Bahreinski politički zatvorenici traže Hamiltonovu pomoć

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 2 min 62 komentara

x1

Tri politička zatvorenika u Bahreinu koji tvrde da su žrtve kršenja ljudskih prava poslali su pismo britanskom Guardianu u kojem komplimentiraju Lewisa Hamiltona zbog njegovog angažmana po pitanu jednakosti, antirasizma i ljudskih prava, te traže da iskoristi svoju poziciju kako bi i njihov problem upoznala šira zajednica.

“Jako je dirljivo čuti da svjetski prvak dijeli naše stavove. Hamiltonov istup bio bi nešto što može donijeti prevagu.”

Hamilton je prošlog GP vikenda osvojio svoj sedmi naslov svjetskog prvaka, a tada je dao jasnu izjavi kako F1 mora biti jasna u podržavanju ljudskih prava:

“Shvaćamo da ne smijemo ignorirati ljudska prava u državama u koje idemo. Ne radi se o planu za 20 ili 30 godina nego o sadašnjici.”

Konkretno, u pismu zatvorenici traže samo to da Lewis tijekom GP vikenda obuče majicu na kojoj bi pokazao podršku za političke zatvorenike, kao što je to radio s majicama za jednaka prava, antirasizam, Blacks Lives Matter pokret ili za uhićenje policajaca koji su sudjelovali u ubojstvu Breonne Taylor. Također, pokazuju surovu realnost GP vikenda u Bahreinu:

“Bahreinska vlada očajnički pokušava isprati svoj međunarodni imidž, a organizaciju F1 utrke drže daleko od realnosti svog represivnog režima. Za mnoge naše sugrađane glamur utrkivanje je odavno istrošen i utrka se pretvorila u godišnji podsjetnik na našu muku. Zato riskiram pišući ti ovo pismo iz zatvora.

Čitajući o tvojoj borbi za ljudska prava i potrebi za promjene rodila se nada. Za stanovnike Bahreina poput mene koji su mučeni, zatvoreni i otgani od svojih obitelji i pozivaju na ovu istu stvar – čuti svjetskog prvaka kako traži isto što i mi – to je duboko dirljivo. Zajedno možda možemo potaknuti na promjenu i od ovog događaja učiniti nešto na što bi svaki stanovnik Bahreina bio ponosan.”

Zasad još nije bilo nikakvog odgovora od strane Lewisa Hamiltona.


Odgovor

62 komentara

  1. Super Aguri
    luke990 Donator Prikaži

    Jedva čekam rasplet



    20
    19

    1
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Kako bi rekli “baaaam.. in your face”
    E sad, obuc majicu sa politickom porukom za zemlju u kojoj se nalazis je nesto sasvim drugo..



    12
    8

    4
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Ima sitna razlika.
      On ne radi ništa protivno zakonima država u kojima se nalazi. Niti treba.
      Također ne radi ništa protivno pravilima FIA. Niti treba.

      Nedavno sam ti pokazao, kako je glupa šala od Bottasa dovela do toga da se traži zabrana njegovog nastupa na VN Kine slijedeće godine.

      Tako da džaba krečite … to što ga autor uporno pokušava napraviti tupavim, ne znači da on to i jeste :D



      9
      -7

      16
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Iznosit poruke o problemu u Bahreinu sa staze u Austinu ili Silverstoneu i pokazat politicku poruku na stazi u Sakhiru o stanju u Bahreinu = velika razlika..

        Zakonitost uopce nije upitna..



        15
        14

        1
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Koje poruke o Bahreinu je on to iznosio u Austinu i Silverstoneu?



          2
          -12

          14
        • Dan Gurney
          Crash Donator Prikaži

          Bas nikakve, problemi u Bahreinu nisu in, nema interesa i hypea oko toga..
          Samo sam htio da kazem da je laprdanje o nekom problemu ok dok si daleko od njega, kad dodjes u srce problema, stopis se sa masom..



          20
          19

          1
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Ne slažem se da problemi o Bahreinu nisu IN.
          Puno se lakše slobodno izražavati u uređenim demokratijama, to stoji. To je zato što je u njima dozvoljena sloboda govora. U dosta zemalja na svijetu, to nije takav slučaj. U njima je promovisanje određenih poruka kažnjivo po zakonu. Napraviti se blesav pa otići u te zemlje i ponašati se kao da si u svojoj zemlji, nije nešto što bih podržavao. Bez obzira da li se radi o slobodi govora, konzumiranju droga ili alkohola ili vožnje autom po lijevoj strani.



