Izdvojeno

F1 odustala od ideje obrnutih gridova, ali sprint utrke su i dalje moguće

Piše: Lovro Andraka

Prije 2 godina, 2 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minuta

Novi izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali otkrio je u intervjuu za odabrane medije kako je plan uvođenja utrka s obrnutim gridom otpisan, ali bi kraće utrke subotom mogle biti uvedene već ove godine.

U zadnjih nekoliko godina često se pričalo o uvođenju kvalifikacijskih utrka subotom čiji bi se startni poredak odredio rasporedom obrnutim od onog u vozačkom prvenstvu. Iako je tema bila spomenuta bezbroj puta, a čak se i službeno glasovalo o mogućem uvođenju, plan nikada nije stigao dalje od same ideje.

Čini se kako napokon možemo odahnuti od vijesti o mogućem uvođenju utrka s obrnutim gridovima svakih nekoliko mjeseci:

“Obrnuti gridovi su gotova priča. To vam mogu reći”, prenio je Motorsport Domenicalijeve riječi.

“Važno je razmišljati o novim idejama koje bi mogle biti atraktivnije ili zanimljivije, ali ne moramo izgubiti tradicionalni pristup utrkivanju.”

“Mislim da smo naučili nešto iz onoga kada smo se opekli mijenjanjem kvalifikacija svaka dva dana. To moramo izbjeći, stoga sada mislim kako je format poprilično stabilan.”

Ipak, neki oblik subotnje utrke i dalje je u igri – Domenicali je istaknuo ideju u okviru davanja prilike neiskusnim vozačima:

“Ono što razmatramo su tzv. sprint utrke subotom. Razmišljamo bi li to bilo moguće isprobati već ove godine.”

“Raspravljamo s momčadima o tome i mislim da bi to mogla biti jedina zanimljiva ideja.”

“Moramo dati pažnju novacima, pravim novacima. Danas, uz činjenicu da imamo manje testiranja, moramo im stvoriti prilike za vožnju, ne samo na slobodnom treningu, kao što je već zapisano u pravilima.”

Domenicali je spomenuo još jednu dobro poznatu priču koja nikako da se ostvari – Velika nagrada Miamija ili druga utrka u SAD-u na nekoj drugoj lokaciji. Rekao je kako su obje stavke i dalje u planu Formule 1, a općenito širenje na američko tržište također ostaje velik dio njihove strategije.

“Mogu vam garantirati kako u SAD-u sada postoji veliki interes za Formulu 1.”

“Moramo puniti SAD vijestima iz F1 svakog dana. Pogrešno je ići tamo na jedan tjedan, maksimalno se gurati tjedan dana prije utrke u Austinu i onda zašutjeti.”

“Imamo vrlo snažan komunikacijski plan za SAD. Moramo kontinuirano gurati informacije preko pravih kanala.”

“U početku ćemo za to morati uložiti puno vremena, no uvelike će nam se isplatiti, stoga je ovaj dio naše strateške globalne komunikacijske kampanje nešto što moramo gurati ove godine.”

Komentiraj

2 komentara

  1. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Bice polupano pola grida subotom ?


    0

    0

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Zatvori ❌

Kolumne

Kišni kaos u Kneževini i neočekivani pobjednik

Oktanski koktel // Ante Maras

Velika Nagrada Monaka je zasigurno najpoznatija utrka u F1 te dio Trostruke Krune motosporta, uz Le Mans te Indy 500 Prestiž, luksuz, tradicija, jahte, sve su to pojmovi koje vežemo uz utrku u Kneževini No isto tako utrke u Monaku, točnije u kotaru Monte Carlo, su nerijetko procesija u kojoj se gotovo sve riješi u kvalifikacijama dan prije, što ipak ne sprječava ljude da dođu i gledaju procesiju, uz naravno jako visoke cijene na vikendu...

Momak koji sve jače kuca na vrata AlphaTaurija

Lociranje // Lovro Andraka

Nyck de Vries zasad nije uspio izazvati oduševljenje poput onog u Monzi prošle godine koje mu je i donijelo trkaće mjesto u AlphaTauriju za 2023 godinu Helmut Marko izjavio je da već ima "žuti karton", a dodatni pritisak trenutno mu stvara mladi Novozelanđanin koji svojim nastupima u Japanu skreće pozornost na sebe Radi se o Liamu Lawsonu, 21-godišnjem vozaču kojeg Red Bull podupire već četiri godine i ima ulogu rezervnog vozača...

Jedna utrka za ulazak u legendu

Oktanski koktel // Ante Maras

Nastup u utrci F1 san je velikog broja fanova ovoga sporta i svakog koliko toliko profesionalnog vozača utrka Velikoj većini to ne uspije pa je sami ulazak u kraljicu motosporta velika čast i prilika života, iako samo na jednu utrku Iako su gotovo svi koji su nastupili samo jednom u F1 postali samo dio statistike, jedan vozač je uspio ne postati još jednim dijelom statistike F1 te se mnogobrojni i dalje sjećaju njegovog neobičnog i...

Još kolumni