Verstappen: 90% vozača trenutnog grida bi pobijeđivalo u Mercedesu

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 3 godina 1 min 36 komentara

Sezona 2020. obilježava jednu od najdominantnijih od strane Mercedesa i općenito u F1, a u prilog tome ide 11 pobjeda u 13 utrka, dok za pole position imaju 100% učinak. Max Verstappen jedini je vozač koji donekle uspijeva konkurirati Meredesu, no to se uglavnom svodi na trenutke kada su njihovi bolidi u problemu ili je u tijeku stint na gumama koje Mercedesu ne odgovaraju, a to je rijetko.

Max Verstappen kaže da poštuje momčad Mercedesa i njihovu predanost poslu, ali da bi s takvim bolidom 90% vozača trenutnog grida pobijeđivalo.

Zaista poštujem ono što su postigli, nisam frustriran jer je Lewis u Mercedesovom bolidu. Da budem iskren, 90% vozača s grida bi moglo pobijediti u takvom bolidu. Nemam ništa protiv Lewisa, on je odličan vozač, ali bolid je predominantan. Da, možda neki ne bi bili dominantni kao Lewis, no morate prihvatiti situaciju takva kakva je i pokušati napraviti najbolje od toga.

Nizozemac se trenutno nalazi na trećem mjestu u poretku vozača, a vrlo je vjerojatno da će tako i ostati do kraja sezone. Ricciardo je u zaostatku velikih 67 bodova, dok je drugoplasirani Bottas 35 bodova u prednosti.


Odgovor

36 komentara

  1. Red Bull
    Maxi09 Prikaži

    “a u prilog tome ide 11 pobjeda u 12 utrka”
    11 pobjeda u 13 utrka*



    14
    14

    0
  2. Lewis Hamilton
    mariof1 Prikaži

    Hm, 90% vozača. Od 20 vozača to znači 18 vozača. Računa li u to i Lewisa? Ako ne računa Lewisa to bi značilo da 18+Lewis=19 vozača može pobijediti u Mercedesu. Ako govorimo o naslovima to onda ne može jedino Bottas što bi ga svrstalo u najlošijeg vozača na gridu.

    Kad netko kaže svatko bi u Mercu bio prvak uvijek se pitam smije li u toj kombinaciji Lewis voziti drugi Merc ili ne?



    4
    -8

    12
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Molim?

      Kako misliš “ako govorimo o naslovima to onda ne može jedino Bottas”… ne kužim ovaj dio?



      3
      2

      1
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Obično kada se priča o temi Mercedesa i da bi svatko bio prvi iz jednadžbe se miče Lewis i stavlja se sa strane kao da ga nema u F1. I onda staviš bilo koga u Mercedes i vidiš da bi ta 2 vozača pobjeđivala pa makar to bio Stroll i random vozač sa grida.



      10
      8

      2
      • Lewis Hamilton
        mariof1 Prikaži

        Znači moguće je da bi svatko u Mercu bio prvak kad se makne Lewis, ali da bi rijetko tko bio prvak ako se ne makne Lewis uključujući i Maxa

        ;)



        9
        6

        3
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          On nije rekao da bi 90% vozaca bilo prvacima, nego da bi 90% vozaca sa grida pobjedivalo u ovakvom Mercedesu sto radi i Bottas. A tko su to dvoje koje ne bi uapjelo uopce pobjediti u ovakvom Mercedesu to prespustam drugima na zakljucivanje.



          8
          8

          0
    • dejan_s Donator Prikaži

      @mariof1
      Kada sam bio na studiju sjećam se da nam je profesor kao primjer rigidnog, nekritičnog mišljenja naveo parabolu o kustosu muzeja koji je posjetiocima govorio kako je neka mumija stara tačno 5004 godine. Na pitanje jedne gospođe kako može biti siguran da je mumija stara baš 5004 godine, ovaj je odgovorio da mu je direktor muzeja, kada se on zaposlio prije četiri godine, rekao je mumija stara 5000 godina.



