Vikend plejlista specijal: SAD

Plan D

Luka Softić

Prije 3 godina 14 min 17 komentara

Disclaimer
Zbog velikog opsega materije ova vikend plejlista bit će tematski i strukturno drugačija od redovnog izdanja. Geografski ćemo raspodijeliti teritorij SAD-a na 6 dijelova po uzoru na NBA divizije te ćemo za svaki ponuditi nekoliko predstavnika. Nastojat ćemo spomenuti što veći broj istinskih ikona američke glazbe. Ipak, količina glazbenog sadržaja kojeg su Sjedinjene Američke Države isporučile u svojoj bogatoj povijesti jednostavno je premasivna kako bismo ga obuhvatili jednom plejlistom stoga je neizbježno da izostavimo većinu izvođača i pjesama – što zbog neznanja, što zbog osobnih preferensi – a nešto ćemo ostaviti i za sljedeću priliku. Unatoč tome potičemo da u komentarima nadodate vaše favorite.

Atlantik

Krećemo s kolijevkom američke civilizacije, priobalnim područjem Atlantika na koje se smjestila većina od inicijalnih 13 država. Prigodno je dakle da listu otvorimo s pjesmom Peace of Mind s albuma Boston benda Boston iz grada Boston. Radi se o debi albumu grupe iz 1976. koji je lako moguće prvi komercijalni album ikad snimljen u kućnoj produkciji. Idejni začetnik projekta je gitarist Tom Scholz, školovani elektrotehničar, koji je iz hobija u svom podrumu izgradio studio i uz pomoć pjevača Brada Delpa snimio 8 pjesama. Izdavačku kuću Epic je jamačno obradovalo što nisu morali uložiti ni centa u snimanje pjesama, a još i više ih je razveselilo što je album prodan u više od 25 milijuna primjeraka, što ga čini jednim od najuspješnijih debitantskih albuma 20. stoljeća. Scholz i Delp su nakon takvog rezultata morali okupiti i nekoliko glazbenika kako bi album predstavili i uživo.

Nastavljamo s predvodnikom američkog trubadurstva, Bruceom „The Boss“ Springsteenom, predstavnikom New Jerseya. 1984. izdao je svoj najuspješniji album Born in the USA čija naslovna pjesma je zbog svoje himničnosti postala sinonim za amerikanstvo. Pažljiviji slušatelji naravno primjećuju da pjesma ima prilično mračnu liriku i da je zapravo oštra kritika američke vanjske politike sipanja slobode u zemljama trećeg svijeta. Zanimljivo je da je pjesma često korištena u političkim kampanjama. Mi ćemo ovdje ipak ubaciti nešto vedrije – Dancing in the Dark, u čijem spotu je jedan od svojih prvih glumačkih angažmana ostvarila Monica iz Prijatelja.

„Preko mosta“ (koji povezuje NJ i NY) stižemo do Billyja Joela. Neiskusni Billy je na početku karijere potpisao izrabljivački ugovor s Family Productions te je nakon fijaska prvog albuma pobjegao u L. A. i preživljavao svirajući u piano bar-ovima. Predstavljao se kao Bill Martin kako bi osujetio potragu reketara njujorške diskografske kuće s kojom nije imao čiste račune. Pjesma Piano Man slikovito ocrtava Billyjeve barske večeri. Sredinom 70-ih New York je zapao u tešku ekonomsku, političku i socijalnu krizu te je čeznutljivi i empatični Billy osjetio potrebu da se vrati u rodni grad, a legenda kaže da je odmah po dolasku na Long Island, nakon vožnje Greyhound busom, Billy sjeo za klavir i skladao ovaj dragulj.

