The Dark Knight Rises: ICE edition

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 7 min 65 komentara

Rijetko se ikad vidi da netko na ovaj način u ovoj mjeri učini smiješnima i beskorisnima skoro sve druge bolide na gridu. Ono što će površnom gledatelju izgledati kao najbolja vožnja Lewisa Hamiltona ipak je prije svega opaka najava onoga što bi konkurente moglo čekati do kraja sezone. Daleko od toga da Lewis nije odradio sjajnu utrku, upravo suprotno, pretjecanja je odrađivao čisto, strpljivo, odmjereno agresivno i precizno, a kad se situacija zakuhala s Verstappenom nije si smio dozvoliti nikakav rizik pa smo na to pretjecanje pričekali nešto duže nego kod prethodnih duela. Kad ga je konačno odmjerio – opet je kirurški precizno odradio posao. No, s razlogom smatram da je od te vožnje još važniji preokret kojeg je Mercedes (opet) napravio. U prilično izjednačenoj sezoni kad je prednost klackala s jedne na drugu stranu – pravi je šamar svim ljubiteljima neizvjesnih borbi na stazi vidjeti reminiscenciju Mercedesa iz nekih ranijih sezona kad su zaista vozili neku svoju Formulu. Naravno, tu je ključno pitanje koliko je ovih šezdesetak krugova odvoženih uz maksimalnu snagu izmuzlo soka (pažnja: ne misli se na sok od grejpa!) iz motora. Već idućeg vikenda ćemo dobiti odgovor na to pitanje, pa će ovisno o isporuci snage Mercedesova motora živjeti i naša nada u neizvjesnost prvenstva do kraja sezone. Uz ovakav prikaz moći Mercedesovog pogona Max može samo sanjati o svom prvom naslovu, bez obzira na trenutno bodovno stanje.

Intenzitet te borbe na vrhu svih preostalih 18 vozača je bacio u treći plan gdje su bili više statisti nego natjecatelji, a njihovo vrijeme na ekranu svodilo se na situacije kad pod plavim zastavama moraju propustiti puno brži bolid 44 ili 33. Možda je tu bilo pokoje pretjecanje i u regularnoj borbi za poziciju, bez plavih zastava, ali su ličili kao jaje jajetu onima kad je u pitanje zaobilaženje za cijeli krug jer, logično, nažalost nitko od tih bolida nema realnu potrebu pružati nekakav otpor. I naravno, tu je Tsunoda koji nastavlja davati Red Bullu razloga da ga se riješe prvom mogućom prilikom.

Sergio Perez danas je barem ukrao jedan bod Hamiltonu odradivši najbrži krug u samom finišu na najmekšoj komponenti guma, ali također treba spomenuti da nije imao sreće s trenutkom kad su proglašeni uvjeti virtualnog sigurnosnog automobila. Svoju promjenu guma je odradio netom prije toga, a Valtteri Bottas je ušićario jednu poziciju i pobjedničko postolje. Finac ove sezone ima više pole positiona od Lewisa Hamiltona, ali mu je sav trud jalov kad je u utrkama otupljujuće impotentan. Taj nedostatak šampionskog nerva vidljiv je u svim trkaćim situacijama. Kako u Meksiku nije mogao napraviti ništa prije tjedan dana, tako ni danas u Brazilu nije imao nijedan trenutak vrijedan pažnje, a čak ako gledamo cijelu ovu sezonu – trebalo bi dobro promisliti što staviti u njegov portfolio dobrih poteza. Sasvim je logično i očekivano da će propustiti timskog kolegu koji se bori za naslov, oko toga nitko ne bi smio dvojiti, ali baš da se poziv za zamjenom pozicija dogodi u petom krugu utrke, a kolega ti je krenuo deset pozicija iza tebe? To je ponižavajuće kako se uopće našao u toj poziciji. Ipak, ironično koliko to jest, Bottas ima realnu šansu da ove sezone dođe na osmo mjesto svih vremena po broju pobjedničkih postolja. Ispred njega bi tada bili samo, pazite sad: Hamilton, Schumacher, Vettel, Prost, Raikkonen, Alonso i Ayrton Senna. Izvući zaključak iz tog šokantnog podatka nije baš zahtjevan zadatak.