          2
          -6

          8
        • Sebastian Vettel
          The Best F1 Driver Prikaži

          Bez brige nebi on nosio majcu da uhapse policajce ni na VN Austina…
          Nebi mu to dozvolio Mercedes ma koliko on to možda čak i htio napravit, jer bi naravno vlasti u Americi popizdile…

          Neovisno o tome bi li on s tom porukom na majci bio milijun posto u pravu ili ne, to je stvar neke osnovne kulture da ne podjebavaš domaćina kojem si došao u goste…
          Ne slažeš se s njegovom politikom, gadljiv ti je…
          Daleko veći odjek i prava stvar bi bila bojkot te VN od strane Hamiltona nego neka majca.

          Ono majca je onak više čisto deklarativna poruka.
          No da sedmerostruki prvak javno kaže da ne želi nastupat u Bahreinu zbog kršenja ljudskih prava ili na VN Amerike zbog rasizma to bi bila udarna vijest svih medija u prvoj minuti dnevnika i noćna mora po pitanju negativnog publiciteta za Bahrein/Ameriku…

          Kaj bi se desilo iza toga bog te pitaj, no nešto bi se promijenilo sasvim sigurno…
          No to bi moglo imat i jako negativne posljedice po Hamiltona, pa onda baš i nije za očekivat da napravi tak nekaj.



          4
          4

          0
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          No to bi moglo imat i jako negativne posljedice po Hamiltona, pa onda baš i nije za očekivat da napravi tak nekaj.

          Bilo bi, sljedeće godine nećeš nastupiti ni da hoćeš. Čak ni da ti treba za naslova. Sada bi mu bilo lako to uraditi, jer je naslov osigurao, ali što kažeš, moglo bi biti negativnih posljedica…



          1
          1

          0
      • Ferrari
        Mrgud Prikaži

        Nisam bas u toku, moze pojasnjenje ovoga oko Bottasa, sto je napravio? Hvala…



        1
        1

        0
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Eto zbog čega se sport treba držati dalje od politike jer prije ili kasnije te upetljaju u svoja govna. Sad nek se on za njih založi, a onda ispadne da su frajeri zatvoreni zbog na primjer pljačke i silovanja….

    Gledaj svoja posla i vozi. Preskupo plaćaš Borisa Johnsona da brine te brige umjesto tebe.

    Ja mislim da je velika greška za F1 promoviranje bilo kakvih političkih poruka, koliko god se pozitivne činile jer ih to čini sudionicima arene u kojoj su amateri i kao takvi završit će popišani i oštećeni.



    39
    39

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Gledaj svoja posla i vozi.

      A šta ako neće samo to? Kako bi to F1 točno mogla kontrolirati i držati mišljenja i ponašanja vozača dalje od politike, isto represivno ili možda oduzimanjem licence (u ovom slučaju sedmerostrukom prvaku, koji je budimo realni ikona moderne F1)?


      0
      -7

      7
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Vrlo jednostavno, kao što te neće pustiti da voziš bolid u bermudama pa makar bio i Lewis Hamilton, tako te ne trebaju pustiti na postolje ili presicu s nekakvom majicom. Ako propustiš presicu, tvoj sponzor će biti nesretan…. A ne želiš nesretne sponzore jer od njih živiš. A ako se politikom baviš van konteksta utrka to ti nitko niti treba niti može braniti. Ali se ne treba čuditi, ako bude posljedica u prihodima.

        Ali prvenstveno F1 kao organizacija bi se trebala držati podalje od toga.



        21
        21

        0
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Istina, još donedavno nisu smjele u euoropskim nogometnim ligama biti nikakve političke poruke – skidani su transparenti, a ako su ih prošvercali onda bi domaćin bio kažnjen. Isto je vrijedilo i za igrače koji bi digli dres a ispod bi imali majicu sa nekom porukom. Mislim da je i neki naš pobrao kaznu zbog nečeg takvog skroz bezveznog, tipa Srna zbog poruke podrške za bolesnog brata ili slično. A sada ako u F1 ne nosiš majicu sa nekom politički popularnom porukom, onda te proglase nacistom. Iako su se dogovorili sa nekim diktatorima u arapskim zemljama ili Azerbajdžanu i doveli te da tamo voziš i reklamiraš ih. Pa se šećeš sa majicom BLM u zemlji gdje nema crnaca, a kamoli njihovih problema, ali ne smiješ nositi majice za Ujgure ili Tibet, iako se njihova prava puno jače krše. Licemjerje…

          Politiku treba van iz sporta i gotovo.



