Brundle: Red Bull tvrdi kako imaju podatke koji osuđuju Hamiltona

Izdvojeno

Martin Brundle kaže kako Red Bull posjeduje dokaze da je Lewis Hamilton prilikom sudara s Maxom Verstappenom ušao u zavoj Copse u prvom krugu utrke znatno brže nego bilo koji krug kasnije tokom utrke VN Velike Britanije.

Lewis Hamilton se sudario s rivalom Maxom Verstappenom velikom brzinom, što je Maxa izbacilo u zaštitne ograde. Pritom je Verstappen doživio 51G silu, te je na kraju morao odustati. Martin Brundle u svojoj kolumni za Sky Sports F1 tvrdi kako Red Bull posjeduje podatke koji pokazuju veliku brzinu kojom je Lewis Hamilton ušao u zavoj i koji će biti temelj za podnošenje žalbe FIA-i ukoliko se Red Bull za to odluči.

“Red Bull je smatrao da je to profesionalni prekršaj, namjerna nesreća Hamiltona.”

“Bili su užareni [Red Bull], njihov potencijalni svjetski prvak bio je u modricama, njihov bolid je postao skupa olupina u ovoj novoj eri ograničavanja troškova i s mogućim kaznama na startnom gridu koje bi mogle doći zbog bilo kojeg kvara motora i dodatnih oštećenja.”

“Osvojili bi nula bodova, oba vodstva bi bila ozbiljno ugrožena. Red Bull mi kaže da postoje podaci koji dokazuju da je Lewis bio znatno brži u Copseu nego u bilo koje drugo vrijeme tokom utrke i da ne postoji način da s tom brzinom prođe zavoj bez širokog izlaženja sa staze i neizbježnog kontakta s Maxom.”

“Vjerojatno će ti podaci biti javno dostupni i ako Red Bull osjeća da imaju ‘nove dokaze’ možda će se žaliti FIA-i zbog uočenog većeg stupnja krivnje [Lewisa Hamiltona] i popustljivosti u vezi s Hamiltonom.”

Martin Brundle

Brundle smatra kako kazna od 10 sekundi za Hamiltona znači da su sudci incident vidjeli s omjerom krivnje 70:30, s većim udjelom Lewisa Hamiltona. Također, smatra kako je sudar bio neizbježan.

“Gledajući Lewisa tijekom desetljeća, jasno je da on u suštini nije prljav vozač, iako je u novije vrijeme imao nekoliko okršaja prednjom lijevom i desnom gumom s Alexom Albonom u Red Bullu.”

“Max je super agresivan i volimo ga zbog toga, ali Lewis je odlučio da će se suprotstaviti toj agresiji. Ovaj incident bio je samo pitanje vremena.”

“Nažalost, to se dogodilo u Copseu, jednom od najbržih zavoja na svijetu. Tijekom desetljeća tu smo vidjeli mnoštvo ključnih pretjecanja, uvijek punih hrabrosti, vještine i određenog rizika.”

“Ali baš kao i u nekim od drugih najstrašnijih zavoja poput Eau rougea na Spa i starog 130R na Suzuki, ni tu nije nemoguće pretjecati što je Hamilton vješto pokazao 50 krugova kasnije kada je na istom mjestu pretekao Leclerca za vodstvo. Bila je to takva utrka.”

Martin Brundle

Koliko istine ima u riječima Brundlea vidjet ćemo u narednim tjednima, ovisno o tome što će doći iz Red Bulla kao službeno priopćenje.


Odgovor

65 komentara

  1. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Ovo mahanje dokazima i slično je kao kad Uskok ulovi ove političke krimose: digne se prašina, narod laje, zanimljivo u medijima mjesec dana i kita na kraju. Oni se vrate svojoj lovi i uživanju, a narod opet čeka Kaufland i Konzum kataloge da vide kad je parizer na akciji.
    P.S.
    Zavoj je Copse (možda ako netko pogine ga nazovu Corpse)



    35
    34

    1
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Ako je ovo vec istina sto Brundle prica, kakav je to dokaz “znatno brže nego bilo koji krug kasnije”?

    Vjerojatno su oni vodeći se Maxovom logikom izracunali da bi zbog potrosenog goriva laksi bolid trebao biti brzi u onom duelu sa Leclercom pa de se i tada ide glavom bez obzira? Zar nije ocekivati da Lewis koji tada ima sigurnih barem 18 bodova, i vise od citavog kruga do kraja utrke odradi to pretjecanje sto sigurnije, sa najmanjim mogucim rizikom za kontakt? – Siguran sam da se Max ne bi slozio sa ovom tvrdnjom… 😉



    13
    -8

    21
    • Haas
      MadM Prikaži

      Sve to dokazuje puno toga više nego što se možda i misli ako je to istina.



