Iza kulisa: Značaj Angele Cullen u dominaciji Lewisa Hamiltona

Izdvojeno / Kolumna

Luka Jurić

Prije 3 godina 7 min 31 komentara

Rasprave o Lewisu Hamiltonu i gdje on pripada na panteonu velikana Formule 1 učestala su pojava posljednjih godina, pogotovo otkako je Hamilton počeo rušiti rekorde koje su prethodno držale legende sporta poput Ayrtona Senne i Michaela Schumachera. U takvim raspravama navijači uvijek pokušavaju analizirati koliko se tog uspjeha može pripisati samome Hamiltonu, a koliko drugim faktorima poput bolida, sreće, pristranosti šefa momčadi Tota Wolffa i tako dalje. S obzirom da su takve rasprave uvijek vođene subjektivnim mišljenjima navijača, one najčešće završe pomoću fraza poput „slažemo se da se ne slažemo“.

Međutim, jedna stvar je sigurna – u tim raspravama gotovo nitko ne spomene Angelu Cullen, Lewisovu fizioterapeutkinju. S obzirom da je ona od 2016. godine, kad je počela raditi za Hamiltona, s vremenom postala puno više od fizioterapeuta za trenutnog svjetskog prvaka Formule 1, kroz ovu kolumnu ću vam pokušati pokazati kako je Angela zapravo taj X faktor koji pomaže Hamiltonu u njegovoj dominaciji unazad zadnjih nekoliko godina.

Svatko tko imalo prati Formulu 1 vjerojatno je vidio Angelu Cullen – kad god ste vidjeli nisku, energičnu plavušu kraj Hamiltona, bilo to u boksu tijekom sesije, kraj njega na intervjuu, kako trči za njim dok se on voza po boksu na električnom romobilu, to je bila Angela. Kroz godine, Angela je postala nezamjenjiv dio Hamiltonovog tima: brine se o njegovoj prehrani, rasporedu spavanja, organizira mu planove putovanja, druži se s njegovim VIP gostima na raznim događajima, radi što god je potrebno kako bi se Hamilton mogao fokusirati isključivo na utrkivanje.

Sljedeće pitanje koje se zasigurno nameće jest sljedeće: kako je fizioterapeutkinja s Novog Zelanda postala krucijalan dio Hamiltonove svite i što ju čini tako drugačijom? To je definitivno priča vrijedna spomena.

Angela Cullen rođena je u Aucklandu na Novom Zelandu. Od malena je bila zainteresirana za sport – nije bilo bitno o kojem se sportu radilo, Angela je bila zainteresirana za svaki sport. Povezano s time, u jednome intervjuu izjavila je kako je u školi bila dio doslovno svake školske momčadi. Bez obzira je li to bila nogometna, košarkaška, plivačka ili školska kriket momčad, ona je htjela biti dio te momčadi.

Prvi sport kojim se ozbiljnije bavila bio je hokej na travi, koji je igrala na visokoj razini do 21. godine života. Tad je diplomirala na Tehnološkom sveučilištu u Aucklandu s diplomom za fizioterapiju, nakon čega se preselila u London kako bi započela svoju karijeru fizioterapeuta. Ubrzo je započela raditi s nizom vrhunskih sportaša koji su se bavili atletikom, a najviše je radila sa sprinterima na 100 i 200 metara, koje je nazvala Formulom 1 atletike. S njima je radila na apsolutno svakom aspektu njihove profesije – na brzini, snazi, mobilnosti i kontroli njihova tijela. Ukratko, radila je na svemu kako bi osigurala sam maksimum njihovih performansi.

Tu dolazi poveznica s Formulom 1. 2014. godine saznala je za rad doktora Akija Hintse, McLarenovog timskog liječnika, koji je dugi niz godina radio s mnogim etiopskim atletičarima, olimpijskim natjecateljima i vozačima Formule 1. Dr. Hintsa zastupao je holistički pristup brige o tijelu i zdravlju. Prema dr. Hintsi, kojeg je Mika Häkkinen doveo u McLaren 1998., apsolutno sve što određeni sportaš radi u životu doprinosi njegovu zdravlju i njegovim performansama: od prehrane i treninga do količine i kvalitete sna te općenitog načina života.

Takav stav prema zdravlju i životu općenito poklapao se s mišljenjem Angele Cullen, zbog čega se ona zaposlila u njegovoj firmi Hintsa Performance, koja je radila s nizom vozača Formule 1. Sam Dr. Hintsa radio je s Lewisom Hamiltonom za vrijeme njegove karijere u McLarenu, ali i kasnije. Prema Hamiltonu, Hintsin utjecaj bio je ključan za njegov uspjehe s McLarenom, ali i s Mercedesom. Nakon prerane smrti Dr. Hintse 2016., Hamilton na iznenađenje mnogih, ali i same Angele Cullen, poziva nju da dođe raditi s njim.