          16
          16

          0
        • Sebastian Vettel 5
          Vettel-Ferrari Donator Prikaži

          Mislim da se treba prvo zagledati u motive obje strane, i Hamiltona kao pojedinca i F1 kao sportske organizacije. Ja osobno se “bojim” istih i mišljenja sam da su poticaji vrlo slični, a to je onda mnogo dublji problem.

          Možda bi se F1 trebala kao organizacija držati dalje od toga, ali trebala bi i od država sa represivnim društvenim sistemima, pa se ne drži. Zašto je tako je pravo pitanje, ali odgovor bilo tko kome F1 nešto znači u životu nije baš voljan i spreman da nađe.



          1
          1

          0
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Jednostavno politici nije mjesto u sportu. A lewis ako zeli mjenjat svijet i promovirati svoje vegan sranje nek se ostavi volana i kacige i uzme molltoljev i transpsrente i Mars na ulicu. Parlament ili di god da ga je volja.



      6
      2

      4
  4. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Znaci politika i sport. Rigoleto



    11
    11

    0
  5. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Nema politike u mojemu butigu, Hamilton i ostali “woke” sportaši i glumci diljem svijeta moraju shvatiti da su u starom Rimu takvi bili samo malo jači od robova i na istoj razini kao prostitutke. Oni nisu mjerodavni niti bitni da rješavaju državne i svjetske probleme.



    7
    2

    5
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Zar smo jos uvijek u starom Rimu?



      2
      -8

      10
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Nisu mjerodavni niti je na njima da rješavaju, ali mogu sa svojim platformama postići to da se za neke stvari čuje u javnosti.
      Jedan intervjuu ili post na Instagramu od strane LeBrona, CR7 ili Hamiltona će imati veći odjek nego provjed od 100 000 ljudi. Jer mediji mogu ne pisati o prosvjedu kao što nisu baš pisali o prosvjedima protiv korona mjera u Njemačkoj. A sa društvenim mrežama ne možeš cenzurirati ljude koji imaju milijune pratitelja to je razlika. Dakle oni samo koriste svoje platforme da se zalažu za ideje ili problema koji ih zanimaju. A sad hoće li to dati rezultate nije njihov problem, oni jedino što mogu je pričati o tome.
      Da su ljudi na vlasti normalni ne bi bilo potrebe za time, ali kao što smo već vidjeli na bezbroj primjera vlast često reagira na neki problem tek kada postane javan.



      3
      0

      3
      • Lando Norris
        Zola Prikaži

        Koga boli kurac za bilo sta kad gledas utrku nogomet ili nes treće. Gledam to da bi se maknuo od stvarnosti. Jedino mi je bitno da je dobra utrka. Da sam htio ozbiljne teme umjesto sky sporta gledao bi sky news



        7
        2

        5
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          Da bi se maknuo od stvarnosti, koja je očito tako divna da se moraš micati od iste. Znači priznao si upravo da je Lewis u pravu kada kaže da treba mijenjati svijet.
          A koliko ja znam Lewis za vrijeme utrke ne radi ništa po tom pitanju, nego isključivo na svojim društvenim mrežama te prije ili poslije utrke. Tako da ti ne ometa tvoj bijeg od stvarnosti.



          5
          3

          2
        • Lando Norris
          Zola Prikaži

          Treba mijenjati svijet?? prijatelju prvo ova odvratna ljidska rasa ukljucujuci i mene treba izumrjet da bi se svijet promjenio. Nije problem svijet problem su ljudi koji zive u njemu…. Jos najbolje da na team radio tokom voznje vice black lives mettrr i razne pizdarije. A sta je cjeli pokret racing toggether dosao samo tako? znaci direktno se cjela industrija poklonila jednom lewisu i doslovno mu dala prazan medijski prostor samo za njega da se ističe kao obecani mesija.. A na kraju krajeva tamo di je bitno ga nema. Lako biti instagram vojnik. Sory na pravopisu cevapi od prsta su mi



          6
          3

          3
        • Lando Norris
          Zola Prikaži

          https://youtu.be/GGXEB25WdyQ ne sjecam se da sam vidio luju da je ovako emotivan izvan staze i optickog kabela



          4
          3

          1
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          A na šta misliš da sam mislio pod mijenjati svijet? Naravno da se to odnosi na ljude, pa nećemo mijenjati drveća i ptice ?
          A to da ima ljudi koji su se više založili za neke stvari koje on promovira nije uopće sporno, niti je Ham najglasniji niti najeksponiraniji. Ali meni su glupi argumenti e ima Đuro (u ovo slučaju John) koji se zalaže više od tebe, pa se ti ne bi trebao zalagati uopće. Meni je pohvalno da se bilo tko bio celebrity ili ne zalaže za promjene u svijetu jer nas ima previše koji to ne radimo (ja prvi).



          2
          1

          1
        • Lando Norris
          Zola Prikaži

          Stisnuo sam plus jer postujem tvoje misljenje iako se sa njim ne slazem. Moje je to da sportasi bi trebali ostat sportasi bez politike i tome slicno. Da zakljucimo jel. U ovom slucaju pogotovo sa ovim političkim zatvorenicima ne bi trebala biti briga jednog f1 vozaca i prvaka



          1
          0

          1
  6. PetarAMG Prikaži

    Kako Hamiltonovo javno djelovanje izvlači vas koji ga ne podržavate na površinu svakim spomenom imena Hamilton tako izvlači i one koji ga podržavaju. Upravo to promišljanje i svijest o problemu je najveća pomoć pri rješavanju problema.



    6
    -4

    10
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      O čemu ti? Nisam nikad ulazio u dubinu idiotarija Hamiltona i ostalih celebritija. Ja samo čujem “bla bla bla” i popovanje uz dozu plača. Iskreno većina ljudi misli kako mu želi stisnuti zidarsku šamarčinu, a ne o njegovoj veganskoj posh probavi dok rješava pitanja rasizma i ekonomskih nejednakosti dok si diže PR rating i liže oltare social justice zajednice.



      13
      5

      8
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ja mislim da je politika u sportu loša ideja. Neovisno o tome kako se zvao “političar” i da je na koncu loša za “političara” jer mu neminovno smanjuje publiku, a bahreinski vladar će naći načina da mu napakosti, recimo 4 njegova mehaničara neće pustiti u državu jer će im na aerodromu pronaći podmetnutu maricu….

      Moja svijest o problemu rasizma ne rješava ništa jer sam ja toga svjestan jedno 35 godina. Svi koji su u stanju biti svjesni toga, su svjesni da je rasizam problem. Ali on se ne rješava majicama, nego rješavanjem socijalnih problema u društvu, a to nije domena LH, nego BJ ili JB ili AP. Oni ne rade ništa jer većinska populacija nije sposobna shvatiti što je stvarni, a što izmišljeni problem¸, pa ih niti ne tjera na akciju. Američki predsjednici se bave samo vojnom industrijom i dow jones indexom, ostalo ih ne zanima i zato imaju socijalnu bombu na kojoj sjede i koja svaki put kad grune, grune malo jače nego prošli put. Svaki od njih kad sjedne u ovalni ured se nada da će njegovih 8 godina proći bez sranja, a onda nek se brine nasljednik i tako tlak raste….

      pogledaj oko sebe. Za što će ljudi izaći na ulicu – za srebro na prvenstvu, a za antirasizam? Ili za efikasno pravosuđe? Ili za slobodu medija (bilo samo jednom)? Dakle daj narodu cirkus i nastavi raditi za frendiće….



      17
      17

      0
      • PetarAMG Prikaži

        Iako ste se ovdje okupili u mnoštvu kako bi kritizirali Hamiltona, nesvjesno ste se ovdje okupili svi oko ideje kako je kršenje ljudskih prava u Saudijskoj i Bahreinu loše za modernu civilizaciju. Svi vi kao i Hamilton mislite da to kršenje nije cool za doba u kojem živimo.

        1:0 za Hamiltona.



        7
        -9

        16
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Svi smo se okupili a ljudska prava su ostala ista kao i prije našeg okupljanja.

          Oni koji su mislili da je Hamilton primadona i to radi da bi bio cool u novo-popularnom “woke” okruženju, to misle i dalje.

          Oni kojima je on najbolji vozač ikad koji se iskreno bori za slabe i potlačene, to misle i dalje.

          Sveukupno, rezultat je nula, uz potrošeno vrijeme i resurse.



          14
          14

          0
        • PetarAMG Prikaži

          @drv

          Šutnja je isto kao i prokazivanje nepravde?


          0
          -5

          5
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          @PetarAMG
          Aaaaa, ti si znači onaj koji svaki dan po ulicama glavnog grada ide i viče o podršci potlačenim crncima u americi, Ujgurima i Tibetancima u Kini, Hrvatima u Srbiji, Srbima u Hrvatskoj…
          Ti si onaj koji je prekidao “Ples sa zvijezdama” i “Milijunaša” zbog podrške potlačenim Palestincima u Izraelu!
          Ti si onaj koji prije svake projekcije u Cinestaru davao podršku ženskim pravima u Saudijskoj arabiji?
          Ili ipak nisi? Šutnja?

          Koja je granica šutnje? Trebamo li svi hodati po gradu i vikati te stvari da nas ne proglase nacistima, jer eto šutimo nad nepravdom? Treba li normalni život stati i svi se samo boriti za pravdu? A koju pravdu? Svatko neku svoju? Puno pitanja, a lako je biti pretenciozan i sebe proglašavati svecem i jedinim ispravnim…

          Uglavnom, mislim da je kršenje ljudskih prava loše za bilo koje doba, a ne samo za ovo naše. Mislim da je reći da to nije “cool” malo bez veze i pomodarski, kao i Hamiltonovo ponašanje. Mislim da je ok kada Hamilton to radi u privatno slobodno vrijeme, a ne na utrci. Mislim da je problem kada se političke stvari preljevaju na sportske terene kao što je slučaj sada sa Armenijom i Azerbajdžanom u nogometnoj ligi naroda. Siguran sam da je i to u njihovim očima borba za ljudska prava, čak i kad Azerbajdžanski ministar sporta (ili neki nogometni glavešina?) na terenu kaže da sve Armence treba istrijebiti jer su oni prijetnja za njegov narod….

          Što se tiče Hamiltona, možda čovjek stvarno ima najbolje namjere. Iskreno, ne znam jer nisam u njegovoj glavi. Problem je međutim u njegovom pristupu koji djeluje pomalo licemjerno. Taj licemjerni element je ono što iritira ljude.
          Primjer 1: on se vozi u svojem gliseru sa psom i kuka kako je teško u svijetu punom patnji, pa se je on to popodne povukao na more, sam bez mobitela i kamera (osim što je s njim na brodu bila cijela snimateljska ekipa da to upakira u medijski celofan).
          Primjer 2: on preko twitera kuka kako se uništavaju šume i mora (*kof* sam na gliseru *kof*)i šalje nam svoje pozitivne vibracije da nas inspirira da budemo bolji. Pri tome radi za F1 koja po sezoni proizvede 256 tisuća tona CO2 (ne uključujući potrošnju gledatelja), prvi je vozač firme Mercedes koja izbacuje 16.4 tona CO2 za svaki proizvedeni auto, firma koja je platila 700 milijuna eura kazne jer je varala na ekotestovima. Glavni sponzor im je Petronas, firma za proizvodnju nafte. Pri tome je vlasnik 15 auta, od kojih su 8 superauti, i ima u americi i europi zakupljene hangare u kojima ih čuva. Ima privatni mlažnjak vrijedan 25 milijuna funti i 3 milijuna funti vrijednu jahtu. On sam ima CO2 otisak jedne omanje zemlje, a onda tvita kako trebamo biti vegani da smanjimo zagađenje. Ok, navodno da je krenuo prodavati aute zbog višeg cilja, i organizirati novu ekološkiju seriju utrka, možda i bude nešto od toga. Ako stvarno bude, nitko sretniji od mene…
          Primjer 3: stalno naglašava kako podržava BLM, jer i sam osjeća rasizam. Pri tom ima najveću plaću u F1 (5 milijuna funti mjesečno), vilu iz 1860 u Londonu od 18 milijuna funti, penthouse u New Yorku od 32 milijuna funti (sa bazenom i vinskim podrumom), uglavnom, totalna diskriminacija… Znam, reći ćete da nije oduvijek imao to sve i da je možda ranije bilo diskriminacije. Možda i je, vjerojatno je, nisam bio u blizini dok je odrastao. Doduše, u F1 je došao bez velikog bogatstva i moćnih sponzora koji trebaju većini vozača, ali nema veze. Ipak, kad sad kaže kako to sad osjeća, onda to zvuči licemjerno.

          Zapravo, cijela ta “woke” stvar je počela kod njega kad je 2017. javno objavio kako je prigovarao malom nećaku jer se je obukao u princezu, “a to nije za dečke”. Odmah su na njega skočili “woke” borci i razapeli ga po medijima. Kako bi zaštitio svoju karijeru, Hamilton se je posuo pepelom i postao jedan od njih. Ispočetka je to vjerojatno radio da se dokaže da nije nacist, a kad je vidio kako je to popularno i “cool”, onda ga je krenulo…



          12
          11

          1
        • PetarAMG Prikaži

          @drv

          Znači opcija je putovati svijetom i širiti dobru riječ ili šutjeti? U tome i jest problem. Što se Hamiltonovim aktivizmom osjećaš prozvan. Zato i možeš napisati “šta moram ići gradom i vikati”. Ne, ne moraš.

          Znaš što možeš i zapravo iziskuje manje energije nego pokušaji pljuvanja Hmailtona? Zanemariti da je ovo vezano uz Hamiltona kojeg recimo ne podnosiš i usredotočiti se na temu.

          Dovoljno je dati plus pozitivnom komentaru ili napisati da se ne slažeš s kršenjima ljudskih prava.
          To je to. Dovoljno. Mali pomak ka boljem.

          Ako ništa drugo na ovom portalu ne nedostaje tema za pljuvanje Hamiltona. To se može na članku prije, a može se i na članku koji slijedi.

          Sama činjenica da neki od vas ne mogu pohvaliti ili pozitivno napsiati nešto o ovoj temi, iako i ti misliš da se krše ljudska prava u tim državama, jer je eto u naslovu Hamilton samo pokazuje da svoju netrpeljivost prema njemu stavljaš prije čak i svojih uvjerenja.

          Razumiješ?


          0
          -8

          8
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži
          x3

          @PetarAMG
          Tu ima dosta napisanog, pa ću ti reći što ja razumijem.

          Trenutno je u svijetu, a i kod nas vidim, puno pametnih i površnih ljudi koji imaju nekoliko problema.
          Prvi je to, što ako se netko ne slaže sa njima ili razmišlja nešto drukčije, to znači da se slaže sa kršenjem ljudskih prava i sve se to odnosi i na njih. Odmah kreću optužbe i skreće se sa teme i diskusije o temi. Jer sa hejterima nema rasprave.
          Drugo je to što sve te parole i ljudska prava shvaćaju na neki patetičan način. “Samo da mi pričamo o tome i tako širimo ljubav i razumjevanje i svijet će biti bolje mjesto”.

          Osobno nemam ništa protiv Hamiltona niti imam dojam da sam ga nešto popljuvao. Stvar je u tome što se je on sam sa svojim izjavama i postovima svih vrsta postavio pod svjetla medija, sam je to tražio i eskalirao do toga da je od svih vozača F1 najprisutniji u medijima. Pri tome sam nije slijedio ono što drugima savjetuje da rade. U svim rječnicima to je definicija licemjera, i u tome je njegov problem. Mislim da sam dosta jasno napisao i obrazložio.

          Što se tiče onoga što propovjeda, ne vidim se kao njegova ciljana skupina, ne osjećam se prozvano, niti me to imalo pogađa. Nisam rasist, surađivao sam sa ljudima svih rasa i sa svih kontinenata i nemam apsolutno nikakve predrasude prema ikome. Živim u prirodi, ekološki se ponašam već jako dugo i moj CO2 otisak je niži od većine mojih susjeda i zemljaka. Jedini grijesi su mi što volim F1 i meso.

          Mislim da je jadno kada se pred Hamiltonovim obožavateljima moram unaprijed definirati ovako, jer izgleda da kad netko samo pomisli da ne volim Hamiltona to automatski znači da sam rasist i zagađivač prirode. A jadno je i kada se Hamiltonovi obožavatelji postavljaju kao veliki autoriteti u borbi za ljudska prava i s visoka gledaju na sve ostale koji su osuđeni biti rasisti zato jer se, eto, ne oduševljavaju Hamiltonovim tvitovima. Kad ja diskutiram s nekim, moja prva pretpostavka je da čovjek nije rasist i da je svjestan globalnog zatopljenja. To mi se čini kao zdravorazumska stvar. Ponekad sam u krivu, ali barem ne mislim da sam bolji od drugih.

