Preminula Antonia Terzi, bivša inženjerka Ferrarija i Williamsa

Izdvojeno / Vijesti

Ante Maras

Prije 2 godina 2 min 2 komentara

Antonia Terzi, bivša aerodinamičarka Williamsa i Ferrarija preminula je nakon prometne nesreće u Ujedinjenom Kraljevstvu. Imala je 50 godina.

Terzi, koja je rođena u Italiji, bila je najpoznatija u krugovima Formule 1 po tome što je poznati “moržov nos” koji se pojavio na Williamsu FW26 2004. godine bio njenih ruku djelo.

Nakon što je studirala aerodinamiku u Italiji i Velikoj Britaniji, Terzina F1 karijera započela je u Ferrariju, gdje je radila pod vodstvom Roryja Byrnea do 2001. godine. Nakon što je ostavila dobar dojam, preselila se u Williams kako bi postala glavni aerodinamičar tima i odigrala ključnu ulogu u Williamsovim pobjedama tijekom partnerstva s njemačkim proizvođačem BMW-om.

Najpoznatija je upravo po već spomenutom “moržovom nosu” na Williamsu FW26 iz 2004. godine. Cilj te ideje je maksimalnim skraćivanjem nosa povećati potisne sile što je više moguće te smanjiti otpor zraka na minimum, a “kljovama” je na nos bolida spojeno prednje krilo. No bolid nije bio jednostavan za voziti i za podesiti set up pa je takav dizajn nosa odbačen nakon Velike Nagrade Mađarske te se Williams vratio konvencionalnom dizajnu nosa.

Krajem 2004. godine odlazi u Bentley te postaje šef odjela aerodinamike u toj kompaniji. Također je sudjelovala u razvoju Superbusa, potpuno električnog autobusa od kompozitnih materijala koji posjeduje galeblja vrata te može prevesti 23 ljudi.

Paralelno je razvijala i akademsku karijeru te je postala profesor asistent na Fakultetu za zrakoplovno inženjerstvo Tehnološkog Sveučilišta u Delftu, najstarijeg i najvećeg takvog tipa u Nizozemskoj. Također je prošle godine imenovana za redovnog profesora Nacionalnog Sveučilišta u Canberri kamo se planirala preseliti čim se ublaže restrikcije za putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Počivala u miru.


Odgovor

2 komentara

  1. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Meni jedan od najmilijih dizajna bolida ikada. Ernest vampir, legendarni automobil 2004. Dok se ljudi sjećaju tvojih djela ne možeš umrijeti.



    17
    17

    0
  2. nixon Prikaži

    Eh, kak mi je to bio lijepi auto… i još Montoya unutra… :)



    8
    8

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.