Yuki Tsunoda – buduća japanska zvijezda

Kolumna

Pomalo je čudna pomisao da je Yuki Tsunoda bio star nešto manje od 10 mjeseci kada je Kimi Raikkonen debitirao u Formuli 1.

U ovome tekstu pokušat ću skrenuti pažnju na vozača za kojeg vjerujem da će zasjati i vrlo moguće doći na tron najprestižnijeg Motorsport natjecanja na svijetu. Sjetimo se da je Ross Brawn rekao kako se radi o najboljem debitantu kojeg je vidio unazad dosta godina, što je poprilično veliki kompliment kada pogledamo društvo koje mu je bilo konkurencija – Russell, Norris, Leclerc…

Yuki Tsunoda rođen je 11. svibnja 2000. godine u Japanu. Svoju trkaću karijeru je započeo 2009. godine, no profesionalnije se kartingom počeo baviti 2010. kada je i osvojio naslov u Haruna Cup Series Yamaha Cadets Open Class kategoriji .

Svoj put prema Formuli 1 nastavlja u Japanskom Formula 4 prvenstvu za upravljačem Sutekina Racing Teama gdje je u dvije uzastopne utrke (održane 27. i 28. kolovoza) završio kao 2. i 4. te je nakon takvog rezultata privukao pažnju bivšeg vozača Formule 1 Satorua Nakajime koji je svojom preporukom osigurao mladom vozaču mjesto u Honda Formula Dream Projectu. Sljedeće godine se nastavio natjecati u istoj seriji no u sklopu spomenutog Honda Formula Dream Project tima. U prvoj utrci sezone je ostvario podij, a u drugoj i pobjedu. Sezonu je završio na 3. poziciji s 2 pobjede, 4 pole positiona i 6 podija. Svoj dobar niz nastavlja i 2018. godine kada se okrunio titulom prvaka Japanske Formule 4, završivši sezonu sa 7 pobjeda, 8 pole positiona i 11 podija.

Nakon lijepe avanture u Japanskoj Formuli 4 svoj put nastavlja u FIA Formula 3 prvenstvu 2019. godine kada postaje i dio Red Bull Junior programa. Sezonu je završio na 9. poziciji sa 67 bodova. Također ostvario je 3 podija od kojih je bila jedna pobjeda. Paralelno uz Formula 3 prvenstvo vozio je i 7 od 9 rundi EuroFormula Open prvenstvo gdje je sezonu završio na 4. poziciji sa 6 podija i 151 bodom.

Svoju priliku u Formula 2 prvenstvu je dobio u sjedalu Carlina, a timski kolega mu je bio Indijski vozač Jehan Daruvala koji je imao daleko bolje rezultat od Tsunode u Formuli 3, završivši šest pozicija ispred Japanca. Unatoč tome što je Daruvala bio favorit u njihovoj borbi, Tsunoda je pokazao o kakvom se kalibru vozača radi i završio kao 3. na kraju sezone sa 7 podija, dok je Daruvala uspio zaključiti sezonu konačnom 12. pozicijom.

Svojim rezultatima (i kompromisom između Red Bulla i Honde) Tsunoda je zaslužio ovogodišnje mjesto u Formuli 1 u sjedalu Alpha Taurija uz timskog kolegu Pierre Gaslyja. Tako je postao prvi Japanski vozač na gridu još od 2014. godine i Kamuija Kobayashija. Prilikom predsezonskog testiranja u Bahreinu pokazao je svoju brzinu koju je kasnije potvrdio i u kvalifikacijama. Uoči kvalifikacija za VN Bahreina imao je najbrže vrijeme u prvoj kvalifikacijskoj rundi, no u drugoj se morao zadovoljiti s 13. pozicijom koja je djelomično rezultat neuspjelog pokušaja prolaska u treću kvalifikacijsku rundu na srednje-tvrdim gumama. Nakon lošeg starta u utrci i gubitka pozicija, uspio se izboriti kroz promet i osvojiti prve bodove, pa je tako i prvi debitant koji je ostvario bodove od 2016. i Stoffela Vandoornea.

Iz priloženog možemo vidjeti kako se radi o talentiranom vozaču, no mene je više zapanjila njegova mentalna strana. Iz nekolicine vlogova, intervjua, poruka na timskom radiju i gledanja ostalih utrka stekao sam dojam kako se radi o osobi vedroga duha koja brzo uči iz svojih pogrešaka te da je izrazito kompetitivan vozač koji se je spreman boriti s bilo kime i nema strahopoštovanja prema starijim vozačima na gridu. Prilikom intervjua nakon VN Bahreina rekao je kako je bio emocionalan kada je pretekao Fernanda Alonsa jer ga je gledao kako vozi dok je imao samo 7 godina, tako da je u prvom zavoju vjerovao njegovim vještinama i samo je pustio bolid kao novajlija te se osjećao loše zbog toga što je napravio. Njegov otac je veliki fan Fernanda Alonsa naročito njegovog stila vožnje pa je tako ciljao na Fernanda, te se vozio iza njega par krugova, gledao je i učio od njega kako čuva gume i prolazi kroz zavoje. Nakon što ga je pretekao probao je kopirati njegov stil vožnje i u nekoliko zavoja je osjećao kako to bolje odgovara bolidu. Također tijekom utrke je pretekao renomirana imena kao što su Raikkonen i Vettel (doduše nije mu bilo na odmoć to što ima brži bolid), sve je to odradio smireno i hladnokrvno u stilu Ricciarda s kasnim kočenjima. Najviše vjere u njega mi daje njegov način razmišljanja, konstantni pokušaji adaptacija najboljih tehnika od drugih vozača kako bi pronašao one koje njemu odgovaraju i naposljetku stekao određeni benefit iz toga. To je i razlog zašto vjerujem da će Tsunoda postati buduća zvijezda, iskustvo koje će steći utrkivajući se protiv iskusnih vozača koji su trenutno na gridu, njegov način razmišljanja i adaptacije novih tehnika za par godina će rezultirati kompletnim vozačem koji bi uz pravi bolid mogao postati izravan konkurent za titule. Iskreno se veselim praćenju njegovog napretka kako kroz ovu sezonu tako i one buduće.