      16
      16

      0
  3. Charles Leclerc 16
    Domach Donator Prikaži

    Necemo pretjerivat sa 90%
    Al polovica grida definitivno.



    12
    11

    1
  4. Ross Brawn Prikaži

    Znači to je 18 od 20 vozača, a taj dvojica koja nebi su Vettel i Stroll.



    2
    -22

    24
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ko bi s ovim bolidom u ukupnom poretku vozaca zavrsio kao treci (bodovno ispod maxa) po meni nema sta radit u F1, a to nebi uspio latifi, mozda albon i kvayt, cak i hsovi vozaci i stroll bi to uspili



    3
    -1

    4
  6. Ferrari
    peewoslav88 Prikaži

    nisam baš bio neki fan Maxa, al u zadnje mi je sve draži, pogotovo kad na team radio kaže ‘seeeeeend it’ dok prolazi pored Merca. Jedini drži ovu sezonu koliko toliko zanimljivom, a ni izjave mu nisu daleko od istine.



    16
    15

    1
  7. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Pretjerao je sa postotokom, ali nije ništa pogrešno rekao.
    Mogli bi pobijediti nekad i u nekim uslovima to je sigurno.
    Ne znam ko je u ovih 10% … Latifi vjerovatno, drugog ne mogu da procijenim.

    Ovo se naravno podrazumijeva da umjesto Lewisa vozi Verstappen, s obzirom na njegovu istoriju lupanja na sta



    6
    2

    4
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Svatko može dobiti u idealnim uvijetima kada se sve poklopi, ali kada voziš Mercedes mnogo toga manje ti se treba poklopiti da pobjeđuješ. Osim ako si Lewis pa onda osim što imaš neki skill, imaš i taj superiorni auto i još k tome svu sreću ovozemaljskog i onozemaljskog svijeta uz sebe.



      16
      15

      1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Pa treba da ti se poklopi da nisi toliko lošiji od kolege da možeš pobijediti bar jednom u 10 utrka.
        Drugo, treba da uz Albona vozi i Latifi u RB.
        Treće treba da GIO vozi umjesto Gasly.
        Tako da ne treba puno … :chill:

        S obzirom da jedan dio ovih lošijih vozača treba rasporediti po drugim ekipama, nikako ne mogu izračunati kako je on došao do 90%.
        Ali kažem, ja razumijem njegovu poentu, da je Mercedes ove godine toliko dominantan, da bi i drugi vozači mogli pobijediti na utrci.
        Što se tiče šampionata o šansi za njegovo osvajanje, taj procenat bi bio puno manji i najviše bi zavisio od odabira timskog kolege.



        2
        0

        2
        • Mclaren
          AlkY Donator Prikaži

          Ako zamislimo da Lewisa nema trenutno u F1 , i da stavimo u Mercedes bilo koja 2 vozaca od tih 90 % , vjerujem da bi netko od njih uzeo naslov. Pa cak i sa Maxom u Red Bullu.
          Sad je pitanje kojih su vozaci u tih 10 %.
          Jer koliko god je Max vanserijski vozac , toliku razliku o bolidima nemoze nitko pokrit svojim vozackim vjestinama kroz cijelu sezonu.



          4
          4

          0
        • Mercedes
          Har Kl Donator Prikaži

          Ali tako on nije rekao.

          Naravno da je Mercedes ove godine toliko dominantan, da bi u velikoj većini kombinacija, jedan vozač osvojio naslov u njemu.

          Baš bih volio znati, za koja dva vozača misli da ne bi mogli doći do pobjede u ovakvim Mercedesu.


          0
          -2

          2
        • Antonio Giovinazzi
          Mazzacane Prikaži

          @AlkY

          Nije poanta u Verstappenu, on će uvijek manje-više vozit Red Bull na maximumu. Poanta je da bi određeni vozači Mercedes vozili dosta sporije nego što on može ići.