      7
      1

      6
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Ako razmišljamo pod pretpostavkom da vozači i bolidi formule 1 stalno pokušavaju zavoj (bilo koji zavoj) proći na granici mogućeg ili vrlo blizu granice (to je valjda temelj utrkivanja, nećemo oko toga polemizirati), onda bi tvrdnja da je u prvom krugu hamilton prošao znatno brže nego bilo koji krug kasnije jasno ukazivala, pod pretpostavkom da je kasnije stalno bio blizu granice, što se podrazumijeva, da je u prvom krugu prešao granicu tj. da je sto posto odgovoran za sudar. Eto, nadam se da si shvatio.



      12
      3

      9
    • Toto Wolff
      KaTomoF1 Prikaži

      na snimci pretjecanja Ham Lec, (palmerova no brain analiza na F1 kanalu), se lijepo vidi gdje se Ham nalazi a gdje Lec. Lec uopće nije išao šire od Verstapena , samo gume nisu izdržale, dok je Hamić bio na pasicama. Vrlo siguran prolaz. Nije bez vraga ferkan sporiji skoro 2 sekunde u tom stadiju trke. Tako da samo komentiram rizik.



      14
      13

      1
  3. Fia
    cucla100 Prikaži

    ajde ajde koja drama, pa taj max je do sad izgurao pola grida… Kuglao se sa svima i sad on naj….od hamiltona i odmah drama…. Citam da je hamilton rekao da ga je prije pustao i nije ulazio u rizik, jer znaju da ide glavom kroz zid međutim sad je situacija malo drugacija
    sitni podsjetnik

    https://www.youtube.com/watch?v=lkAoSghdD6Y

    bit ce tu jos svega, hehe



    18
    6

    12
    • Haas
      MadM Prikaži

      Max nije napravio u zadnjih par godina nikakvu pizdariju a pogotovo nikada ovakvu za razliku od Hama.



      12
      -10

      22
      • Lewis Hamilton
        Sodoff Baldrick 44 Prikaži

        Kolega zaboravio sI MAX vs Riciardo u Baku 2018, kad Ricci prestiže Maxa a ovaj vrluda pri kočenju.

        Ricci je mogao isto puno gore proći.



        21
        16

        5
        • avalon Prikaži

          Sodoff Baldrick 44 … a šta je tek radija vozeči karting trke ? ili još prije toga ka “švrćo” vozeći biciklju :) :):)



          14
          9

          5
      • Fia
        cucla100 Prikaži

        par godina? pa 2018 je vettela u kini pokupio ko cunjeve….. a ovaj vodeci u prvenstvu.
        to nije pizdarija? loool

        tebi je par godina , valjda ova sezona



        28
        26

        2
        • avalon Prikaži

          cucla100 …. pa zar 2018. nije bila prije 2 godine tj prije par godina ? ili je 2018. bila prije nekoliko miseci ? možda bi ti i Sodoff Baldrick 44 trebali osvježiti pamćenje pa potražit na you tubu LH Vs AA brazil 2019. i LH Vs AA austija 2020. di lewis na identičan način ka sad na silverstonu tj oba puta vozeći na unutrašnjoj strani šikane “nježno” dodiruje zadnji desni kotač albonovog bolida i izbacuje ga iz trke . toliko o tome kad se već vraćate u prošlost maxa . naravno , lakše je zapamtit šta se događalo 2018. nego 2019./20. jer 2018. je bila nedavno , a 2019./20. :) :) interesantno da je ovo treća sezona uzastopno da LH “prakticira” isti potez ali naravno da se sve događa slučajno i to 3 X u 3 sezone mišljenja sam da ako i kad F 1 dosadi lewisu ima svjetlu budućnost u nascaru jer je odlično ovlada jednim potezom koji je tamo uobičajen za eliminaciju konkurenata …



          13
          2

          11
      • Ayrton Senna
        OffLiberyMedia Prikaži

        @MadM
        Samo bio jedan od ključnih faktora između titule i Sebastiana Vettela (i Ferrarija) u sezonama 2017 i 2018. Karma je čudo, ali da treba ovo da se dešava to nipošto.



        3
        2

        1
        • Lewis Hamilton
          Sodoff Baldrick 44 Prikaži

          @ Avalon, pa ne pravdam ja sve Lewisove poteze iz prošlosti. Prošle godine u Austirji ako se sjećam (nisam siguran) Lewis nije dovoljno duboko paralelno došao Albonu, sad protiv Maxa je.
          Na onoj jednoj slici se jasno vidi da je Maxovo predne krilo malo ispred Lewisovog. Znači Lewis mu je došao dobrano više od pola bolida. I Max je to vidio ali nije htio dopustiti da ga prođe i sam se nabio na Lewisa i sam se je kriv. No s obzirom da se dosta grdo razbio vodstvo trke mu ne želi reći da si je sam kriv da ne ispadne bešćutno.

