Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru

josip123

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Pokrenuta inicijativa da se ulica u Sarajevu nazove po Michaelu Schumacheru

josip123

Grupa mladih iz Sarajeva, koji su imali sreću da upoznaju Michaela Schumachera, pokrenula je inicijativu da A transverzala u Novom Gradu dobije naziv po ovom velikanu.

Za inicijativu u čast legendarnom vozaču Formule 1 dobili su “zeleno svjetlo” Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, gdje su prezentirali ideju.

Naime, Michael Schumacher je dva puta dolazio u ovaj grad. Prvi put je to učinio 1996., a drugi put sljedeće godine. Također je podržao otvaranje klinike za djecu koja su stradala u opkoljenom Sarajevu. Uz to, i financijski je pomagao djeci Sarajeva, točnije kao specijalni ambasador UNESCO-a gdje je donirao 1,5 milijuna eura za projekte u Sarajevu.

”Volim ovaj grad. Dolazim zbog djece kojima želim posvetiti najviše pažnje. Vjerujem da će i ostali poznati ljudi slijediti moj primjer i posjetiti Sarajevo”, izjavio je tada Schumacher.

Fahri Frlj, jedan od inicijatora je pojasnio da se na ovaj način u ime cijelog grada žele odužiti velikom humanisti, koji je jako puno toga učinio za djecu Sarajeva. Frlj, inače iz Starog Grada, imao je sreću da u trenutku Schumacherovog dolaska 1996. bude na Dobrinji te je tada i upoznao Schumachera, koji je njemu i njegovim prijateljima poklonio igračke.

“Zahvaljujem se Općinskom vijeću Novog Grada, koje je podržalo inicijativu. To je neka prva stepenica u našoj incijativi. Osim njih, obavijest o inicijativi uputili smo i Ambasadi Njemačke i supruzi Michaela Schumachera”, kazao je Frlj.

Očekuje da će imati podršku i ostalih nadležnih institucija u daljnjoj proceduri, kako bi ulica koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila na kraju bila nazvana po velikom prijatelju BiH.

“Na taj način bismo poslali poruku kako nismo zaboravili Schumachera, jer ni on nije bio zaboravio djecu Sarajeva. Želimo mu pružiti podršku u daljnjem liječenju i ozdravljenju, jer je upravo on dolazio u Sarajevo, da obiđe i pruži podršku djeci koja su trebala liječenje. To ne trebamo zaboraviti”, objašnjava Frlj.

“Nije mala stvar to što je Schumacher izjavio: ‘Ako su djeca Sarajeva kriva samo zato što su djeca, onda sam i ja dijete Sarajeva’.”

Frlj i njegove kolege puni su ideja u vezi s ovim projektom te su zamislili da, ukoliko ulica službeno bude nazvana po Schumacheru, napravili bi veliki događaj, koji bi, nesumnjivo, privukao pažnju svjetskih medija. Tada bi pozvali sarajevsku djecu da s crvenim i bijelim bojama ukrase trotoare u ovoj ulici i naprave ugođaj staze za utrke Formule 1, na kojim je Schumacher nekada stvarao povijest.

Podrži nas

Zadnji donatori:
wapi
Vordas
zekohonda

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9487 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

josip123
Pulsmedia autor
42 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Schumacher

Komentiraj

13 komentara

 1. Pirelli Intermedium crofessional Donator Prikaži

  Bravo Sarajevo!
  Inicijativa za svaku pohvalu :)  49

  0
 2. Niki Lauda wapi Donator Prikaži

  I eto Ferrari će dobiti besplatni publicitet subliminalnom crveno-bijelom reklamom :) Srebrno je tako bezvezno i bezlično da se toga nitko ne sjeća….

  PS Zato mi se sviđa McL papaja.  16

  9
 3. Max Verstappen 33 vlado Donator Prikaži

  Hvala za ovu ljepu vijest Josipe koju si podjelio.

  Podrska za inicijativu. Pamtim jako dobro te posjete MS. Posadio je sjeme tada i evo sada se prepoznaje vaznost njegovih odluka.  28

  0
 4. Aston Martin tiptronic Prikaži

  Kakav plemenit gest šampiona za koji jedva da je neko cuo. Danas slavni kada pomisle da nešto dobro urade prvo okace obavijest na Twitter.
  Lijepa vijest za sve koji imaju simpatije za Michaela, hvala autoru.  29

  0
 5. F1puls Krstas Donator Prikaži

  Konacno neka lijepa vijest na ovom prokletom Balkanu.
  Bravo Sarajlije. Pa kako god se na kraju zavrsi.
  ❤🍻  28

  0
 6. Susie Wolff Har Kl Donator Prikaži

  Nadam se da neće ostati na inicijativi :thumbs:

  Naravno bez crvenog kiča :p  7

  4
 7. Ferrari 288GTO Donator Prikaži

  Respekt mojim sugrađanima, više je nego zaslužio iz puno razloga.  10

  0
 8. DJ KRMAK nostalgija….. Jedva čekam da nedelja dođe….  4

  3