Jugoistok

Iz Floride nam dolaze dva southern rock benda – Allman Brothers Band i Lynyrd Skynyrd. Nešto je izgleda ondje u zraku budući da su oba benda pretrpjela neizrecive gubitke članova zbog nesuglasica s određenim prometalima. Glavni gitarist i osnivač benda, Duane Allman, tik nakon objave cijenjenog Live at the Fillmore East albuma te kolaboracijskog albuma s Ericom Claptonom Derek and the Dominoes, (gdje je oplemenio pjesme poput Layle svojom čuvenom slide gitarom), poginuo je 1971. u motociklističkoj nesreći i tako ostavio uplakanog mlađeg brata Gregga kao posljednjeg baštinika prezimena Allman u grupi. Godinu kasnije basist Berry Oakley se također fatalno unesrećio nesmotrenom vožnjom na motoru i to tri ulice dalje od mjesta na kojem je poginuo Duane! Kreativno vodstvo potom na svoja pleća preuzima drugi gitarist Dickey Betts, autor bendovih najvećih hitova Ramblin’ Man i Jessica (ljubiteljima automobilizma poznata kao uvodna pjesma emisije Top Gear). Mi ćemo ovom prigodom podijeliti pjesmu koju je (znakovito prije spomenutih udesa) napisao Gregg Allman – Midnight Rider.

Dok su za Allmanse kobni bili motocikli, grupu Lynyrd Skynyrd glave je došao zrakoplov koji je 1977. u letu ostao bez goriva te prisilno sletio u šumu u blizini gradića Gillsburg, Mississipi. Pjevač Ronnie van Zant, gitarist Steve Gaines, Gainesova sestra, piloti i dva tehničara nisu preživjeli slijetanje dok su ostali članovi benda pretrpjeli teške ozljede. Vidanje rana trajalo je 10 godina te se bend ponovo okupio 1987. a glavnog pjevača Ronniea je zamijenio njegov mlađi brat Johnny. Okupu se nije mogao priključiti originalni gitarist Allen Collins koji je pak ostao paraliziran u automobilskoj nesreći 1986. u kojoj je poginula njegova tadašnja djevojka. Lynyrd je naravno najpoznatiji po pjesmi Sweet Home Alabama, no mi ćemo kao posvetu ovim buntovnim, ali i krhkim dušama priložiti Free Bird.

Iz Južne Karoline potječe „kralj funka“, „kum soula“, „duševni brat broj 1“, „gospodin dinamit“ – jedinstveni James Brown. Jedan od najvećih glazbenih inovatora 20. stoljeća proveo je dvije godine u zatvoru zbog obijesne vožnje i nezakonitog posjedovanja ubojitog oružja. Nakon što je sačmaricom prijetio zaposlenicima osiguravajuće kuće koja se nalazila pored njegovog ureda zato što „stranci koriste njegov wc“, uslijedila je dugotrajna automobilska potjera s policijom tijekom koje su policajci propucali dvije gume na Jamesovom kamionetu nakon što ih je on pokušao izgurati s ceste. Brown je vozio čak 6 milja na golim felgama dok se nije konačno zaustavio. U to ime pjesma Cold sweat.

Ne smijemo napustiti ovu regiju dok ne spomenemo i legendarnog Raya Charlesa (on na sreću nije vozio) koji je rasnu netrpeljivost i tešku borbu za ljudska prava u svojoj rodnoj Georgiji (iz koje je bio izgnan u jednom periodu!) ovjekovječio vječnom Georgia on my mind.

Središnji dio

Centralnu diviziju otvaramo s kraljem rock’n’rolla. Iako je najpoznatiji po prebivanju u Memphisu (čuveni Graceland), Elvis Presley potječe iz gradića Tupelo u Mississippiju. Teško je sažeti kraljevu legendarnu karijeru u par rečenica, međutim nameće se jedan motiv koji povezuje njegove početke s njegovim krajem. Radi se naravno o zatvoru – naslovna pjesma iz filma Jailhouse Rock Elvisovu karijeru vinula je u stratosferu, a posljednje dane života proveo je muku mučeći s probavnim tegobama. Elvis je navodno „napustio zgradu“ na zahodu pretrpjevši srčani udar od silnog naprezanja nakon što se čak četiri mjeseca nije uspio olakšati.