          Pitaj se zašto su u jednom trenutku prije zavoja bili skoro pa poravnati (Lewis malo iza) a u trenutku kontakta dodiruju se Maxova zadnja guma i Lewisovo prednje krilo. To je zato jer je Lewis opet vidio da ovaj ide grlom kroz jagode i ne poštuje to što mu je ovaj ušao više od pola bolida u preticanje i pustio je malo gas, no do kontakta je svejedno došlo.

          Smatram da je Lewis ušao dovoljno duboko Maxu sa unutarnje strane zavoja da ga Max nema pravo zatvoriti već mora otići u lijevo. Ali s time bi Lewis otišao naprijed a Max to nije želio dozvoliti.



          6
          -8

          14
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          @Sodoff Baldrick 44
          Krivo ti se čini.
          Max je ostavio dovoljno prostora jer je između Lewisa i unutarnje strane zavoja ostao skoro metar (na slici se jasno vidi). Nažalost, Lewis se je previše zaletio, išao preširoko i zabio se u Maxa sa prednjim krajem u njegov stražnji. Prvi krug, hladne gume i kočnice, pun rezervoar?
          Ukratko, Max ga nije zatvorio, nego se je Lewis zabio u njega.
          To su i suci pravilno procijenili.



          10
          3

          7
        • avalon Prikaži

          Sodoff Baldrick 44.. ne znam šta je vama fanovima LH teško priznat da i on radi sranja kad mu treba ? ne sjećaš se kako je bilo u austriji prošle sezone , a pamtiš kinu di je max “pokupija” seba ? zato imaš you tube , upišeš lewis Vs albon i vidiš kako je bilo u brazili 2019. i austriji 2020. ;) identično ka i ovo u silverstonu sa jednom razlikom … u ove 2 trke LH je vozija uz pasicu i malo ga je cetrifuga ( možda j ei malo prokliza ) “izbacila točno na zadnji desni kotač albona , a u silverstonu je bija možda metar od pasice šta možeš vidit ( ako želiš ) i na fotki poviše ovog članka . ali ne , tebi je relevantna neka fotka di su on i max skoro paralelni . pa i sa albonom je u obe trke u jednom trenutku bija paralelan ( to je to … dovoljno duboko … stručni termin ? ) no u sljedečem je bija skoro za dužinu bolida u sve 3 trke jer da nije ima bi kontakt svojim prednji livim kotačem valjda po sredini bolida albona i maxa , a ne po zadnjem desnom kotaču . mada opet možda je LH čudotvorac pa iako je bija paralelan sa AA i maxom uspija je “kresnut” u zadnji desni ?!?!? nije mi jasno kako itko može napisat ovakvu piz*ariju ” Na onoj jednoj slici se jasno vidi da je Maxovo predne krilo malo ispred Lewisovog. Znači Lewis mu je došao dobrano više od pola bolida. I Max je to vidio ali nije htio dopustiti da ga prođe i sam se nabio na Lewisa i sam se je kriv. ” prvo se odluči jesu li bili gotovo paralelno pošto pišeš kako je maxovo prednje krilo bilo MALO isprid lewisovog no nastavljaš “objašnjavat” da to znači da je lewis maxu dobrano doša više od pola bolida … a prdnja krila sokro u istom nivou hahahahaha… beogradska ekipa SK koji prate sve trke ( moto GP , F 1 , 2 itd ) imaju na you tubu lap 76 i tu su analizirali događaj . spomnju istu snimku koju sam i ja spomenija u jednom ili dva komentara (karun u pauzi prekida trke ) … radi se o snimci iz kokpita maxa , a ništa ne može bit vjerodostojnije od te snimke , naravno ako želimo bit objektivni . oni su primjetili ( sva trojica ) da je max nekoliko puta gleda retrovizor dok je LH bija iza njega ( ja na to nisam obratija pažnju je r nisam moga “repetirat” snimku ka i oni ) u nastavku , kad su bili skoro paralelno u jednom trenu kamera/snimka pokazuje kako max volan okreće u lijevo da da još malo prostora lewisu ali za kur . jer da je max otiša i do suprotne pasice lewisu bi to bilo malo