Iz današnje utrke zapamtit ćemo i komične razgovore između vodstva utrke i inženjera ekipa. Mercedes se čudom čudi kako je dozvoljeno gurati druge vozače izvan staze, dok Jonathan Wheatley iz Red Bulla priča s Masijem kao da su u pitanju akteri tinejdžerske drame s RTL kockice. Na kraju dijaloga skoro da se nisu pozdravili s pusicom i željama za ugodnim nastavkom dana. Dobro, zeznuta je situacija. Nitko Masija ne uzima pretjerano zaozbiljno, ali svejedno ovise o njemu da odradi svoj posao kvalitetno ili, po mogućnosti, u njihovu korist. Danas je Maxov potez, složit ćete se, zaslužio barem istragu sudaca. Možemo se razići oko mišljenja treba li za to davati kaznu ili ne, ali da se uopće ne istraži? Nakaradno, kako je bilo i za očekivati. Max je možda u svoju obranu mogao reći da nijedan bolid nije bio ni blizu mogućnosti da odvezu unutar granica staze jer su prekasno u zavoju bili prebrzi obojica, te da su jednostavno sinkronizirano izletjeli, ali je realnost vjerojatno malo bliža tome da je bio preagresivan i izgurao Lewisa sa staze. Ostaje bojazan da bi ovakav nekakav duel i sudačka odluka mogli presuditi u posljednjoj utrci prvenstva. Mi i dalje ne znamo što je kriterij sudaca i postoji li takvo što uopće, jer, od utrke do utrke će druga skupina ljudi kazniti najveću glupost, a onda će odbiti staviti pod istragu nešto što jako smrdi na prekršaj. Usput budi rečeno, kadar kad su oba bolida izvan staze je donekle i smiješan jer se činilo kao da se Verstappen i tamo nastavio braniti, ne dozvoljavajući da ga Hamilton prođe s vanjske strane izletne zone.

U ovom stadiju godine vozačke bitke ispod njih dvojice su pitanje prestiža, a sve više se pogleda okreće prema konstruktorima. Mercedes je trenutno 11 bodova ispred Red Bulla, a Ferrari polako, ali sigurno odmiče McLarenu. Njihova prednost je s desetim mjestom Norrisa i odustajanjem Ricciarda danas narasla na 31,5 bod. Peto mjesto je mrtva trka između Alpinea i AlphaTaurija. I jedna i druga ekipa imaju 112 bodova, ali je nevjerojatno primijetiti da u taboru AlphaTaurija Gasly ove godine nosi čak 90 od tih 112 bodova. Francuz je izvan bodova bio samo u Italiji i Rusiji. Već za par dana ćemo misli prebaciti na Katar i novu nepoznanicu od staze. Verstappen ove godine još nije prošao ciljem niže od druge pozicije, izuzev Mađarske gdje ga je Bottas katapultirao u prvom zavoju. No, do kraja sezone mu to neće biti dovoljno. S druge strane, oba kandidata za naslov su trenutno u nizu od pet utrka bez “incidenata”, što je maksimalno koliko su ove godine i jedan i drugi uspijevali bez da se dogodi tehnički problem ili sudar. Do kraja su još tri utrke i veliko je pitanje hoće li obojica uspjeti dogurati do osme “čiste” utrke u nizu. Ali, dižu se tenzije i raste napetost. Horner i Helmut se čudom čude odakle ova brzina, Newey prebacuje PDF sa žalbama na Iskon Jumbo, Toto zaboravio na aristokratske bečke manire pa se raspištoljio s psovkama i upiranjem kažiprsta u ubogog kamermana, Max se laktari, a Lewis opet umislio da je sam protiv svijeta. Zar nije fantastično kako briljantni umovi godinama mogu smišljati scenarij za neki triler do najsitnijih detalja, a svejedno nam taj film neće biti ni približno zanimljiv kao ovaj ludi improvizirani sport?


