Toto Wolff: Razvoj bolida za 2020. je već davno stao

Izdvojeno

Mercedes je pobijedio 9 od 11 utrka u dosadašnjoj sezoni, te su na putu da osvoje duplu titulu sedmu godinu u nizu.

Činilo se kako se Red Bull približava Mercedesovom nivou performansi na prošlotjednoj VN Eifela nakon što su donijeli pozamašan broj nadogradnji za svoj RB16. Max Verstappen se dobro držao na početku utrke te je bio nedaleko od Mercedesovog dua, Lewisa Hamiltona i Valtteri Bottasa., a također je i Maxov timski kolega Alex Albon bio barem prividno bliže Mercedesu zahvaljujući tim nadogradnjama.

Mercedes nije donio nikakve nadogradnje za njihov W11 unazad dosta utrka, pa se tako oglasio i izvršni direktor tima Toto Wolff koji je rekao da se razvoj bolida zaustavio još odavno.

“S nadogradnjama smo završili odavno.”

“Ono što smo donijeli je vrlo temeljito promišljena odluka, jer si ne možete priuštiti u svakom prvenstvu rano prekidanje troškova.”

“Ali, pravila su se dosta promijenila za sljedeću godinu i u tom smo pogledu, kao i prethodnih godina, odlučili prebaciti fokus na automobil za sljedeću godinu.

“To je razlog zašto vidite promjene performansi timova. Mi uvijek imamo izrazito jak početak sezone i sredinu sezone, dok je onaj tko nastavlja nadograđivati auto bolji pri završetku sezone.”

Iako će se bolidi iz 2020. većinskim dijelom prenijeti u 2021. godinu kao rezultat mjera srezivanja troškova zbog pandemije COVID-19 virusa, timovi će i dalje moći razvijati određene dijelova bolida preko “token sistema”.

Wolffove misli je ponovio i Mercedesov direktor inženjera staza Andrew Shovlin, koji je priznao da Red Bull trenutno brže napreduje. Shovlin je rekao:

“Mislim kako trenutno napreduju [Red Bull] brže nego mi…”

“I to smo postupno uviđali, ali iskreno vidjeli smo u zadnjih par godina kako imaju tendenciju da ne započinju jako kao mi.”

“Tako da ako se takav trend nastavi, preostale utrke će postati teže, te će biti teže pokušavati i dalje dobivati pole pozicije u subotu i pobjeđivati utrke u nedjelju.”

Red Bull je do sada uspio osigurati samo jednu pobjedu ove sezone, te se nalaze 180 bodova iza Mercedesa u konstruktorskom prvenstvu.


Odgovor

22 komentara

  1. Formula 1
    1883 Donator Prikaži

    Pobijedili su na 9 od 11 utrka, ne na 10…
    Neka autor ispravi ;)



    6
    6

    0
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Stalo je nakon testiranja u Barceloni :)
    Ruganje.



    7
    7

    0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Prebacili fokus na sljedecu sezonu #scuderiaferrari



    4
    4

    0
  4. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Iz RP pitaju zašto zabušavate? Dogodine je 20+ utrka, treba da bude konkurentan do kraja.



    11
    11

    0
  5. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Ajme kakav prc drugim timovima hahaha



    6
    6

    0
  6. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    Ovo samo znači da će razvaliti i 2022. godine



    4
    4

    0
    • Kimi Raikkonen
      Michael Schumacher Prikaži

      Imaš snimku na njihovom yt kanalu gdje predstavljaju tvornicu mislim da je stara 2 ili 3 godine i u jednom dijelu prolaze kraj jednog odjela na kojem je kao oznaka zabrana ulaska i pita novinar što je ovjde? Odgovara mu ovaj koji ga vodi razvoj bolida za 2021. tj sad za 2022. pametnome dosta.



      3
      3

      0
  7. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Jedino sto oni mogu da pomene je da nadju nacin da odrze temperaturu guma bez DAS sistema da ne zaboravimo oni su znali da ce moci da ga koriste ove godina li zbog situacije sa koronom im je ispala godina viska i sad moraju opet na staro. Ali opet mislim da bude isti bolid ovaj za narednu godinu nebi ih niko mogao stici ni naredne godine toliko su dominantni. Ferarija nema nigde RedBull kasno pali svake godine plus i situacija sa hondom nema nece njih niko ugroziti Mercedes nakon sveka samo moze da trlja dlanove kako im je sve ispalo.



    2
    2

    0
    • OnlyAlonso Prikaži

      Pre lose za sport i ljudima se jednostavno neda gledat utrke u kojima znaju tko ce bit medu prvih 5,tu i tamo nekakv kaos i to je to,ostalo su sve pomeli,i tako Hamilton uzima naslove,boze dragi ?



      2
      -1

      3
  8. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    mercedes će dobiti sve 2021, a ako to ponove i 2022 onda ovo nema smisla.



    3
    1

    2
  9. OnlyAlonso Prikaži

    Ovom mercedesu nitko nista nemoze,mozda ali mozda 2022…ovo sta rade je prestrasno jednostavo od pocetka hibridne ere(2014) drze taj razmak (od oko 1 sec?)i ne popustaju,misljenja sam da je ovo najgora era u povijesti F1 da tako jedna momcad toliko dugo dominira s tim da im se jos ne nadzire kraj…a jooojj



    2
    0

    2

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.