Mercedes neće biti kažnjen zbog nižeg tlaka u gumama

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 9 godina 1 min 15 komentara

FIA

Suci su prije nekoliko minuta odlučili kako neće diskvalificirati Mercedes s VN Italije, gdje su koristili niži tlak u gumama od dopuštenog. Istraga je pokrenuta nakon što je Mercedesov bolid provjeren nakon utrke, te je utvrđeno da je i na Rosbergom i na Hamiltonovom bolidu prisutno odstupanje. Ipal. odlučeno je kako neće biti kazni niti diskvalifikacije za Mercedes, koji sada mirno može proslaviti pobjedu.

Hamilton je ovom pobjedom povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku, te sada ima 53 boda više od Nice Rosberga. Veliki je to udarac za Nijemca, koji je današnjim odustajanjem mnogo izgubio. Lewis je u životnoj formi i Rosbergu će trebati čudo da mu preotme treći naslov.


Odgovor

15 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Ok, u jednu ruku mi je drago, tj. drago mi je zbog Hamiltona. Bilo bi glupo oduzeti mu pobjedu kad je ovako gradiozno osvojio.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Meni je isto drago za Hamiltona, jer vozač je u svemu ovome najmanje kriv, a utrku je odvozio fenomenalno i bilo kome drugom da je pripala pobjeda nakon njegove diskvalifikacije ne bi bila zaslužena, pa bila ona pripala i Vettelu za kojeg navijam. Ali najgore od svega što Mercedes neće biti kažnjen nakon ovog, a vidjeli su svi da sami osjećaju krivnju nagovaranjem Hamiltona da pritišće što više u zadnjim krugovima utrke.


      0
      0

      0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Fora je da nikome nista ne bi bilo oduzeto. Hamilton je odradio svoje, proslavio na najboljem podijumu, Vettel i Massa u fenomenalnom raspolozenju… Bilo je na cudan nacin irelevantno. Cak, mozemo upisati bodove koji bi bili u slucaju diskvalifikacije i Lewis ce opet izaci kao broj jedan na kraju sezone. Nezaustavljiv je, u naponu snage. Pazi na svoj motor… Bilo mi ga je bas fino za vidjeti kako je cucnuo pred prozor i gledao navijace koji trce da pozdrave pobjednike, pomalo u nevjerici, prelun emocija… Momak zivi svoj san i bez obzira na neke moje kritike ka njemu, drago mi je sto se izborio za sve to, zasluzeno. Dalje, Vettel i Massa su bili jako korektni u vezi skakljivih pitanja, blago naginjanje na stranu ekipe cisto radi par bodova. Uz jasan stav kako je podijum zakljucio stvar i kako je Lewis bio neuhvatljiv.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Ma da, Vettel i Massa su jučer postigli ono što je u najboljem slučaju bilo moguće, da je Rosberg ostao do kraja možda bi obojica bili pomjereni za jedno mjesto unazad, za Vettela sam vjerovao da je bi mogao odliti Rosbergovim napadima, ali dobro, ovako je atmosfera fenomenalna na podiju i oko podija bila bas ovakva zahvaljujuci ovoj trojici :D

        Taj kadar sa prozorom mi se izmakao, ali Hamiltonu je jučer već bilo jasno da je ovo ogroman korak ka trećem naslovu svjetskog prvaka i da je zbog toga bio posebno emotivan. Ja ga baš ne gotivim u privatnom
        životu, smatram ga lobotomcem željnim slave pored Vettela npr. i najradije bi volio kad bi bilo moguće da budem “operiran” svih tih njegovih dešavanja kao posvuduše. Ali od Monze prošle godine, pa sve do jučerašnje utrke posao odrađuje besprijekorno, ne dozvolivši timskom kolegi da ga ni jednom ozbiljno ne ugrozi na stazi. Ja se samo nadam da će od iduće sezone dobiti ozbiljniju prijetnju prvenstveno u vidu Vettela i Ferrarija :D


        0
        0

        0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Sramotna odluka. Čemu donositi pravila ako ih se može ovako lako izigrati.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Trebali su mercedes kazniti s 10 mjesta niže na sljedecim kvalama.


