08 Štajerska – live chat
08 Štajerska – live chat

Charlie Whiting: “Zaštićeni kokpiti su nužnost”

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Charlie Whiting: “Zaštićeni kokpiti su nužnost”

Luka Maloić

Charlie Whiting

Charlie Whiting

Tehnički direktor FIA-e Charlie Whiting je uvjeren da su zaštićeni kokpiti bliska budućnost i da će se svakako uvesti nakon detaljnih ispitivanja. Smrt Justina Wilsona ponovno je pokrenula debatu i ubrzala čelne ljude u djelovanju i konačnoj odluci.

Od smrti Henryja Surteesa 2009. godine u utrci F2, tjedan prije nego je Felipe Massa zadobio teške ozljede na VN Mađarske, FIA je krenula tražiti neku vrstu zaštite za glavu u kokpitu. Prvobitni dizajni zatvorenih kokpita, po uzoru na borbene zrakoplove su, nakon testiranja, odbačeni. Postoji velika mogućnost da vozač nakon incidenta ostane zarobljen u svojem kokpitu. “Roll bar” dizajn je također odbačen zbog smanjene vidljivosti vozača. Do kraja mjeseca FIA će sagledati još 2 ponuđena dizajna.

Whiting je u razgovoru za Autosport ponudio svoje mišljenje.

“Radimo na tom projektu već nekoliko godina i došli smo do nekoliko solucija koje treba testirati, neke su uspješnije od drugih. Imali smo ideju o kokpitima pa uzoru na borbene zrakoplove, ali minusi ovog dizajna su veći od pluseva. Isprobali smo i ružan “roll bar” dizajn, ali vidljivost nije bila dobra. Tako da je veoma teško izmisliti nešto što će savršeno pristajati i koristiti svrsi. Iamo još 2 solucije na stolu, prva je od Mercedesa. Ne pokriva vozača, i dalje možete izvući vozača iz vozila – što je, svakako, najvažnija stvar. Ima povišenje iznad vozačeve glave i sa bočne strane, ali i jedno centralno uporište.”

Čini se da FIA nema jasno rješenje u ovom trenutku i da će se možda morati vratiti na crtaći stol ukoliko ove posljednje dvije ideje ne zadovolje kriterije.

“Uložili smo mnogo raspoloživog vremena, truda i resursa u ovaj projekt, koji nije bio jednostavan, ustvari bio je krvavo težak. Jasno je jedino to, da ćemo jednog dana doći do rješenja. Jednog dana postojati će nešto što će smanjiti rizik od ozljeda i smrti. Da li će to biti dobra zaštita za vozačevu glavu od objekata koji dolaze prema njemu, kao što je to zatvoreni kokpit zrakoplovnog tipa; sumnjam, ali će mu ponuditi neku razinu zaštite. Moramo reagirati, moramo nešto napraviti, iako to možda nije 100%-tna zaštita vozača u svim okolnostima.”

Uglavnom, svima je jasno, pa i FIA-i da tradicija ne smije biti argument protiv sigurnosti.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #FIA

Komentiraj

11 komentara

 1. Sebastian Vettel 5 Ronin Donator Prikaži

  Najbolje da vozači voze iz box na daljinsko upravljanje. Svatko tko sjeda u bolid ili pilot u avion svjesni su da uzimaju rizik i nikakvi oklop ih neće spasiti od nezgode.


  0

  0
 2. Honda zekohonda Donator Prikaži

  gp1 ”Whiting: Zatvoreni kokpiti nisu rješenje”
  f1puls ” ”Charlie Whiting: “Zaštićeni kokpiti su nužnost””
  – je li mogu dobit link za vaš tekst? (isto pitanje postavljeno i na drugom portalu)


  0

  0
 3. Frantic, kak bi rekli Queenovci “Friends will be friends!”


  0

  0