Piastri pobjednik glavne F2 utrke u Monzi

Formula 2 / Izdvojeno

Ivan Barin-Turica

Prije 3 godina 4 min 8 komentara

U još jednoj utrci ovog vikenda koju su obilježili sigurnosni automobili, Oscar Piastri odnio je pobjedu ispred glavnog konkurenta za titulu Guanyoua Zhoua te povećao prednost u ukupnom poretku.

Piastri je startao prvi i na samom početku zadržao svoju poziciju, a s drugog na četvrto mjesto pao je pobjednik drugog jučerašnjeg sprinta, Jehan Daruvala, prepustivši pozicije Guanyou Zhou i Liamu Lawsonu.

Aktivna utrka trajala je tek nekoliko zavoja te je, zbog izvrtanja Guilhermea Samaie na začelju poretka, ubrzo na stazu izašao prvi današnji sigurnosni automobil.

U petom krugu nastavilo se utrkivanje i odmah nam ponudilo zanimljivosti. Nakon što je Zhou kroz nekoliko zavoja pokušavao preuzeti prvu poziciju, napad na njega izvršio je Liam Lawson te sjajnim manevrom izbio na drugo mjesto.

U osmom krugu – novi safety car. Nešto je pošlo po zlu kod Jurija Vipsa, koji je naglo zakočio u jednom zavoju, što je natjeralo Dana Ticktuma na to da ga pogodi u stražnji dio bolida. Estonac je morao završiti utrku, a sigurnosni automobil je poslao gotovo sve vozače na promjenu guma. U međuvremenu je od utrke odustao i Marino Sato.

Nakon novog ulaska safety cara, gledali smo sjajnu borbu između Zhoua i Daruvale, zbog koje su oboje završili pod istragom. Neulazak u boks dugo je vremena na čelu držao Dana Ticktuma, dok je Piastri sjajno iskorištavao borbu svojih suparnika, kao i situaciju da ispred sebe ima sporije bolide, te se polako probijao kroz gužvu i stvarao razliku ispred stvarnih konkurenata.

Problemi prilikom zaustavljanja u boksu izbacili su u 16. krugu Brazilca Drugovicha iz bilo kakve borbe za neku ozbiljniju poziciju te ga stavili na kraj poretka. Sljedećih nekoliko krugova priuštilo nam je borbu između pobjednika ovotjednih sprint utrka, Pourchairea i Daruvale, sve do 22. kruga i tehničkih poteškoća koji su Lawsona zaustavili na ciljnoj ravnini i prouzrokovali novi safety car.

U boks su tada otišli preostali vozači. Piastri, Zhou i Pourchaire preuzeli su vodeće tri pozicije, dok je dotad vodeći Ticktum pao na 11. mjesto, ali s novim mekim gumama i nadom da će što ranijim micanjem sigurnosnog automobila imati što više krugova prilike iskoristiti ogromnu prednost guma u odnosu na ostatak vozača.

U 25. je krugu nastavljeno utrkivanje, a Zhou je odmah krenuo agresivno i na trenutak prošao Piastrija u borbi za prvu poziciju. Ticktum je odmah krenuo u probijanje što ga je već nakon dva zavoja zamalo koštalo izlijetanja.

Dva kruga prije kraja Ticktum je došao sve do treće pozicije, i kada se činilo da će imati vremena i snage napasti čak i pobjedu, David Beckmamn je pogreškom na stazu ponovno poslao safety car i osigurao pobjedu Oscaru Piastriju.

U međuvremenu je Ticktum zbog incidenta u 25. krugu završio pod istragom te se do kraja čekala odluka sudaca hoće li ga ostaviti na trećoj poziciji. 

Dvaput smo, tako, u jednom vikendu, vidjeli kraj utrke pod sigurnosnim automobilom. Vikendu nakon kojeg Premin Piastri ostaje vodeći u ukupnom poretku, sada s 15 bodova prednosti (149-134) ispred Zhoua. Treći ostaje Švarcman, dok je Ticktum na četvrtom mjestu preskočio Jurija Vipsa.

Formula 2 nastavlja se za dva tjedna, 25. i 26. rujna, u Sočiju.

PosDriverTeamTime
1Oscar PiastriPrema56m39.491s
2Guanyu ZhouVirtuosi+1.043s
3Dan TicktumCarlin+1.818s
4Theo PourchaireART Grand Prix+2.066s
5Jehan DaruvalaCarlin+2.445s
6Robert ShwartzmanPrema+2.728s
7Richard VerschoorMP Motorsport+3.330s
8Lirim ZendeliMP Motorsport+3.560s
9Roy NissanyDAMS+3.964s
10Marcus ArmstrongDAMS+4.477s
11Christian LundgaardART Grand Prix+5.015s
12Enzo FittipaldiCharouz Racing System+8.690s
13Ralph BoschungCampos Racing+8.793s
14Felipe DrugovichVirtuosi+10.106s
15Jake HughesHWA Racelab+17.038s
16Bent ViscaalTrident+2 laps
17David BeckmannCampos Racing+2 laps
RetLiam LawsonHitech GP
RetAlessio DeleddaHWA Racelab
RetMarino SatoTrident
RetJuri VipsHitech GP
RetGuilherme SamaiaCharouz Racing System

Odgovor

8 komentara

  1. F1puls
    enzo1950 Prikaži

    Ova f2 je odličan show



    7
    7

    0
  2. Mika Hakkinen
    Djuvedj Pretplatnik Prikaži

    Ako osvoji titulu u F2 mogao bi vrlo lako uz Valtterija u Alfu



    1
    1

    0
  3. Marlboro
    Bubasvaba Prikaži

    Najdraze mi je, jer ne kaznjavaju svaku glupost, kao sto znaju u F1


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.