FIA: Mijenjanje bodovnog sustava usred sezone je loša praksa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 3 godina 3 min 1 komentara

Trkaći direktor Formule 1 Michael Masi tvrdi da suci ne ignoriraju zahtjeve vozača za revizijom sustava kaznenih bodova, te misli da bi takva praksa usred sezone bila loša.

O kaznenim bodovima se puno raspravljalo tijekom vikenda u Rusiji kad je Lewis Hamilton zbog dva pogrešna testna starta dobio dva kaznena boda. Tad ih je ukupno imao 10 i dijelila su ga još samo 2 boda od jedne utrke zabrane nastupanja. No, u nevjerojatnom obratu suci su ipak odlučili ukloniti ta dva boda jer je zaključeno da je Hamiltonova ekipa imala utjecaja na njegovo kršenje pravila.

Tijekom VN Portugala Lance Stroll, Daniil Kvjat i Romain Grosjean su zaslužili po jedan kazneni bod jer su prelazili preko granica staze više od tri puta.

Massi kaže da nije moguće mijenjati kazneni sustav usred sezone, te da bi to bilo “loše upravljanje” sportom. Ipak, o toj temi će se raspravljati tijekom zime.

“Već smo raspravljali s vozačima i oni znaju da na početku svake godine FIA i svi trkaći direktori ekipa sjednu za stol i raspravljaju o kaznenim bodovima, kao i o pravilima o kažnjavanju. O tome se priča prije svake sezone. Ekipe ne mogu biti iznenađene po tom pitanju.”

“Na sastanku vozača smo donijeli zaključak da ćemo i ovaj put prije iduće sezone raspraviti o istom pitanju.”

“To nije nešto što bismo mijenjali usred prvenstva. Vozači su obaviješteni da neće biti promjena usred sezone. To bi bilo loše upravljanje sportom.”

Kazneni bodovi

Lewis Hamilton je trenutno na vrhu po broju kaznenih bodova. Ima ih čak 8. 2 je dobio u Brazilu prošle godine zbog sudara, 2 ove godine zbog ignoriranja žutih zastava u Austriji, 2 na istoj utrci zbog sudara i još 2 kad je u Italiji ušao na promjenu guma dok je pit-lane bio zatvoren.

Daniil Kvyat ima 5 kaznenih bodova; Alexander Albon i Kimi Raikkonen su na 4. Charles Leclerc ima 3, kao i Antonio Giovinazzi i Lance Stroll, Kevin Magnussen i George Russell. Dva boda imaju Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Robert Kubica i Sergio Perez, a po jedan Nico Hulkenberg, Romain Grosjean i Esteban Ocon.

Ostaje kuriozitet Roberta Kubice koji je u Brazilu dobio 2 kaznena boda jer ga je ekipa pustila prerano s promjene guma. S obzirom da ekipa upravlja semaforom koji je Kubici pokazao zeleno svjetlo – nije sasvim jasno zašto njemu nisu naknadno obrisani kazneni bodovi.


Odgovor

1 komentar

  1. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    S obzirom da ekipa upravlja semaforom koji je Kubici pokazao zeleno svjetlo – nije sasvim jasno zašto njemu nisu naknadno obrisani kazneni bodovi.

    Rodio se s krivom bojom kože, da je tamnoput i njemu bi bodovi bili obrisani.



    4
    -2

    6

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.