Hamilton ne odustaje: Red Bull ima to krilo koje se savija, ali stiže nova tehnička direktiva

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 62 komentara

Nakon neizvjesne Velike nagrade Francuske jučer smo u Austriji po prvi put gledali pravi dominantni prikaz snage Red Bulla. Bilo da se radi o nadogradnjama ili o karakteristikama staze koja im očigledno odgovara – Max Verstappen je pobijedio bez većih problema i Lewis Hamilton je mogao samo nemoćno gledati kako u drugom stintu Hondino stražnje krilo nestaje u daljinu.

Možda se radi o većoj distanci od uobičajene između Hamiltona i tog stražnjeg krila, ali Lewis je opet pojasnio da se krilo savija. Na pitanje novinara The-Race portala o brzini Red Bulla na pravcu, Lewis odgovara:

“Da, može se reći da smo i mi mogli staviti manje stražnje krilo ovog vikenda, ali bismo onda bili sporiji kroz zavoje. To bi dovelo do veće degradacije, ali da, istražit ćemo stvari.”

“Oni imaju to stražnje krilo koje se savija, a imali su ga većinu ove godine. Mislim da ga razvijaju već dosta dugo, koliko znam i koliko mi je rečeno; a mi to ne radimo. To je definitivno jedan aspekt. Ne znam. Ja pritišćem sve maksimalno i radim koliko je moguće da nam priskrbim performanse.”

“Zapravo sam općenito ponosan na posao koji smo obavili ovog vikenda, ali jednostavno nismo bili dovoljno brzi.”

Podsjetimo, saga o fleksibilnom stražnjem krilu doživjela je svoju kulminaciju prije tjedan dana kad je FIA na Mercedesovu inicijativu uvela strože testove fleksibilnosti, a intrigantno je da smo baš nakon toga dobili najmoćniji Red Bull dosad.

No, Hamilton kaže da stiže nova tehnička direktiva koja bi, kako se nada, “izravnala snage”.

“Naravno da ne odustajem od prvenstva. Mislim da je još puno utrka ispred nas i moramo nastaviti pritiskati. Mi smo svjetski prvaci i definitivno se možemo poboljšati ako se fokusiramo na to. Ako ne budemo razvijali bolid do kraja godine onda je ovo rezultat kojeg ćete gledati jer, kao što sam rekao, oni su zaista izvukli još performansi u zadnjih par utrka, gdje god smo bili, bilo da smo u Francuskoj s novim motorom ili novim krilom, što god da jest… Ali, dolazi nova tehnička direktiva po pitanju krila. Ne znam hoće li to zaustaviti savijanje ili ne, ali barem će možda izjednačiti snage. Vidjet ćemo.”


Odgovor

62 komentara

  1. dr honda 1992 Prikaži

    Uvik se nešto žali,sram ga bilo,7 puta je prvak bez suparnika,Max je doktor za njega



    49
    40

    9
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Ovo zaista postaje odvratno.. Koliko kmečanja i jadikovanja.. Nevjerovatno.. Navijač sam Ferraria već 20 godina ali ove godine svim srcem navijam za Maxa i bikove samo da mu skinu taj odvratan osmjeh sa lica.. Njemu i onom dvoličnom š***u vuku.. GO MAX GO!!!



    64
    56

    8
  3. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    “To be a good winner, sometimes you also have to be a good loser.” Mika Hakkinen

    Hamiltone, zar je toliko teško nekad priznati da je netko radi bolji posao od tebe i Mercedesa te da ćete se potruditi sustići tu prednost i poraziti Red Bull, a ne stalno kukati o navodnoj nelegalnosti Red Bulla? Sad ste donekle u situaciji u kojoj je vaša konkurencija bila od 2014. i zato zasučite rukave i na posao.



    44
    43

    1
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      oni su zaista izvukli još performansi u zadnjih par utrka, gdje god smo bili, bilo da smo u Francuskoj s novim motorom ili novim krilom, što god da jest

      Pa i Hamiltonu je jasno da su oni odradili bolji posao, samo se pita kako to? A nije da nema pravo pitati se… Mislim ne bi se mi trebali praviti sada kao da Red Bullova forma “preko noci” nije sumnjiva i jos ocito je da se njihovo krilo savija vise nego na bilo kojem drugom bolidu, ali posto su oni izazivač Mercedes bi se trebao držati po strani?

