F1puls dio troškova podmiruje prikazom reklama. One nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Retrovizor: Korak bliže

Oton Ribić

Korisnički panel

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Oton Ribić: Retrovizor

VN Japana 2015.

Dakle, ipak je Singapur bio samo nekakav čudan izuzetak. U Suzuki je Mercedes opet dominirao ― ili preciznije dominirao je Lewis Hamilton dok je Rosberg kroz cilj ipak prošao malo premalo ispred Vettela da bi se to nazvalo komfornim. Time se Britanac opet odmaknuo na 48 bodova prednosti pred svojim kolegom, i s pet utrka do kraja te ovakvom formom koju ima, njegovi navijači imaju se čemu veseliti. Između Vettela i Rosberga stvari nisu još prejasne: iako vjerojatno ima bolji bolid, Rosberg bi se još mogao preznojiti kako bi sačuvao trenutačno mjesto vice-prvaka do kraja sezone. Vidjet ćemo. No u nove “tihe teorije” o tome da bi Vettel još stigao napasti Hamiltona ipak ne vjerujem ― to mi više zvuči kao pokušaji pojedinaca da stvore dojam kako je sezona još uvijek neizvjesna, nego realna nada.

Dok su i Singapur i Suzuka bile OK utrke, Singapur i dodatno zanimljiv radi neuobičajene postave na pobjedničkom postolju, zapravo je ovih dana jednako intrigantno ono što se zbiva van asfalta, a što bi se dugoročno moglo pokazati još važnijim. Nije baš tipično u ovo doba sezone imati podignuto toliko prašine (a da nije vezana za teorije oko vozačkih mjesta).

Prije svega, na sva se zvona zvone Red Bullove muke s pronalaskom motora za 2016. Bilo je hrabro odigrati kartu razvoda od Renaulta prije nego što je postojala dobra zamjena, i sad se to pokazuje kapitalnim problemom, jer Mercedes svoje motore ne nudi, a Ferrari čini se nudi nekakvu B-specifikaciju. Za ekipu koja je do prije koju godinu žarila i palila prvenstvom, ući u listopad bez poznatog motora za sljedeću sezonu je katastrofalan autogol, ali kojem je ekipa dijelom i sama “asistirala”. Prijetnje ekipe oko odlaska možda su realne, možda nisu, ali je nekoliko pojedinaca spretno podsjetilo da bi izlazak iz Formule 1 ovog momenta ekipu koštao veliku cifru. Jako veliku cifru, koju iako Dietrich Mateschitz bez sumnje ima, vjerojatno je se neće samo tako odreći. Osobno mislim da će se ipak sklopiti nekakav kompromis s Ferrarijem. Ali ako im motor neće previše odgovarati, baš me interesira kako onda Red Bull misli kritizirati Scuderiju, jer inatljivi Talijani tamo nisu baš poznati po tome da prihvate i prešute kritiku.

Treća tema je vrtlog oko Lotusa. Zaključavanje ekipe izvan paddocka, pa karneval oko neplaćenih dugova, samo su neke od stvari koje je tužno gledati jednu ekipu kako trpi. Štoviše, ekipu koja je prije desetak godina osvajala titule tri utrke prije kraja sezone, tada kao Renault. A čini se da će sad to opet postati Renault, iako se cijela priča kreće brzinom ledenjaka. Dovoljno sporo i dovoljno problematično za Romaina Grosjeana koji je odlučio za 2016. zbrisati u novoosnovani Haas.

Možda se pokaže dobrom odlukom, ukoliko se pokaže da Renaultu treba nekoliko sezona dokle ekipu vrati u gornji ešalon ― nekoliko sezona koje Francuz (s pravom) ne želi čekati. A Haas, potpomognut Ferrarijem, bi se mogao pokazati solidnim, premda ne treba baš očekivati čuda i postolja. Debitantskoj ekipi je daleko teže postići izvrsne rezultate u prvoj sezoni nego povremenim briljantnim vozačima-debitantima. No Haas već ima iskustva s motorsportom, i mogao bi rano uzeti zamah. No ima i Renault, i to bi se jednako tako moglo pokazati upravo pogrešnim potezom za Francuza.

Otprilike onako kako se pogrešnim potezom pokazalo otići 2015. u McLaren. Unatoč tome, oba vozača tamo djeluju (zasad) potvrđenima i za sljedeću godinu. Duhovito je koliko su se svi duhovi uzbudili oko Alonsovog otvorenog kritiziranja motora koji je u Suzuki kašljucao iza njega ― sad se od toga radi umjetno veliki skandal i konsternacija, a svi su (a McLaren i Honda najviše) u pozadini bili svjesni da je rečeno ― većinom istina. Sad je Honda pod grozomornim pritiskom napraviti velik korak naprijed u 2016. U suprotnom, teško da će u Wokingu baš i drugi više imati strpljenja… McLaren je već u povijesti znao povlačiti katastrofalne izbore dobavljača motora, i to će biti zadnji vlak da se ovo partnerstvo s Hondom ne pokaže još jednim takvim gafom.

I onda povrh svega dođe vijest o tome da su ekipe povukle prijavu Formule 1 europskim istražiteljima radi nepravedne raspodjele novca. One već neko vrijeme ističu da je ovakav sport dugoročno financijski neodrživ, a ovo djeluje kao potez kad osjećaju da im voda dolazi do grla. Unatoč tome, vjerojatno tjednima ili čak mjesecima neće biti nikakvih posebnih konkretnih poteza oko ovoga.

Sve u svemu, zanimljivo šarolik početak F1 jeseni…

Podrži nas

Ljudi poput vas sve češće podržavaju neovisne organizacije poput Pulsmedia portala koje se odupiru clickbait naslovima i drže civiliziranu razinu komentiranja. Kako bismo nastavili raditi to što radimo - pozivamo i vas da pomognete.

Naši zadnji Donatori su: Frantic, Sarma.
Donirajte i vi slobodan iznos na PayPal

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj