Fernando Alonso optužio suce da imaju druge kriterije za vozače određene nacionalnosti

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 39 komentara

Iako smo već godinama svjedoci anglocentrizma Formule 1, glavni akteri unutar sporta u pravilu su izbjegavali javno pričati o tome. Čak i kad su situacije izgledale savršeno jasne – i vozači i šefovi su zbog vlastitog dobra zadržavali za sebe ono što je izvana skoro svima bilo savršeno jasno.

Međutim, Fernando Alonso se na konferenciji za novinare jučer u Turskoj odvažio i otvoreno izjavio da pravila nisu jednaka za sve, te da određena nacionalnost nailazi na blagonaklonost FIA-ine sudačke postave, kao i medijske elite.

Alonsa su novinari pitali zašto je u Rusiji prošao izletnom zonom i na taj način zaobišao sudačke upute, a on je odgovorio:

“Samo zato da vidim kakva ćete mi pitanja postavljati ovdje u Turskoj. Kad ja nešto napravim onda to ima drukčiji efekt na idući događaj. Možda će sad promijeniti izletne zone u prvih par zavoja. Ja sam većinu prvenstva bio idiot u prvom zavoju jer su me drugi prestizali izvan staze. Ništa se nije dogodilo, nitko ništa nije pitao na idućoj utrci. Ali evo, sad smo tu nakon Sočija i pitate me to. Eto vam potvrde.”

“Ono u Sočiju je bila potvrda za različite stvari. Postoje različita pravila ovisno o tome o kome se radi. Ili, recimo da se otvaraju drukčije teme nakon vikenda, ovisno o tome koji ste vozač.”

“Idemo vidjeti što će se dogoditi vozaču koji idući prijeđe bijelu liniju prilikom ulaska u boks. Idemo vidjeti koje će nacionalnosti biti i kakvu će kaznu dobiti.”


Odgovor

39 komentara

  1. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Well its true



    46
    44

    2
    • Chequered Flag
      AnteF1 Prikaži

      Kaže drugi su kratili i nisu bili kažnjeni. Onda sam ja kratio da ne budem idiot i…….niste ni mene kaznili. Zaključak: neke nacionalnosti imaju popust 😁

      Onda kako ga nisu kaznili dokaz o nejednakosti je da baš njega pitaju insinuirajući kako je to jer nije Britanac. Zašto ga pitaju? Zato što on nije samo kratio već je to najavio, poticao priče o tome i očekivao raspravu. Onda su ga nakon 14 dana priupitali o tome…e evo ga dokaz!

      Run off area je da se na nju ide ako se prekočiš ili izbjegavaš sudar i s propisanom putanjom kojom se moraš vratiti. Alonso je iskoristio tu putanju da dobije 3 mjesta. Nije izbjegavao sudar, imao je čistu liniju da prođe kroz zavoj, nije se prekočio jer nije ni kočio za ulazak u zavoj. Ako išta njegov potez kraćenja u Rusiji dokazuje onda dokazuje da Alonso ima popust kod sudaca.

      Što se tiče neregularnosti oko prelaska bijele linije kod boxa to je nešto što se mora pojasniti i nama gledateljima da lakše pratimo sport. Bio je članak i ovdje pred neki dan kako sudac iz Kanade (Ham-Seb) kaže da mi gledatelji nemamo uvid u sve kao i oni. Istina nemamo, ali ni on u toj svojoj obrani nije rekao koji je taj presudni podatak da se odlučilo Sebu dati 5s.Tako ni za Landa iz Rusije nemamo te podatke i to je problem.

      Nismo glupi kao gledatelji, ali ako nam ne daju podatke onda je opravdano da mislimo kako se možda pogoduje.



      2
      -1

      3
      • Shell
        FernandoMclaren Donator Prikaži

        Stvar je u tome da mediji nisu pisali o tome kad su drugi radili, a sad je odmah bilo pitanja oko toga. Zna Alonso o cemu se tu radi. Isto tako kad Ferrari nesto u sivoj zoni radi odmah krecu pitanja, cudenja… A kad Merc ili neko koga Skyevci/Britanci vole onda se šuti ili iskazuje divljenje.



        10
        10

        0
  2. Aston Martin
    JB005 Prikaži

    To Alonso reci im! ;p



    43
    43

    0
  3. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Grabs popcorn 😁

    Mislim da ce ovo dosta prasine dici. Nije to izjavila prolazna licnost u F1, nego Alonso. Ipak je tu neka tezina.
    Ovo “pišanje” po pravilima s prestizanjem van staze je pokazalo njegovu poantu. Imamo pravila koja se svaki puta drugacije primijenjuju.



    38
    36

    2
  4. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Haha koja komedija. Kao da prozoveš dornu da favorizira Španjolce. Zna on da nitko ne voli drukere.



    2
    -42

    44
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ne vole ni navijači one koji se svom idolu uvuku u pakšu i opravdavaju svaki njegov postupak bez obzira bio on ispravan ili ne!



