Renault uložio protest na Racing Pointove bolide!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 2 min 43 komentara

Renault je nakon VN Štajerske odlučio uložiti protest na Racing Pointove bolide – francuska momčad sumnja na kršenje pravila vezanih uz samostalno dizajniranje bolida.

Racing Pointov RP20 već je odavno poznat kao ružičasti Mercedes zbog velike sličnosti s prošlogodišnjim Mercedesom W10, a sada je Renault odlučio službeno ispitati legalnost tog bolida po tom pitanju.

Renault je u protestu naveo kršenje “članka 2.1, 3.2, dodatka 6 odlomka 1, 2(a) i 2(c)” sportskog pravilnika Formule 1 koji se odnose na to da svi natjecatelji moraju koristiti dijelove koje su sami dizajnirali te kako na dijelove koji se ne smiju dijeliti momčadi moraju zadržati ekskluzivna prava dok god se natječu u Formuli 1. Također, u slučaju da treća strana dizajnira dijelove za momčad, ona se ne smije natjecati u F1.

Čelnici Racing Pointa nisu krili da su napravili bolid po uzoru na prošlogodišnji Mercedes, čak su i bili ponosni na to što su uspješno kopirali njihov bolid.

“Mislim da je to prvi put otkad sam u Formuli 1 da je netko ponosan na kopiranje”, rekao je šef Renaulta Cyril Abiteboul.

FIA je već sama istražila slučaj posjetivši Racing Pointovu tvornicu i zaključeno je da nema nepravilnosti, no sada će stvar ponovo biti raspravljena na sastanku sa sucima koji je počeo u 19:20.

“Potvrđujemo da je Renault DP World F1 Team podnio zahtjev sucima za pojašnjenje legalnosti Racing Pointa RP20. Nemamo daljnjih komentara o ovome dok suci ne donesu odluku.”

– Renault na Twitteru

Posljednji protest u Formuli 1 uložen prošlog tjedna nije prošao.


Odgovor

43 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Da bar da im ne prode protest…posto je merc sekundu brzi od svih barem gledam i borbu u midfieldu sa uzitkom



    5
    -15

    20
  2. Tricolore Gorila
    NoBreaks Prikaži

    “sindrom kineske pameti” je neprijateljski, nepošten i protiv svih normalnih pravila i shvaćanja. Renault je u potpunom pravu, jer ulažu novac, traže ljude koje plačaju sa rješenjima. Nije ovo sport u kojem “kompajlirani radovi” donose lažne doktorate.
    Fotometrijom se lako u mikro iskopira bilo što, a pogotovo ako te netko pusti da postaviš kontrolne oznake i slikaš model. Software star 15 godina i služi u prometnim nesrećama kao autopsijski alat i nisu ga baš puno mijenjali od izdavanja.



    27
    25

    2
    • Tricolore Gorila
      NoBreaks Prikaži

      pardon, forenzički, a ne autopsijski. Ne znam što mi bi u tom misaonom vlakiću.



      7
      6

      1
    • Ayrton Senna
      Lakinen Prikaži

      I pravu si 1000%,zasto se ubijati i prikupljati inzinjerske genije i idejne revolucionare koji se placaju suvim zlatom kada mozes ko Kinezi,tome u F1 nije mjesto!F1 je inovacija,nikada nisam bio za Renault ali sam na njihovoj strani sada!



      15
      13

      2
      • Tricolore Gorila
        NoBreaks Prikaži

        svakako



        4
        3

        1
      • avalon Prikaži

        Lakinen… “… mozes ko Kinezi,…” znači li to da samim kopiranjem šasije tvoj bolid ima sve karakteristike bolida kojeg si kopira ? jer kinezi su radili ( i rade) kopije , onda su neke od njih slali na crush testove i pokazali su s e sigurni ka staklena čaša kad ti ispadne iz ruke . zar nije lani ili preklani hass izgleda skoro ka ferrari pa ? niko se nije bunija jer hass nije bija uspješan ka šta pokazuje RP u ove dvi trke . ne bi se bunili ni zbog RP da je manje uspješan . možda bi sljedeći protest renault treba uložit kontra McL jer sa renaultovom PU McL je poprilično uspješnji … možda su McLarenovci nešto “kemijali” sa PU :) :) :) . da reanault prikuplja inžinjerske genije i plasira revolucionarne ideje ne bi se već nekoliko sezona “vrtili” oko sredine poretka , a možda bi neki tim i
        kopira revolucionarne ideje njihovih inžinjerskih genija ka šta je RP kopira ŠASIJU mercedesa