      Takodjer, mora se priznati da je ovo za Mercedes relativno nova situacija i da vjerojatno nisu racunali s time da ce Red Bull imati ovakvu formu i ovako dobar razvoj pa se trenutno osjećaju nemoćnima jer nemaju kao prije nekog “asa u rukavu” (naravno da su sami sebi krivi) i sada smatraju kako je najbolje oružje pritisak na FIAu, jer nije bas da žele rado prebaciti snage sa bolida za 2022. na ovaj za kojeg su vjerojatno pretpostavljali da je dovoljan. Duga je sezona jos, tko zna sto Mercedes jos sve može, ja se ne bih iznenadio da nakon ljetne stanke vidimo neki sasvim drugi bolid ali opet znaju oni da ne spavaju ni u Red Bull. Jedino sto se sigurno zna jeste da ce sezona biti zanimljiv(ij)a



      8
      -16

      24
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Nije tu ništa preko noću RB napravio.
        Forma je tu od starta sezone, nisu bili najbrži najbrži od početka ali su sad, nadam se, sve poštimali.
        Nije Mercedes daleko tako da paniku stvaraju bespotrebno i sebi na štetu. Izgleda da kukanje krene čim nemaju 0.5sec. Prednosti.
        Tada na vidjelo izađe sva traljavost tima i vozača.



        29
        26

        3
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Ciki-F1

        Zato sam i napisao pod znacima navoda, ipak budimo realni na osnovu prosle sezone i prvih par utrka ove sezone nitko nije ocekivao da ce Red Bull i Max bez ikakvih poteškoća pobjediti Mercedes u Austriji, jucer su se doslovno provozali do kraja…

        Izgleda da kukanje krene čim nemaju 0.5sec. Prednosti.
        Tada na vidjelo izađe sva traljavost tima i vozača.

        Mozda si postave visoke ciljeve pa ne toleriraju nista ispod tih famoznih 0.5s, ako je tako je im nemam sto reci 🙂. Da je Mercedes traljava momcad to je opce poznata stvar, nista novo…



        2
        -11

        13
  4. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži
    x1

    Samo naprijed šampione :thumbs:



    4
    -27

    31
  5. James Hunt
    Vryky Prikaži

    Ka što san reka prije..usra se



    16
    14

    2
  6. Ferrari
    PhillSF Prikaži

    Jučer na utrci smo imali prilike više puta vidjeti slow motion Merca gdje se podnica i shark fin tresu kao ludi.
    Toliko od mene.



    25
    24

    1
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Boje se bikova pa se tresu..
      A zaista su ovi iz FIE slepi ako to je vide



      15
      14

      1
    • Pedalino Prikaži

      A jeste li vidjeli kako im leluja prednje krilo, kao da je od papira… legalno?
      LP



      17
      16

      1
      • avalon Prikaži

        svi “lelujavi” dijelovi na MB se tresu , svijaju samo zato šta su ih zbog brzine malko salbije pričvrstili , a ne zbog nelegalnosti . zapravo ne pamtim da je MB od 2014. do danas uradija išta šta je ilegalno . MB = mjera za legalnost . znaju da i kad bi makar pokušali nešto ilegalno da bi FIA odma “skočila” jer i sam LH je nedavno izjavija da se sve radi da bi ih zaustavili . eto i DAS su im iz FIA dozvolili tek jednu sezonu ….



        3
        1

        2
  7. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Hamilton je na 4. stupnju kruga prihvaćanja, faza ljutnje. Sada slijedi faza, depresije, stvaranja plana kako se pokrenuti i na kraju prihvatiti situaciju. Osim ako krene na fazu agresije i odbijanja prihvaćanja stvarnosti.



    29
    28

    1
  8. Alfa Romeo
    joja Prikaži

    Jesam ja nešto propustio ili….kakva sad nova tehnička direktiva u vezi stražnjeg krila?
    Ili ju možda on i Wolf pišu pa samo on zna o čemu priča



    17
    16

    1
  9. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Da ima pravde u sportu krepala bi vam oba auta idućih 10 utrka u nizu. Toliko kukanja cim nisu najbolji, je neshvatljivo!!! Šta Mercedes treba biti prvak do 2298 godine?



    26
    20

    6
  10. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    I nevjerovatno je kako Fia postupa u F1 na želje Mercedesa kao da je 1. Mercedes 2.,3.,4.,5. F1, 6.,7.,8.,9.,10 Fia…..100. ostale ekipe itd. Ovi znaju za nove direktive prije nego ih itko objavi.



    18
    16

    2
  11. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Ovaj covek vise nezna sta prica pa zar nisu bili testovi u Francuskoj za zadnja krila i RB je prosao testove i sta sad ovaj zvalje opet.



    19
    16

    3
  12. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Razmažena primadona upire prstom i prijeti samo zato što netko ima bolju igračku od njega. XD



    24
    22

    2
  13. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ne znam koliko je RBR profitirao ove sezone zbog tog “famoznog” savijanja krila, a sta da kažemo na DAS? Koliko je od DAS-a Mercedes bio profitirao?