      24
      21

      3
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      A kako onda vole Hamiltona :rofl:. Šta nije dotični tweetao telemetriju, optuživao momčad da ga sabotiraju itd.? Ili se meni to samo učinilo…



      20
      19

      1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Dotični nije koštao svoj tim 100 mil dolara. Mclaren je možda to Alonsu zaboravio, ali Mercedes nije. S razlogom. Nekako se opravdava za propuštene prilike.



        3
        -20

        23
        • Fernando Alonso
          Mr.Spaceguy Donator Prikaži

          Ma nemoj. Nije kazna iznosila 100 milijuna zbog Alonsa(iako se ponio kao idiot) nego zbog Dennisovih i Mosleyevih idiotarija. Renault je napravio istu stvar ako ne još i goru sa Mackerethom koji je krajem 2006 presao iz McLarena u Renault. Dokazano im je da su imali krucijalne tehničke podatke o MP4-22 i dobili su samo lagani udarac po rukama. Zašto? Zato što Mosley nije mrzio Briatorea kao Dennisa. Nadalje, Mosley rekao da je Renault bio puno otvoreniji u suradnji s FIA-om dok je Dennis pokušao neke stvari zataškati što mu je na kraju masno naplatio.



          10
          5

          5
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          McLaren je kažnjen jer je varao i to je pošteno! Alonso je iznio istinu na vidjelo kad ga je momcad iznevjerila! Ocito bi po tebi bilo savrseno da se nikada nije saznalo da je McLaren varao, da su uzeli naslov na taj nacin i da je Alonso sutio i onda bi bio posten i fer? Od subjektivnosti ti se iskrivila percepcija onog što je ispravno a što ne!!!! Na kraju krajeva, da je Alonso takav bad guy dali bi ga McLaren uzeo nazad? Nevjerovatno što ste pojedinci spremni nadrobit bez ikakvog pokrića i logike. Čak je i iznošenje istine po tebi nešto krivo jer je to Alonso napravio. Dali ikad pričitaš sto si napisao? Vjerovatno ne, ipak je on netko tko je košta McLaren 100mil $. A ja kažem neka je. Šteta sto se takve stvari nisu promjenjivale na Mercedes u svojim ilegalijama , možda bi imali normalno prvestvo i prije 2021.



          15
          13

          2
  5. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Problem suđenja u sportu nije ništa novo. Npr. u nogometu su se dugo opirali uvođenju tehnologije i tek kada je sve postalo farsa, simuliranja, kartoni za simuliranja i sl. uveli su VAR. Ne pratim previše ali čini mi se da to nije pomoglo.
    U formuli 1 suci imaju gomilu informacija: telemetrije, usporene snimke i GPS podatke pa opet (iako je svaki incident jedinstven) za iste prekršaje daju različite kazne ili ih uopće ne daju. Očito idu za onom ‘ne treba se držati pravila kao pijan plota’, jer im to otvara prostor za suptilne manipulacije. S druge strane neka pravila su idiotska što im je Alonso pokazao u Rusiji. Neki drugi primjeri su kada im je Vettel objasnio kako steći prednost pod VSC-om ili kada su zabranili ground efekt pa su svi varali s dizanjem bolida za mjerenje.

    Ja ne vidim da će se u suđenju formule 1 nešto bitno mijenjati u bliskoj budućnosti.



    23
    23

    0
    • Ross Brawn
      Tuzlaensis Prikaži

      Samo u Engleskoj nije pomoglo jer ga ne znaju ili ne žele pravilno koristiti. U svim ostalim ligama, uključujući i kontinentalna takmičenja, primjena i rezultati su sve bolji kako vrijeme odmiče.



      4
      3

      1
  6. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Alonso puca i ne pita hahhaha
    Iako je rekao ono što svi znaju i pretpostavljaju, svejedno svaka čast, a obzirom da je ovo izjavio netko kao Alonso, moglo bi biti zanimljivo jer njegove riječi imaju težinu.



    41
    41

    0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Na žalost, ne vjerujem.
      Bojim se da će sad u F1 medijima i među F1 organizacijom krenuti zgražanje – kako je mogao tako nešto uvredljivo, grozno i neistinito uopće reći, ima li on neke predrasude prema englezima, on je samo stari i isfrustrirani penzioner koji samo trola i slično. Onda će ga još više uzeti na zub i pljuvati po svakoj njegovoj izjavi ili postupku… Biti će neslužbeno neželjena osoba na koju je otvorena sezona ocrnjivanja… Nitko drugi se neće usuditi dati potporu, jer će i njega čekati ista sudbina…
      Druga je varijanta da će se svi praviti blesavi, da ne znaju za tu izjavu…

      Nadam se da sam u krivu…



      14
      12

      2
  7. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Spominjao je on i konkretno Norrisov ulazak u boks u Sochiju koji je prošao nekažnjen, čudi me da Ante to nije spomenuo u članku, pogotovo zato jer je full kratak članak 😉



    8
    4

    4
  8. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    To znam svi osim onih koji nas pokušavaju uvjeriti da nije tako ili to opravdavaju svojevremenim pogodovanjem Ferrariju , McLarenu isl! Jasno je da jedna momčad i par vozača imaju protekcije , đokere a smiju biti ponekad i zbunjeni u boksu.