          1. zato jer je promašija apeks šta su primjetili button , webber , cuolthard , palmer ( koji je spomenija da je lewis samo malo promašija ) te leclerc . nije silverston nova staza pa je ova 3 prvospomenuta veterana ne poznaju ( vozili su tu masu puta ) , a vide i znaju više nego svi mi skupa . jedini ko je diplomatski odgovorija ne kazavši ništa je alonso . iz sprint trke LH je izvuka poduku … posli starta bija je tik iza maxa , a onda je ovaj odmaglija . ko povede silverston najčešće i pobjeđuje . znajući to lewis je pretjera jer da je posli možda najbržeg zavoja u F 1 osta iza maxa vjerovatno bi se ponovilo ono šta se desilo u sprintu stojim iza moga “savjeta” LH da kad prestane sa F 1 ode u nascar jer … da ti se ovo desi jednom u nekoj sezoni , ma da mu se desilo i 2 – 3 puta u 15 sezona bilo bi OK ALI kad isti potez “vučeš” zadnje 3 sezone uzastopno ?!?!? brundla je da svoje mišljenje zašto LH nije uspija preteći maxa u mislim 2 situacije prije kontakta , po martinu max je z arazliku od lewisa kočija u zadnji čas prije šikana . tako je bilo i u 9. i zato je max iz “paralelnosti” doša ispred lewisa za skoro dužinu bolida ;)
          uostalom možeš pogledat i klip na you tubu kad je LH preteka CL
          1. lewis je tu nagazija pasicu za razliku kod “susreta” sa maxom di je ima još metar ( bar ) do pasice
          2. da CL nije otiša jako široko i njega bi možda lewis “pokupija” jer je po svaku cijenu želija pobjedu na “domaćem terenu”
          na kraju više virujem svim i ex i aktuelnim vozačima ( osim FA koji je bija diplomata u ocjeni ) pa ti savjetujem da pogledaš jerez 1997. di je MS bija na “pola bolida” JV ( ka LH maxu kako pišeš ) i di je MS “pogodija” JV ? pa naravno , po sredini bolida , a ne u zadnji desni kotač jer je jedino to i logično ako su skoro paralelni zar ne ? ;) trka je odlučivala prvaka i MS nije dobija 10 s kazne nego je diskvalificiran cilu sezonu i oduzeti su mu svi bodovi iako je on osta zaglavljen u šljunku , a JV je završija ne u ogradi ka max nego na 3. mistu .
          i ova trka zbog “događaja” može bit odluka prvenstva zbog
          1. ograničenja budžeta , a RB maxa je skoro totalno uništen
          2. zadnjih 6 trka maxov RB je bija “uštiman” ka stradivarijeva violina šta pokazuju rezultati , 4 pobjede , a vjerovatno bi bija i baku da 6 krugova prije kraja maxu nije “prasnula” guma ( u tom trenutku perez je bija 2. , LH 3 . ) = 5 pobjeda u nizu i sad treba novi bolid dovest na nivo onog uništenog “uštimanog” . dok se RB maxa nije “uštima” LH je u prve 4 trke ima 3 pobjede , a u sljedećih 5 koliko ? NULA ;) dok se “novi” RB dovede na nivo uništenog može proči 2 – 3 možda i 4 trke , a dotle LH može bodovno odmaglit jer osim max u RB mu nema i ne može niko parirat . vidi kako je ovaj događaj i više od incidenta , a vjerovatno to zna i LH pa je zato i tako “žestoko” slavija .
          baš me zanima šta bi ti i ostali fanovi , “odvjetnici” LH pisali da je situacija bila obrnuta ? idem bit vanga pa napisat da bi optužili maxa jer eto ima je dovoljno mista do pasice ,a i bolid LH je bija skoro cilu dužinu isprid RB maxa , a ovaj je divljački pokuša proći di je to bilo nemoguče zar ne ? onda bi mjerodavne bile i izjave vozača koji bi zaključili da je max pretjera , promašivši apeks , snima iz kokpita lewisa bi bila krunski dokaz , a ovako vam je sve šta ne ide u korist fanu irelevantno , ne pokazuje , dokazuje … ništa .



          8
          3

          5
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Već mi je postao jako naporan argument tipa “Max je nekad vozio agresivno i radio slične gluposti, pa je onda zaslužio”.

      Pod broj jedan – to je argument samo u tinejđerskim prepucavanjima i komentarima tipa – karma is a bitch i tko se sinoć jače napio i ispovraćao. Ako je Lewis kriv, onda je kriv, bez obzira na prošle grijehe. Kazna je za ovo danas, a ne za neki opći dojam kroz karijeru. Ako je u prošlosti Max bio kreten, onda je Lewis kreten danas, pa su si isti.

      Drugo – da, nekad u svojim prvim sezonama je Max bio takav. Većina vozača su u početku nepromišljeni, brzopleti i opasni. Većina nas je tada o Maxu mislila loše i psovala ga. Ali godine su prošle i postao je puno zreliji i iskusniji, i u zadnje dvije-tri sezone nije više imao takvih ispada, a pritom je ostao strašno brz i dovoljno agresivan.