Naime, osim što je tim potezom postala jedini ženski trener na gridu Formule 1, ona je također bila i jedini fizioterapeut jer su tu poziciju najčešće držali treneri snage. Osim toga, navodno je nekoliko vozača i odbilo raditi s njom. No, rezultati te odluke ubrzo su počeli dolaziti, a njene obveze i utjecaj na Lewisa počeli su rasti.

Iako se na prvu čini kako je realnost situacije totalno suprotna, s obzirom da je te 2016. kad je Angela Cullen počela raditi za Hamiltona naslov svjetskog prvaka osvojio njegov momčadski kolega Nico Rosberg, to je bio početak jednog vrlo dugog i uspješnog partnerstva te prijateljstva.

Za početak, Hamilton je vrlo brzo primijetio pozitivne promjene na svojoj fizičkoj spremnosti. U intervjuu za službenu F1 stranicu, Lewis je izjavio kako je dotad uvijek imao muške trenere koji mu nikad nisu mogli uspješno pomoći s bolovima ili nelagodom u vratu, donjim leđima i slično jer se najčešće radilo o trenerima snage. Za razliku od njih, Angela je bila stručni fizioterapeut i znala je riješiti takve probleme.

Nadalje, upravo je Angela Cullen osoba koja mu je ukazala na prednosti veganske prehrane i pretpostavlja se kako je upravo ona zaslužna za Hamiltonov prelazak na taj način ishrane, koji je s vremenom i sam Hamilton počeo zastupati. Taj prelazak na vegansku prehranu dio je ranije spomenutog holističkog pristupa zdravlju i izvlačenju apsolutnog maksimuma iz vlastitog tijela.

Pod taj holistički pristup osim fizičke spreme sportaša spada i mentalna priprema, na što se Angela oduvijek fokusirala. Povezano s time, direktor ranije spomenute tvrtke Hintsa Performance i Angelin šef Pete McKnight izjavio je kako se dosta fizioterapeuta pretjerano fokusira na terapiju, a ne na sportaša kojim se bave. Također je napomenuo kako je upravo u tome ključna razlika u Angelinom pristupu – ona uvijek stavlja Lewisa na prvo mjesto.

Trik je očito bio u tome jer je ona s vremenom postala ključan dio Hamiltonovog uskog kruga suradnika. Hamilton je izjavio kako je ona najvrjednija žena koju on zna, kako je uvijek pozitivna i kako uvijek učini njegove vikende mirnima. Sve su to stvari koje Hamiltonu puno znače, o čemu dovoljno govori činjenica kako je Hamilton izjavio kako je Angela „jedna od najboljih stvari koje su mu se dogodile u životu“.

Njihova djela zasigurno mogu i potvrditi tu Lewisovu izjavu. Kako bi ukazali na povjerenje koje imaju jedno prema drugome, Hamilton i Cullen imaju identične tetovaže – na zapešću im oboma piše „Loyalty“. Međutim, najveći pokazatelj koliko mu je Angela zaista važna može se primijetiti u jednoj anegdoti koju je na svome YouTube kanalu podijelio dugogodišnji F1 fotograf Kym Illman:

Na VN Meksika 2017., Lewis Hamilton je potvrdio novi naslov svjetskog prvaka i nakon što je odradio sve intervjue koje je morao odraditi u sklopu TV prijenosa, prvo što je Hamilton napravio jest ispitivao gdje je Angela i zatim s njom proslavio novi naslov, a tek onda s ostatkom momčadi. Dakle, nije prvo pitao za Tota, Bottasa, Bona, svog menadžera ili bilo koga drugog, nego upravo za Angelu – osobu koja je na papiru samo njegov fizioterapeut, a u stvarnosti puno puno više.

Je li fizioterapeut važniji od kvalitetnog bolida u Formuli 1? Ne. Bi li Lewis uz Angelu uspio osvojiti naslov svjetskog prvaka u Williamsu ili Alfi? Apsolutno ne. Ali, ne može se poreći činjenica da od 2017. pa do danas Hamilton nikad nije izgledao uvjerljivije u svojoj karijeri. Iskustvo koje je stekao s vremenom zasigurno je odigralo određenu ulogu u tome. Međutim, dok su svi oko njega pucali pod pritiskom, Hamilton nikad nije bio fizički i mentalno spremniji nego u tome periodu. Smatram kako dosta toga možemo pripisati radu Angele Cullen. Pronašla je način prehrane koji mu odgovara, riješila je eventualne fizičke probleme koje je Hamilton imao, shvatila je da najbolje trenira kad nema službenog trenera i stvorila mu je prostor u kojem se on mora fokusirati na jednu stvar – kako biti najbrži na stazi.