          Bottas ima prednost od 35 bodova ispred Maxa u ovom trenutku, s tim da Max ima dva odustajanja više ako Bottasu računamo Silverstone kao odustajanje. S obzirom da je Max svaku utrku ove sezone završio najmanje na 3. mjestu (15 bodova), vidljivo je da umjesto 2 odustajanja ima 2 treća mjesta da bi bilo “u gusto” između njega i Bottasa.

          A Bottas koliko god nama dizao živce šta ne može ozbiljnije zaprijetiti Hamiltonu i začiniti prvenstvo, ipak nije najlošiji vozač na gridu. Ima barem 6-7 vozača lošijih od Bottasa, šta je negdje 30-35% grida. Znači nije teško zamisliti situaciju gdje 30-35% grida završava ovu sezonu u Mercedesu iza Verstappena u Red Bullu, ne zato šta Max vozi na 120%, nego zato šta 30-35% vozača jednostavno ne može iskoristiti puni potencijal Mercedesa.



          8
          6

          2
        • Lewis Hamilton
          smr201 Prikaži

          @Macazzane
          Veliki dio toga dolazi od toga da je razlika između 2. i 3. mjesta samo 3 boda naspram 7 bodova između 1. i 2. mjesta.
          Ne branim Bottasa, ali ako se ide tako matematički gledati treba uzeti i takve stvari u obzir.


          0
          -1

          1
  8. dejan_s Donator Prikaži

    Osim ako novinari ne “trljaju sol na ranu” opetovanim varijacijama pitanja o očiglednom … moguće je da je razlog Verstappenovog relativno čestog oglašavanje na “istu temu” motivisan njegovom percepcijom scenarija da lako može okončati F1 karijeru, a da ne osvoji naslov. Naime ako se obistini moja slutnja da Mercedes i Hamilton izdominiraju do kraja 2025. godine sve današnje “nove nade”: Verstappen, Leclerc, Russel, Norris, Sainz u 2026. godini imaće preko 25 godina i biće već “bajata vijest”. Prema današnjim “standardima” dob od 25+ godina više nije “in” kako se pokušavaju otvoriti ka mlađim generacijama koje će tražiti “svog heroja”. F1 se lako može okrenuti ka traženju/pravljenju novog čuda, nove nade, u likovima nekih novih klinaca koji će biti spremni zauzeli mjesto i poziciju novog “velikog prvaka”.



    5
    2

    3
    • Lewis Hamilton
      mariof1 Prikaži

      “da lako može okončati F1 karijeru, a da ne osvoji naslov.”

      Vrlo lako moguće i dok ne osvoji barem jedan neće biti smiren.

      Svi pričaju o Lewisu i dosadnim sezonama. Činjenica jest da su samo 2 vozača pobjeđivala zadnje desetljeće Vettel i Hamilton. Ugurao se samo Rosberg.

      Desetljeće je koliko netko i traje u F1 i nije imao šansu. Lako se može dogoditi novi Vettel-Hamilton duo i Max može ostati suh.



      11
      10

      1
    • Ferrari
      Boris_CRO Prikaži

      Dejane o čemu ti to? Nije ovo izbor za Miss svijeta i za dame u najboljim godinama za reprodukciju. Vozač je na svojem maksimumu od 28e do 35 godine. Nema teorije da je Schumacher kada je imao 20 godina bolji od Schumachera koji je imao 33 godine.



      5
      3

      2
    • F1puls Portal
      Testarossa Prikaži

      Slazem se sa svime, a osim toga mi jos nismo vidjeli Maxa u borbi za titulu. Pitanje je kako bi tada reagovao. Neka ga jednom neko izbaci iz trke u ja vec vidim pucanje. Rekao sam par puta i opet cu. Ja i dalje u njemu ne vidim šampiona. Sto se tice same izjave mislim da je u suštini covjek u pravu.