Jedna poslastica za pretplatnike na časopis Guns and Ammo. Dugogodišnjeg člana uprave NRA krasi nadimak Motor City Madman, a riječ je o gitarističkom virtuozu Tedu Nugentu. Prava rijetkost u miljeu rock glazbe, Nugent je zadrti protivnik intoksiciranja alkoholom i ostalim vrstama opijata, živi zdravo i spava snom pravednika na svom raskošnom ranču u Texasu. Ima četrnaestoro unučadi, veliki je ljubitelj lova lukom i strijelom, pasionirani je zaštitnik lovačke djelatnosti, redovito donira svježe ulovljeno meso divljači pučkim kuhinjama te je jedan od relevantnijih republikanskih glasnogovornika i zagovaratelja iskonskih američkih vrijednosti u javnom prostoru. Za one koje više zanima Nugentov pogled na svijet preporučamo poslušati gostovanje u podcastu Joea Rogana.

Nedaleko od Detroita, iz gradića Saginaw u Michiganu potječe Stevland Hardaway Morris, poznatiji pod umjetničkim imenom Stevie Wonder kojeg je zaradio kad je sa samo 11 godina potpisao ugovor s Motown Records. S 13 godina izdao je svoj prvi singl koji je na Billboardovoj ljestvici dosegao broj 1, a 70-ih godina je zacementirao status genija albumima poput Talking Book, Innervisions i magnum opusom Songs in the Key of Life. Stevie Wonder je predvodnik interdisciplinarnog pristupa i sveobuhvatne kreativne kontrole – briljira u svim kategorijama potrebnim za stvaranje glazbenog djela: ističe se kao autor, tekstopisac, aranžer, producent, multiinstrumentalist i pjevač.

Sjeverozapad

Prema količini sirove darovitosti i ekspertize u svim kreativnim i zanatskim aspektima glazbenog izričaja u istom dahu sa Stevie Wonderom može se spomenuti još samo Prince. Osim što je iza sebe ostavio katalog kolosalnih razmjera (čak 39 studijskih albuma!), Prince se, poput našeg Huljića, bavio i režiranjem karijera mnogih drugih glazbenika, a izvođači poput Sinead O’Connor i grupe The Bangles etablirali su se uz pomoć Princeovih pjesama. Vrijedno je spomenuti i da je Prince prvi glazbenik koji se javno zalagao za autorska i izvođačka prava te se otvoreno suprotstavio izrabljivačkom ophođenju izdavačkih kuća. Zbog pravne bitke s Warner Bros. tijekom 90-ih godina 20. stoljeća nije smio koristiti ime Prince (iako mu je rođeno ime Prince Rogers Nelson), pa je albume u toj deceniji izdavao pod pseudonimom „Artist Formerly Known as Prince“. Legendarni glazbenik iz Minneapolisa nas je nažalost napustio 2016. i to samo tjedan dana nakon završetka turneje Piano & a Microphone Tour na kojoj je svoje hitove izvodio potpuno sam na klaviru. U prilogu pjesma Gold s albuma The Gold Experience iz 1995.

Kad već imamo bend koji se zove po gradu zašto ne bismo dodali i bend koji se zove po saveznoj državi? Kansas je bend, pogađate, iz Kansasa, a ovu listu će oplemeniti svojom epskom numerom Carry on my Wayward Son.

