Usporedba vremena FP3 i Q – tko nas je najviše lagao?

Analiza

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 12 komentara

x1

Nakon mjeseci špekulacija, neutemeljenih analiza i odokativnog predviđanja – napokon smo dobili prve prave kvalifikacije ove sezone i vidjeli koliko koji bolid može ići s minimalno goriva i s punom snagom.

Max Verstappen je osvojio pole position, i to za 4 desetinke ispred Lewisa Hamiltona, a dodatne 2 desetinke ispred Valtterija Bottasa. No, nitko od spomenutog trojca nije toliko drastično odstupao od svog tempa na posljednjem treningu kao neki drugi vozači.

Treba uzeti u obzir da su uvjeti na stazi bili različiti i razlika između kruga s 3. treninga i kvalifikacija nije u potpunosti štednja bolida i skrivanje brzine.

Pozitivni i negativni ekstremi

Lando Norris je od FP3 do kvalifikacija pronašao čak 2,8 sekundi! Skoro jednako toliko je pronašao i Charles Leclerc. Zanimljivo je primijetiti da je Daniel Ricciardo također bio u top 4 vozača s najviše pronađene brzine, čak dvije i pol sekunde, isto kao Fernando Alonso.

Zanimljivo je primijetiti da je George Russell bio sporiji za 1 desetinku sekunde od svog vremena na FP3. U donju četvorku s najmanje pronađenog vremena spadaju i Nikita Mazepin koji je pronašao 3 desetinke, te Sebastian Vettel i Esteban Ocon koji su ostali bez pravog kruga u Q1 zbog dvije žute zastave. Obojica su imali identičan napredak – 7 desetinki sekunde.

Kad se gledaju razlike među timskim kolegama, nevjerojatno je da je Nicholas Latifi pronašao dvije sekunde više od Georgea Russella. Također, Charles Leclerc je pronašao sekundu više od Carlosa Sainza. Alonso i Stroll su pronašli više od 2 sekunde od svojih kolega, no to su ipak dvoboji koji su ostali bez pravog raspleta.

Povezano: Analiza treninga u Bahreinu: Tko je najbrži u dužim stintovima


Odgovor

12 komentara

  1. Fernando Alonso
    tomidix Prikaži

    Odlično za pročitati, pohvala za ideju.. 👍



    19
    18

    1
  2. Mclaren
    raca Prikaži

    čemu uspoređivati FP3 sa kvalifikacijama? U FP2 Lando je, npr., imao skoro 2 sekunde bolje vrijeme. Trebalo je usporediti najbolje odveženo vrijeme slobodnih treninga sa kvalifikacijama. Bilo bi objektivnije i logičnije



    11
    7

    4
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      FP3 je tradicionalno najbrži dio “neslužbeni” dio vikenda. Bahrein je tu specifičan zbog noćnih uvjeta, a vidjet ćemo kroz sezonu kako će promjena s 90 na 60 minuta utjecati na praksu ekipa na kojem treningu će testirati kvalifikacijsku formu. Vjerojatno je najpreciznije uzimati najbrži krug svih treninga, kao što kažeš, pa možda tako i bude od idućeg GP vikenda.



      13
      11

      2
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      A i Russell je npr. u Q1 odvezao 2 sec bolje vrijeme (1:31.316) nego u Q2.
      Dakle, pored toga što bi trebalo uzeti i najbrži krug sa bilo kojeg od treninga, treba uzeti i najbrži krug iz kvalifikacija, koji nekada (rijetko, ali se ipak dešava, kao danas Russellu) može biti brži u Q1 nego u Q2, ili u Q2 nego u Q3, naravno, zbog raznih faktora.



      10
      10

      0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Russell je i prošle godine bio 2 sekunde brži u Q1 nego u Q2, na istom mjestu. :D
        Tako su neki za poređenje sa predsezonskim testovima uzeli mu to lošije vrijeme, i zaključili da su jedini bili brži (oko jednu sekundu) na testiranju nego prošle godine na kvalifikacijama. A zapravo su bili sporiji za jednu sekundu.



        1
        1

        0
    • LewisFan44 Prikaži

      Kad dodaš Mercu 0.6 i 0.8 iz FP3 naizgled imaju duži nos. Mora biti u skladu s prognozama do pred početak sezone ;)


      0
      -3

      3
  3. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Skrivaju svi brzinu u odnosu na proslu godinu… Zato je poredak zgusnutiji :)



    3
    2

    1
  4. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Nema smisla ovaj grafikon, Mercedes nas je najvise lagao odnosno pilili su naopako “Stihl 880” itd… Ne znam od kud sad ovako nesto?


    0
    -12

    12
  5. Pascal Wehrlein 94
    Wehrlein94 Prikaži

    svi su skrivali brzinu,ali kako su znali dozirati,mislim.. iako su svi skrivali,kako se ipak dalo naslutiti da je Red Bull tu negdje sa Mercedesom ?


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.