder trebat odmor jer sam stvarno jedva cekao kraj ove napete i duge sezone. Iscrpilo je i nas koji pratimo preko ekrana a mogu onda mislit kako je bilo odvozit tolike utrke na takvom nivou. Uzivajmo u zimskoj stanci 😌



    6
    6

    0
  92. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Karma u zadnjem krugu… Neprocjenjivo



    3
    3

    0
  93. Jody Prikaži

    Najpošteniji rasplet. Zasluženo
    Max je bio malo bolji kao vozač od Hamiltona upravo za onoliko malo koliko je MB ipak bolji bolid od RB.
    Stoga su naslovi opravdani za obje momčadi.
    I drago mi je da je Sainz prizemio Leclerca, nikada mi nije sjeo.
    Forza Scuderia Ferrari



    2
    2

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.