Rodom iz Seattlea, američki gitarist i pjevač Jimi Hendrix smatra se, uz Erica Claptona, jednim od najvećih revolucionara električne gitare i rock glazbe. Odgojio je generacije izvođača i slušatelja te je, usprkos kratkom stvaralačkom periodu, naprasno prekinutom članstvom u klubu 27, njegova ostavština ogromna. Instrumenti koje je svirao su i danas tražene aukcijske relikvije, a pored gitarističke pirotehnike (u prenesenom, ali i doslovnom značenju), Jimi je znao napisati i prekrasnu baladu poput sljedeće.

https://www.youtube.com/watch?v=KzmLdI_VC9s

Jugozapad

Ovu regiju otvaramo moćno, s antologijskim trijumvirima teksaškog bluesa – ZZ Top. Poznati bradonje ne staju čak ni nakon nedavnog preminuća basista Dustyja Hilla, čija je posljednja želja bila da bend nastavi s radom. Na njegovo mjesto uskočio je dugogodišnji tehničar Elwood Francis i bend je trenutno na turneji. Ipak, Dustyjeva odsutnost će se itekako osjetiti na pjesmama koje je on pjevao (poput priložene). Zanimljivost je da se jedini član benda koji nema dugu bradu zove Frank Beard.

https://www.youtube.com/watch?v=1gvA8-GQWPc

Uz blues, jazz se smatra autohtonim američkim glazbenim izričajem. Nastao je u afričko-američkim zajednicama New Orleansa u Louisiani krajem 19. stoljeća, a tijekom 20. stoljeća razgranao se u milijun podžanrova. Posebno paše u noćnim vožnjama automobilom, a u koje vrijeme hrvatske radio postaje često emitiraju takav program. Kao zastupnike smo odabrali velikane Louisa Armstronga i Ellu Fitzgerald s evergrinom Dream a Little Dream of Me.

Mnogi su otpjevali Always on My Mind, ali nitko kao Willie Nelson.

Soundtrack filma The Bodyguard s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena. Najznačajnija pjesma s tog albuma, I will Always Love You, također je i jedan od najuspješnijih singlova svih vremena, uz Irving Berlinov White Christmas i Elton Johnov Candle in the Wind. Pjesmu je dakako otpjevala Whitney Houston, a za produkciju je zaslužan David Foster. Manje je poznato da je autorica te pjesme Dolly Parton –  ikona country glazbe izražene biste tu je pjesmu skladala i otpjevala 1973. godine. Još jedan autoričin evergrin, Jolene, proživljava drugu mladost poradi recentne obrade Miley Cyrus, a mi ćemo priložiti originalnu verziju.

Pacifik

Statistički, najpopularniji američki vokalno-instrumentalni sastav su Eaglesi. Njihov kompilacijski album Greatest Hits (1971-75) najprodavaniji je album takve vrste ikad, a taj nevjerojatan uspjeh grupa je nadmašila samo godinu poslije izdavši antologijski album Hotel California. Da slava udara u glavu i napuhuje ego primijetili su fanovi grupe kad je bend 1980. objavio raspad uz sarkastični dodatak da će se bend ponovo okupiti tek kad se „pakao smrzne“. ‘Ko za vraga, 1994. su se ponovo okupili i izbacili album nove glazbe prigodnog naziva Hell Freezes Over. Tko je pravio probleme postalo je jasno koju godinu kasnije kad su osnivači i vođe benda Don Henley i Glenn Frey iz grupe izbacili gitarista i koautora Hotela Californije Dona Feldera. Bend i danas nastupa, a Freya kao frontmena nakon neočekivane smrti naslijedio je njegov sin Deacon. U nastavku prilažemo prvi singl i hit grupe, bezvremenski Take it Easy.

https://www.youtube.com/watch?v=PhiEnGYrmL8

Prije no što je Brian Wilson, genijalni predvodnik, producent i autor glazbe Beach Boysa, svoje glazbene ambicije doveo do razine rivalstva s Beatlesima (Paul McCartney je izjavio da je Wilsonova God Only Knows s albuma Pet Sounds iz 1966. najbolja pjesma ikad napisana), grupa The Beach Boys obilježila je eru ranih 60-ih godina 20. stoljeća svojim prepoznatljivim kalifornijskim zvukom. Wilson je nemilice štancao rock’n’roll hitove s tematikom surfanja i tako monopolizirao glazbenu pozadinu u to vrijeme iznimno popularne surferske supkulture, čime je postao rodonačelnik surf rocka. Raniji materijal benda, osim surfanja, živopisno dočarava i ostale aktivnosti mlađe kalifornijske populacije te je vrijedan nostalgijski prozor u to zlatno doba.