    21
    20

    1
  14. Fernando Alonso 14
    GP2Engine novinar Prikaži

    Mogao bih o njemu pisati toliko grozota da bi sve njegove navijače bilo sram. Loš gubitnik. Pričao je o Vettelovoj dominaciji, a kad on dominira 7 godina uzastopno (osim Rosbergove 2016.) onda nitko ne smije ništa zucnuti – jer BLM.
    I onda kad te Max krene pobjeđivat ti i tvoj šefić Toto Vuk kmečite svaki dan i cendrate o stražnjem krilu te o Hondinom motoru.
    Da bar vas netko uhvati s prstima u pekmezu! Vettela si iscijedio mentalno, a o promjeni guma 2018. neću ni govoriti – jadno, patetično i bijedno. Također sam siguran i da ste vi sagorijevali ulje na način na koji je Ferrari radio 2019. prije njih.
    Sve u svemu, loš gubitnik.



    33
    30

    3
  15. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Pod oborivom pretpostavkom da je autor ozbiljan, tvrdim da odavno nisam procitao zlobniji clanak ni komentare….e jest vam Hamiton utjerao strah u kosti….



    7
    -26

    33
  16. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Mercedes želi natjerati FIA-u na nove regulative i testove ne nužno iz razloga što misle da je RB nelegalan nego da prislile RB da dijeli informacije o svom bolidu. Ne bi bilo prvi put da se kopira neki detalj krila i sl. kod konkurenata.

    Slažem se da rade to na ljigav način i mislim da bi ih svaka organizacija koja drži do sebe kaznila ako kritiziraju javno tehnički pravilnik i postavalju pitanje regularnosti u skoro svakom interviewu!



    18
    16

    2
  17. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Voda u ušima, ha Lujo?



    8
    7

    1
  18. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Ali, dolazi nova tehnička direktiva po pitanju krila

    Kakva direktiva? Nadam se da je tom ”sastanku” prisustvovalo više od jedne momčadi.



    11
    10

    1
  19. Formula 1
    RazzHR Prikaži

    Dakle, treba nam svima biti jasno da GOAT hibridne ere – ne postoji. Niti je to Lewis, niti će to biti Max.
    Postoji odličan bolid sa kojim tzv. GOAT-ovi nižu rekorde i pune statističke stupce.
    Sad je došao red na Maxa jer ima, što, trenutno najbolji bolid. Kao što je i Lewis imao ovih 7 sezona.
    Sve je do bolida. Bilo je i bit će. Možeš ti biti 100x Lewis ili 100x Max, ali kad ne ide bolid, onda ne ide…
    Isto kao što ”ništa ne traje vječno” tako i ”tko čeka taj i dočeka”. Nije se Lewis odjednom pokvario niti se Max odjednom poboljšao. Jedina razlika između njih dvojice je – bolid. Kako god je Lewis proteklih sezona bio samouvjeren, tako je i Max u ovoj sezoni – i ima i pravo biti. Poslušajte Maxa na ”team radio” nakon pole positiona i pobjede u Austriji – laganini, bez stresa – još malo pa će i on početi zahvaljivati ljudima u ”factory”.
    Ostale stvari – kmečanje i ”žuganje” neću komentirati – to rade i jedan i drugi – naravno, kad im ne ide.
    Bolid, dame i gospodo – bolid
    Aj živili…



    22
    21

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Najrealniji komentar koji sam pročitao u dugo vremena, s tim da bi ja dodao da je tako bilo i prije hibride ere. Senna nije ništa mogao u nekonkurentnom bolidu, ni Prost, ni MS, ni Lauda.
      Vozač je sam mogao raditi prevagu možda prvih 10 ili 20 godina postojanja F1.
      Nakon toga bolid je presudan, a vozač je tu da izvuče maksimum iz paketa, tu je razlika između najboljih i ostalih. Najbolji mogu u većini slučajeva izvući maksimum, ostali ne tako redovito.



      11
      10

      1
    • Ferrari
      miki the pirate Donator Prikaži

      Imaju i lando i rici isti bolid… pa nemaju baš iste rezultate



      11
      11

      0
      • Formula 1
        RazzHR Prikaži

        Slažem se @miki the pirate… Mislim da se Rici još “njuši” sa bolidom, tek je došao, a Lando već neko vrijeme jaše taj bolid… da istina je, nemaju svi iste rezultate u istim bolidima…



        1
        1

        0
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      je do bolida, apsolutno je. ali nekima niti bolid ne pomaže
      vidi bottas perez
      a i bilo je u nekim erama fajta i zaslužnijih prvaka
      uglavnom, čim su neki timovi blizu, onda i taj vozački kvalitet dolazi do izražaja. kad imaš merc u 2014 do 2020 onda nema faktora vozača



      7
      7

      0
      • Formula 1
        RazzHR Prikaži

        Da… mislim da se timovi u jednom trenu odluče složit bolid prema “prvom” vozaču. Ako se ne varam i Bottas i Perez i svi drugi vozači koji nam mogu pasti na pamet su kasnije došli u timove, pa se onda bore sa onim što imaju.
        A s druge strane, mogu ja biti totalno u krivu, ali imam takav dojam..