          Zato ću s vama podijeliti svoja razmišljanja i svoju borbu u Hamiltonovom duhu, pa će svijet postati bolje mjesto, a i vi ćete me možda vidjeti u novom svijetlu:
          Danas sam bio u dvorištu i šetao kroz svoju šumu, u jesenskoj magli dok je priroda spavala. Razmišljao sam o tome kako i drugi ne mogu uživati u ovakvom miru. Mir je prekinuo susjed koji se je krenuo spremati za kolinje ovaj vikend. Kakav barbar, kako se samo ponaša prema životinjama. Kad sam se dogovorio s njim da mi je dosta oko kile kobasica i nešto čvaraka, polako sam krenuo kući. Šaljem vam svima svoje pozitivne vibracije i nadam se da ćemo doživjeti svijet u kojem će se međusobno poštovati i oni koji navijaju za Hamiltona i oni koji ne navijaju!



          16
          15

          1
        • Sebastian Vettel
          The Best F1 Driver Prikaži

          Kakav te 1:0 spopao…

          Možemo se mi okupit svi koliko nas ima, mislim na kompletno sve Hrvate i prosvjedovat oko stanja u Bahreinu…
          Mogu se okupit i svi ostali na planeti osim Bahreina i to opet neće ni najmanje promjenit problem.
          Jer ekipa iz Bahreina koja odlučuje to i dalje čut neće.

          Sve što se može dogodit je da zataškaju trenutni slučaj ili eventualno i puste te konkretne zatvorenike van, ovi obave dva intervjua i onda ih pogazi kamion…
          Iza toga odjebu F1 van iz svoje zemlje i opet nikom ništ…

          Jedini koji mogu nekaj napravit po tom pitanju je narod Bahreina, no ak nisu do sad neće ni sad.
          I ne bez brige nebu njima jedan Hamilton objasnil da je kod njih doma sranje niti im to on treba objašnjavat, znaju oni to i sami…

          Ono daj razmisli malo, jel nama zbilja treba Hamilton objašnjavat da su ovi naši ništ koristi ?
          I misliš da bi bila ikakva korist od toga da nam Hamilton nekaj objasni ili da njima u bebu vei “nemojte krast i nemojte bit tak kronično nesposobni” bi li to išta promjenilo ?



          1
          1

          0
  7. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Jaoooo ovo je super



    1
    1

    0
  8. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Ajmo Hamiltone… ti to možeš. hehe Reci svojim frendićima emirima iz Qatara, Kuwaita, and Bahraina kako krše ljudska prava.. mislim da mu nepada na pamet. Bolje nek se on drži svog american PR humanity management. I nek to puše koji trebaju. A ovi koji sječu glave s njima na kavicu sa širokim osmjehom. Isto kao i cijeli svijet.. posebno america koji obožava taj ultra bogati muslimanski narod sa svom svojim naprednim načinima u oduzimanju ljudskih prava, a koji su Americi zbog tog silnog izbornog-demokratskog PR-a onemogućeni. Nebi se čudio da se u tom divljenju ne krije i neka doza ljubomore. hehe

    Osobno mislim da je 90% filantropa (izuzevši likove kao što je Sasha Leonard Cohen) u biti ništa drugo nego ego.trip glumačka ekipa na svjetskoj sceni koji pomno odabiru svoje angažmane koji su za njih što više nerizični… vrlo vjerovatno uz nagovor njihovog PR tima koji dobro razrađuje cijelu priču. Npr.. nikad nisam vidio da netko od LGBT likova ili “spasimo životinje” likova idu u ozbiljne borbe po svijetu za ljudska prava, recimo u afriku, ili “nedaj bože” Saudiske zemlje. Zaključite zašto. :)



    16
    10

    6
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Znači ako si angažiran u dobrotvornom radu, a ne riskiraš zatvor, gubitak prihoda ili nešto treće si egotriper?
      Šta je ozbiljna borba? Završiti u pritvoru u nekoj režimskoj zemlji? Nije dovoljno dati više novaca nego 99% populacije za nešto na što želiš utjecati?
      Btw. ima jako puno njih koji uopće ne objavljuju u koje sve dobrotvorne svrhe ulažu lovu.
      Ima i ovih o kojima ti pričaš koji to rade zbog PR-a, ali reći da je 90% filantropa takvo je glupost notorna.



