Helmut Marko: Novi Hondin motor će vratiti Red Bull na vrh

Izdvojeno

Katarina Predovan

Prije 3 godina 2 min 9 komentara

Višegodišnja uvjerljiva dominacija Mercedesa ove godine ne izgleda toliko uvjerljivo s obzirom na vidnu prednsot Red Bulla u kvalifikacijama, iako su u utrci dva bolida prilično izjednačena. Helmut Marko kaže da razlog tome leži u novoj Hondinoj pogonskoj jedinici.

Dominacija Red Bulla je trajala do 2014. godine kada je počela era hibridnih motora. Od tada su u najboljim sezonama bili u ulozi druge momčadi na gridu te nisu predstavljali opasnu konkurenciju momčadi Mercedesa. No, sve je izglednije da će se to promijeniti ove godine jer je momčad Red Bulla imala uvjerljiv nastup na VN Bahreina. Iako nakon ove sezone Honda izlazi iz svijeta Formule 1, napravili su potpuno novi motor i pronašli rješenje za sve ono što je mučilo Red Bull tijekom ere hibridnih motora.

Marko kaže kako su u Red Bullu veoma zadovoljni:

“Novi Hondin motor nije se poboljšao samo u pogledu konjskih snaga i voznih mogućnosti.”

“Sigurno imamo najuži stražnji dio – sve je to moguće zahvaljujući Hondinom motoru.”

Prokomentirao je i ono čemu se nadaju u budućnosti:

“Naš bi koncept trebao biti još jasniji u brzim zavojima. I ne postoje stvarno brzi zavoji koji zahtijevaju šasiju.”

“Sad jednostavno imamo bolid koji funkcionira svuda.”

Helmut Marko

Odgovor

9 komentara

  1. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Honda kao i sunarodnjaci iz Toyote 2009. godine – odlaze sad kad su napokon napravili dobar posao.

    Šteta.



    17
    15

    2
    • avalon Prikaži

      kad je to toyota napravila dobar posal ? u 8 sezona su ostvarili 3 PP , 3 FL , 13 postolja i 0 pobjeda . njihove motore su osim tvorničkog tima koristili midland , jordan i williams . OK , neka midland i jordan nisu bili timovi za pobjede ali williams itekako je . a šta je williams uspija sa motorom toyote ? u 3 sezone , 52 trke williams/toyota je ostvarija 1 FL , 3 podija i 0 pobjeda . sam tvornički tim toyote najbliže je bija pobjedi 2009. u japanu kad je trulli završija iza seba ( pobjednika) za 4,9 s , i singapuru 2009. kad je glock ka 2. zaosta za lewisom 9,6 s . svi ostali zaostatci kad su završavali 2. su bili viši od 10 s , znači poprilično daleko od pobjede ;) toyota s obzirom na “usuta” sredstva nikad nije napravila dobar posal pa su zato i napustili F 1 . honda je ka i toyota ka tvornički tim bila također neuspješna no za razliku od toyote ka “diler” motora su bili itekako uspješni … 5 vozačkih i 6 konstruktorskih titula za timove koji su koristili njihov motor te 78 pobjeda , 91 PP , 67 FL i 200 postolja . unatoč rezultatima honda je imala i zadržala politiku da je najčešće dolazila i odlazila iz F 1 .



      3
      1

      2
  2. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    pa čovječe, pobjedite 5 utrka zaredom i tako mi pokažite da se red bull vraća na vrh a ne pričama i naklapanjima..
    sad kad dođe imola pa Hondica vrisne na Maxovom bolidu a Checo dođe do MAESTRALNOG ( rekli bi mediji )trećeg mjesta iza 1-2 Mercedesa



    14
    10

    4
  3. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …tko može neka pogleda zadnjih 8-9 krugova u bahrainu pa će lijepo uvidjeti da je na svakoj ravnici lewis (bez drs-a dakako) bio brži od max-a i da se unatoč 1,x sekundi razmaka ta razlika povećavala na svakom pravcu…



    10
    8

    2
    • Haas
      MadM Prikaži

      Dragi to nema veze ovisi koliku količinu downforca je ko imao a kad pogledaš AT je bio jedan od najbržih na pravcu.



      2
      -3

      5
      • Alfa Romeo
        limitmaker1 Donator Prikaži

        …naravno da je rb imao više krila, to je jasno ko’ dan, no onda ne govorimo o čudotvornom motoru koji će vratiti rb na vrh…ovo je ionako skretanje pažnje helmuta i bježanje od očite cjelokupne taktičke krive pripreme utrke koja ih je koštala pobjede…



        6
        6

        0
  4. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Ne volim ovog tipa al ima istine u ovom kaj priča.Doduše možda ipak precijenjuje svog konja a podcijenjuje mečkinog. Živi bili pa vidjeli,svakako nama navijačima drago gledat bliskost konkurenata



    2
    1

    1
  5. OnlyAlonso Prikaži

    Ako je tako onda mi je stvarno zao sto Honda opet izlazi iz sporta,jos zvijek mi nisu jasni razlozi al aj dobro,tako je kako je.
    A sto ae tice RB nadam se da ce pruzati napokon od pocetka hibridne ere posteni fight Mercedesu jer ovo sve prije je bila apsolutna dominacija.



    2
    1

    1
  6. Mclaren
    GoranS Prikaži

    Doktor da, ali demagogije. Ako se izuzme ova, ne sećam se kada su spremni ušli u sezonu, a onda priče – mi genijalni ali motor loš. Naravno, Renault je bio ispod nivoa na početku hibridne ere, ali Honda je bila odlična prošle godine. A o izboru vozača i njihovom tretmanu da ne pričam. Bolid proradi sredinom sezone, do tada ubiju u pojam neko dete idiotskim pritiscima (a imali su zaista talentovane momke u drugom bolidu) i onda samo je do motora . Ali Dr Marko, hvala što postojiš, bez tebe bi bilo dosadno.



    5
    3

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.