    0
    0

    0
  4. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    “Having heard from the technical delegate, the team representatives and the Pirelli team tyre engineer, the stewards have determined that the pressures in the tyres concerned were at the minimum start pressure recommended by Pirelli when they were fitted to the car,” said an FIA statement.

    “In making this determination regarding pressures, the stewards noted that the tyre warming blankets had been disconnected from their power source as a normal procedure and the tyres were significantly below the maximum permitted tyre blanket temperature at the time of the FIA’s measurement on the grid and at significantly different temperatures from other cars measured on the grid.

    “Further the stewards are satisfied that the team followed the currently specified procedure, supervised by the tyre manufacturer, for the safe operation of the tyres.

    “Therefore the stewards decide to take no further action.” Sve lijepo objašnjeno od strane fia-e i tehnickih delegata…


    0
    0

    0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Neki imaju vruće,neki otštekane grijače pa hladnije gume!?Jbt kaj se to mjeri kak kome paše,čisto onak odokativno?Jesu ga objasnili,svaka čast!Bilo bi im pametnije da to opče nisu postavili kao problem.


      0
      0

      0
      • Lewis Hamilton 44
        rizla Prikaži

        Tlak se mjeri prije stavljanja grijaca, a nakon sto su gume bile grijane pa hlađene, tlak moze varirati.. Veca temperatura gume-veci tlak i obrnuto..


        0
        0

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Baš ti hvala kaj si mi objasnio da tlak nije konstanta,već ovisi o temperaturi,no to je svakom pučkoškolcu jasno ali konstanta mora biti temperatura mjerenja i tu je kvaka a ne ovako.Ovi su bili topliji-kolko?-a Mercedes hladniji-kolko?-.S takvim objašnjenjima samo bespotrebno navlače sumnju na čitav postupak.


        0
        0

        0
  5. Mercedes
    Mikalo Prikaži

    Ako je prekrseno pravilo red bi bio kazniti Mercedes oduzimanjem konstruktorskih bodova , a ne dirati vozace . Cisto sumnjam da bi Vetel stigao Hamiltona de je pritisak bio u normali .


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ovo je šamar svim momčadima. Ovo je bila potencijalna opasnost za oba vozača, a možda i više njih. Pazi ti njih još oni kažu Hamiltonu preko radija pritisni, a čovjek fino vozi s 25 sekundi prednosti…..objasnit ćemo nakon utrke i onda ga zateknu pitanjem na presici a vjerojatno ni sam nije znao o čemu se radi. Pa zatim ekipa sky sporta ispituje Wolfa koji kaže kako će to ostati tajna, a onaj propuh od Laude se pravi lud da ne zna. A svi smo vidjeli kako su se uspaničili. Mercedes je trebao biti kažnjen oduzimanjem konstruktorskih bodova koji nebi ugrozili njihovo vodstvo, već da bi pokazali da pravila vrijede za sve. Pa ne radi se o tome da je samo Hamilton imao veći pritisak u gumi nego i Rosberg s još većim pritiskom. Hamiltonu još jednom čestitke na uvjerljivoj pobjedi.


    0
    0

    0
    • Lewis Hamilton 44
      rizla Prikaži

      Tlak je bio nizi, a ne veci kao sto ti to pises.. Jesi ti procitao cijeli sluzbeni clanak? Prvo malo procitaj pa ces znati zasto je tlak u gumama bio nizi..


      0
      0

      0
  7. FelipeMassa Donator Prikaži

    OK. Ajmo ne postivatio pravila, pa neka svi sebi određuju kakav tlak im najbolje odgovara guma. Pravila su tu da se ne poštuju, a ionako ‘nitko’ nece biti kaznjen. Pravo pitanje je: Ako netko ovo napravi na iducim utrkama, ne bitrebali biti kaznjeni? Ovo je mazanje ociju, nisko pada F1, zbog novca. Silazna putanja…


    0
    0

    0
  8. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Znači ko hoće niži tlak u gumama, a da prođe nekažnjeno, samo mora namontirati gume sa dozvoljenim tlakom. I onda staviti grijače guma ono samo formalno, isključene. I onda se kasnije pravdati da su slučajno bili isključeni…


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.