Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Promjene na stazi Paul Ricard

Tomislav Tkalčević

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Promjene na stazi Paul Ricard

Tomislav Tkalčević

Staza Paul Ricard prošla je opsežan program obnavljanja i ponovnog profiliranja, sve u nastojanjima da se poboljša utrkivanje na ovogodišnjoj VN Francuske.

Izmjene pokrivaju 70% staze duge 5,8 kilometara i svih 15 zavoja osim brzog desnog zavoja Signes (zavoj broj 10). Za izmjene i obnovu staze angažiran je Studio Dromo koji je vodio i nedavnu obnovu staza u Zandvoortu i Silverstoneu.

O radovima i učinjenom govorio je Jarno Zaffelli, vlasnik Studio Dromoa.

“Imali smo zahtjeve da popravimo neke zavoje is perspektive asfalta i dok smo bili tamo, rekli smo: u redu, učinimo maksimum koji možemo u granicama koje imamo.”

“Bilo je to manje-više poput Silverstonea, morali smo ostati u granicama postojeće staze.”

“Primijenili smo istu metodologiju kao i prije u Silverstoneu. Reprofilirali smo sve zavoje koje smo u osnovi samo presvukli novim slojem asfalta. Jedino što nije reprofilirano je zavoj broj 10, ostali su malo izmijenjeni. Neke stvari za odvodnju, neke stvari za manevre, preticanja i tako dalje. Dakle, isti lijek koji smo pokušali primijeniti u Silverstoneu.”

Jarno Zaffelli

No, neki dijelovi staze su prošli kroz značajnije promjene.

“Najdramatičnija promjena napravljena je na zavoju broj 5, sporom desnom zavoju iz kojeg se ubrzava prema jednoj od najboljih prilika za pretjecanje u krugu. U zavoju je sada viši greben u sredini zbog odvodnje, koji vozačima predstavlja veći izazov jer leži točno na sredini trkaće linije.”

Jarno Zaffelli

“Zavoj broj 7 koji dovodi vozače na Mistral ravninu, sada ima progresivniji prijelaz. Nalazi se prije dugog ravnog dijela staze, pa će grip na tom zavoju biti ključan za brzinu kojom dolaze do zavoja broj 8 i pripremu za pretjecanje.”

“Općenito, vozači će doživjeti stazu kao puno glađu nego što je bila prije kad su zadnji put vozili tamo 2019. Definitivno će osjetiti da je manje kvrgava na obnovljenim dijelovima. Na neobnovljenim dijelovima, koji su većinom ravni dijelovi staze, osjetit će kvrgavost kao i prije, a kad dođu na tamnije dijelove staze, osjetit će da je glađa nego prije. I na zavoju broj 11 će osjetiti više podrške, to su već komentirali oni koji su vozili po stazi.”

Jarno Zaffelli

Također, obnovljen je i ulaz u bokseve i uklonjene su neravnine sa staze.

Još jedno od ograničenja koje su morali ispoštovati je da se postavi slična asfaltna smjesa kao što je bila do sad, jer je velik dio Pirellijevog razvoja na novim 18 inčnim gumama napravljen na Paul Ricardu, te su željeli nastaviti generirati relevantne podatke po krugu.

Zadnji donatori:
jenson
zekohonda

Patreoni:
lukarak
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10064 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Tomislav Tkalčević
Pulsmedia autor
97 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #VN Francuske 2021.

Komentiraj

10 komentara

 1. Mercedes Jester Donator Prikaži

  Kao da će novi sloj asfalta pomoći stazi koja je dosadnija od gledanja u zid.  19

  0
 2. Fernando Alonso 14 Lukica Prikaži

  Najbolja promjena bi bila da ju zamijene s Magny Cours  19

  0
  • Williams Montoya Prikaži

   Isto niš posebno staza. Uglavnom bile procesije ko i na Imoli. Nama zvuči nostalgično jer smo 90-ih bili 25 godina mlađi i gledali neke druge naše idole, al činjenica je da su utrke tamo ugl bile dosadne   14

   0
 3. Kimi Raikkonen 7 Kos Prikaži

  Šta god da naprave na ovom aerodromu nema pomoći toj stazi. Meni osobno jedna od najgorih staza u F1 ( ako me i najgora ).  16

  0
 4. Honda luke990 urednik Prikaži
  Reakcija "Pirelli" za smiješan komentarReakcija "Pirelli" za smiješan komentar

  Jedina promjena koja ovoj stazi može pomoći je temeljito miniranje.  24

  0
 5. Marlboro Komentator Prikaži

  Za Paul Richarda je svaki Tilkedrom Interlagos…  16

  0
 6. David Croft Ferrari Prikaži

  Toj stazi ne može ništa pomoći.  4

  0
 7. F1puls Portal Testarossa Prikaži

  Veoma mnogo cijenim rad Jarna Zafelija


  0

  0
 8. Ayrton Senna Beethoven87 Donator Prikaži

  Nadam se da su maknuli i onaj crveno-plavi cirkus za oči.  5

  1