Službeno: Sprint kvalifikacije ove sezone na tri trkaća vikenda!

Izdvojeno

Luka Kolak

Prije 3 godina 1 min 41 komentara

x1

O čemu se špekuliralo, danas je i službeno potvrđeno. Format sprint kvalifikacija bit će testiran ove sezone na tri trkaća vikenda.

Za danas je bio zakazan sastanak F1 komisije, a kao točka dnevnog reda je bila glasanje o održavanju sprint kvalifikacija. Da bi to bilo potvrđeno, bila je potrebna “super većina”, a to je 28 od 30 glasova gdje svaka momčad ima po jedan glas dok FIA i F1 vlasnici prava po 10 glasova svako.

Da podsjetimo, sprint kvalifikacije bi se isprobale na Silverstoneu, Monzi te Interlagosu u duljini od 100 km. Isto tako, potvrđeno je kako će prva trojica biti bodovana, tako da će prvi dobiti tri boda, drugi dva, a treći po jedan bod. Zanimljivo će biti po pitanju odabira guma. Na prvom treningu, momčadi će moći birati dva seta guma koje će koristiti, kao što je će biti slučaj i u sprint kvalifikacijama. U petak na uobičajenim kvalifikacijama momčadi će imati na raspolaganju samo pet setova soft guma.

Drugi trening će vozači moći odraditi samo na jednom setu prema izboru, dok će nedjeljnu utrku odvoziti na preostala dva seta guma.


Mišljenje autoraSprint utrke nikada neće biti sprint kvalifikacije!

Odgovor

41 komentara

  1. Ferrari
    Kicob Prikaži

    Može li mi netko objasnit kako bi to trebalo funkcionirati i kako bi se bodovalo?



    5
    5

    0
  2. Formula1
    f1zd Prikaži

    Kvalifikacije petkom. Kakvi klauni :faceplam:



    9
    8

    1
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Razocaran, no ne i iznanaden. Najiskrenije se nadam da ce ovo propasti jednako kao i onaj jadan pokusaj kvalifikacija s pocetka 2016. godine. Ne svida mi se sto buducnost donosi ovakav umjetni cirkus u sport. Konstantna amerikanizacija, pravljenje umjetnog kaosa i ubijanje pravih vrijednosti ovoga sporta i karaktera kojeg je F1 imala u svojoj proslosti. Nazalost, s obzirom na ono sto se u danasnje vrijeme cijeni, ovo je sasvim ocekivan rasplet dogadaja. Ono sto smo nekada imali vise nikada necemo imati. Uzivam samo u cinjenici da sam jedan od onih koji je imao priliku vidjeti sport u proslosti i preostaje mi samo da se pokusam prilagoditi ovoj izvrnutoj buducnosti. Sada me ispricajte, moram pogledati jednu stariju utrku da isperem ovu glupost iz ociju.



    28
    27

    1
  4. Charles Leclerc
    Adro Prikaži

    Po meni glupo jer npr. neki vozač se kvalificira u petak u top 5 poziciju i sad na toj sprint utrci se razbije ili mu se pokvari bolid i onda p20 na glavnoj utrci. U teoriji izgleda kao fake drama ali vidjet ćemo kako će to proć



    8
    7

    1
  5. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Navijači: hoćemo uzbudljivije utrke, hoćemo da se malo izmiješa poredak!!

    Formula 1: uvodi novost s ciljem većeg uzbuđenja

    Navijači: kakve su ovo gluposti, vraćajte što je bilo prije, prije je bilo bolje, nadam se da će sve propasti, dolje maFIA!!



    7
    -13

    20
    • Fernando Alonso
      Alen Šmit Prikaži

      Uzbudljive utrke su moguće ako se približi poredak, ovo ostalo je budalaština…



      20
      18

      2
    • Honda
      Nikolar95 Prikaži

      Izjednacite bolide da budu svi unutar 1 sec u kvalama, povecajte br motora tokom cele godine i da budu izjednaceni po snazi, vise timova koji ce se boriti za titulu itd. Ovakve gluposti kao sto su sprint trke i obrnut grid itd bice pumpane sve dok je ovakvih kao doticni FITIPALDI i njemu slicnih.



