Lewis Hamilton poziva na istragu pitanja ljudskih prava u Kataru i Saudijskoj Arabiji

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 2 godina 3 min 26 komentara

Lewis Hamilton kaže kako Formula 1 ima „dužnost“ podići razinu svijesti o problemima vezanim za pitanje ljudskih prava u Kataru na prvoj utrci u ovoj državi.

Šef Formule 1 Stefano Domenicali rekao je za BBC Sport ovaj tjedan kako F1 pokušava promovirati promjenu utrkivanjem u državama poput Katara i Saudijske Arabije.

Hamilton je rekao:

„Kako sportovi odlaze na ova mjesta, oni imaju dužnost podići razinu svijesti o tim problemima.

Ova mjesta treba istražiti. Jednaka prava su ozbiljan problem“.

– Lewis Hamilton

Katar će ovog vikenda održati svoju prvu utrku, a od 2023. ima desetogodišnji ugovor za kojeg se navodi da je najunosniji u F1.

Saudijska Arabija će održati svoj debi na kalendaru za dva tjedna.

Hamilton je nadodao:

„Svjestan sam da ovdje pokušavaju napraviti korake i da se [to] ne može promijeniti preko noći“.

– Lewis Hamilton

Britanska neprofitna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International opisala je situaciju s ljudskim pravima u obje države „ekstremno zabrinjavajućom“.

Katar je kritiziran zbog ograničavanja slobode govora i tretmana migrantskih radnika, pogotovo u vezi gradnje stadiona za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022.

Kafala sistem, koji je upravljao odnosima radnika s njihovim poslodavcima, ukinut je u Kataru 2016., ali Katar i dalje nailazi na osude zbog toga.

Hamilton je rekao kako bi volio da više sportaša i sportašica priča o toj temi.

„Jedna osoba može postići samo određenu količinu male promjene, ali zajedno, kolektivno možemo imati veći utjecaj.

Bio sam u mnogo ovih zemalja i bio sam neupućen, nisam bio svjestan nekih problema na nekim od ovih mjesta.

Sve se svodi na to hoćete li se vi odlučiti obrazovati i držati sport odgovornim i osigurati da sport radi nešto po tome pitanju kad odlazi na ovakva mjesta.

Zato sam ja pokušao podići svoj glas, ali postoje puno pametniji ljudi koji su obrazovani o ovim problemima s kojima se pokušavaju boriti u pozadini.

Ali i dalje mislim da možemo staviti to u središte pozornosti i učiniti da to istraživanje i pritisak mogu, nadajmo se, donijeti promjene“.

– Lewis Hamilton

Hamiltonov momčadski kolega Valtteri Bottas rekao je kako vjeruje da „F1 i naša momčad rade na tome“ da „se podigne razina svijesti o situacijama u cijelom svijetu“.

Dok je Aston Martinov Sebastian Vettel rekao:

„Ovo nije prvi veliki događaj ovdje ili na drugim mjestima. Radi se o odgovornosti s kojom se svaki sport treba suočiti“.

– Sebastian Vettel

Odgovor

26 komentara

  1. lukarak Donator Prikaži

    Ajmo sad vidjeti kako ce se ovo zaspinati protiv Hamiltona



    4
    -13

    17
  2. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ne volim kada se svugdje lakta, ali ovo jedino od njega mogu da podrzim. Neka neko ode na YT I pronadje kanal Adam Something I nadje video “Dubai is a joke “! Bez obzira sto je Dubai malko liberalniji, no korijeni su slicni, nije sve med I mlijeko tamo.



    14
    13

    1
  3. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Pustinjske utrke su idiotske same po sebi. Nisam woke i boli me džon za prava pustinjskih grupa, ali samo želim klasičnu formulu 1. Bolje 16-18 pravih utrka stare škole nego uvoziti afričko-azijske staze koje su uglavnom loše i nebitne.



    15
    10

    5
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Get in there Lewis.. Prizeljkujem bojkot svih 10 momcadi i 20 vozaca.. Ono, izadji na stazu, odkruzaj krug u trecoj i vrati se u garazu… Sir bi to mogao sve nagovorit…



    12
    12

    0
  5. Fernando Alonso 14
    GP2Engine Prikaži

    Jedna od dobrih stvari koju čujem danas. Nisam fan njega, ali ovo podržavam.



    14
    12

    2
  6. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    Nevezano za ovaj tekst, ako ce track limitsi u saudiji bit jednaki kao sto je na igrici, bit ce igrokaz sa ponistenim krugovima i kuknjavom.
    Pogledajte video od youtubera Tom97 da vidite na sto mislim.
    Bit ce to teska lakrdija.



    5
    5

    0
  7. Nando
    Matek14 Prikaži

    „Jedna osoba može postići samo određenu količinu male promjene”

    Da, osim ako je ta jedna osoba 7x WDC u borbi za 8. naslov i odluči žrtvovati titulu tako da odbije voziti u spomenutim državama radi ideala za koje se tako žustro zalaže.. to bi bio čin vrijedan pažnje i divljenja.. sve ove ostale puste priče su samo… puste priče..



    16
    16

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Sta bih se tacno desilo sa takvim potezom? I kako bih to uticalo na te koji su potlaceni?

      Spori ali bitan uticaj se desava sa cinjenicom da je f1 tu za vikend pa onda SP dogodine. Nema instant promjena.
      LH sada serucka na minimum da bih zadrzao imidz koji je gradio bez uma i znanja. Izjava je kreirana od nekog savjatnika ili slicno, ali ne od njega.