      4
      2

      2
  9. Aston Martin
    JB005 Prikaži

    Hamilton ima talent, iskustvo i vrhunski bolid. Nazalost sta mozes ocekivat nego dominaciju. Mozes se nadati samo da ga timski kolega pobjedi ili da ima pehove. Rosbergu je to uspjelo, Bottasu bas to i ne ide za rukom. ;)
    Ne znam bi li 2 Bottasa (ili netko jos losiji tipa Giovinazzija koji se nije snasao u F1) u meredesu uzeli naslov protiv brzog Maxa lako kao sto to radi Hamilton. Fora u tome je sto je Ham dosao u Mercedes zbog svoje kvalitete i to treba zasluziti.



    3
    0

    3
  10. Lando Norris
    Zola Prikaži

    To je ziva istina



    1
    1

    0
  11. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ja kažem 75% :D


    0
    0

    0
  12. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Jesi mogao prijeći u Mercedes? Tko ti kriv šta si ih odbio.



    2
    0

    2
  13. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Baš se pitam: “Koga je Verstapen del v preostalih 10%”? ??



    2
    1

    1
  14. Red Bull
    grga Prikaži

    Dakle tražimo drugog luzera uz Botasa. :chill:


    0
    -3

    3
  15. Pirelli Hypersoft
    Einspritz7 Prikaži

    A šta je sad , niko ne naziva Maxa plačljivcem ?! Baš čudno , koliko je puta ovo izjavio .
    E moj Max , a da nema možda i Lewis zasluge što je Mercedesov bolid tako brz ?



    5
    0

    5
  16. Alpine
    Alpine Prikaži

    Max može napraviti samo jedno, pričekati 2022-23-24 u Red Bullu, vidjeti koja momčad će biti gdje, i zatim donijeti odluku gdje će voziti. Jer on je jedan od rijetkih vozača koji mogu birati gdje će voziti. Osim naravno, trenutno ne može kraj Hamiltona jer rat koji bi nastao u Mercedesu ne bi više dopustili poslije Rosberga, ali neće ni Hamilton vječno voziti, Max je bitno mlađi, ima vremena.
    A naravno, ne bi ga pustili niti blizu Leclerca iz istih razloga.
    Zato će slijedećih par godina, po meni ostati u Red Bullu.



    1
    1

    0
  17. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    90% ovog portala će se složiti s Max-om bolje rečeno. Naravno da će to izjaviti jer to je protivnička momcad koja ih pobjeđuje i koja mu neda da dođe do pobjede. Ne mogu se složiti da bi njih 90% osvojilo sve što i Lewis. Rekao bih njih 40%. Jer Lewis ima dosta sreće. Ima fenomenalan tim i okruženje što ne znam jeli bi svi vozači uspjeli postići. Da vozi netko drugi ovih 7g umjesto njega mislim da bi Ferrari imao sigurno 2 titule od zadnjih 7g. Max se “češka” jer Mercedes mozda Hamiltona zadrži još 3g. Ferrari je jedina momčad koja se iz ovakvog pepela može izdići na tron u što vjerujem i da bude i to 2022g. A max se češka jer u ferrari ne vjerujem da ce uskoro. Mercedes također. Za red bul ne vjerujem da ce mu ikada omogućiti ono što je Vettel imao u redbull-u. Tako da je svjestan mogućnosti da još 3-4g nema osvojenog prvenstva za njega a to ga pecka a zato se i “češka” :)



    3
    1

    2
  18. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Pretjerao je sa ovih 90%. S druge strane ključno je ovo “možda ne bi bili dominantni kao Lewis”.
    Lewis ima sjajan osjećaj kada i koliko napasti, kada biti agresivan, a kada ići na bodove.
    Kao što je gore napisano već treba pričekati i vidjeti Maxa, a i Leclerca kako će reagirati kada budu u stvarnoj borbi za naslov. Kada jedan krivi napad može biti koban u prvenstvu.


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.