Nove momčadi koje budu ulazile u F1, morat će platiti 200 milijuna dolara

Izdvojeno

Luka Kolak

Prije 4 godina 2 min 2 komentara

Nove momčadi, koje budu htjele ući u F1 sljedeće sezone, morat će izdvojiti cifru od 200 milijuna dolara kao dio nagradnog fonda za razrjeđivanje.

Kao dio dogovora, na koji su momčadi pristale potpisom Concorde ugovora, uloženi su posebni napori kako bi očuvali prihodi trenutnih momčadi.

Pravednijom raspodijelom prihoda od komercijalnih prava, pojavila se prijetnja kako bi nove momčadi mogla na kraju smanjiti prihode etabliranijim momčadima. Isto tako, jedna od posljedica za trenutne momčadi bi bila da se novčani fond za nagrade mora dijeliti na 11 ili 12 momčadi, a ne na 10 dijelova, kao sada.

Stoga, da bi se osigurala stabilnost momčadima u obliku prihoda, postignut je dogovor da bilo koja nova momčad, koja se želi pridužiti F1, mora platiti svojim rivalima 200 milijuna dolara.

CEO McLarena, Zakk Brown, kaže kako dogovor neće samo osigurati ozbiljnost novih momčadi, već da će očuvati vrijednost trenutnih momčadi, kao što je dokazala prodaja Williamsa, za koju je Dorilton Capital izdvojio 180 milijuna dolara.

“Ono što bi 200 milijuna dolara trebalo napraviti jest da zaštiti vrijednost trenutnih momčadi.”

“Ako je to, kako je objavljeno u prodaji Williamsa, to manje od 200 milijuna, dobivate puno više od samog osnivanja nove momčadi.”

“Ali, ako vjerujete u vrijednost franšize, rast Formule 1, vratit će vam se tih 200 milijuna te još nešto novca kasnije. Isto tako, način na koje su pisana pravila, postoji mogućnost da Liberty i momčadi mogu korigirati taj broj.”

Zakk Brown, CEO McLarena


Odgovor

2 komentara

  1. antvra88 Prikaži

    Na prvu se cini kao da ne zele nove ekipe u sportu, a na drugu ima nesto logike u sebi..



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.