Kad se morska sol staložila od jahanja valova, štafetu losanđeleskog zvuka preuzela je grupa The Doors. Mistični frontmen Jim Morrison i orguljaš Ray Manzarek, inače kolege iz UCLA-ove filmske škole, spontano su odlučili osnovati bend nakon kultne epizode slučajnog susreta na plaži gdje su obojica kontemplirali nezadovoljstvo obrazovanjem i neizvjesnu budućnost. Angažman Robbyja Kriegera na gitari i Johna Densmorea na bubnju doveo je do unikatnog glazbenog fenomena – ni prije ni poslije Doorsa nitko nije zvučao ni približno kao oni. O zgodama kronično autodestruktivnog Morrisona mogu se pisati romani (preostali članovi benda to su i napravili), a najupamćeniji incident je s koncerta u humidnom Miamiju kojeg je posjetilo 14,000 ljudi: netko iz publike bacio je živo janje na pozornicu, nakon čega je izbio opći kaos tijekom kojeg je Morrison navodno pokazivao spolovilo. Odsluženje zatvorske kazne Morrison nije doživio budući da je nađen mrtav u kadi svog pariškog apartmana, a njegov grob u Parizu je i danas turistička atrakcija.

Ovogodišnju američku plejlistu zaključit ćemo pjesmom Hold the Line grupe Toto. Članovi te grupe su inače renomirani studijski muzičari koji stoje iza najvećih hitova Michaela Jacksona, Lionela Richieja, Cher, Barbre Streisand, Joea Cockera, Diane Ross i tako dalje, a surađivali su i s Eltonom Johnom, Ericom Claptonom, Bruceom Springsteenom, Pink Floydom, Dire Straitsima, Rodom Stewartom i ostalima. Među uspješnicama benda nalaze se i pjesme Rosanna i Africa.


Odgovor

17 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Zanimljivo, svaka cast na trudu 😊
    Ovo sto je Morrison pokazao, pokazuje se i danas u saobracaju, i u utrkama po nekad 😅..



    4
    4

    0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Ne spomenuti Nirvanu, kao zadnje velike rock zvijezde, u ovakvom tekstu je grijeh



    2
    0

    2
  3. Mercedes
    nochimagaddavo Prikaži

    GTA Vice City i Toto – Hold the line, kakve uspomene…



    7
    7

    0
  4. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    A Michael Jackson? Kralj popa je, po mom skromnom mišljenju, morao biti na ovoj listi
    Njegove neobjavljenje pjesme su nedostižni hitovi za neke glazbenike, a da ne govorim o izdanim pjesmama.
    Beach Boys isto tako, jedini pravi pandam Beatlesima.



    4
    4

    0
    • Super Aguri
      Luka Softić Donator Prikaži

      Boysi su gore s I get around, Jackson je samo spomenut doduše, ali sve to će biti nagodinu. Vidim da disclaimer nije puno pomogao 😂



      2
      2

      0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Posipam se, ne kužim kako sam taj dio preskočio, no dobro, beach boysi su sama krema svjetske glazbene scene.

        Nagodinu tko živ tko mrtav, pitanje je hoćeš li pisati ovaj serijal i slično, nikad ne znaš što ti život donosi, hoćeš li imati vremena i slično. Zato mislim da je Michael morao biti u ovom prvom izdanju, uz Presleya i Boyse je najbolje što je Amerika dala.

        Tako da, disclaimer je pomogao, razumijemo se :)



        1
        1

        0
  5. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Ako je ovo odraz preferencija autora – onda smo u sigurnim rukama



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.