Analiza treninga u Bahreinu: Tko je najbrži u dužim stintovima

Analiza

Ante Vetma

Prije 3 godina 4 min 3 komentara

x2
x1

1. Max Verstappen / Red Bull

Verstappen je na medium gumama napravio pristojan stint od 8 krugova između kojih se uguralo nekoliko sporijih, i to za dvije, odnosno tri sekunde. Razlika između najboljeg i najgoreg kruga u tom stintu bila je čak 1.4 sekunde, a razlika prosječnog vremena i najboljeg kruga čak 9 desetinki sekunde.

Max Verstappen

2. Lewis Hamilton / Mercedes

Lewis Hamilton ima reprezentativan stint u kojem mu je prosječno vrijeme 1:37:548, što znači da je najbrži krug bolji za 1,1 sekundu. Vidljivo je da u Mercedesu ima brzine, ali nije jednostavno složiti dobar krug, s obzirom da je razlika između najbržeg i drugog najbržeg kruga čak 7 desetinki sekunde. Druga mogućnost je ta da je Hamilton nakon jednog brzog kruga bio puno oprezniji i fokusirao se na balans i testiranje postavki bolida.

Lewis Hamilton

3. Sergio Perez / Red Bull

Sergio Perez je imao solidan duži stint. Napravio je 9 krugova između kojih je ugurao dva sporija. Najbrži krug je i njemu bio na početku stinta (1:36.973), a prosječno je vozio 1:37.9s. U usporedbi s Verstappenom – Perez u prosjeku kasni pola sekunde.

Sergio Perez

4. Yuki Tsunoda / AlphaTauri

Kod Yukija Tsunode imamo stint od 8 uzastopnih krugova. Najbrži krug sugerira da je u bolidu bilo nešto manje krugova jer je teško za očekivati da će biti brži od Sergija Pereza u Red Bullu, ali svejedno AlphaTauri pokazuje impresivan tempo. Njegov prosječni krug iznosi 1:38.268, a i pri kraju stinta je pokazao da se može vratiti unutar 1:37s.

Yuki Tsunoda

5. Carlos Sainz, Ferrari

Carlos Sainz vozio je ogroman stint od čak 14 krugova, od kojih su samo dva bila značajno sporija. Od kompetitivnih vremena izvlači se prosječno vrijeme 1:38.370. U Ferrariju mogu biti zadovoljni tretiranjem guma jer se u drugom dijelu stinta vidi dobar tempo oko 1:38.5 bez značajnog opadanja performansi.

Carlos Sainz

6. Daniel Ricciardo / McLaren

Daniel Ricciardo je za McLaren imao također solidnu simulaciju. Iako mu prvi mjereni krug kvari prosjek, nakon toga je pokazao dobru konzistentnost i solidna vremena. U prosjeku je vozio 4 desetinke sporije od Tsunode, ali ako izuzmemo taj prvi krug – taj zaostatak pada na samo desetinku i pol.

Daniel Ricciardo

Zaključak

Skraćivanjem slobodnih treninga s 90 na 60 minuta dobili smo puno kompaktniju akciju na stazi i ekipe, pogotovo u ovoj ranoj stadiju prvenstva, nemaju toliko luksuza skrivati performanse i testirati kao što su to radili prethodnih sezona. Iako su svi analizirani krugovi odrađeni na medium gumama – postoje varijable koje se ne mogu uračunati. Primjerice, za pretpostaviti je da su Verstappen i Perez bili na različitim programima, da je AlphaTauri imao nešto manje goriva od konkurencije i slično. Također, ulogu igraju i pozicije na stazi, vozačke pogreške i promet na koji nailaze koji je sad puno izraženiji s 30 minuta kraćim treningom.

Prosječna vremena u simulacijama dužih stintova

Ipak, po onome što se dalo izvući iz treninga jučer čini se da Red Bull i Mercedes imaju sličan tempo, ali da je Red Bull bolid kojim Verstappen lakše upravlja nego što to rade Hamilton ili pogotovo Bottas kod Mercedesa. U sredini poretka bi mogla biti još neizvjesnija borba iako od Aston Martina i Alpinea još nismo vidjeli nekakav znak napretka u usporedbi s predsezonskim testiranjima, a koji se od njih svakako očekuje. Yuki Tsunoda ponovo je pokazao dobru formu, kao i njegov AlphaTauri, a Charles Leclerc je imao neobičan dan i vozio je u prosjeku za 7 desetinki sporije krugove od Carlosa Sainza.

Posljednji slobodni trening na rasporedu je u 13 sati gdje bi mogli nešto više saznati o kvalifikacijskom tempu ekipa. Pridružite nam se na našem live chatu ovdje.


Odgovor

3 komentara

  1. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Pozdravljam ovu vrstu članka, bilo bi super imati je poslije svakog F1 petka.



    19
    19

    0
  2. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    ukratko, znamo da ništa ne znamo do kvala danas popodne.



    5
    3

    2
  3. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …pohvale za članak, pogotovo na ovaj način jer je preglednije nego na f1 službenoj stranici, lijepo se vide vremena tijekom kruga i kod rb-a i merc-a skrivanje tempa…



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.