        2
        -10

        12
        • Robert Kubica 1
          Stipe Prikaži

          “znači li to da samim kopiranjem šasije tvoj bolid ima sve karakteristike bolida kojeg si kopira ?”
          Ne! zato i je sumnjivo. Bolid je naočigled prošlogodišnji Mercedes, sami priznaju da su ga kopirali i gle čuda instant funkcionira.
          Ne kažem da nisu RP nije u stanju svojim inženjerskim rješenjima oplemeniti greške kopiranja ali… meni je sumnjivo sve to

          “možda bi sljedeći protest renault treba uložit kontra McL jer sa renaultovom PU McL je poprilično uspješnji”
          duhovito :(



          2
          1

          1
        • avalon Prikaži

          u jbte , ovo pod hitno treba ispravak . ma ljudi priznajem da sam laga , pogrješija … hass nikad nije ličija ferrariu , nikad nisu “surađivali” , renault je pun inžinjerskih genija , revolucionarnih ideja zbog čega je svaku sezonu sve bliži vrhu . RP je najobičnija kopija i izvana i “iznutra” , vjerovatno su iskopirali i DAS i sve ono šta šasija “krije” , trebalo bi ih žestoko kaznit ako ne i “isključit” za ovu sezonu . McL uopće nije uspješniji od renaulta , dapaće renault je uspješniji i to poprilično . ako me ponovno prihvatite u svoju “zajednicu” mislit i razmišljat ću kao i većina . hvala vam što me niste replikama “pokopali” nego ste mi na fin , bezbolniji način minusima dali do znanja koliko sam neistina , gluposti napisa….



          1
          -3

          4
        • Robert Kubica 1
          Stipe Prikaži

          zašto ironija u svakom komentaru??



          2
          2

          0
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          Malo se glupiraš, avalon, ali ok… Haas nije nikad bio kopija Ferrarija. Koristili su sve dijelove koji su dozvoljeni, kao npr. ovijesi, mijenjač, motor… A aerodinamički su išli u istom smijeru. Sličan koncept. Ali im nikada nijedan dio nije bio identičan Ferrarijevom. Mislim na aerodinamičke dijelove. Ovijesi, i sl. čija je kupovina dozvoljena, naravno da su bili identični…

          RP nije mogao kopirati DAS, jer nije ni bio na W10, nego na W11, kojega nisu ni kopirali…