      6
      1

      5
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Tebi je notorna.. meni je kristalno jasna. U svijetu bogatih mamlaza koji se predstavljaju kao filantropi u pravilu to rade kako bi si digli na važnosti, te izbjegli plaćati porez. Uglavnom to nerade iz svojih uvjerenja već vješto biraju zaklade na koje uplaćuju novac, s tim dobivaju PR i publicitet koji im je bitan za posao i ta svota im se odbija od poreza, nijedan nije uplatio više od onog što bi godišnje uplatili za porez, te predpostavljam da time dobivaju i određene olakšice. Medijske ličnosti nemaju u što uložiti tolike novce , kao što to ima jedan industrijalac, tako da je taj način sasvim prirodan kao ulog u svoj biznis. Svatko od mediskih eksponiranih likova mora imati jednu dozu egotripa, inače se nebi bavili time, no pitanje je koliko je nešto fejk a koliko nije. Zato sam naveo jedan primjer u obliku Sasha Leonard Cohena koji je potvrdio na hrpu načina da nije fejk… sve ostalo (a to je većina poznatih) je čisti fejk kako bi si naljepili koji orden više. Aktivisti u raznim dijelovima svijeta koji se žrtvuju su uglavnom ljudi, često roditelji kojie je snašao određeni problem pa stavljaju akcent na taj problem kao misliju svog djelovanja u društvu kroz svoj život.. a ovi nazovimo glumci su, i jedino jesu, ništa više nego…. glumci.



        6
        5

        1
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Je da najveći filantropi su cvijeće…
        Bore se protiv svega i svačega, te svoju lovu daju u dobrotvorne svrhe…
        Samo nikak da im padne na pamet da recimo pošteno plate rad svojih zaposlenika i nama prodaju svoj proizvod po poštenoj cjeni…

        Ono super lik koji na veliko iskorištava sve i svakoga za neku sitnu plaću nekakvog bogca u kini, tajlandu, filipinima ili bog te pitaj di, pa onda tu robu prodaje po 100 x većoj cjeni od proizvodne likovima u Europi, te zarađuje nekoliko desetaka ili čak i stotina milijuna dnevno…i na kraju je silno veliki dobrotvor kad u dobrotvorne svrhe pristane dat milju-dvije dolara .



        6
        6

        0
  9. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Što kažu u Mecedesu za Lewisove aktivnosti, kako im do sada ide prodaja u Bahreinu?



    8
    6

    2
  10. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    samo da spomenem činjenicu, a to je da sport i politika su duboko ukorijenjeni jedno u drugome te da jedno nemože bez drugoga. to govori stručna literatura među ostalim i sociologije te se o tome predaje na fakultetima.



    5
    5

    0
  11. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Haha politički zatvorenici koji mogu slati poruke putem pošte i još sve to u totalitanom režimu. Dobro ste se nasadili. Kaj je sljedeće? “Dragi Lewis pišem ti iz Sjeverne Koreje”?



    18
    10

    8
  12. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Sad mi je pao na pamet primjer političkog aktivizma koji je završio loše za “političara”.

    Sinead O’Connor nekoć planetarno popularna irska pop pjevačica, nakon što je poderala sliku pape Ivana Pavla II uz izjavu “fight the real enemies!” je ubrzo izgubila planetarnu privlačnost…..



    8
    7

    1
  13. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Lewis makar kod nas nema problema jer ga Kar KI, smr201 i Dani brane u bilo kojem članku, bilo kojem potezu na utrci itd…



    7
    0

    7
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Vrh arugmentacije ;)



      5
      3

      2
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Kad si me se već uhvatio da ti odg. Baš Lewis Hamilton treba mene da ga branim od bilo koga, molim te skockaj se?
      Ali da ističem kako je tu vrlo popularno pljuvati po Lewisu za bilo šta to je istina.
      Isto tako kad izjavi glupost kao “interesting tactics” kažem da je to glupa izjava i da mu nije trebala. Kad ima lošu utrku kažem da je bio loš.
      A ti pogledaj komentare na ovaj članak di se pljuje po Hamu iako nije ništa napravio, nego je izašao neki članak da su neki ljudi iz zatvora njemu poslali pismo. To je tebi normalan razlog za pljuvati po čovjeku? Pa ko je tu lud?



      1
      -4

      5
  14. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Ček malo, znači on riskira pišuči pismo iz zatvora u Bahreinu i to još piše ni više ni manje nego Guardianu/Hamiltonu. Znači da je represivna država prvo pismo nebi vidjelo svjetla dana, a onda bi on umro pod nerazjašnjenim okolnostima i još bi Hamsteru kočnice popustile za svaki slučaj iako ovaj nikad nije dobio to pismo.



    8
    7

    1
  15. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    neću politiku u svoju butigu



    1
    1

    0
  16. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Moj kralju jebat ga kad nisi crn nego uzmi ugljena i dobro se namazi jedino tako ce ti taj odgovoriti..


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.