    17
    17

    0
  9. Renault
    zd1400rt Prikaži

    To legendo. Nije ga briga i dao si je slobode za komentirati stanje u F1.
    Volio bih kada bi jedog dana izbacio biografiju sa svime što se događalo u njegovoj karijeri.

    A Hamilton neka pokrene kampanju za zapošljavanje crnih sudaca u haljinama i problem riješen.



    31
    29

    2
  10. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Kretenizam je takav da se f1 počela odlučivati za zelenim stolom. I prije je ali ovo je sad neprobavljivo.



    14
    14

    0
  11. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Što bi rekao Mamić: “I novinare Sky sporta nabijem na K.”



    22
    22

    0
  12. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Zato i je jedan od najboljih uz Sennu i Schumachera!



    8
    3

    5
  13. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    https://f1.pulsmedia.hr/17677/tocno-u-ovo-vrijeme-prije-10-godina-dogodila-se-najveca-spijunska-afera-u-f1/

    Za podsjetiti se… Alonso je koristio podatke / varao, onda kad je zakljucio da nece biti dovoljno sve ocinkao i to je to ukratko… Karakter



    1
    -16

    17
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Ako je varao Alonso, varao je i Hamilton skupa sa Hamiltonom. No u ocima vas navijaca Hamiltona samo je Alonso kriv. On je jedini napravio pomutnju u mAdarskoj 2007 stopajuci Hamiltona u boksu a ne bitno je poptuono to sto je Ham blokirao njegov brzi krug. Apsolutno je ne bitno sto je istina i fair play pobjedila? Bitno je da je Alonso bad guy kojeg je taj isti McLaren ponovno angazirao. A da procitate izjavu njihovog sefa po povratku Alonsa u McLaren i da napokon shvatite da je sve zakuhao upravio McLaren sa ondašnjim vodstvom!!! Ispada da je onda u McLarenu postojao Alonso koji je sve sam spijunirao, to sto je saznao patentirao na bolid i onda optuzio McLaren za to? Pa covjek je onda genije….



      4
      4

      0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        1. Nisam navijač Hamiltona, bia dok je vozia za McLaren, al bia sam isto tako i od Alonsa…

        2.Tko je tu spomenia mađarsku, i jesi li uopce procita Vetmin iclanak iz mog posta?

        3. Da. Pobijedila je istina i Fair play, pa je Alonso osta na svoja dva naslova… Patetika


        0
        -4

        4
  14. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nemrem ga vidjet nacrtanog, ali u pravu je.



    18
    18

    0
  15. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Inace bas hejtam Alonsa, mrska mi je persona. Ali falio mi je na gridu. Izjave ostalih vozaču su 95% čisti PR bullshit koje nisu vriejedne prenošenja.
    Alonso je s ovom izjavom izašao iz komfor zone i zapaprio malo, a to mi kod današnjih vozača fali.
    Danas svi timovi imaju one ženske sto idu s diktafonom za svojim vozačem i snimaju sto pricaj i povlače iz za rukav ako izadu i pocmu pricati van date agende.
    Izajve vozača poslije utrke može odradit malo bolji AI robot koliko su dosadne.
    Napetija mi je VN Monaka nego izjave vozača poslije utrke ili kvalifikacija.



    5
    4

    1
  16. Ferrari
    VettelFerrari Prikaži

    Bravo Fernando! U britanskim medijima postoje jedni kriteriji za Hamiltona, Russella i Norrisa, a drugi za ostale vozače.



    3
    3

    0
  17. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Alonso je stari lisac od kojeg ocekujem hmjos mudrosti u buducnosti. Ima jednu ozbiljnost iskustvo i velicinu koja mu daje autoritet u f1



    2
    2

    0
  18. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Pa kada je to istina. F1 se svojata od strane Engleske…..
    Još sredinom 80tih je Nelson Piqet (60% sam siguran da nije on to rekao, nego netko drugi)
    Ako dođeš u tim, posebno ako razgovaraš sa vlasnikom momčadi i tvoj engleski bez obzira koliko ga kvalitetno znaš,
    dovoljno je da imaš strani naglasak (Španjolski,Portugalski…..)
    Odmah prvo vlasnik pa se širi sve niže i niže do zadnjeg mehaničara.
    Gledaju te s visoka, u stilu kao da si ti pobjegli rob s plantaže iz Amerike.
    Doslovno glasnije govore s tobom da ih kao razumiješ i upotrebljavaju riječi kao da pričaju s djetetom.
    Bez obzira koliko si dobar, kvalitetan… za njih si osoba iz trećeg svijeta koja je živjela na drveću s majmunima do jučer.
    Sjećam se toga jer je izbio skandal u Monte Carlu. Mislim da su sudjelovali vlasnici MClarena……. dalje se ne sjećam.
    I da kroz godine sam čuo još sličnih zamjerki ali su sve pokopavane kao “nismo htjeli potpisati s njim ugovor pa se ljuti…”



    2
    2

    0
  19. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    To je tako od kad ja pratim F1…..i dok god su britanci u vecina u vrhu F1 to ce tako bit…..oni su povlastena rasa vec 500 godina….



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.