Odgovor

65 komentara

  1. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Po meni je Max mogao mnogo jače ući u prvi duel. Senna style. Barem bi imao istu prednost do iduće trke. I ne ovo nije bilo za istraživanje. Više je druga obrana bila upitna sa vožnjom cik cak.



    7
    -18

    25
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sad je i sluzbeno.. Vetma nikako ne voli Nolana i njegovog Batmana :zubo:

    Meni je uvijek zanimljivo za vidit kako netko (jucer Lewis) prati ponasanje bolida ispred i onda saceka/stvori pravi trenutak za napad.. Masterclass rekli bi ali ovaj puta bez doze sarkazma od mene..

    Jeste imao brzi bolid pod guzicom ali za proc Maxa bez incidenta je potrebno nekad i vise od toga…

    Koliko je taj covjek agresivan kad tebe napada toliko isto, vjerojatno i vise je agresivan i bezobrazan kad se brani..

    Patetika “sam protiv svih” mi je malo pokvarila dojam Mercedesa…



    46
    45

    1
    • Lewis Hamilton 44
      LH1985 Prikaži

      Vetmi se ne sviđa crna boja nikako. :))



      5
      -6

      11
    • Lewis Hamilton 44
      NRteamLH44 Prikaži

      Opa , otkuda ta promjena mišljenja Crash?
      Obično si ti većinom protiv Lewisa i Mercedesa?
      Šta se promjenilo pa da priznaš da je Hamilton vise od samo brzog bolida?



      2
      -5

      7
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Uvijek sam ja kontra njih i vise se kacim na negativne stvari oko njih, samo sto nemam problema rec “job well done”



        9
        8

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Svaki pravi fan F1 nikad nece reci da je Lewis to sto je zbog bolida. Pokazao je to vec u svojoj prvoj godini protiv tada najboljih vozaca na gridu. Istina dmje da je nabio ove bjesne statistike zbog dominantnog bolida svih ovih godina ali vozacko umijece mu je na top nivou i mozda samo par vozaca moze u istu recenicu sa njime.



        13
        10

        3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Apsolutno se slažem sa time. Ne volim ni Maxa ni Lewisa ali Max je totalno nesportski tip u obrani pozicije i nepreza za ičime. I opet je do izražaja došla nedosljednost u suđenju koja vozačima ala Ham ili Max kaže možete to raditi i dalje. Kada je to Vettel napravio Riciardu u Mexicu je on prvi popio kaznu a Max niti jednom a zbog njega je uvedeno to pravilo da se ne smije mijenjati smijer kretanja na kočenju. Ako vozač ima pravo odabrati jednom liniju kojom će se kretati do idućeg kočenja odnosno zavoja onda je pravilo takvo i onoga tko ga krši kmtreba kazniti. Problem je što se nekada sudci prave malo glupi.



      5
      4

      1
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Jučer su svi trebali čestitati Hamiltonu, odradio je vrhunski posao, nema priče.

        Samo Totto hoće da bude isto “superstar”, da dramatiše, al to radi čisto da motiviše Hamiltona, a takav način Mercedesu kroz silne godine dominacije ne treba.

        Zamisli 7 godina brutalno dominiras F1, ne zbog toga što ti je nešto poklonjeno, već što si najbolje odradio domaći zadatak, onda kada ne ide kako treba, vaditi se na patetične izjave je i više nego jadno.



        8
        7

        1
  3. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Nekoliko pitanja:
    Zašto improvizirani sport?
    Da li je botasova impotencija ‘urođena’ ili ga je Mercedes ‘uškopio’ tretmanom? Znam, Hamilton bolje kontrolira bolid u prljavom zraku i stvara šanse za pretjecanje npr Perez jučer, ali ima nešto i u novom motoru i …
    Da li je ograničenje mijenjanja modova vezano uz motor ili uz ‘event’? Da li Mercedes može motor koji je jučer u ‘party’ modu pobijedio koristiti npr u Abu Dabiju u nekom konzervativnom modu?
    I na kraju: Vettel je pobjeđivao utrke tako da je na startu odmaglio i kontrolirao ‘pit stop window’. Hamilton je pobjeđivao tako da je odmaglio par sekundi i kontrolirao ‘undercut window’ Mescedes je (od 2016) osvajao prvenstva puštajući u prvoj polovici sezone a stiščući nakon ljetne stanke. Da li je Toto odlučio riskirati i probati režirati prvenstvo do zadnje utrke?
    Naravno rizik je jućerašnji razgovor Helmuta i Tsunode, Halo Yuki, kako brat. Aha služi zbog krađe … Nego, za novi ugovor, ako slupaš Hamiltona u prvoj od tri preostale utrke imaš trogodišnji ugovor, u drugoj dvogodišnj a za Abu Dabi se još čujemo.