      P.S muka mi je od zelja mjenjati nesto u ime ljudskih prava u zemljama koje ocigledno nemaju problem sa time. Njihov izbor i oni su ti koji mogu ako zele nesto promjeniti.



      5
      3

      2
      • Nando
        Matek14 Prikaži

        moj komentar ima u stvari veliku dozu sarkazma.. naravno da se ništa ne bi promijenilo i da bi takav potez bio sulud jer bi od svega toga ispao kratkoročan skandal svjetskih razmjera kojim bi f1 pretrpila vjerojatno veliki financijski udar (gubitak love od tih šeika), a hamilton dobio još veći “status” borca za prava svega i svakoga (ali bi barem napokon prešao s riječi na djela, a ne blebetao samo da bude u trendu u maniri klasičnog modernog hipstera)..

        što se tiče teze da dolazak sporta u te države radi ikakvu promjenu.. promjena je jedina da će se bankovni računi seika neznatno ispraznit radi organiziranja “najboljeg” spektakla s puno vatrometa i svjetla, ali bez duše.. a duša je ta koja čini sport, a ne lova i vatrometi..

        i slažem se s napisanim pod P.S. :)



        12
        12

        0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Izvinjenje sto nisam uhvatio sarkazam. :D

          LH gleda svijet kroz svoje traume ako ih je ustvari i bilo. Sada jase konja sa kojeg bih rado sisao ali ne ide. Zato i ove izjave zvuce kao da ih on smislio i nije, jer i nije. Zalosno. I sada MB jase istog konja svojim izjavama poslednjih dana jer da vidimo tko ce imati hrabrosti kazniti ih za bilo sto do kraja sezone. Nadam se da sam u krivu.



          10
          9

          1
  8. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Neću politiku u moju butigu.

    Nema smisla da se sportaši bave politikom, to ih dovodi u situacije u kojima nisu doma, mogu blebnuti glupost. Dovesti svoj sport u kontekst koji je besmislen. Recimo da je netko stavio borbu Vettela i Hamiltona u kontekst Drugog sv rata ili recimo da netko poveže nacionalnost šefa Mercedesa i boju bolida s nacizmom …

    To jednostavno u sport ne spada. Sportaši se moraju moći natjecati gdje god s bilo kime



    13
    13

    0
  9. Ferrari
    darkmark Prikaži

    Joj, joj LW, dok ti briješ o ljudskim pravima (gdje se ipak slažemo) nogometni klubovi tvoje domovine su financirani od istih tih kozojeba sa bliskog istoka i tvoji sugrađani ih velikodušno hvale i isčekuju. Tako da ajmo bit realni, lako je bit humanitarac kad su ti džepovi puni, a da ti fali spoznor, ne znam da bi bio tako glasan kontra kozojeba.



    10
    6

    4
  10. Kimi Raikkonen
    Mentor_Kimi Prikaži
    x1

    Sad bi Max trebao predložiti da bojkotiraju utrku i tako pomognu borbi za ljudska prava. Bas me zanima bi li ovaj to prihvatio. Morao bi radi stalnog kukanja o tome, ali sad kad mu trebaju bodovi ipak bi to ostavio za neke bolje dane.



    19
    19

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Dobra poenta.



      4
      4

      0
    • Niki Lauda
      Vordas Pretplatnik Prikaži

      Baš sam to htio napisati, djela a ne riječi. Priča idemo se tamo trkati da ukažemo na nepravilnosti i pritom uzeti lovu je sama PR. To je danas sve, instagram, tik tok i ostali internet borci. Znam da ću pobrati minuse ali kad vidim kako mala plava skače oko Hamiltona ili trči za njim sve mi to izgleda plastično i umjetno. Sve je danas umijetno i namješteno. Nekad su vozači mislili samo na vožnju danas moraju biti ambasadori svega i svačega ali tu nisu doma pogotovo kad se bave sportom koji ovisi o ogromnim količinama novca i to diktira sve.



      2
      2

      0
  11. Susie Wolff
    DrWho Donator Prikaži

    Ajmo malo o formuli1 ..



    4
    4

    0
  12. ZX10R Prikaži

    Joj kako je naporan i dosadan kao i svi bogati
    Lako je pun ko brod lupetati gluposti
    A najgori su upravo ovakvi kao on,a onda se slika i druži da tim političarima,princevima,šeicima a kao želi nešto promijeniti ,lik je pogubljen totalno,pravi farizej i licemjer
    Vozi f1 u tome si jedan od najboljih i ne davi više
    Ako tko želi klečati neka kleči tko mu brani ali ne tjeraj druge



    6
    6

    0
  13. Felipe Massa 19
    mrgud88 Prikaži

    Qatar i SA ne idu u istu rečenicu sa ljudskim pravima. Pa 15.000 osoba je poginulo gradeći qatarske stadione za SP. I nikog nije briga, kao da je poginulo 15.000 kokoški ili golubova…


    0
    0

    0
    • Ferrari
      darkmark Prikaži

      Ne kuzim sta hoces reci? Pa SA je trenutno najeksttemnija zemlja na svijetu. Tek su zenama dali da vize aute.


      0
      0

      0
      • Felipe Massa 19
        mrgud88 Prikaži

        Htio sam reci kako je besmisleno baljezgati o ljudskim pravima u zemljama u kojima ljudski ZIVOT ne vrijedi ni pišljive bobe. Uz to “zagovornik” uziva u blagodatima koje elita dobiva u tim zemljama i uopce mu nije tesko. Jeli ti sada jasno?


        0
        0

        0
  14. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Gdje god nema kurvaluka (da prostite na izrazu) odmah ne valja 😂


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.