Student si i voliš Formulu 1?

Pulsmedia portal

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Student si i voliš Formulu 1?

Pulsmedia portal

Formula 1. Čak i na malim ekranima, tako uzbudljiva, a uživo tako nedokučiva. Ili ipak ne?
Što ako ne morate imati nekoliko milijunski budžet da doživite taj adrenalin? Što ako ne morate posjedovati Rimčevu Neveru da radite na šasiji izrađenoj od istog materijala? Dovoljno je zaputiti se u garažu FSB Racing Teama i ondje avantura započinje.

“Ovo mi je najljepše iskustvo u životu. U timu sam u ovih nekoliko mjeseci  naučio više  nego u cijelom životu.”

FSB Racing Team prvi je hrvatski Formula Student tim koji trenutno broji sedamdesetak članova. Najveći je studentski projekt u Hrvatskoj koji djeluje u sklopu udruge Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta, osnovane prije 18 godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Iako pokrenuta od strane strojara, članovi tima su i FER-ovci, fizičari, sociolozi, kemičari, komunikolozi, ekonomisti, dizajneri, arhitekti, germanisti. VulpesR sveukupno je deveti bolid ove udruge, a drugi električni. Kostur ove formule čini prva hrvatska kompozitna monocoque šasija, a pogone ju dva elektromotora ukupne snage od 80 kW.

FSB Racing Team ove je godine nastupio na čak pet međunarodnih natjecanja: FS Easter (Mađarska), FS Netherlands (Nizozemska), FS Switzerland (Švicarska), FS East (Mađarska) i FS Alpe Adria (Novi Marof). VulpesR se vratio kući sa sljedećim postignućima:

 • bronca na Cost & Manufacturing te na Business Planu, 5. mjesto na Engineering Design Eventu na FS Switzerland
 • srebro na Cost & Manufacturing te na Skidpadu na FS Alpe Adria (sveukupno 7./19)
 • sveukupno 15./27 na FS Eastu.

Za uopće pristupiti stazi nije dovoljno samo poslati valjanu dokumentaciju i nacrte prije natjecanja. Potrebno je zadovoljiti strogi pravilnik kako bi se ustanovila ispravnost bolida, stoga se Formula Student natjecanja sastoje od niza tehničkih pregleda te od statičkih i dinamičkih disciplina. Statičke podrazumijevaju obranu koncepata (Engineering Design Event), opravdanje troškova (Cost & Manufacturing Event) te Business Plan Presentation. Dinamički dio natjecanja sastoji se od sljedećih disciplina: Acceleration, Skidpad, Autocross te Endurance, nakon kojih slijedi Post Event Inspection.

“Ovo mi je najljepše iskustvo u životu. U timu sam u ovih nekoliko mjeseci naučio više nego u cijelom životu.”

“Ovaj tim te uči kako biti čovjek, kako, kada postane teško, ne odustati. Ne radi sebe, već radi drugih. Radi drugih koji će, bez obzira na to koliko noći nisu spavali, prići ti s osmjehom na licu i s pivom u ruci reći: “Trebaš li pomoć? I hoćeš li pivu?”

“Formula, koju ova udruga stvara, samo je jedan od benefita. Biti članom FSB Racing Teama znači otkriti svoj potencijal i izaći iz komfor zone. Ne znam se pretvara u želim naučiti, a ne mogu u dođi da ti pokažem. Ova zajednica kroz jedinstvena iskustva podučava organizacijskim vještinama, timskom radu, praksi, analitičnosti, samokritičnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti, upornosti, zajedništvu,” strpljivosti.”

“Ne postoji niti jedno drugo mjesto gdje mogu dobiti znanje koje dobivam u timu. Udruga pruža praksu koju ne mogu steći samo formalnim obrazovanjem, a koja mi je dobra osnova za kasnije zaposlenje.”

FSB Racing Team projekt je neprofitne studentske udruge, stoga je podrška sponzora neophodna za realizaciju bolida. Tim broji sedamdesetak sponzora, među kojima su Rimac Automobili, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, DMG Mori, AVL, SKF te mnogi drugi.

Iako su ovogodišnja natjecanja završila, all-nighteri u garaži iza FSB-a još uvijek traju.

Želiš li ispisati povijest i sudjelovati u stvaranju prvog hrvatskog Driverless bolida, VulpesD, i/ili doprinijeti radu na trećem električnom bolidu FSB-RT07, javi se putem web prijave Recruitment – FSB Racing Team (fsb-racing.com). Dovoljno je da si student sa 20 i kusur godina, da imaš nešto znanja, puno volje i još više želje, a ovaj tim će od tebe načiniti kompetentnog inženjera za kojeg će se brojne tvrtke, kao što su Rimac Automobili, AVL, Siemens i drugi, itekako boriti.

Ukoliko želiš saznati nešto više o projektu, posjeti sljedeće linkove:
Web: https://www.fsb-racing.com/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fsbracingteam/
Instagram: https://www.instagram.com/fsbracingteam/
Facebook: https://www.facebook.com/FSBRacing
Youtube: https://www.youtube.com/user/FSBracingteam1

Podrži nas

Zadnji donatori:
fortmer
zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9400 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Pulsmedia portal
Pulsmedia autor
154 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #FSB Racing Team

Komentiraj

7 komentara

 1. Čitao sam o njima prije par tjedana na nekom portalu i baš mi je drago što ste i vi s Pulsmedije prepoznali njihov rad i objavili članak. Uglavnom svaka čast cure i momci, samo tako naprijed i ponosan sam što sam Hrvat i zbog vas. Naravno, potajno negdje u srcu se nadam da će možda nekad osnovati i hrvatsku F1 momčad, ili oni, ili Rimac, a možda i oboje, i tako Formula ide prema potpunoj elektrizaciji što ovim dvjema firmama ide u prilog 🤩  18

  0
 2. Niki Lauda wapi Donator Prikaži

  Imamo mi i jednog svjetskog prvaka rođenog u Motovunu.  6

  0