      18
      16

      2
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      @Fittipaldi

      Navijači: hoćemo uzbudljivije utrke, hoćemo da se malo izmiješa poredak!!

      Formula 1: uvodi novost s ciljem većeg uzbuđenja, ali ne promišlja najbolje pa totalno promašuje i umjesto većeg uzbuđenja uvodi dvodnevnu utrku sa 24-satnom crvenom zastavom nakon 100 krugova. Valjda po uzoru na kriket, da svi odu na čaj.

      Navijači: Ne, tražili smo veće uzbuđenje, a ne samo postojeće stanje razvučeno na dva dana sa pauzom u sredini !!!



      5
      4

      1
  6. Mick Schumacher
    Ante Maras novinar Prikaži

    Na prvu mi se format sprint utrka baš i ne dopada, ali treba mu dati šansu, ako bude dobro, nek ostane na nekim utrkama, ako ne bude, neka ostane ovako kako je bilo dosad.



    5
    0

    5
  7. Red Bull
    Kico Donator Prikaži

    Nek se proba,ali da se mene pita ne bi ni probali,ovaj format je vec odlican.



    5
    5

    0
  8. Fernando Alonso
    Alen Šmit Prikaži

    Dan kada F1 počinje gubiti svoj indentitet, kao fora kraljevska klasa na 4 kotača! F1 je rekla Heil Hydra i ponosi se time.

    Radije bi gledao onaj metež u FE nego ku&)(/& F1 sa ludim rešenjima koje “poboljšavaju” “sport”. Oni koji podržavaju ovo nisu samo spremni za promene nego ih je briga za ono što je F1i za ono što se ranije borila. Borila se ni za ništa, danas je sve show+ DRS preticanje.

    Oni koji ovo brane su samo napaljenici na udese, pošto ovakav format je napravljen baš za to. Nedavno je iznešeno pravilo da imamo stajaće startove nakon crvenih zastava. Ono u Mugellu je bio mokar san za sve napaljenike, F1 prihvaća glednost i radi sve kako bi povećala. Fora je da su napaljenici u sve većem broju. Što će F1 oduzeti svu draž koju je imala, sve smrti su bile zarad bolje sigurnosti a sad kad imamo sigurne bolide i staze F1 konačno ima muda da uspostave set pravila za što luđe utrkivanje. Ja ne verujem da je iko ko je poginuo je imao želju da njegova žrtva bude zarad nekakvog showa.

    F1 je izgubila dušu, FIA nije briga oni samo uspostavljaju pravila.

    Ja neću reći Heil HYDRA, F1. Ovo je dno dna….



    7
    -3

    10
  9. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Bojkotiram :D



    3
    2

    1
  10. Toto Wolff
    BoJack Prikaži

    Ja sam zainteresiran, ne tvrdim ni da je bolje ni gore. Super mi je što će testirati samo na par utrka, a ne na čitavu sezonu



    2
    1

    1
  11. lukarak Donator Prikaži

    Bilo je kvalifikacija i kvalifikacija, raznih formata, ovo je samo jos jedan u nizu.

    Dok nije reverse, nije nekakva bogohulna promjena. I sta, 100 km je 20ak krugova, tolko se i vozi na jednom treningu.



    3
    1

    2
  12. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Užas.
    Ali nisam ni sumnjao da će se to usvojiti.
    Toplo se nadam se da neće zaživjeti.



    7
    5

    2
  13. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    para mi na prvu beskorisno. samo će se vikend razvodnit da bi se podijelilo 6 extra bodova :O



    5
    5

    0
  14. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    F1 super liga…. Sve gore i gore al aj amo dat probu bolje ovu nego iducu sezonu
    Oni pokusavaju uvesti dramu na nacin da ako najbolji zabrlja da ima duze vrimena ispravit pogresku, ali ako nezabrlja da se dosadi trka dodatno


    0
    0

    0
  15. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Meni je teško palo ovo skraćivanje trajanja treninga, zato jer je to jedini dio F1 vikenda kada gledam bez stresa i živciranja. Uzeli su mi tu 60 minuta opuštanja, a sad dodaju jos i utrku umjesto treninga, grozno, sad je znaci oficijalno živciranje petkom, subotom, nedjeljom. Uh.



