Brown se nada da će vidjeti rotaciju kalendara u budućim F1 sezonama

Izdvojeno

Katarina Predovan

Prije 3 godina 2 min 4 komentara

Šef momčadi McLarena Zak Brown smatra da bi uvođenje rotacije kalendara Formule 1 pomoglo nekim utrkama da postanu održivije. Ovogodišnja sezona će se održati sa rekordne 23 utrke unatoč pandemiji koronavirusa. Zbog pomalo natrpanog rasporeda utrka u drugom dijelu sezone, pojedini timovi su izrazili zabrinutost zbog utjecaja na osoblje.

S time se složio i Stefano Domenicali, rekavši kako bi se u budućnosti broj utrka u kalendaru mogao smanjiti te da bi se sustav rotacije mogao koristiti za neke događaje. Zak Brown je svoje mišljenje o tome objasnio sljedećim riječima:

“Volio bih doći do toga da rotiramo neke utrke.”

“Veliki sam vjernik da je to dobra stvar ako dobra zemlja želi grand prix. Mislim da u što se zemalja više utrkujemo, to je bolje.”

“Kad se to kaže, mislim da treba uzeti u obzir dvije stvari s veličinom rasporeda. To je prvo i prije svega vaši ljudi. To je brutalan raspored.”

“A druga stvar je oskudica utrka. Ako pogledate NFL, mislim da postoji 16 utakmica regularne sezone te tri ili četiri doigravanja. Olimpijske igre su jako popularne, održavaju se svake četiri godine, kao i World Cup.”

“Znamo da se neke utrke prikrajaju s vremenom, i zapravo ako ih ne napravite godišnjom stvari, nego stvari koja se održava svake dvije godine, hoće li neke od tih utrka biti zapravo održivije?”

Brown je komentirao i mogućnost oblikovanja modela u kojem se tri četvrtine kalendara sastoje od stalnih dogđaja a ostatak od jedne četvrtine od rotirajućih utrka.

“U našem savršenom svijetu, odradili biste 20 utrka godišnje.”

“Možda postoji 25 tržišta, i možda je od toga 15 fiksnih događaja zato jer postoji komercijalna stvarnost ovog sporta. Morate uravnotežiti sve razne interese, a mi moramo postići sjedinjenje sporta.”

“Volio bih vidjeti dan kada ćemo od 25 tržišta, imati 15 osnovnih utrka i 10 drugih utrka – 5 od njih se održavaju jedne godine, a 5 ostalih sljedeće godine.”

“Mogli biste stvoriti održivija mjesta u nekim od tih slučajeva jer bi ljudi razmišljali “oh, to je otprilike svake dvije godine, tako da tu utrku ne želim propustiti sljedeće godine”.”

Zak Brown

Odgovor

4 komentara

  1. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Slažem se za ZB. Kalendar bi trebao imati max. 20 utrka.!



    6
    4

    2
  2. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Meni se ideja čini super. Imati 15 stalnih staza (pod uvjetom da tu nisu tu anemične staze) i mijenjati 5 svake godine. Bilo bi sigurno neočekivanih situacija i događanja (npr. Turska prošle godine).
    Ali, s obzirom da F1 ima važnije probleme (pomak utrke na puni sat, prebacivanje kvalifikacija u petak isl.), ne vjerujem da će se nešto takvoga ostvariti.



    7
    7

    0
  3. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Monaco svake prijestupne godine.



    2
    1

    1
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja hoću što više trka svake godine. Prošle godine kad je skoro svaki vikend bila utrka mi je bilo super.



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.