        2
        1

        1
    • ZX10R Prikaži

      Istina ,danas je bolid broj 1 i tko ima najbolji nema problema
      Svi ti dečki koji voze f1 su vrhunski,normalno je da i među njima ima razlike to se vidi to znamo ,no danas bolid je sve
      Dokaz Russell !!!
      Velika većina od njih bi bili u vrhu,no kao što rekoh postoje razlike,znamo tko su vrh,max,ham,leclerc,nando,alonso,seb …
      Ali bolid je taj koji donosi prevagu



      3
      3

      0
  20. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Sir Hurt-a-lot strikes again🤣. Kako bi rekao onaj deda – šuti i vozi p. ti m. Za to si plaćen, a ne za žalopojke čim je netko bolji od tebe.



    15
    14

    1
  21. Ayrton Senna
    Scuderia Prikaži

    Nešto mi nije jasno pa molim nekoga da mi objasni ako zna. Vidim ova 2 dana da svi ponavljaju kako je mercedes kasnio na pravcima za red bullom na ringu pa sam pogledao negdje speed trapove na internetu i vidio da su red bull i mercedes jako izjednačeni (čini mi se 1 kmh je bio brži red bull, a na startno ciljnom pravcu su identični, čak je bottas bio brži od bullova). Čak mi se čini da su hamiltonu javili na TR da gubi preko 2 desetinke na pravcima, što je na ovako kratkoj stazi strašno puno. Zanima me zna li netko da li 1 kmh može učiniti toliku razliku ili iz mercedesa kenjaju?



    3
    3

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Razlika može biti u izlasku iz zadnjeg zavoja



      4
      4

      0
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Istina, ali to je onda stvar prolaska kroz zavoj tj. brzine u zavoju, a ne brzine na pravcu. Iskreno, mislim da mercedes s ovim izjavama samo pokušava napraviti dodatan pritisak na fiu glede daljnjih testova zadnjeg krila itd.



        5
        5

        0
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Nije tu samo pitanje krajnje brzine nego i isporuke energije iz baterije. A izgleda da Honda može duže isporučivati energiju iz baterije. Ali većina je aerodinamika. Evo objašnjenja:

      “The Red Bull is being continually developed. Here it had a new floor and diffuser, with the vortice-inducing shark’s teeth along the upper flap helping keep the airflow attached even at the extreme ride heights the car runs in slow corners. It’s that sort of underbody performance which is allowing Red Bull to run much skinnier wings than Mercedes, which was losing as much as 0.25sec down the straights.

      The Honda was deploying for slightly longer than the Mercedes – as it has all year – but not to anything like that extent. The advantage is aerodynamic. For Mercedes to run a wing as skinny as that would lose it way more time in the corners than it gained on the straights.”



      2
      1

      1
  22. F1puls
    ivanh Prikaži

    Ovu godinu nek dozvole malosavitljivo krilo a drugu nek zabrane…nešto poput DAS-a……😉



    5
    5

    0
  23. Susie Wolff
    DrWho Donator Prikaži

    Formula 1 je uvijek bio ples na rubu sa pravilima. Uvijek su se tražile rupe u pravilnicima i na neki način, pa to i jesu vrline tima koji u određenim granicama uspije naći i smisliti nešto više. Sramotno je da tim poput Merca ili njihovog GOAT-a se više bavi trenutno tuđim bolidom nego svojim. Budite dostojanstveni i kada ne ide pa recite bolji je pobjedio.



    5
    5

    0
  24. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Kmecalo sugovo…kako ga nije sramota…..od pocetka ere jedino se s Rosbergom borio za naslov,sve ostalo je imo bolid najdominantniji bolid u povijesti F1….onda je bio faca,zbog svojih sposobnosti pobijedjivo…. Odvratno mi je vidit prvaka koji nezna priznat poraz i cestit trenutno boljem…. nikad nisam volio Hamiltona,ali sad mi se zgadio bas,zajedno s onim Wolfom….fuj…..



    7
    7

    0
  25. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Primabalerini su uvijek krive druge balerine.



    4
    4

    0
  26. avalon Prikaži

    what mercedes/toto/lewis wants mercedes gets samo … izgleda da je do pošte pa nova tehnička direktiva još nije stigla iako je naručena prije nekoliko sedmica …..



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.