Podsjetnik: 11 stvari koje niste znali o Jamesu Huntu

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 9 godina 3 min 8 komentara

Hunt u omiljenom društvu.

Hunt u omiljenom društvu.

1. Ime mu je Hunt, James Hunt. James Simon Wallis Hunt, da budemo precizniji. Waillis je ime Jamesovog oca, koji je silno želio da mu sin postane doktor, a ne vozač utrka.

2. James je bio veliki ljubitelj ptica, pogotovo papiga. Izgradio je kaveze za stotine ptica u dvorištu svoje kuće u Wimbledonu.

3. Njegova prva F1 utrka u kojoj je vodio je bila VN Argentine 1975., iza volana Hesketha 308B. 1975, vodio je u pet utrka, a prvu pobjedu osvojio je u Zandvoortu – Nizozemska. Utrku je obilježila velika borba sa Niki Laudom u Ferrariju 312T.

4. Hunt je bio poznat po svojoj prgavoj i ratobornoj naravi izvan staze. 1970. godine na F3 utrci u Crystal Palaceu, oborio je suparnika na tlo nakon što su se sukobili. Poznati su njegovi sukobi s Patrickom Depaillerom nakon odustajanja 1975. u Monaku. Najpoznatiji incident je bio na VN Kanade 1977., kada je nakon odustajanja suca pogodio šakom u glavu, čime ga je nokautirao.

5. Ostao je u sjećanju po kratkim i nevjerojatnim odgovorima medijima na postavljena pitanja. Sir Stirling Mossu, koji je vodio prijenos utrke za američki ABC, na postavljeno pitanje: “I dalje si ekstremno brz – kako to uspijevaš?”, James je odmah odgovorio: “Imam velika jaja!” Na pitanje kakvo značenje za njega ima pobjeda na VN Velike Britanije 1976: “Devet bodova, 20 000 dolara i mnogo sreće”, prije nego je dodao: “Mogu uzeti ovu cigaretu od tebe?” A o njegovim planovima nakon osvajanja svjetskog prvenstva? Tipično Huntovski: “Vjerojatno ću se napiti…”

6. James je imao jednu od glavnih uloga u “McLaren Tooned” crtićima iz 2013. godine. Glas njegovom liku dao je njegov sin Tom. U crtiću se prikazuje dvostruki život Jamesa kao tajnog agenta, koji vozi McLaren F1 automobil sa katapultirajućim sjedalom.

7. Potpuno nenajavljeno, u njegovom stilu, odustao je od utrkivanja u F1 nakon nekonkurentnog vikenda u Monaku 1979. Objavio je umirovljenje 13 dana kasnije koje je odmah stupilo na snagu. Kao zamjena stigao je Keke Rosberg.

8. Nakon njegove smrti, ispalo je da je James sačuvao neka novčana sredstva kako bi njegovi najbliži prijatelji uživali u posljednjem, nezaboravnom tulumu. Naveo je čak specifične instrukcije i naputke kako bi osigurao da svi dođu ležerno odjeveni i da se sjajno zabave!

9. Kada je imao 11 godina, James je naučio voziti svoje prvo vozilo – traktor. Lokalni farmer mu je pokazao osnove kada je bio na odmoru s obitelji u Walesu.

10. Njegova kaciga je bila potpuno crna s tri jednostavne crte (crvene, plave i žute). One su predstavljale boje njegove škole (internata) – Wellington College, Berkshire.

11. Želja za utrkivanjem javila mu se kada je otišao gledati prijatelja na stazu u Northamptonshireu koji se natjecao u Mini clubman utrkama. Vratio se kući roditeljima i rekao: “Želim biti vozač utrka i postati svjetski prvak.”

https://www.youtube.com/watch?v=WqeXYcU5fs0


Odgovor

8 komentara

  1. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Odlično Luka, nisam znao neke stvari, poput ovog tuluma i za ptice. :D


