Upitno održavanje VN Sao Paula

Tomislav Tkalčević

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Upitno održavanje VN Sao Paula

Tomislav Tkalčević

Budućnost održavanja VN Brazila je neizvjesna nakon što je sudac Emilio Migliano Neto obustavio novi ugovor prema kojem se utrka trebala održavati na Interlagosu.

Prošle godine došlo je do nadmetanja između Sao Paula i Rio de Janeira za prava na domaćinstvo utrke Formule 1. Rio de Janeiro je predlagao novu stazu u predgrađu Deodoro. Čak je i brazilski predsjednik podržao tu promjenu, ali je taj plan prekinut nakon protivljenja lokalnog stanovništva na osnovi zaštite okoliša. Kao rezultat, Formula 1 je potpisala novi petogodišnji ugovor za utrku na Interlagosu, a utrka je preimenovana u VN Sao Paula, s novim promotorom, tvrtkom Brasil Motorsport koja je u vlasništvu grupe Mubadala sa sjedištem u Abu Dhabiju.

No, jučer je gradski sudac suspendirao taj novi ugovor nakon što je javnom peticijom izražena zabrinutost zbog netransparentnosti i troškova prema državi. Prema sudskim spisima, dogovor zahtijeva oko 18,5 milijuna dolara javnih sredstava za pokrivanje utrke tokom ugovorenih pet godina. To nije odobreno od lokane vlade jer je prethodno odobren samo novac za obnovu staze Interlagos. Također se navodi kako je očito došlo do kršenja zakona koji zahtijeva da se za ugovore ove vrste raspiše natječaj prije nego se postigne dogovor.

“Angažiranje privatne tvrtke bez otvaranja postupka nadmetanja uz spomenutu visoku vrijednost, usred globalne zdravstvene krize, predstavlja istinsku odstupanje i donijet će ogromne gubitke u riznicu.”

Sudac je sada naložio novim predlagačima da dostave sve relevantne dokumente u roku od pet dana kako bi dokazali da ugovor ispunjava potrebne standarde transparentnosti.

“Te činjenice nedvojbeno otkrivaju da se, barem u ovoj fazi, izričito krše principi oglašavanja i transparentnosti. Potrebno je obustaviti izvršenje predmetnog ugovora kako bi se procijenilo postoje li učinkoviti resursi za pokrivanje troškova.”

Emilio Migliano Neto

Prošlogodišnja VN Brazila također je morala biti otkazana zbog pandemije CoVid-19 virusa, a Brazil trenutno ima treći najveći broj slučajeva sa gotovo 8,2 milijuna zaraženih osoba.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9375 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Tomislav Tkalčević
Pulsmedia autor
94 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

4 komentara

 1. Ayrton Senna FerrariF1 Prikaži

  Gospodinu sucu je sigurno netko zaboravio dati “njegov dio kolača” hehehe.. Sve se to vrti oko toga nažalost.. U mnogim zemljama.  9

  2
 2. Bmw Marko Rakić novinar Donator Prikaži

  Otpadanje Interlagosa iz kalendara bi bio veliki minus za F1. Jako uzbudljive utrke su se zbile u Brazilu prethodnih godina, a velika je greška što su od 2014. ubacili onu kantu od staze za zadnju utrku sezone umjesto Interlagosa. Sjetite se samo završnica sezone 2008. ili 2012., zanimljivija ta jedna utrka od cijele prošle sezone.  8

  0