Mazepin pobjednik glavne utrke VN Velike Britanije

Formula 2

Luka Kolak

Prije 4 godina 3 min 1 komentara

Nikita Mazepin je uzeo svoju prvu pobjedu u F2 na glavnoj utrci za VN Velike Britanije. Iza njega se smjestio sjajan Guanyu Zhou, koji je u drugom stintu napravio sjajan posao te obrnutom strategijom došao do postolja. Treće mjesto je uzeo mladi Yuki Tsunoda, koji je u zadnjem krugu prešao Christiana Lundgaarda.

Peto mjesto je uzeo Callum Ilott, koji je uspio ostvariti zadovoljavajući rezultat unatoč startu iz boksa. Louis Deletraz je završio šesti, dok je obrnuta strategija za najbržeg na kvalifikacijama, Felipea Drugovicha, donijela tek sedmo mjesto. Dan Tiktum je došao do osmog mjesta, koje mu je osiguralo najbolju stratnu poziciju za sutra, dok je Mick Schumacher nakon lošeg stinta na hard komponenti prošao ciljem deveti, ispred  Nobuharua Matsushite.

Tijek utrke

Callum Ilott je na početku formacijskog kruga ostao nepomičan na startnom mjestu te je morao startati iz boksa. To je najbolje iskoristio Schumacher koji je preuzeo vodstvo kao i Mazepin koji je došao do drugog mjesta, dok je Drugovich pao na četvrto mjesto. Mazepin je pronašao sjajan tempo te uspio u trećem krugu prijeći Schumachera.

Mazepin i Schumacher su ušli zajedno u devetom krugu u boks po hard gume, te je Rus uspio zadržati mjesto ispred Nijemca. Krug kasnije je ušao i Lundgaard koji je pokušao napraviti overcut nad Mazepinom i Schumacherom. Iako se činilo kako će uspjeti u tome, na izlasku iz boksa, zbog nezagrijanosti guma, ipak je ostao iza obojice. Danac je ipak imao puno bolji tempo na hard komponenti te je uspio proći ispred Schumachera u 16. krugu.

Svi koji startali na hardu, osim Zhoua i Aitkena, ušli su deset krugova prije kraja po medium komponentu. Obrnute strategije su se ponovno pokazale kao učinkovito oružje, a Zhou je najviše profitirao. Zhou je uspio s osme pozicije, nakon izmjene guma, doći skroz do druge pozicije, dok je Ilott, nakon razočaravajućeg starta, uspio doći do pete pozicije.

Kinez ipak nije mogao sustići Mazepina, dok je Schumacher, koji je imao sjajan prvi stint, završio na devetom mjestu, a Ticktum je taj koji će startati s najbolje pozicije na sprint utrci. Senzaciju je napravio Tsunoda koji je tri zavoja prije kraja uspio prestići Lundgaarda te tako uzeti posljednje mjesto na postolju.

Roy Nissany je jedini vozač koji nije uspio završiti utrku. Sprint utrka je sutra na rasporedu od 11:10!

Konačni poredak

PozicijaVozačMomčadZaostatak
1 Nikita Mazepin HitechGP
2 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi5.300
3 Yuki Tsunoda Carlin7.400
4 Christian Lundgaard ART Grand Prix8.000
5 Callum Ilott UNI-Virtuosi10.700
6 Louis Deletraz Charouz Racing System16.100
7 Felipe Drugovich MP Motorsport18.100
8 Dan Ticktum DAMS20.500
9 Mick Schumacher Prema Powerteam24.700
10 Nobuharu Matsushita MP Motorsport25.300
11 Pedro Piquet Charouz Racing System26.200
12 Jehan Daruvala Carlin26.500
13 Jack Aitken Campos Racing26.700
14 Robert Shwartzman Prema Powerteam30.700
15 Sean Gelael DAMS31.500
16 Marcus Armstrong ART Grand Prix37.800
17 Luca Ghiotto HitechGP45.200
18 Artem Markelov HWA AG53.500
19 Giuliano Alesi HWA AG1’00.500
20 Marino Sato Trident1’12.100
21 Guilherme Samaia Campos Racing1’27.700
 – Roy Nissany Trident

Odgovor

1 komentar

  1. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Čestitke Mazepinu na prvoj pobjedi, danas je odradio savršenu utrku. Imao je bolji tempo od Schumachera, nastavio jednako dobro nakon boksa i zasluženo pobijedio :thumbs:

    Zhou je odlično iskoristio obrnutu strategiju, ali opet nedovoljno za pobjedu, u odnosu na Mazepina čak ni nije uspio smanjiti zaostatak nakon što je prošao Lundgaarda. Svejedno, odličan nastup, a kapa dolje Ilottu koji je iz boksa stigao do P5 u cilju :klanjam: Prava je šteta što nije startao gdje je trebao, no i ovako je uspio smanjiti zaostatak za Švarcmanom na samo 8 bodova, budu li obojica sutra imali tempo kao danas, mogao bi Ilott preuzeti ukupno vodstvo.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.