FIA odbila Ferrarijev zahtjev da Sainz sudjeluje kao njihov vozač u postsezonskom testiranju

Izdvojeno

FIA je službeno odbila Ferrarijev zahtjev za dopuštenjem da Carlos Sainz sudjeluje kao njihov vozač u postsezonskom testiranju sljedećeg tjedna u Abu Dhabiju, unatoč tome što su već prije odobrili da Fernando Alonso sudjeluje kao vozač Renaulta.

Testiranje je trebalo prvotno pružiti mladim vozačima koji su sudjelovali u najviše 2 VN do sad da se upoznaju s ovogodišnjim bolidima. FIA očito ne primjenjuje dosljedno ista pravila prema svim timovima, pa je ova odluka da nekim timovima odobri izuzeća od pravila, a nekima ne naljutila Ferrari.

U bilješci koju je izdao FIA-in direktor utke Michael Masi, a prenio ju je BBC Sport stoji:

“Željeli bismo pojasniti da će za vozače koji su u svojoj karijeri sudjelovali na više od dvije utrke F1, odobrenje FIA-e biti pod uvijetom da se nisu natjecali niti na jednoj utrci Formule 1 tijekom sezone 2020.”

Michael Masi

Osim što je FIA odobrila da dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso sudjeluje u testiranjima, dozvolili su istu stvar i rezervnim vozačima Red Bulla i Alfe Romeo, točnije, Sebastienu Buemiju i Robertu Kubici. Te odluke dovele su do toga da je Ferrari htio na testiranju imati Carlosa Sainza koji im se pridružuje kao vozač za sljedeću sezonu.

Uz svoj zahtjev, Ferrari je jasno rekao kako je spreman osloboditi Sebastiana Vettela svih obaveza iz postojećeg ugovora kako bi mu omogućili da vozi za svoj novi tim, Racing Point koji od sljedeće sezone postaje Aston Martin. Ali FIA nije odobrila da Sebastian Vettel sudjeluje kao njihov vozač na postsezonskom testiranju.

Dakle, na testiranju predviđenom za mlade i neiskusne vozače s najviše dvije VN, vozit će Fernando Alonso (312 VN), Sebastian Buemi (55 VN) i Robert Kubica (97 VN) koji je ove sezone sudjelovao na nekoliko slobodnih treninga, ali ne i Sebastian Vettel (256 VN) i Carlos Sainz (117 VN), iako nisu vozili bolide u kojima će sjediti sljedeće godine.


Odgovor

10 komentara

  1. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    Ova FIA ko da je Hrvati vode, tona birokracije. Samo čekaš kad će neka šalteruša proviriti i zavrištat: fali ti papir. Ubili su sport u pojam svojim regulacijama, kaznama i različitim tretmanom vozača/momčadi.



    17
    16

    1
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ima logike da Seb i Sainz ne voze za svoje ekipe.. Imaju aktivne ugovore, vozili su cijelu sezonu u odnosu na spomenute Alonsa, Buemija i Kubicu ali nema nikako logike da spomenuti voze ako je to za mlade vozace…
    U 21 repka sa 6 igraca do 25… Fuck that



    16
    15

    1
  3. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    uh zayebali su.



    1
    1

    0
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Šteta što Mercedes nije nešto tražio.



    7
    7

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Young drivers test, a Alonso 39, kubica 36 godina…
    FIA kao i uvijek se drži svojih pravila… Ne mogu biti dosljedni ni u čemu nikad. Znači može opcija da se drži pravila pa mogu samo mladi vozači ili no limits pa može svatko… Dragi su mi i Kubica i Alonso, ali ovo je smiješno….



    4
    3

    1
  6. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    A sta ce im Sainz kad imaju toliko velikog Leclerc-a, nek im fino “budući šumaher” (kako kaže binoto) razvije bolid… A ako je već u pravilniku da na tom tesru ne može biti vozač koji je odvezao više od dvije trke ove sezone, knda ne vidim razlog za pobunu



    1
    0

    1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Problem je što je FiA izmislila neko novo pravilo, kao zbog korone, da mogu oni dati neko specijalno dopuštenje, koje može pobiti ova druga pravila. I onda su dozvolili Alonsu, jer nije vozio u zadnjih nekoliko sezona. A onda ovima nisu, jer voze u trenutnoj sezoni. Problem je u tome što je Alonso svejedno moga otestirati bolide starije od dvije godine, a sad će moći testirati i aktuelni bolid ekipe u kojoj će voziti sljedeće godine. Mislim da Alonsu sa svim tim testiranjima ne nedostaje pripreme za povratak. Dok je nepravedno prema ovima koji mijenjaju ekipu. I oni će po prvi put sjesti u novu ekipu, ali će Alonso imati jedan dan više za pripremu. Pogotovo je problematično jer su testiranja za sljedeću godinu smanjena na samo 3 dana. Do prije par godina je bilo 8 dana testiranja (dva puta po četiri).



      3
      3

      0
  7. Mclaren
    M457312HR Prikaži

    Pravila su jasna samo se iz Ferrarija prave glupi. Testiranje mladih vozaca znaci, da pravilo nije pisano u smislu godina jer nigdje ne pise do koje godine starosti je limit, nego se pod mladi misli na novi. Mozes imati i 50 godina ali si mlad vozac u F1, jer nemas ni kilometar odvozene utrke u F1. Jedino je iznimka Alonso ali ne po godinama nego po odvozenim kilometrima u F1. S obzirom da nije vozio ima logike da i on vozi, iako se ne slazem sa tim. Dakle, pravilo je jasno samo talijani malo glumataju. Ako nisi vozio sezonu prije ,imas pravo voziti testiranje bez razlike na starost vozaca.



    1
    -1

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.