F1puls dio troškova podmiruje prikazom reklama. One nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Podsjetnik: 11 stvari koje niste znali o Jamesu Huntu

Luka Maloić

Korisnički panel

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Hunt u omiljenom društvu.

Hunt u omiljenom društvu.

1. Ime mu je Hunt, James Hunt. James Simon Wallis Hunt, da budemo precizniji. Waillis je ime Jamesovog oca, koji je silno želio da mu sin postane doktor, a ne vozač utrka.

2. James je bio veliki ljubitelj ptica, pogotovo papiga. Izgradio je kaveze za stotine ptica u dvorištu svoje kuće u Wimbledonu.

3. Njegova prva F1 utrka u kojoj je vodio je bila VN Argentine 1975., iza volana Hesketha 308B. 1975, vodio je u pet utrka, a prvu pobjedu osvojio je u Zandvoortu – Nizozemska. Utrku je obilježila velika borba sa Niki Laudom u Ferrariju 312T.

4. Hunt je bio poznat po svojoj prgavoj i ratobornoj naravi izvan staze. 1970. godine na F3 utrci u Crystal Palaceu, oborio je suparnika na tlo nakon što su se sukobili. Poznati su njegovi sukobi s Patrickom Depaillerom nakon odustajanja 1975. u Monaku. Najpoznatiji incident je bio na VN Kanade 1977., kada je nakon odustajanja suca pogodio šakom u glavu, čime ga je nokautirao.

5. Ostao je u sjećanju po kratkim i nevjerojatnim odgovorima medijima na postavljena pitanja. Sir Stirling Mossu, koji je vodio prijenos utrke za američki ABC, na postavljeno pitanje: “I dalje si ekstremno brz – kako to uspijevaš?”, James je odmah odgovorio: “Imam velika jaja!” Na pitanje kakvo značenje za njega ima pobjeda na VN Velike Britanije 1976: “Devet bodova, 20 000 dolara i mnogo sreće”, prije nego je dodao: “Mogu uzeti ovu cigaretu od tebe?” A o njegovim planovima nakon osvajanja svjetskog prvenstva? Tipično Huntovski: “Vjerojatno ću se napiti…”

6. James je imao jednu od glavnih uloga u “McLaren Tooned” crtićima iz 2013. godine. Glas njegovom liku dao je njegov sin Tom. U crtiću se prikazuje dvostruki život Jamesa kao tajnog agenta, koji vozi McLaren F1 automobil sa katapultirajućim sjedalom.

7. Potpuno nenajavljeno, u njegovom stilu, odustao je od utrkivanja u F1 nakon nekonkurentnog vikenda u Monaku 1979. Objavio je umirovljenje 13 dana kasnije koje je odmah stupilo na snagu. Kao zamjena stigao je Keke Rosberg.

8. Nakon njegove smrti, ispalo je da je James sačuvao neka novčana sredstva kako bi njegovi najbliži prijatelji uživali u posljednjem, nezaboravnom tulumu. Naveo je čak specifične instrukcije i naputke kako bi osigurao da svi dođu ležerno odjeveni i da se sjajno zabave!

9. Kada je imao 11 godina, James je naučio voziti svoje prvo vozilo – traktor. Lokalni farmer mu je pokazao osnove kada je bio na odmoru s obitelji u Walesu.

10. Njegova kaciga je bila potpuno crna s tri jednostavne crte (crvene, plave i žute). One su predstavljale boje njegove škole (internata) – Wellington College, Berkshire.

11. Želja za utrkivanjem javila mu se kada je otišao gledati prijatelja na stazu u Northamptonshireu koji se natjecao u Mini clubman utrkama. Vratio se kući roditeljima i rekao: “Želim biti vozač utrka i postati svjetski prvak.”

Podrži nas

Naš zadnji Donator je: AlkY.

Najveći donatori: Jester, CrashOverride, wapi

Zajedno smo od veljače 2015. godine. Donirajte i vi iznos po volji na PayPal.

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

8 komentara

 1. F1puls David Vidović novinar Prikaži

  Odlično Luka, nisam znao neke stvari, poput ovog tuluma i za ptice. :D


  0

  0
 2. Ima toga još. Novinarka jednoga “žutoga” časopisa htijela je provjeriti koliko je dobar u krevetu. Poslije intervjua James je naravno počeo svoju igru. Na kraju novinarka ga je ocijenila kao dobrog i posebnoga u tome da mu nije niti bilo toliko važno da je on potješen nego ona. Kada je potpisivao ugovor za McLaren nije htio da bude odijeven kako su to u momčadi zahtjevali i pritom im rekao da će na stazi učiniti sve što je moguće da rezultat bude čim bolji no njegov privatni život je njegova stvar. McLarenu je savjetovao da čim prije zaposli tada nepoznatoga Gillesa Villeneuvea jer je prema njegovim riječima bio nešto posebno. Mrzio je Riccarda Patresea, jer je bio mišljenja da je on kriv za sudar u Monzi 1978, koji je na kraju koštao života Ronnia Petersona. Kasnije je i u svojim komentarima na BBC-u puno puta pronalazio načine da malo iskritizira Patresea. Kasnije poslije dugo godina htio se je pomiriti sa Riccardom, no taj ga je na kraju odbio. Nikiju Laudi je poslije njegove nesreće u Nurburgringu u šali rekao “Konačno imaš obraz kojega ljudi žele da gledaju.” Nije mu bio simpatičan ni Jean-Pierre Jarier za kojega je jedanput izjavio “Bio i ostao budala”. Zbog čestih depresija koje su se pojavile poslije njegove karijere u F1 borio se je sam sa sobom. Liječio se je najviše sam. Proučavao je od kuda proizlaze i kako da se liječi. U stvari depresija je bila prisutna u njemu cijeli život no na površinu je izbila tek poslije karijere u F1. Jednoj svojoj djevojci je, da bi joj olakšao put na posao kupio-bicikl. Ona je doduše očekivala auto. Jochena Massa nazivao je “Herrman the German”. Njegov mlađi brat David okušao se je u F 3000 potkraj 80-ih, no bez nekakvog večeg uspijeha. Puno je pušio, no na početku karijere kada je dvije godine štedio da bi kupio sebi Mini Morrisa za utrke, pušio je samo dvije cigarete na dan. Prije utrka obično je povračao od stresa u strahu da ne bi slučajno razbio svoj auto, jer to bi ga previše koštalo. Htio je zaraditi čim više novaca da bi čim prije otišao u penziju i da bi onda radio što bi htio. Walter Wolf izjavio je da se je za vrijeme bivanja u njegovoj momčadi 1979. godine definitivno drogirao kokainom. Murray Walker isto tako izjavio je da puno puta nije znao da li će se James uopče pojaviti kao komentator na utrci. Kada bi došao nekoliko minuta prije početka utrke obično bi Murraya pozdravio riječima “Tko je prvi na Pole Positionu?”. Njihova prva suradnja na VN bila je u Monacu 1980. godine. James je imao nogu u gipsu i tokom prijenosa prazno bocu vina jednu za drugom. Inače u prijenosima Murray i James koristili su samo jedan mikrofon, da ne bi jedan drugome upadali u riječ.


  0

  0
 3. David Croft Frantic Donator Prikaži

  Navodno ima i onaj neki trkaći vikend (možda Japan, ne znam ni koja godina, ali negdje sam to pročitao) kada je “opslužio” 14 dama.
  Ali, to već spada u “žutilo” (zato sam i napisao navodno), i nije za ozbiljnog portala kakav je F1Puls. :-D
  Ali ne bi me iznenadilo da je istina. :-D :-D


  0

  0