Bottas: Hamiltonova strateška sloboda u Imoli nije nepravedna

Izdvojeno

Valtteri Bottas inzistira da nije bilo nepravedno u tome što je Mercedes dozvolio Lewisu Hamiltonu da vodi drugačiju strategiju i da napravi “overcut”, te tako dođe do pozicije za pobjedu na VN Emilije Romagne.

Finac je vodio uvodnu fazu utrke u Imoli u nedjelju, ali je bio povučen u boks nakon što je drugoplasirani Max Verstappen promijenio gume.

Iako je Bottas morao pokriti Verstappena da mu se ne dogodi undercut, Hamilton je zatražio da ne odlazi u boks i tako je svoj stint rastegnuo dovoljno dugo da se vrati na čelnu poziciju. Bottasovu je nevolju povećalo i kratko razdoblje virtualnog sigurnosnog automobila koje je smanjilo Hamiltonovo izgubljeno vrijeme u boksu.

Činilo se da je Hamiltonovo zeleno svjetlo za vođenje drugačije strategije suprotno nedavnim odlukama u kojima Bottas nije smio uzimati različite smjese guma u svojim dvobojima sa svojim timskim kolegom. Ali, Bottasu je jasno da je ono što se dogodilo u Imoli bilo nešto drugo i da je tim bio jasan da će se u borbi protiv Verstappena vozači Mercedesa vjerojatno razići u strategiji.

Na pitanje o kontrastu između Hamiltona koji radi nešto drugačije i njegovog nedavno prisiljavanja da se drži istih smjesa, Bottas je rekao:

“Bila su to dva različita scenarija, rekao bih.”

– VALTTERI BOTTAS

“Prošli smo kroz planove to jutro, i što će se dogoditi ako netko od nas bude pod pritiskom i postoji mogućnost da Red Bull napravi undercut.”

“To sam bio ja, pa sam očito morao reagirati, a to bi bio isti slučaj da sam bio u Lewisovoj poziciji, da bih jedino što bih želio učiniti bilo dugo ići i tražiti mogućnosti.”

“Lewisu se stvarno isplatilo i, da smo bili obrnuti, i meni bi bilo isto.”

Prednost koju je Hamilton uspio postići uvećana je i zbog Bottasovog oštećenja koje je prikupio nakon što je naišao na komadić krhotine s prednjeg krila Sebastiana Vettela.

Iako je VSC jamčio da bi Hamilton mogao preskočiti i Bottasa i Verstappena, Mercedes je računao da bi i bez njega stvari bile izuzetno tijesne.

Na pitanje koliko bi bilo blizu da Hamilton nije imao pomoć VSC-a, direktor inženjeringa staza Andrew Shovlin rekao je:

“Izuzetno blizu. Bilo je trenutaka kada je Lewis jednostavno imao prostora, ali prostora je imao za pola sekunde ili tako nekako.”

– ANDREW SHOVLIN

“Ali, problem je što ga ispuštate van na tvrdim gumama i one imaju krivulju zagrijavanja, a to znači da padaju za sekundu ili sekundu i pol.”

“Iako je izgledao kao da može napraviti dovoljnu prednost, nismo ga zapravo željeli nekako napustiti da se upusti u tučnjavu s Valtterijem i Maxom na hladnim gumama ako bismo zapravo mogli dobiti prostor.”

“Dakle, nekako se približavao tome, a onda je očito izašao VSC, što mu je samo olakšalo situaciju.”


Odgovor

19 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Heroj, a ne zlocinac!



    9
    9

    0
  2. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    It’s not a lie if you believe it.

    Vec je i djeci u vrticu jasno da je on drugi vozac i da “ne smije” ugroziti Hamiltona, a on uporno po svojem – da on ima sanse i da je neka konkurencija… ?‍♂️

    zbog Bottasovog oštećenja koje je prikupio nakon što je naišao na komadić krhotine s prednjeg krila Sebastiana Vettela.

    Ovo nisam vidio na utrci da je i Vettel potrgao krilo. Kad je to bilo?



    3
    3

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Bottasova nesreća je što vozi uz Hamiltona a ne Rosberga.



    4
    2

    2
  4. Kimi Raikkonen 7
    Kos Prikaži

    Ovdje je jedino nepravedno što je Bottas za volanom drugog Mercedesa.



    11
    6

    5
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Bottas kao da je rodom iz Hlebina. Ali valjda ti je u životu lakše kad se uvjeriš…



    6
    5

    1
  6. Charles Leclerc 16
    Catta Prikaži

    Ma obican papucar, ne smije nista ni izjaviti protiv Hamiltona i ekipe, odma bi letio iz Mercedesa, a stvorio je sebi takvu reputaciju da ga ni jedna druga ekipa u F1 ne bi uzela.



    5
    4

    1
  7. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Sa ovakvim bolidom je to sve samo ne jako dobar posao. Kad se sjetim da Bottas nije mogao proci Vettela na starim gumama, da ga je cesto pobjedivao Max pa i Leclerc i Vettel dok su imali konkurentan bolid te da je jednu sezonu u Mercedesu odradio bez ijedne pobjede ne mogu nikako ovu tvrdnju prihvatiti kao istinitom osim pokusaja uvecanja onog sto radi Hamilton. Bottas je nekada toliko anemican da mi ga je muka gledati kao na monzi. Imas najbolji bolid i onda kada je Lewis spletom okolnosti negdje iza kao na Monzi , Bottas bi morao u takvim situacijama iskoristiti ponudeno. Bottas je trenutno ono sto Mercedesu odgovara jer su uvijek korak ili dva ispred ostalih . Da je Ferrari zadrzao formu 2018 do kraja sezone i da je Vettel uzeo naslov on bi vec onda bio bivsi jer je imao jako losu sezonu. Sada u ovakvom bolidu bi najmanje morao svaku utrku biti minimalno drugi a njega bi opet dobio Max da nije bilo par bezveznih odustajanja. Da Mercedes ima dostojnu konkurenciju kao sto je bio Ferrari do singapura 2017 i 2018 cijele godine Bottaaa ne bi bilo u nikakvim kombinacijama. Solidan je, ima negdje neku utrku u godini koju odradi kako spada a to je premalo za nesto vise od toga da kazem da je solidan. U kvalama ima dobar tempo no u utrci je Bottas sve samo ne netko tko radi vrlo dobar posao. Dobro je za Hamiltona, u to ne sumnjam. Nije najlosiji na gridu niti medu losijima no nije bolji od barem 7,8 vozaca sigurno.



    4
    4

    0
    • James Hunt
      Vryky Prikaži

      Bolji je možda od samo 2-3 vozača..a ka što si reka da je Merc izgubio konstruktorski naslov il da je bilo jako gusto letija bi bottas u eformulu a doša bi russell..neznan koja bi ga momčad s trenutnog grida uzela..



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.