Pourchaire postao najmlađi F2 pobjednik slavljem na glavnoj utrci u Monaku!

Formula 2 / Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 3 min 0 komentara

Nakon što je u četvrtak postao najmlađi osvajač pole positiona u Formuli 2, 17-godišnji Francuz Theo Pourchaire postao je i najmlađi pobjednik F2 utrke pobjedom na glavnoj utrci u Monaku. Drugu utrku zaredom drugo mjesto pripalo je Oscaru Piastriju, a treći je završio Felipe Drugovich koji je uz obrnutu strategiju tamo stigao nakon starta s devetog mjesta.

Vozač ART-a, inače član Sauberove juniorske akademije, stigao je do uvjerljive pobjede nakon starta s najbolje startne pozicije – vodstvo je ispustio samo na nekoliko krugova nakon promjene guma, dok svi još nisu odradili obavezni pitstop.

Upravo je do obaveznog pitstopa Robert Švarcman bio Pourchaireov prvi izazivač na drugom mjestu, no loš posao njegove ekipe u boksu bacio je izvan pozicija za osvajanje podija pa je u cilj ušao tek četvrti.

Peto mjesto osvojio je vodeći u prvenstvu Guanyu Zhou, što je solidan rezultat s obzirom na to da je startao deseti. Zhou je uvjerljivo najduže ostao na stazi, sve do 38. od 42 kruga, a u prvih par krugova nakon boksa grčevito se branio od šestoplasiranog Ralpha Boschunga na zagrijanijim gumama. Kinez je do kraja uspio osvojiti dodatna dva boda za najbrži krug.

Sedmo mjesto osvojio je Liam Lawson koji je jutros na stazi pobijedio u drugoj sprint utrci, da bi mu zbog tehničkog prekršaja ta pobjeda kasnije bila oduzeta diskvalifikacijom. Lawson je startao dvanaesti. Osmi je završio njegov timski kolega Juri Vips koji je krenuo s petog mjesta, a u utrci je zaradio i kaznu od pet sekundi zbog sudara s Marcusom Armstrongom. Armstrong je završio u zidu na izlazu iz Rascassea i time je izazvan prvi virtualni safety car u 31. krugu.

Drugi VSC uključen je odmah nakon završetka prvog, u 33. krugu – na istom mjestu, ali bez ičije pomoći, zid je nešto nježnije poljubio Lirim Zendeli. Niti period pod zelenom zastavom nakon tog VSC-a nije dugo potrajao jer su se u borbi za treće mjesto sudarili Oscar Piastri i Dan Ticktum.

Piastri je snažno blokirao kotače na izlazu iz kompleksa bazena, što je Ticktumu dalo daleko bolji zalet za Rascasse. Međutim, Britanac je bio s vanjske strane u zavoju i ostao je bez mjesta na izlazu. Nije dodirnuo zid, ali je parkirao bolid ispred njega i odustao, nakon što je jutros naslijedio pobjedu od Lawsona.

To je izazvalo i treći VSC, a jedan od razloga zbog kojih čak ni kod prilično velikog Armstrongovog sudara nije bilo pravog safety cara zasigurno je bila činjenica da je Zhou, bez odrađenog obaveznog pitstopa, u to vrijeme vodio u utrci i time bi preskočio Pourchairea – s obzirom na to da je u F2 pitstop pod VSC-om zabranjen, Kinez nije uspio dobiti “besplatni” pitstop kojeg bi pod pravim safety carom dobio.

Posljednje bodove osvojili su Roy Nissany i Richard Verschoor. U prvenstvu i nakon druge runde vodi Zhou sa 68 bodova, Piastri je drugi sa 16 bodova zaostatka, a na trećem mjestu sada je Pourchaire koji za Zhouom kasni 21 bod. Iduća runda vozi se za dva tjedna na ulicama Bakua.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.