    4
    2

    2
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      usudit ću se odgovorit kako sam ja doživio:
      1. improvizirani mi se učinila odlična riječ jer djeluje umjetno zbog a)različitih proizvođača motora između koji su cijeli oceani po pitanju outputa snage, i b) sudačkih nedosljednosti i uopće količine uplitanja
      2. ma bottasa su uškopili jednogodišnji ugovori. psiha je sve. brutalan faktor. lewis dan danas nema pritisak tog osmog naslova jer realno, ima još vremena ga osvojiti čak i ako ne padne ove godine. zamislite da mu je zadnja zbog ugovora u mercu. napravio bi toliko više grešaka..
      3. ne znam
      4. ne možeš ovo režirati – pogledaj mu emocije i proljeve. i bore od stresa :)



      4
      3

      1
  4. Jerry194 Prikaži

    Jel samo meni smijesno to uzdizanje Hamiltona kako je uspio doci do prvog mjesta? Stari moj, s takvim bolidom bi i baba dosla do tud. Kad je prestigao Verstappena, nisam mogao vjerovati kako mu se brzo povecavala udaljenost. Sta su oni stavili u taj motor…



    21
    8

    13
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Tvoja baba je onda bolji sofer od 50% grida jer ih bar toliko ne bi doslo do vrha…
      A kad je prosa Maxa, to je bio job done, Max je samo trebo doc do cilja, od ganjanja nije imo nista…



      18
      11

      7
    • OnlyAlonso Prikaži

      Slazem se,jos i naslov samo takav jooojjj



      3
      2

      1
    • Mercedes
      Sinna1967 Prikaži

      Probaj onda ubaciti babu u neku od F1 ekipa ;-). Ja kad vozim na simulatoru ne mogu cijeli krug napraviti a da ne izletim ili nekaj ne zbrljam, a kamoli da odvezem 71 krug praktično bez greške. Ono što je Lewis jučer napravio Verstappen može samo sanjati jer nema tu finesu u vožnji već čistu agresiju, način na koji je Lewis odvezao jučerašnju trku je vrlo blizu savršenog. Misli da od Verstappena takvo nešto nikada neću dočekati. Meni se čini da je Mercedesov motor pruža puno više mogućnosti podešavanja od RB-a, ali puno je tu još stvari u igri (gume, temperatura, prozori u kojem gume rade dobro, aerodinamika, konfiguracija staze, taktika itd.) tako da je dosta teško sve to savršeno posložiti, za Mercedes teže nego za RB.



      7
      -8

      15
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Ne treba verstappen ništa sanjati, dovoljno se vratiti na istu stazu 5 godina unatrag i vidjeti puno impresivniju vožnju od jučerašnje. Pretjecanja na rosbergu, ricciardu, vettelu, perezu sve bez drs-a, na različitim dijelovima staze i na različite načine. Ovo su jučer bila obilaženja sa drsom, ništa posebno. P.S. valjda je za vožnju po kiši potrebna finesa, ili ćeš i to zanijekati?



        12
        9

        3
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Da, slažem se da treba veliko umijeće za vožnju po kiši, ali se sjećam da se Max puno puta uzvratio u tim uvjetima. Kako to da se ne diviš kad netko od ostalih prijeđe nekog u slabijem bolidu, nisam baš kod Maxa vidio neku finoću kod takvih pretjecanja, uglavnom na silu, za razliku od npr. Alonsa i Leca gdje se vidi umijeće.