    4
    4

    0
  16. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ma ovo nema smisla sve dok se F1 po snazi koliko toliko ne izjednaci.



    2
    2

    0
  17. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    F1 je je sport gdje se problem rješava stvaranjem novog problema.



    7
    7

    0
  18. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Ma boli me q. Još bi se trebao nervirati za nešto na što ne mogu utjecati?
    Idem odgledati i to pa ću biti pametniji, a i oni će?



    3
    3

    0
  19. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    1. Ne razumijem svrhu trećeg treninga, a koji će se desiti između kvalifikacija i sprint utrke? Parc ferme pravilo se nije mijenjalo, tako da zaista ne razumijem šta će testirati.
    2. Za start utrke će ekipe moći birati set guma na kojima će startati, tako da ćemo izgubiti draž Q2 kvalifikacija i start slabijih ekipa na softu, naspram onih boljih na medium.
    3. Razumijem zašto su odabrane Silverstrone i Interlagos. Monza je autogol, osim ako ne bude kakav krš ili kiša. U svim ostalim slučajevima ćemo gledati procesiju od sprint utrke.


    0
    -1

    1
  20. F1puls
    enzo1950 Prikaži

    Jedino što je valjalo u formuli zadnjih 15 godina je bio format kvalifikacija…

    Također zanima me kako će ovo utjecati na budžete momčadi



    3
    3

    0
  21. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Novi motto F1 – za svako riješenje imamo problem.



    4
    4

    0
  22. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Čitam komentare i vidim svi manje više bojkoturaju ovo ono. Bojkotirajte KBK što vi bojkotirate BVJ! Nas ostale ostavite da gledamo F1 ko i zadnjih 30 godina sa svim njenim dobrim i lošim stranama.



    1
    -6

    7
  23. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Po meni treba dati priliku nečemu novom, vidjeti kako će to funkcionirati. Nevidimzašto su tako negativne reakcije. I u nogometu se svako malo promijeni koje pravilo. Dobro, ovo je velika promijena, ali možda će biti dobra… A za ljude koji govore da treba ujednačiti bolide, motore, ti pak pričaju čiste gluposti. Jer bit formule je da izmisliš nešto novo i imaš prednost nad drugim. I tako npr Mercedes izdominira i svi o njemu pričaju i onda idu dionice gore, to im je ujedno i reklama, sve vezano za Mercedes se bolje prodaje itd. A kad bi svi bili jednaki ne bi bilo smisla Ferrariu, Mercedesu, MCL i drugima uopće se natjecati u Formuli 1. Znam da mi svi poželimo da su svi vozači u jednakim bolidima da vidimo tko je zapravo najbolji, ali nažalost toga neće nikada biti. Evo još jedne ideje za FIA-u, nek daju nekoj momčadi da naprave 20 jednakih bolida i nek tri puta godišnje svi voze jenake bolide, pa da se vidi tko je najbolji…



    2
    1

    1
  24. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Korekcija i to značajna usred sezone, kako će na to reagirati komponente u samim bolidima koje nisu dizajnirane za ovakvog što tj. nisu razvijane za ovaj sprint? Potrošnja istih će biti neminovna, nekako sam dojma da je ovo malo ishitreno donošeno.



    2
    2

    0
  25. gidra Prikaži

    Ovo me podsjeća poput nogometnog eksperimenta sa super ligom.


    0
    0

    0
    • Toto Wolff
      BoJack Prikaži

      Nah, ni blizu superlige. Superliga bi bila da se Ferrari, McLaren, Mercedes i RedBull odvoje od F1 te FIA-e, te imaju više od dva vozača i sav novac ide njima.

      Usto, superliga nije trebala biti eksperiment, nego nešto što bi odmah krenulo te bi sudionici izašli iz UEFA-nih takmičenja



      1
      0

      1
  26. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    treba vratit onaj sistem od 1 flying lap za svakoga i to je to.. ovo je rasturanje goriva bezveze do ibera…


    0
    -1

    1
  27. Honda
    CROcrocodile Prikaži

    Nedeljna utrka na 2 seta guma????🤔


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.