    0
    0

    0
  2. Marros Prikaži

    Ima toga još. Novinarka jednoga “žutoga” časopisa htijela je provjeriti koliko je dobar u krevetu. Poslije intervjua James je naravno počeo svoju igru. Na kraju novinarka ga je ocijenila kao dobrog i posebnoga u tome da mu nije niti bilo toliko važno da je on potješen nego ona. Kada je potpisivao ugovor za McLaren nije htio da bude odijeven kako su to u momčadi zahtjevali i pritom im rekao da će na stazi učiniti sve što je moguće da rezultat bude čim bolji no njegov privatni život je njegova stvar. McLarenu je savjetovao da čim prije zaposli tada nepoznatoga Gillesa Villeneuvea jer je prema njegovim riječima bio nešto posebno. Mrzio je Riccarda Patresea, jer je bio mišljenja da je on kriv za sudar u Monzi 1978, koji je na kraju koštao života Ronnia Petersona. Kasnije je i u svojim komentarima na BBC-u puno puta pronalazio načine da malo iskritizira Patresea. Kasnije poslije dugo godina htio se je pomiriti sa Riccardom, no taj ga je na kraju odbio. Nikiju Laudi je poslije njegove nesreće u Nurburgringu u šali rekao “Konačno imaš obraz kojega ljudi žele da gledaju.” Nije mu bio simpatičan ni Jean-Pierre Jarier za kojega je jedanput izjavio “Bio i ostao budala”. Zbog čestih depresija koje su se pojavile poslije njegove karijere u F1 borio se je sam sa sobom. Liječio se je najviše sam. Proučavao je od kuda proizlaze i kako da se liječi. U stvari depresija je bila prisutna u njemu cijeli život no na površinu je izbila tek poslije karijere u F1. Jednoj svojoj djevojci je, da bi joj olakšao put na posao kupio-bicikl. Ona je doduše očekivala auto. Jochena Massa nazivao je “Herrman the German”. Njegov mlađi brat David okušao se je u F 3000 potkraj 80-ih, no bez nekakvog večeg uspijeha. Puno je pušio, no na početku karijere kada je dvije godine štedio da bi kupio sebi Mini Morrisa za utrke, pušio je samo dvije cigarete na dan. Prije utrka obično je povračao od stresa u strahu da ne bi slučajno razbio svoj auto, jer to bi ga previše koštalo. Htio je zaraditi čim više novaca da bi čim prije otišao u penziju i da bi onda radio što bi htio. Walter Wolf izjavio je da se je za vrijeme bivanja u njegovoj momčadi 1979. godine definitivno drogirao kokainom. Murray Walker isto tako izjavio je da puno puta nije znao da li će se James uopče pojaviti kao komentator na utrci. Kada bi došao nekoliko minuta prije početka utrke obično bi Murraya pozdravio riječima “Tko je prvi na Pole Positionu?”. Njihova prva suradnja na VN bila je u Monacu 1980. godine. James je imao nogu u gipsu i tokom prijenosa prazno bocu vina jednu za drugom. Inače u prijenosima Murray i James koristili su samo jedan mikrofon, da ne bi jedan drugome upadali u riječ.


    0
    0

    0
    • Luka Maloić Prikaži

      Super! Svaka čast kolega :)


      0
      0

      0
      • Marros Prikaži

        Hvala, Luka. Postoji odlična biografija Geralda Donaldsona, doduše na engleskom jeziku, no svima koji razumiju engleski toplo preporučujem. Od istog autora postoji i fantastična biografija o Gillesu Villeneuveu, moram priznati da čitajuči tu knjigu imao sam osječaj kao da gledam odličan film. Možda se može još negdje naručiti pošto je starijega datuma, pa ako nekoga zanima još jedanput toplo preporučujem.


        0
        0

        0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Navodno ima i onaj neki trkaći vikend (možda Japan, ne znam ni koja godina, ali negdje sam to pročitao) kada je “opslužio” 14 dama.
    Ali, to već spada u “žutilo” (zato sam i napisao navodno), i nije za ozbiljnog portala kakav je F1Puls. :-D
    Ali ne bi me iznenadilo da je istina. :-D :-D


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.