          0
          -9

          9
      • Carlos Sainz 55
        Tudum Donator Prikaži

        A što je to Lewis jučer napravio da je toliko vrijedno divljenja i da li zaista misliš da Max u onakvom bolidu ne bi došao do prvog mjesta? Nekad kao da djeca pišu na ovom portalu! Hamilton je jučer na pravcu bio toliko brži da je bilo komično za gledati. Jedino komičnije je čitanje hvalospjeva..



        9
        5

        4
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Ajd ovako: kad Max ostvari približno ovakav vikend i utrku, ja ću mu se stvarno nakloniti, ali mislim da ćemo se jakooooo dugo načekati. Što po tvom vozač i ekipa moraju napraviti da im se čovjek divi, jasno s tim da svaka ekipa ima svoje ciljeve za vikend/utrku? Da li je po tebi Max imao toliko bitno slabiji bolid jučer, ili je nešto i do vozača i taktike ekipe?



          2
          -10

          12
        • Niki Lauda
          Vordas Pretplatnik Prikaži

          Slažem se ovo za Maxa, samo uz jedan pred uvijet a to je bolid brži na pravcu 20-30 km od konkurencije. ;)



          3
          1

          2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Mislim da pretjerujete. Evo npr Bottas ne bi prosao Pereza cijelu utrku da nije bilo vsc-a. A ham mu je u roku keks bio na guzici i prosao oba RB-a. Mozda bi jos poneki vozac to izvodio sa Mercedesom i nitko vise. Smatram da je Max bolje vozio ove godine i samo mu je teski peh izbio cca 50 bodova i vec bi mogao slaviti. Imao je i RB utrka gdje mu Merc nije mogao ni prismrditi. Ova utrka je sano pokazala koliko su ostali smjesni kada Merc ide punom snagom i novim motorom. Ali isto tako vjerujem da je Max imao novi motor od Honde odvrnut na 100% da ne bi to islo tako lako.



      9
      9

      0
      • Mercedes
        Sinna1967 Prikaži

        Slažem se, Bottas je toliko loš kad treba pojačati tempo i nanizati par krugova da dostigne nekoga, a kamoli da ga prestigne. Mislim i da se Mercedesov motor može puno bolje i finije podešavati, kao i cijeli bolid, što je s jedne strane prednost, a s druge mana, ali kad ga dobro podese i daju Lewisu u ruke onda je to dobitna kombinacija. Još da i Bottas uspije to izvući bilo bi super nezgodno za Maxa, ali Bottas to nema u sebi (mislim da je tu Russel puno jači).



        3
        2

        1
        • Ayrton Senna
          OffLiberyMedia Prikaži

          Zbog čega misliš da se merc može bolje podešavati, i motor i aerodinamika? Imaš li jeke blueprintove ili proračune? Ili kao i svaki merc fan lupaš po diviziji?



          1
          0

          1
  5. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Vetma se predao, Max valjda nije, nije mu trebalo ono guranje, ne bori se samo za pobjedu i bodove, nego naslov… ili su to prvi znakovi očaja da se bolje ne može.



    9
    9

    0
  6. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Maks na mišiće na startu, te u obrani od Lewisa također.
    Mozda je za kaznu, ali u nekim normalnim okolnostima. Ali tri utrke pred kraj gdje se dva vozača bore za prvaka bolje da je prošlo bez kazne.

    Lewis je bio u svojoj ligi, novi motor, hammertime. Jednostavno nije mogao bolje vikend proći za njega s obzirom na kazne.

    Nadu mi nekako ulijeva Bottas koji ima dosta mlađi motor od RB, a opet nije mogao prismrdit napadu na RB. Stizao je Maxa u završnici, ali Maxove gume su već bile ranjene nakon borbi i voznje na limitu s Lewisom. Nije se odlipio od Pereza nakon poklonjenog VSCa.

    Za 5 dana opet sve isto.



    11
    10

    1
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      dobra misao za bottasov motor.
      ali opet to je bottas.. if you know what i mean



      6
      4

      2
    • Mercedes
      Sinna1967 Prikaži

      Ne bi li pravila trebala biti ista u svim utrkama i za sve vozače, zašto bi Verstappenu tolerirali nešto samo zato što su još 3 utrke do kraja i napeta je borba za prvaka. Ako mu to dozvolimo jučer, da li je na idućoj utrci manja ili veća vjerojatnost da njegovi potezi dovedu do incidenta, sudara, tragedije?