Odgovor

31 komentara

  1. Pirelli Superhard
    Mecolo12 Prikaži

    Odličan članak. 👍



    18
    17

    1
  2. Fernando Alonso 14
    tapa-tapa Prikaži

    Mislim da mu veću mirnocu pruža informacija koliko konja ima više pod haubom i tehnologija sa kojom raspolaže nego bilo kakav trener za živce… Nisam hejter ali budimo realni.



    24
    4

    20
  3. Lauber Prikaži

    I ono najvažnije ste zaboravili. Redovito se rješava “stresa”.



    17
    2

    15
  4. Carlos Sainz 55
    Tudum Donator Prikaži

    Mah! Pitam se gdje bi Angela bila da Merc nije pola sekunde brži od ostatka grida i bi li se onda pisali hvalospjevi njenim masažama i planovima prehrane? Žena vjerojatno predstavlja bitnu kariku u Lewisovom životu sa prijateljske strane, ali me već pomalo živcira ova mitomanija oko njenih zasluga u Lewisovoj dominaciji.



    12
    -6

    18
  5. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Neznam šta vi vidite, ali meni izgleda kad gledam prijenose da je ona ludo zaljubljena u njega.



    15
    11

    4
  6. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    A kakav je značaj Will Smitha? Ipak ga je on učio o vožnji…



    9
    1

    8
  7. Safety Car
    Osnes Prikaži

    Wiki kaže da je rođena u švici i da ima 47 godina, članak navodi da je rođena u NZ. Zgleda prilično naborana u licu. Ili je starija ili cigarete čine svoje



    3
    1

    2
  8. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    hamsta je uvijek volio starije mačke :D
    šalu na stranu, slažem se da sportaš ili druga javna osoba trebaju imati osobnog asistenta koji se brijne o fizičkom i psihičkom zdravlju svoga štićenika i maksimalno ga rasterećuje koliko je to moguće.
    tu se stvara razlika koja onda može prelomiti između hamste i seba tj hamste i maxa.
    a školovani fizioterapeut s interesom prema treningu i psihologiji, je idealna materija za takvog jednog “osobnog asistenta”
    vjerujem da zaista odigrava važnu ulogu u lujinim uspjesima.



    16
    15

    1
  9. Toro Rosso
    25_321 Prikaži

    Zeni je Hamiltone i ajde u penziju.



    6
    2

    4
  10. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Bravo za članak…. Vjerujem da se većina sjeća razdoblja dominacije Michaela kad je u to vrijeme pored njega bio tamnoputi gospodina, nemogu se sjetiti koja je točno bila njegova profesija, ali sjećam se da je dolaskom tog lika Michael postao ne zaustavljiv. Vidi se da je Lewis primjenio isti pristup i definitivno dijeluje.



    8
    8

    0
  11. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    stavi Hamiltona 2 vikenda u Ferrari i ne bi mu pomogla ni Pamela Anderson iz najboljih dana a kamoli tamo neka teta Angela



    15
    10

    5
  12. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Koja li je Schumachera, Sennu i ekipu masirala!? 😄


    0
    -6

    6
    • Ayrton Senna
      maurich Donator Prikaži

      Senna je i po tom pitanju bio ispred vremena. Dok su drugi ulazili u bolide uzimajući zadnji dim cigarete, Senna je imao osobnog trenera ( ne da mi se sada googlati), pretrcao stotine kilometara i pazio na prehranu…
      ( pogledajte malo Mansella, Piquetta i ostalu ekipu koji su mu bili konkurencija, kako su zivjeli, hranili se, itd)



      12
      8

      4
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Balbir Singh je bio za vrijeme Schumachera.



      3
      3

      0
  13. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja samo nemrem zgutat kad mu nosi kacigu ili trčkara za njim dok se on vozi na romobilu….

    Koja neotesana konjina motaš biti za tako nešto. Ali kažu interneti da je teska 15 milijuna ojra, pa se sve to javno ponižavanje valjda. Isplatilo.



    5
    -6

    11
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Igra ulogu trenerice/mame/sluškinje i službenoga psihologa Sir Ratniku duge. Ali novci, medijska pažnja i šansa da se približi momku u kojeg je skrivećke zaljubljena miče sve negativnosti.



      4
      -1

      5
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Jel to vi ovolikim minusima hoćete reć da on nabildana konjina ne može nositi sam svoju kacigu ili da ne može kupiti romobil za svoju trenericu pa da se zajedno voze umjesto da ona klipše za njim kao da mu je sluškinja 17. stoljeću.



      2
      2

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Bezveze hejtaš.
        Otkud ti ideja da on ne želi da nosi svoju kacigu i otkud ideja da ona želi da vozi romobil?
        Mislim pola toga smisliš u svojoj glavi (nisi imao gdje drugo pročitati) i onda dođeš do zaključka da on nju u stvari maltretira !?

        Sem toga nosač kaciga i potrčkalo se može unajmiti za puno manje novca od njene plate.



        2
        0

        2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.