      Treće – i Lewis je imao svakavih vožnji i svakakvih poteza u svojim počecima. Iako se sad o njemu piše kao da je mr. Savršeni, do toga je došao tako da je zadnje dvije tri sezone laganim krstarenjem bez ikakvog pritiska skupljao bodove. Pa čak i u takvoj situaciji je znao pobrat Albona čak dvaput. To opet ne znači da ga sad Albon smije nekažnjeno torpedirati, po nekoj takvoj logici.



      11
      4

      7
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Nije Max “nekad” vozio agresivno, nego i dan danas to radi i vozi bez obzira na druge… Ili ti smatras nekog drugog vozaca sa grida agresivnijim od Maxa?

        Naravno i Lewis ima svojih ispada i kad se nadju takva dva dobijemo ono sto smo gledali u nedjelju, e sad vidit cemo koliko su naučili iz toga.



        1
        -2

        3
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Napisao sam (i dalje tako mislim) da je Max nekad vozio agresivno i radio gluposti. Danas samo vozi dovoljno agresivno, strašno brzo i ne radi gluposti.

          Ovo što je Lewis napravio spada u kategoriju “radi gluposti”. Koliko god Max bio agresivan, ostavio je Lewisu sasvim dovoljno mjesta u zavoju (vidi se da Lewis ima valjda metar prostora sa desne strane), ali se je Lewis svejedno zabio u njega.



          3
          2

          1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ja kao Vettelov navijač mogu biti najviše ljut zbog Maxovih ranijih poteza. Ali kakve to veze ima sa Maxom danas? Ne sudimo mu za prošle grijehe… Ovdje čovjek nije ništa nedozvoljeno napravio. Agresivan je bio, ali ništa nedozvoljeno nije uradio. I za neznalice koje kažu da ga je trebao pustiti jer je bio skoro poravnat, pogrešno. Treba mu samo ostaviti dovoljno mjesta, što je i uradio. Iako u samoj krivini nisu bili poravnati, niti mu je bio do pola bolida… Svejedno i da jesu, Max je samo trebao ostaviti mjesta. A Hamilton je trebao iskoristiti to mjesto koje mu je Max ostavio, a ne se zabiti u njega. Pa čak i u odluci o kazni to piše. A evo šta je Leclerc u toj situaciji mogao vidjeti:
      https://pbs.twimg.com/media/E6ld9ipWQAQzXGV?format=jpg&name=orig
      Mjesta i više nego dovoljno.



      4
      3

      1
  4. Mercedes
    Serviser Donator Prikaži

    Sad bum neutralan,gledao sam malo nesreće koje je prouzročio Max u prošlosti,što se preticanja tiče,uvijek je bio grub na gasu tj oštro i naglo zatvarao protivnika,sad je pokušao zatvoriti na isti način bezuspješno.
    I još nešto,ja još uvijek nisam doživio da bolid iza bolida pretječe sa manjom brzinom od bolida koji mu je ispred.



    14
    10

    4
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Sad bum neutralan, kaže čovjek sa Mercedesovim znakom. 😉

      Usto, to je čovjek sa dobrom memorijom koji stare Maxove grijehe uzima kao bitan faktor u ovom sudaru, ali se začudo ne sjeća Lewisovih manevara sa Albonom, koji su bili nedavno.

      Zadnju rečenicu nisam baš uspio razumijeti. To znači da onaj koji se odozada zabije u nekoga ispred sebe je uvijek u pravu? Jer je nekako dosad uglavnom vrijedilo suprotno…



      2
      0

      2
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Čitam da hoće da unajme tim advokata, da istraže da li ima osnove za žalbu.
    S obzirom na budget-cap to je sjajna vijest, za protivnika naravno 😜



    5
    0

    5
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži
    x1

    ne vidim smisla u ovim ‘prijetnjama’ i potencijalnoj žalbi.
    ham je kažnjen i to je to.
    treba se okrenut mađarskoj i po mogućnosti rasturit. :)



    29
    23

    6
  7. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Koliko sam god na strani Maxa u tom incidentu i imam slično mišljenje (da je Hamilton namjerno to uradio, da mu nije prvi puta, da je kazna besmisleno blaga…..)
    Sve je to “proliveno mlijeko”.
    Svaka daljnja odluka za “zelenim stolom” ide u pravcu mijenjanja rezultata, kazni, dakle bodova.
    Uvijek i obavezno za sobom nosi hrpu ogorčenosti, pitanja o regularnosti i smislu.
    U konačnici, zanima nas utrka, utrkivanje….. GP vikend.
    Kazne, dobiveni/poništeni bodovi tjednima i mjesecima nakon utrke razvodnjavaju cijelu priču.
    Uostalom i suci su ljudi pa griješe. Ako su neki duel kažnjeni preblago, preoštro….. tako je kako je.
    Idemo dalje.
    Besmisleno je čekati jesen da znamo koliko zapravo neko ima bodova.
    Ja sam uvijek za minimalnu korekciju rezultata nakon završene utrke. (tehnički pravilnici o težini dužini….)



