Pirelli objasnio uzrok pucanja guma na prošlotjednoj utrci, potvrdio mekše komponente za ovaj vikend

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 2 min 12 komentara

Ekskluzivni dobavljač F1 guma Pirelli otkrio je rezultate istrage vezane uz pucanje guma na samom kraju VN Velike Britanije i potvrdio da će unatoč tome za drugi vikend na Silverstoneu ostati pri za stupanj mekšim gumama.

Podsjetimo, Lewis Hamilton je pobijedio, no u cilj je ušao sa samo tri čitave gume, dok je pucanje iste gume – prednje lijeve – Valtterija Bottasa i Carlosa Sainza koštalo plasmana u bodovima.

Pirelli je kao uzrok u službenom priopćenju naveo 1.2 sekunde brže bolide u odnosu na prošlu godinu koji su u kombinaciji s dugim korištenjem guma doveli do puknuća:

“Ukupni rezultat bili su najzahtjevniji operativni uvjeti za gume. Oni su doveli do toga da je prednja lijeva guma (koja je inače dobro poznata kao ona pod najvećim pritiskom u Silverstoneu) bila pod maksimalnim pritiskom nakon vrlo visokog broja krugova, što je s rezultirajućom visokom potrošnjom značilo da je bila manje zaštićena od ekstremnih sila u igri.”

“Za drugu utrku ovog vikenda u Silverstoneu Pirelli potvrđuje odabrane komponente: C2, C3 i C4 koje su za stupanj mekše od onih viđenih na prošlom vikendu.”

“Propisi za korištenje će biti izmijenjeni povećanjem minimalnog pritiska u gumama kako bi se smanjio pritisak na konstrukciju.”

Puknuće stražnje desne gume koje je izazvalo veliki sudar Daniila Kvjata nije spomenuto u izvještaju.


Odgovor

12 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    A ja stvarno mislio da su dijelovi kimijevog spojlera krivac, kadli ono dobri stari Pirelli…



    4
    4

    0
  2. antvra88 Prikaži

    Dobro da su mekse gume u igri za sljedeci vikend, mislim da nece vise razvlacit jedan ulazak u boks sto onda ipak donosi neku car jer postoji mogucnost veceg broja gresaka sto ce nama promatracima bit zanimljivije zasigurno



    12
    12

    0
  3. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Pirelli je kao uzrok u službenom priopćenju naveo 1.2 sekunde brže bolide u odnosu na prošlu godinu koji su u kombinaciji s dugim korištenjem guma doveli do puknuća

    Za bolide koji su sporiji od prošlogodišnjih nema straha od pucanja guma ?



    11
    11

    0
  4. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Ukinuli dolivanje goriva jer je to kao opasno a iz godine u godinu FIA Pirreli gume dovode u opasnost svakog vozaca.



    4
    2

    2
    • avalon Prikaži

      QFlash82…..naravno , kad se prije neku sezonu sebu raspala guma onda nije bija kriv pirelli nego ferrari jer je zbog plasmana “vadija mast” gumi više nego je preporučeno . sad kad su se raspale gume na oba mercedesa ko je krivac ? pa pirelli , nikad mercedes . forsiranje VB i CS još i mogu shvatit , odlaskom u box bi vjerovatno izgubili pozicije koje su držali do raspadanja ali LH je komotno otić na izmjenu i vratit se na P1 . ipak , kad malo razmislim u pravu si . u zadnjih 6 sezona bilo je toliko slučajeva raspadanja guma , dovođenja u opasnost vozača da je pirelliu odavno trebalo dat nogu . ovako “u grubo” moga bi se sitit bar 20ak slučajeva raspadanja guma , ti bi moga nabrojit vjerovatno i više takvih slučajeva zar ne ? ali …. da pirelli otiđe pitam se bi li neki drugi “dobavljač” guma bija tako kooperativan sa mercedesom ka šta je pirelli ? možda oni i nisu tako loš izbor za “gumara”….. :) :) :)


      0
      -1

      1
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Koeficijent 1.01 da je već u ponedjeljak ujutro Pirelli počeo rad na fixanju gume, a Mercedes je FIA predložio da se hitno promijeni konstrukcija zbog sigurnosti naravno…. :)



    6
    2

    4
  6. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …na snimkama se vidi da je kvyatu pukla stražnja desna, da li je objavljen razlog?… krhotine ili?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.