[profil broj=”22″]


Odgovor

18 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Žel mu puno sreće i uspjeha no malo li je prerano za kovanje u zvijezde, jedna utrka u nogama..



    5
    5

    0
  2. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Samo da na pol sezone ne ode u Red Bull…



    7
    6

    1
  3. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Sretno Yuki, ali treba sačekati barem 10-tak utrka za neki bolji sud…

    Uoči kvalifikacija za VN Bahreina imao je najbrže vrijeme u prvoj kvalifikacijskoj rundi, no u drugoj se morao zadovoljiti s 13. pozicijom koja je djelomično rezultat neuspjelog pokušaja prolaska u treću kvalifikacijsku rundu na srednje-tvrdim gumama.

    Prethodna rečenica u tekstu mi nije baš jasna?



    1
    1

    0
  4. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    dobar članak
    ideja: postaviti like button ispod članka. da se vidi koliko ima lajkova. jer trenutačno ako ne komentiram ne mogu izraziti zadovoljstvo konzumiranim :D .
    i čak bi izostavio dislike button. da se članak ne može hejtati.
    nego samo lajkati ako se nekome sviđa napisano..
    jer izostanak komentara ne znači nužno da članak nije uspjeh.. komentari su najčešće posljedica senzacionalnosti ili hejta/fajta oko napisanog… ako me shvaćate



    7
    7

    0
  5. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Yuki je super, full je simpa i smiješan čak s komentarima na IG-u, loš start, al zato kroz utrku je vratio sve pa čak i više. Što se tiče Browna, i komentara za debitante, na stranu što navijam za Ferrari, ali samo slijepac ne vidi Leclerov talent. Sjetimo se one F2 utrke u Bahrainu 2017 kad ih je sve pomeo dva puta.



    6
    5

    1
  6. avalon Prikaži

    izgleda da mnogi imaju “slabost” prema japanskim vozačima . pada mi na pamet kamui … svaka čast yukiu na navedenim rezultatima koje treba veličat jer ipak momak je bija prvak japanske F 4 , a F 2 je završija na 3. mistu sa čak 3 pobjede … wowwww ! ovakva “frka” se odavno nije podigla dolaskom nekog rookia . da malo kompariram .. albon u nižim kategorijama nije osvojia titulu , a F2 je završija na 3. mistu ka i yuki samo je ima pobjedu više od yukia . u prvoj trci za TR albon nije ostvarija bodova no u drugoj je starta sa sa P12 ( yuki u prvoj sa P13 ) i završija 9. ka i yuki , sa tek 4+ zaostatka iza gasly – a u RB . a niko nije pisa kako je albon u svojoj tek drugoj trci odvozija nešto posebno ali je zato yuki oduševija zar ne ? jbga , nekad se talent (pr)ocjenjuje prema rezultatima/titulama u nižim kategorijama ( npr lewis ) , nekad to ne “govori” ništa ( npr stroll ) , nekad je dovoljna titula iz japanske F4 i tek jedna trka da bi se o nekom pisalo u superlativima … mislim da bi prije u superlativima trebalo pisat o norrisu , a naročito russellu koji loš williams uspjeva “odvesti” u Q2 . btw , russell je u pravom bolidu na koji se i nije moga baš prilagodit u prvoj trci sa pravim “oružjem u rukama” odvozija trku skoro na nivou lewisa . nije to baš bilo lako jer pogledajmo bahrein … iskusnog ricciarda je norris pobjedija možda i zbog toga jer daniel tek treba “uhvatiti” bolid , prilagodit se . a russell je merc “uhvatio” iz prve , čak bolje nego leclerc ferrari u svojoj prvoj trci za crvene . valjda je yuki super talent , možda bude i super star ali da nije malo prerano oduševljavat se ?



    10
    10

    0
  7. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Mislim da se malo žuri s dizanjem Yukija u nebesa. Prošle godine je pokazao da ima brzine, ali je i bio dosta nekonzistentan pa mislim da mu se prevelikim pohvalama nakon jedne utrke čini medvjeđa usluga.



    1
    1

    0
  8. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    AT je 234 najbrži bolid na gridu. Da je u Haasu završio bi gdje su i ova dvojica novajlija završili.
    Malo je prebrzo ovaj članak izašao, momak se snalazi, ali i bolid je dobar.



    3
    3

    0
  9. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Dobar je Yuki ali da postaneš prvak moraš često biti sve osim “fini dečko”.
    Čast izuzecima.
    Mali obećava ali vidićemo.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.