Izdvojeno

Brown se nada da će vidjeti rotaciju kalendara u budućim F1 sezonama

Piše: Katarina Predovan

Prije 2 godina, 4 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minuta

Šef momčadi McLarena Zak Brown smatra da bi uvođenje rotacije kalendara Formule 1 pomoglo nekim utrkama da postanu održivije. Ovogodišnja sezona će se održati sa rekordne 23 utrke unatoč pandemiji koronavirusa. Zbog pomalo natrpanog rasporeda utrka u drugom dijelu sezone, pojedini timovi su izrazili zabrinutost zbog utjecaja na osoblje.

S time se složio i Stefano Domenicali, rekavši kako bi se u budućnosti broj utrka u kalendaru mogao smanjiti te da bi se sustav rotacije mogao koristiti za neke događaje. Zak Brown je svoje mišljenje o tome objasnio sljedećim riječima:

“Volio bih doći do toga da rotiramo neke utrke.”

“Veliki sam vjernik da je to dobra stvar ako dobra zemlja želi grand prix. Mislim da u što se zemalja više utrkujemo, to je bolje.”

“Kad se to kaže, mislim da treba uzeti u obzir dvije stvari s veličinom rasporeda. To je prvo i prije svega vaši ljudi. To je brutalan raspored.”

“A druga stvar je oskudica utrka. Ako pogledate NFL, mislim da postoji 16 utakmica regularne sezone te tri ili četiri doigravanja. Olimpijske igre su jako popularne, održavaju se svake četiri godine, kao i World Cup.”

“Znamo da se neke utrke prikrajaju s vremenom, i zapravo ako ih ne napravite godišnjom stvari, nego stvari koja se održava svake dvije godine, hoće li neke od tih utrka biti zapravo održivije?”

Brown je komentirao i mogućnost oblikovanja modela u kojem se tri četvrtine kalendara sastoje od stalnih dogđaja a ostatak od jedne četvrtine od rotirajućih utrka.

“U našem savršenom svijetu, odradili biste 20 utrka godišnje.”

“Možda postoji 25 tržišta, i možda je od toga 15 fiksnih događaja zato jer postoji komercijalna stvarnost ovog sporta. Morate uravnotežiti sve razne interese, a mi moramo postići sjedinjenje sporta.”

“Volio bih vidjeti dan kada ćemo od 25 tržišta, imati 15 osnovnih utrka i 10 drugih utrka – 5 od njih se održavaju jedne godine, a 5 ostalih sljedeće godine.”

“Mogli biste stvoriti održivija mjesta u nekim od tih slučajeva jer bi ljudi razmišljali “oh, to je otprilike svake dvije godine, tako da tu utrku ne želim propustiti sljedeće godine”.”

Zak Brown

Komentiraj

4 komentara

 1. Slažem se za ZB. Kalendar bi trebao imati max. 20 utrka.!  6

  2
 2. Meni se ideja čini super. Imati 15 stalnih staza (pod uvjetom da tu nisu tu anemične staze) i mijenjati 5 svake godine. Bilo bi sigurno neočekivanih situacija i događanja (npr. Turska prošle godine).
  Ali, s obzirom da F1 ima važnije probleme (pomak utrke na puni sat, prebacivanje kvalifikacija u petak isl.), ne vjerujem da će se nešto takvoga ostvariti.  7

  0
 3. Monaco svake prijestupne godine.  2

  1
 4. Ja hoću što više trka svake godine. Prošle godine kad je skoro svaki vikend bila utrka mi je bilo super.  4

  0

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Zatvori ❌

Kolumne

Što bi bilo kad bi bilo… 3. dio

Oktanski koktel // Ante Maras

Prije gotovo 3 godine napisao sam 2 članka koji su prikazali nekakve drugačije ishode nekih od najpoznatijih događaja u povijesti najdražeg nam sporta koji su pokazali koliko bi drugačija bila F1 tijekom svoga postojanja do dana današnjeg U ovome posljednjem nastavku ću se više bazirati na određene događaje u Formuli 1 u posljednjih 30 godina, točnije neću zadirati toliko u prošlost, iako F1 prije 30 godina lagano ulazi u daleku...

Što je novo u novoj sezoni

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

S obzirom na to da smo se u ovo vrijeme prošle godine pripremali za najveću promjenu tehničkog pravilnika u zadnjih 30 godina - lako bi bilo zaključiti da nas od ožujka čeka "još malo ovog istog" Međutim, to je prilično daleko od stvarnog stanja Čekaju nas nova vozačka imena, rošade među ekipama, promjene šefova ekipa, promjene u kalendaru i određena "usavršavanja" tehničkog, financijskog i sportskog...

Poredak vozača: 5-1

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

Pročitajte najprije:Poredak vozača: Pozicije 20-16Poredak vozača: Pozicije 15-11Poredak vozača: Pozicije 10-6 5 Lando Norris Kako je McLaren krenuo u sezonu bili smo prilično uvjereni da će ovo biti neobično loša godina za Landa Norrisa i Daniela Ricciarda Bahrein je bolje ne spominjati, a na drugoj utrci sezone, u Saudijskoj Arabiji, je zapeo u Q2 Cijele prošle sezone se nije dogodilo da na dva uzastopna GP vikenda ostane...

Još kolumni