    9
    8

    1
    • Michael Schumacher
      DDR Donator Prikaži

      Utrka, utrkivanje… GP vikend zanima tebe, mene i ostale navijače. RB, Merc, Maxa i Lewisa zanimaju bodovi, naslovi i $$, i svi oni će napravit sve što mogu i smiju (a ponekad i više) da dođu do toga.



      12
      12

      0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        Istina. Zato su tu suci da to sankcioniraju.
        Ali ako pogriješe, pa se to ide razvlačiti mjesecima… loše.
        Kako god. Suci moraju stati iza svoje riječi i kada pogriješe.
        Bilo kakvo mijenjanje stavlja u fokus suce, umjesto vozača.
        Kada mijenjaju donesenu odluku, oštečeni (navijači, timovi…..) ih prozivaju lutkama na koncu,
        krenu teorije urota…. Nepotrebna tenzija koja nema veze sa samim utrkivanjem.


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa zar nije jedan od omiljenih britanaca tako došao do titule, nakon poništene kazne ranije u sezoni. Barem po jednom od najpopularnijih filmova o F1…



      2
      2

      0
  8. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Pa što da i imaju nove dokaze.
    Moze maks pokrenuti privatnu tuzbu.
    A kao Hamiltona bi se trebalo naknadno kazniti?
    Koja sprdnja.
    Jedina šteta je što nema 3. U prvenstvu da ovo iskoristi. I što je Hamilton naravno sretan ko malo go*no. Na momka se jednostavno lijepe bodovi.
    U imoli je trebao imati 0, u VB je trebao imati 0. A on u obe utrke skupio skoro 50 bodova.



    16
    13

    3
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Da nije bilo crvene zastave, morao bi u boks na promjenu krila (već su ga bili zvali, ali je ostao na stazi, a iz Mercedesa kažu da bi morao i odustati), što bi ga dovelo na začelje. I onda na to dodaj kaznu, pa i tu od 10 sekundi. I to bi bilo puno gore nego kako se završilo… Sad i na ovo da mu dodaju 20 sekundi, opet nebi puno izgubio, koliko je trebao…



      2
      2

      0
  9. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Vjerovati ću u dokaze ako je brzina u zavoju bila veća od 30 km/h naspram svih krugova odvoženih tog dana čak nebi bilo loše i usporediti sa kvalifikacijama.
    Zanimljivo što će se sad svaku utrku kvrcati no pitanje je hoće li se i timske kolege uključiti u prljavu borbu.



    1
    -2

    3
    • Lewis Hamilton
      Sodoff Baldrick 44 Prikaži

      Ajmo na svako preticanje koje ne prođe apsolutno savršeno kao na ravnici sa drs-om upotrijebiti sve moguće fizikalne analize i angažirati advokate, pa retroaktivno donositi kazne.
      Bit će to baš jedan lijep sport.



      6
      1

      5
      • Marlboro
        MrDoomroom Prikaži

        Ne ako se ističe da je jedan jedini put tako išao kroz zavoj uzimajući u obzir da je pun tank i opet imao daleko najveću brzinu onda imaju argumente da je bilo s namjerom. Idući put će Max učiniti isto hoće se na incident gledati odvojeno ili će reći da je to osveta.



        1
        -2

        3
        • Pastor Maldonado
          Widowmaker Prikaži

          A i Merc se može jednostavno braniti da je to bio jedini momenat u utrci kada je bolid bio neoštećen i da posle sudara nije mogao brže…



          1
          0

          1
  10. Ferrari
    TORPEDO Prikaži

    Pamti pa vrati stara je maxima.
    Ovo što je bilo neće se promijeniti a Hamić nek onda cmizdri po ogradama



    3
    2

    1
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Oh da. Pitanje je koliko apaurina moraju Maxu davati da mirno vozi (ok pretjerujem)
      Ali definitivno na početku karijere je bio jako prgav da ne kažem prljav vozač.
      Još kada se sjetimo njegovog staroga. Krv nije voda.
      Ako je max zakuhao…. Da sam na Hamiltonovu mjestu pogledao bih mu oči prije utrke.
      Ako su mu krvave i stisnute, daleko bi se držao od njega.
      Opet, dosta velikih vozača je bilo agresivno u mladosti na početku karijera.
      npr: Prost je dobio nadimak “profesor” a bio je prgav kao mlad.



