Upitno održavanje VN Sao Paula

Izdvojeno

Budućnost održavanja VN Brazila je neizvjesna nakon što je sudac Emilio Migliano Neto obustavio novi ugovor prema kojem se utrka trebala održavati na Interlagosu.

Prošle godine došlo je do nadmetanja između Sao Paula i Rio de Janeira za prava na domaćinstvo utrke Formule 1. Rio de Janeiro je predlagao novu stazu u predgrađu Deodoro. Čak je i brazilski predsjednik podržao tu promjenu, ali je taj plan prekinut nakon protivljenja lokalnog stanovništva na osnovi zaštite okoliša. Kao rezultat, Formula 1 je potpisala novi petogodišnji ugovor za utrku na Interlagosu, a utrka je preimenovana u VN Sao Paula, s novim promotorom, tvrtkom Brasil Motorsport koja je u vlasništvu grupe Mubadala sa sjedištem u Abu Dhabiju.

No, jučer je gradski sudac suspendirao taj novi ugovor nakon što je javnom peticijom izražena zabrinutost zbog netransparentnosti i troškova prema državi. Prema sudskim spisima, dogovor zahtijeva oko 18,5 milijuna dolara javnih sredstava za pokrivanje utrke tokom ugovorenih pet godina. To nije odobreno od lokane vlade jer je prethodno odobren samo novac za obnovu staze Interlagos. Također se navodi kako je očito došlo do kršenja zakona koji zahtijeva da se za ugovore ove vrste raspiše natječaj prije nego se postigne dogovor.

“Angažiranje privatne tvrtke bez otvaranja postupka nadmetanja uz spomenutu visoku vrijednost, usred globalne zdravstvene krize, predstavlja istinsku odstupanje i donijet će ogromne gubitke u riznicu.”

Sudac je sada naložio novim predlagačima da dostave sve relevantne dokumente u roku od pet dana kako bi dokazali da ugovor ispunjava potrebne standarde transparentnosti.

“Te činjenice nedvojbeno otkrivaju da se, barem u ovoj fazi, izričito krše principi oglašavanja i transparentnosti. Potrebno je obustaviti izvršenje predmetnog ugovora kako bi se procijenilo postoje li učinkoviti resursi za pokrivanje troškova.”

Emilio Migliano Neto

Prošlogodišnja VN Brazila također je morala biti otkazana zbog pandemije CoVid-19 virusa, a Brazil trenutno ima treći najveći broj slučajeva sa gotovo 8,2 milijuna zaraženih osoba.


Odgovor

4 komentara

  1. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Gospodinu sucu je sigurno netko zaboravio dati “njegov dio kolača” hehehe.. Sve se to vrti oko toga nažalost.. U mnogim zemljama.



    9
    7

    2
  2. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Otpadanje Interlagosa iz kalendara bi bio veliki minus za F1. Jako uzbudljive utrke su se zbile u Brazilu prethodnih godina, a velika je greška što su od 2014. ubacili onu kantu od staze za zadnju utrku sezone umjesto Interlagosa. Sjetite se samo završnica sezone 2008. ili 2012., zanimljivija ta jedna utrka od cijele prošle sezone.



    8
    8

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.