Alonso: F1 je previše zaokupljena poboljšavanjem showa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 11 komentara

Fernando Alonso smatra da se Formula 1 previše zamara “poboljšavanjem showa”, čime je očito dao do znanja što misli o novom eksperimentalnom formatu GP vikenda.

“Mislim da Formula 1 uvijek teži poboljšavanju, a to ponekad na neki način nije potrebno. Ne vidim druge sportove da su toliko zabrinuti oko poboljšavanja showa.”

“Nogomet je inače kralj sportova, a toliko utakmica na kraju bude dosadno… Idućeg tjedna nema nikakve drame, nema promjene. Nitko ne sugerira da se golovi prošire ili da se igra bez golmana. Nema nikakve drame.”

“Sport je takav kakav je i Formula 1 bi trebala biti sretna i ponosna jer je vrlo popularna.”

Istovremeno, Alonso smatra da bi trebalo razmotriti kvalifikacijski format jer ovaj trenutni prelako oprašta vozačke greške i pruža puno novih prilika.

“Po mom dojmu – petak vjerojatno diktira ostatak vikenda. Kvalifikacije su određene po kvaliteti bolida, a ne po inputu vozača. Kad imate jedan set guma ili jedan pokušaj, u redu, bolid je najvažniji, ali vozač također mora isporučiti maksimum u tom trenutku. Kad imate jedan sat i šest setova guma onda napravite jednu pogrešku, napravite dvije pogreške, onda stavite novi set guma, napravite još jednu pogrešku, u redu, stavite novi set guma i na kraju postavite bolid tamo gdje bi i trebao biti.”

“To je moje mišljenje prema iskustvu koje imam. Otežajte malo petak [kad su petkom kvalifikacije], možda pružite samo jednu šansu za brzi krug, ne šest.”

Formula 1 trenutno razmišlja o izdvajanju sprint kvalifikacija iz standardnog formata vikenda. Ideja je ta da se sprint utrka vozi 100 kilometara, ali da ne utječe na startni poredak za glavnu utrku. Vozači bi se na grid poredali obrnuto od stanja u vozačkom poretku u tom trenutku i vozili zasebnu kratku utrku.

Alonso nije oduševljen:

“Obrnuti grid bih pozdravio jer sam u sporijem bolidu, ali ne mislim da je to fer. Ne vjerujem da Formuli 1 treba takva revolucija.”


Odgovor

11 komentara

  1. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Da imamo jos 2 Alonsa na gridu nebi mi znali sta je dirty air



    33
    32

    1
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Dakle, vidjeli (glavešine) da su sprint kvale sranje, pa umjesto da zaborave na to, oni bi sprint trku sa obrnutim gridom i (možda) manje bodova (npr. prvoj osmorici).
    I da imamo na 20+ vikenda dodatnu sprint trku gdje se opterećuju motori dodatnih 1/3 glavne trke (broj sesija bi ostao isti, ali bi imali povećanje race pace krugova nauštrb slične količine “trening” krugova), a vjerovatno će godinama ići na još manje dozvoljenih komponenti (kako su krenuli, doći do jednosg seta komponenti za čitavu sezonu…..).
    Ponavljam se ko papagaj, format F1 (standardni sa 2 treninga petkom, treningom i klasičnim kvalama, u formatu Q1-Q2-Q3 i trkom u nedjelju) je najmanji problem moderne F1.



    27
    25

    2
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    A što se ima reći nego deda je u pravu.



    22
    22

    0
  4. Ferrari
    darkmark Prikaži

    Mozda da imaju jedan pokusaj u svakom q1, q2 i q3, a da se na kraju uzima zbroj (ili average) vremena za PP. Tako bi morali vozit na max. na svim setovima guma bez kalkulacija? Ne znam, samo razmišljam na glas.



    7
    7

    0
  5. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Sprint utrka kao kvalifikacija je sranje. Vozači su oprezniji nego u utrci, a trebalo je biti obrnuto.
    Jedna sitna greška i gubiš sve za utrku. Primjer Gaslya jučer i Pereza u UK.
    I kroz sprint momčadi se bolje pripreme za glavnu utrku što umanjuje neizvjesnost



    4
    4

    0
  6. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Nogomet je inače kralj sportova, a toliko utakmica na kraju bude dosadno… Idućeg tjedna nema nikakve drame, nema promjene. Nitko ne sugerira da se golovi prošire ili da se igra bez golmana. Nema nikakve drame.”

    Ovo je upućeno autorima portala i ekipi u komentarima koja godinama upravo o tome prigovara.

    Žao mi je, ali vama je upućeno. Je li Alonso u pravu ili nije je drugi par rukava.

    Sorry 😁


    0
    -1

    1
  7. Alpine
    Laguna Prikaži

    Alonso ima pravo u svemu što je rekao. Bit će šteta ako se F1 pretvori iz sporta u zabavni sadržaj.



    1
    1

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.