      7
      7

      0
      • Ferrari
        TORPEDO Prikaži

        Dobro,svi vozači na početku karijere su agresivniji…nije ni Prost iznimka…i naravno da je Verstappen imao puno nepromišljenih poteza,i mene je ljutio jer mu je puno toga bilo dopušteno.
        Ali u zadnje 2 godine ne vidim njegovu agresivnost ni namjeru izbacivanja protivnika sa staze.
        Smirio se,samouvjeren je,vozi odlično i ne da da ga netko zavlači.
        Sjetimo se da je on bio među onim vozačima koji nisu klečali na političke pamflete Hamiltona…jednostavno čovjek ima stav,i to mi se sviđa!
        Na kraju,onom malom mišu Hamiltonu bilo bi bolje da ga ne gleda u oči….jer siguran sam kako će mu biti krvave i stisnute!
        Sjetimo se samo njegovog sukoba sa Oconom pred 2 godine i legendarne izjave – “Sigurno mu nisam čestitao na vožnji – kazao je Verstappen ironično dodavši – nemam komentara, osim da je bio pi*ka”



        7
        4

        3
  11. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Životna pouka – budite đubre. Ako vi nećete vaša konkurencija će biti.



    14
    11

    3
  12. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Ovo je najveca glupost koju sam procitao, kao prvo vozaci idealnom putanjom kroz Copse prolaze naibrze sto mogu u svakom trenutku utrke , to je i srz utrkivanja ( naibrze sto mogu), kod preticanja Maxa Lewis je bio daleko od idealne putanje i samim time matematicki, fizicki nije mogao proci zavoj brze nego inace , glupost



    3
    -1

    4
  13. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Netko kaže da je priča gotova i da treba ići dalje. To bi bilo lijepo, ali Mercedes je ove godine toliko napao RB van staze da smatram da im RB treba vratiti istom mjerom. Ovo je sada rat u kojem se ne biraju sredstva, tu nema časti i dostojanstva. Udara se na svim frontama. Da li im RB treba vra

    Da li je Hamilton namjerno to napravio? Ne znam. Ne zna nitko osim njega i možda njegovog psa.
    Da li mislim i nagađam da je to namjerno napravio? Mislim da je, a to zasnivam na njegovom ponašanju u prošlosti kada je znalo biti gusto.

    Preiskusan je to igrač da bi mu se ovo slučajno dogodilo. Ako ću ići u teorije zavjere, onda ću reći da je odabrao savršen zavoj za to jer kada netko tamo izleti, povratka u utrku nema. Nije ovo isto kao guranje u prvom zavoju u Barceloni ili Bahreinu.

    Da li mislim da je netko to u stanju napraviti? Da.
    Kao navijač Renaulta ismijavao sam ekipu koja je tvrdila da se Piquet Jr. namjerno tj. po zapovjedi zabio u zid u Singaporeu pa znamo kao je to završilo… Do tada sam vjerovao da nitko nije u stanju ići raditi takvu stvar.

    Hamilton se izvlači na to da je Max agresivan vozač. OK, i što sad? Da li je biti agresivan i nekoga namjerno izbaciiti iz utrke isto?
    Hamilton bi ovo napravio i Buttonu, Kimiju, Massi, Vettelu i svim ostalim neprljavim vozačima kada je naslov u pitanju. To budite sigurni.



    18
    12

    6
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Mercedes nikada nije ovo gledao kao na sport. Svakome suparniku je bacao klipove za zelenim stolom. Politički su se grebali za pravila koja njima pašu, gume su se mjenjale unutar sezone ako to njima paše… Kriminalci u bijelim košuljama koji te uvjeravaju u moral dok te okradaju.



      13
      10

      3
  14. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    I Maminjo je imao podatke, ugovore, papire, ispadali mu po podu…. i opet ga osude. :-D



    3
    1

    2
  15. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Nema više misla pričati o ovome, nek mu Max istom mjerom vrati, pa da vidimo dežurne odvjetnike šta misle, jel bio trkači incident ili ne.

    Ovo se je sve moglo mirno zaboraviti da su se sportski ispričali, da bi se iole imao neki alibi, malo lakta hinjski u trbuh i to je to, ali ono mahanje zastavom I ignorisanje činjenice da je ishod mogao biti katastrofalan, samo su sebi veći hejt navukli.