      5
      -2

      7
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Pa trebala bi, ali taj pravilnik nije toliko egzaktan. Nego se odluke donese u kontekstu utrke, slicnosti sa ostalim incidentom i kaznama ili ne kaznama u tim situacijama.
        Mogao je i Hamilton za guranje van staze u Turskoj dobiti kaznu. Pa nije, a bilo je dovoljno elementa za kaznu. To je okarakterizirano kao čisto utrkivanje i neka nije dobio kaznu.
        U ovom incidentu po misljenju sudaca vjer je Hamilton bio iza Verstapena i nije klasicno guranje sa staze nego mu je nekako presjekao put.
        Da je ponovio onakav incident uvjeren sam da bi dobio 5 sec.



        4
        3

        1
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          U Turskoj, kad Max ulazi kao sivonja u zavoj u koji i da je bio puno bliže vrhu zavoja ne može proći, ni u igrici već ga pasica lansira na Lewisa, o toj Turskoj pričamo? Samo ove sezone Max ima 5-6 tako bezobraznih i glupih poteza, nedostojnijh rooky- a kamoli nekog tko želi biti svjetski prvak.


          0
          -8

          8
        • Michael Schumacher
          ZJ11 Prikaži

          Sinna1967 misli na dvoboj hamiltona i pereza u turskoj. Max i ham nisu bili ni blizu. Lansiranje je u monzi.
          To da max ima bezobraznih poteza to stoji, ali to je i fia kriva jer je mnogim vozacima progledavala kroz prste pa sad neznaju jel bi piskili il bi kakili kad je odluka za dvoboj u pitanju.



          5
          5

          0
        • Mercedes
          Sinna1967 Prikaži

          Istina, sorry, my bad zbog godine proizvodnje, ja sam pisao za Imolu.


          0
          -2

          2
  7. mika50 Prikaži

    Na žalost Max nema šanse za naslov



    5
    2

    3
    • Ferrari
      miki the pirate Donator Prikaži

      Vidjet ćemo kakav je MB motor poslije jedne ovakve utrke (ako ga ne budu mijenjali opet).



      6
      6

      0
      • Sebastian Vettel 5
        battery992 Prikaži

        Ako Merc bude mijenjao motor onda to treba i RB učiniti… Odgovoriti istom mjerom. Jer s ovakvim performansama Mercedesa nema smisla gledati utrku.
        A motor je očitu na maksimumu, jer ovakvu razliku ove sezone nismo još vidjeli.



        1
        0

        1
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Pitanje je dali je moguce tako sto izvesti sa Hondom. Ocito je prvo Bottas bio poligon za takav motor jer su orvo njemu dizali snagu motora i mjenjali ga svako malo i usljedile su dvije tri dobre izvedbe Bottasa. Kada su vidjeli da to prolazi su to primjenili na Hamu , samo što ovaj to bolje iskoristi.



          5
          5

          0
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          RB to neće raditi jer je Horner rekao da Honda gubi samo desetinku kroz životni ciklus PU, a MB izgleda puno više. Tako da nebi bio isti efekt.


          0
          0

          0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Kako nema, a ima bodovnu prednost i još nije bio lošiji od drugog mjesta? A i prošle godine je rb izdominirao Abu Dhabi. Tako da i dalje on ima meč loptu.


      0
      -1

      1
  8. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    EXTRA tekst !! dakle svaka čast autoru kako je upiknuo prave misli, i sviđaju mi se ovi komični detalji !! ništa isforsirano, a sve sjeda.
    toliko toga sam htio prokomentirati u komentaru dok sam čitao, ali sada mi se čini da je sve višak, jer je sve rečeno.
    Gasim portal i čekam sljedeću utrku

    p.s. jedna misao: e da je šoder izvan staze…. a ne asfalt…
    edit: druga misao: toto wolf s prstom u kameru, e taj trenutak.. jerry springer show, i slične američke pi*darije u f1. smiješno i žalsno ha ha



    10
    5

    5
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Puno hvala na odgovorima.
      Vezano uz br 4 iako ni sam ne vjerujem ozbiljno da se stvari režiraju do te mjere

      druga misao: toto wolf s prstom u kameru, e taj trenutak.. jerry springer show, i slične američke pi*darije u f1.

      Možda je Toto izvrstan glumac, a F1 ide u američko hrvanje?



      1
      1

      0
  9. Bmw
    EnoEno Prikaži

    Po naslovu sam znao da je Ante!



    4
    4

    0
  10. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Super ti je kolumna.

    Hahaha, kako ti se Bottas popeo na vrh k. “…ali mu je sav trud jalov kad je u utrkama otupljujuće impotentan”

    “Možemo se razići oko mišljenja treba li za to davati kaznu ili ne, ali da se uopće ne istraži?” Ja sam za izbjegavanje kazni da ne odluče prvenstvo. S druge strane u potpunosti se slažem da su trebali istražiti.

    Želja im je približiti F1 što većem krugu gledatelja. Zašto ne uvedu neku emisiju prije GP vikenda u kojoj Masi i relevantna ekipa debatira o odlukama. Da i mi shvatimo kriterije.



    6
    6

    0
  11. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Pitanje, da li je RB poslije sprinta mogao uzeti novi motor? Ne znam zašto nisu razmišljali u tom smjeru ako je to moguće. Imali bi veće šanse za pobjedu


    0
    0

    0
  12. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Poprilično depresivan tekst.
    Ne sviđa mi se što se jedan dio gledalaca naziva površnim, zato što su uživali u detaljima u kojima autor očito nije.
    Sport nije improviziran to je sigurno.

    Što se tiče laktarenja i komičnih situacija, koje su zabavljale autora, … Lewis je na zalasku karijere, ovo su mu zadnji stintovi. Max s druge strane, će ostati i vrlo brzo zasjati punim sjajom. Nadam se da će mu na tom putu stajati vozači Ferrarija pa ću se onda i ja slatko smijati, kad autor bude vrištao na Massija zbog nekompetenosti i dvostrukih mjerila :trep:



    7
    -3

    10
  13. Aston Martin
    JB005 Prikaži

    Bravo za clanak.



    1
    0

    1
  14. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Kolumna i komentari više manje crno -bijeli. Ovisi kojem taboru pripadaš ili kojem si se priklonio.
    “Divide et impera” – Liberty media i Netlix trljaju ruke…



    5
    5

    0
  15. Bmw
    EnoEno Prikaži

    Ko da su mu 2 motora ubacili!.
    Na igrica kada smanjim level nije ovako!🤦🤦🤦🎪🎪



    5
    5

    0
  16. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Moje mišljenje je da se Mercedes odlučio na ovaksv potez samo u Brazilu jer su znali ako izgube da je Max sa drugim mjestima orvak i ocito ne racunaju da Bottas može ugroziti Maxa. Ne vjerujem da ce to raditi na svakoj utrci jer pitanje je koja im staza koliko paše a zadnja bi trebala biti njihova. Brazil je bio staza koja je inace pasala RBu i tu su isli na sve ili nista. Sada mogu mirnije dalje i mislim da nece toliko riskirati sa motorom na takvoj granici.


    0
    0

    0
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Zadržat će isti motor, a i režim. Napravili su motor koji treba da izdrži 2.500 km umjesto standardnih 7.000 km.


      0
      -2

      2
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Nisu napravili drugi motor, stavili su mu drugu mapu. Dijelove motora za ovu godinu ne mogu dirati jer bi prekrsili pravila. Dali moze 4 utrke ovako motor odraditi, eh to ostaje za vidjeti. Prije bi rekao da je motor bio u qualy modu cijeli vikend.



        3
        3

        0
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Bio sam uvjeren da sam napisao prepravljen umjesto napravljen.

          Čisto za info: Koliko se sjećam jedne rasprave sa Zekohondom, svi su imali pravo na jedan upgrade prije homologacije. Ja nisam još pročitao zvanično kad je Mercedes uveo novu specifikaciju. Pretpostavljao sam da su to uradili u Monzi. Sada nisam siguran da je to bilo tačno.