    9
    8

    1
  16. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Mene zanima koliko posjeta i komentara više u odnosu na prošli GP vikend :D



    6
    6

    0
  17. Sc
    RafaelaF1 Prikaži

    Znamo svi da Hamilton odavno več zna rezat gume ako mu se ukaže šansa.to radi cjelu karjeru.još u nižim kategorijama je to radio



    10
    7

    3
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Kakve si ti sad gluposti tu nadrobila. Daj molim te pokaži ta bušenja guma u nižim kategorijama i kroz cijelu karijeru. Samo u f1 je već 15 godina, valjda ćeš naći 10 primjera.


      0
      -5

      5
  18. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Ma nista od toga. Samo zastrasivanje protivnika. Nit ce se pokrenut neka tuzba , niti ikakva tuzba ima smisla.
    Bodovi se Lewisu i Mercedesu nece uzimat , makar uzeli sve odvjetnike svijeta.
    Lewis je kaznjen , utrka zavrsila i tu je prica gotova.



    1
    0

    1
  19. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    znači Kimi i Vettel, obojica van bodova, se sudare u Austrijii u zadnjem krugu i Kimi ubere 20 sekundi kazne, a Hamsta pomete Maxa (vodećeg u prvenstvu) u prvom krugu i dobije 10 sekundi. Zanimljivo.



    13
    9

    4
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Definitivno se slazem da kazne moraju biti za sve iste.
      Ali apsolutno nema nikakve veze tko se sudario , dali se bori za bodove , za naslov za bilo sta. Znaci to netreba niti spominjati , jer kazna za svakog vozaca u bilo koje doba sezone mora biti ista ( ako je moguce povuci potpunu paralelu jednog incidenta i drugog ).



      4
      4

      0
  20. Ferrari
    288GTO Donator Prikaži

    Uživajte u čarolijama GOATovih brilijantnih i fair-play vožnji…

    https://www.youtube.com/watch?v=_4ce-MxHTB8



    3
    0

    3
    • F1puls
      ivanh Prikaži

      Odličan video…..rezač guma i hladnjaka “uništio” Massu i Albona i usavršio bočni “dodir”…….



      2
      1

      1
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      ja tvrdim da hamsta je prosječan vozač kad su u pitanju preticanja.
      On je vraški brz u jednom krugu, vraški brz u držanju tempa, vraški dobro menađira potrošnju guma.
      ali njegova sva pretjecanja su zbog 3 koplja jače mašine. kada je mašina al pari, onda nema nikakva genijalna riješenja kao što je to imao npr alonso..



      4
      2

      2
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Jao što sam volio Pastora Maldonada, zlobno znam hehehe
      Šteta što nema videa (možda ima) svi Hamiltonovi dodiri.
      Ovdije su prikazane greške u kojima je gubio, ali ne i svi dodiri.
      Dobar video. Kada se ovako zbroji. Ne znam. Previše, pogotovo za tako dominantan bolid.
      Ha, kada bi vidjeli ostale, možda bi bili i gori. Ovo su ipak posljedice borbe za postolja.



      1
      1

      0
  21. Nando
    andrej12 Prikaži

    Brundle na aparatima :D


    0
    0

    0
  22. Alfa Romeo
    Tito Prikaži

    Ma meni je drago i krivo sto je max izletio ..ee sad zasto drago pa zato sto je radio toliko sranja po stazi da je to za ne povjerovat pa eto sad mu se vraca ….a krivo mi je opet zato sto je ovo borba za prvo mjesto a volio bi da podere Hamiltona ….. jbg ne mogu bit jeben i posten morat cu nesto izabrat …..



    3
    2

    1
    • Ferrari
      TORPEDO Prikaži

      Radio i Hamilton sranja…dok nije došao u bolid brži 2 sekunde od ostalih,onda je i Rosberga napucavao i on njega…a od pojave Bottassa nije trebao više nikog napucavati…i pričao o miru u svijetu,među ljudima,glumio dobricu…sve dok se nije pojavio izazivač koji je mlađi,bolji i brži…pa se prisjetio malo svojih mlađih dana…pa katapultirao kolegu vozača sa 300 km/h u ogradu.Naš mirotvorac i vitez…



      8
      5

      3
  23. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Ne vidim baš neke logike u toj tvrdnji…

    Max je imao dužu putanju kroz zavoj, jer je eto bio sa vanjske strane…
    Hamilton je imao kraću putanju jer je sa unutrašnje strane…

    Hamilton je bio paralelan sa Maxom prije samog ulaska u zavoj, a na kraju ga je lupio sa svojim prednjim kotačem u njegov zadnji kotač…
    Što bi reklo da je Max taj koji je imao veću brzinu prolaska kroz sami zavoj od Hamiltona, jer da nije onda bi ga valjda Hamilton napucao u prednji kotač ili ga zakačio sa svojim zadnjim….



    1
    -2

    3

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.