          1
          1

          0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Slažem se sa HarKI.
      Sad Ham ima 2 motora za 3 utrke. Jedan je odradio Tursku i Mexico, a jedan Brazil. Ako ne može izdržati 3 utrke sa tim onda stvarno ni je zaslužuju naslov. U svakom slučaju bi oba PU trebala biti bolja nego Maxovi.



      3
      3

      0
  17. renato2107 Donator Prikaži

    Neka kaze tko sto hoce, ali u Mercu je ili motor odvrnut pa sto bude (ionako starto iz sredine) ili su nesto gadno ubacili u bolid. U zadnjih par utrka je bolid poletio doslovce, zadnjih 100-200 m pravca preskace bolide, redovito brzi i 20 km/h. Pa caki Mclaren i Aston martin preskace ko od sale.

    Btw, sto je s onim videom sto kruzi gdje hamilton pomice volan, slicno kao s DASom



    2
    0

    2
    • Sebastian Vettel 5
      battery992 Prikaži

      Jako se dobro sjećam da je u Monzi mislim Bottas na početku, dok nije DRS bio dostupan na pravcu jedva prestigao Alfu s novom specifikacijom Ferrarijeva motora…vidjeli smo ovaj vikend kako je taj odnos izgledao.
      Ako ovaj motor zadrži ovu razinu performansi u sljedećoj utrci onda tu nešto smrdi. Jer mi nema smisla da samo oni mogu pojačati motor toliko. Što se tiče mapa svi mogu staviti agresivniju na uštrb trajnosti…
      Ali ako motor može izdržati 4 utrke s toliko agresivnijom mapom i tolikom prednosti u odnosu na konkurente, gdje start sa 10. ili 20. mjesta ništa ne znači onda je ili Mercedes lud što to nisu prije koristili ili se negdje nekako vara.



      4
      4

      0
  18. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Ovako brz je još bio Šumijev ferrari 2006. baš u Brazilu. Prolazi pored renaulta kao da stoji. I to bez drs-a.
    https://www.youtube.com/watch?v=Oc-WOmqEf38


    0
    -1

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Je na snimci se može vidjeti kako se fina gospoda utrkuju. U današnje doba u barem tri pokušaja preticanja bi ga netko probao zabiti u zid ili izgurati sa staze. Tada su pilotirali bolide i mislili su da je F1 opasan sport, danas se igraju na playstationu i osjećaju se presigurno pa rade sranja koja se prije nisu usudili.



      3
      2

      1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Baš to.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        battery992 Prikaži

        Meni je najdraži vozač ikada, ali baš je Schumi trkač koji je uvijek išao do granice, nije htio povrijediti protivnika, ali da ga izbaci iz trke mu nije bilo strano. Sjetimo se i onoga što je učinio Barrichellu u Mađarskoj 2010…
        Jednostavno vozači kada se bore za poziciju spremni su učiniti agresivne poteze, zašto da bude Sainz agresivan prema Hamiltonu ako jedan vozi najbrži F1 bolid, a drugi F1.5 bolid?

        A Max i Lewis se bore za prvenstvo i pobjedu, idu do granice nekad je i prijeđu, kao Max jučer i Lewis u Turskoj… Ali Schumi je htio tući one koji su ga oštetili, izbacivao direktne konkurente iz utrke, Senna je išao kao kamikaza u zavoje, na sve ili ništa… Zato postoje pravila i kazne… Što Max radi Lewisu ovaj ima priliku vratiti i obratno…



        2
        1

        1
  19. Ferrari
    f1 puls korisnik Prikaži

    Bog sve vidi i sve zna. Ako varaju na bilo koji način sve će im se to vratiti.
    Osim toga ovaj vikend je bila i sprint utrka, ukupno 95 krugova. Da nije bilo sprinta (i dva standing starta, u kojima se može puno pozicija dobiti od početka) nebi LH vidio postolje, a kamoli pobjedu čak niti sa ovakvom brzinom.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.