          3
          3

          0
        • avalon Prikaži

          Pastor …. “zar nije lani ili preklani hass izgleda skoro ka ferrari pa ? ” ako sam napisa ovako onda je suvišno replicirat ” Haas nije nikad bio kopija Ferrarija.” jer valjda znamo šta je kopija …. izveden oblik koji vjerno oponaša (reproducira) neki uzorak, izvornik ;) u F 1 se kopiralo i kopirat će se , možda ne 100 % ali sve su to varijacije na temu . misliš da su prije iz hira pokrivali bolide posli nekakvog “krša” na stazi ? možda su se tako štitili od kopiranje nečega šta se nalazi “pokriveno” , oku nevidljivo . neki timovi usko surađuju , haas sa ferrariem , RP sa mercedesom . oba tima koriste motore “matičnih kuća” , mjenjače , djelove osovina . to nije kopiranje nego direktna suradnja , trgovina i to nikoga ne smeta . da bi se nekoga kopiralo možda bi trebalo kopirat ili koristiti nacrte onoga kojeg kopiraš . ako je RP
          kopira ili koristija nacrte mercedesa kako su do njih došli , kako su ih uspili kopirat ? ako im ih je mercedes dozvaolija kopirat ili da onda bi se renault treba žalit i na mercedes ali bolje na RP , merc je presnažan i gotovo nikad ne gubi ni na stazi ni za “stolom” . komično mi je razmišljanje nekih u F 1 kako bi RP treba bit kažnjen i ako se dokaže da RP nije ilegalno surađiva sa mercedesom ( vidiš da je za tango potebno dvoje ka šta sam poviše napisa ;) ) jer je prekršio ‘duh’ F 1 – discipline u kojoj se natječu konstruktori, svaki sa svojim aerodinamičnim konceptom i bolidom. znači ovo je takmičenje di je svak za sebe takmičar ali je dozvoljena kupovina PU . zar se i tu ne takmiče inžinjeri ko će “složit” najbolju PU ? williams , McL , haas , RB , AT , AR , RP tj njihovi inžinjeri “moto odjela” se tu ne takmiče sa inžinjerima mercedesa , ferraria , honde , renaulta , oni jednostavno kupe PU . takmiče se samo aerodinamičari ? sve se svodi na zapljenu prednjih i zadnjih kočnica RB i zahtjeva da mercedes da na inspekciju /uvid sa svog lanjskog bolida pa ako se ustanovi da je RB kopira ili koristija nacrte mercedesa ( opet pitam KAKO su to mogli bez mercedesovog “blagoslova” ? ) bit će kažnjeni jer od OVE SEZONE kočnice spadaju u djelove koje momčadi moraju same proizvesti . lani je npr bilo dozvoljeno da i to kupe bez problema . RP krši “duh” F 1 u natjecanju konstruktora , a npr velikani F 1 McL ( u F 1 od 1966. ) williams ( u F 1 od 1975. su osvajali titule sa motorima kupovanim od mercedesa , renaulta , honde , poschea itd . moga bi se pitat jesu li to i koliko zaslužene titule jer neki drugi su se je*avali kostruirat , “složit” odličan motor , a navedeni dvojac je sve svoje resurse , znanje treba “uložit” samo u osmišljavanje šta bolje šasije . tvornički timovi su morali obavit 100 % posla , a navedeni tek 50 % …. motore su kupovali . i to mi je OK za “male timove” ograničenog buđeta ali kad je neko u F 1 54 sezone ka McL ili 45 sezona ka williams , a nikad nisu uradili ništa po pitanju svojih motora onda ovo sada smatram bar donekle licemjerjem . posche je u F 1 bija 7 sezona ( od 1958. ) imali su tek jednu pobjedu , a zapravo su “kroz” McL ostvarili 2 titule ;) znaš kako / čime su japanci “izgradili ” svoj status u mnogim segmentima ? foto aparatom . radili su isto ono šta danas pokušavaju kinezi . a moje glupiranje … katkad se glupiram manje , katkad više ali zapravo možda se uopće ne glupiram . možda samo gledam širu sliku …..



          1
          -2

          3
        • avalon Prikaži

          Stipe … “zašto ironija u svakom komentaru??” možda je ironija , možda sarkazam …. tanka je linija među njima . zapravo , a zašto ne ? kad napišem kako i kinezi bezočno kopiraju misleći pri tom na aute i pri tom prolaze katastrofano na crush testovima je li ikome palo na pamet da samo “vanjsko” kopiranje ne znači ništa ako ga ne prati ono ispod lima ? u ato industriji je to lakše ali kinezi valjda žele proć jeftinije pa ne sljede u kopiranju ono “ispod” . u F 1 se ono “ispod” može “kopirat” samo ako ti netko recimo “pripomogne” ili to sam realiziraš . ako je merc “pripomoga” da se bolid RP “kompletira” krivci su oba tima . ako je ostatak djelo RP onda čemu frka ? kad sam napisa da ovog svega ne bi bilo da je RP kiksa , da se nije pokaza uspješnim jesam li laga ? misliš da bi frke bilo da je RP kopira šasiju , a ostatak “projekta” fula ? umisto ove frke bilo bi podsmjeha i nikome ne bi smetala kopija . s obzirom na pokazan ovih pa r sezona otkada se renault vratija ka tvornički tim koliko ljudi ima koji misle ( a s obzirom na rezultate ) da renaultovi inžinerski geniji plasiraju revolucionarne ideje ? jbte u F 1 di se prodaju motori , mjenjači , do lani i kočioni sistemi itd , di se npr kod prednjih krila onih koji su “pogodili” rade varijecije na temu ( kopije ? ) ovo šta je uradija RP je svetogrđe ? zar se tako nije prigovaralo i haasu na usku suradnu sa ferrariem kad su “živnuli” , postizali vrlo solidne rezultate ? koga danas boli kur za njihovu suradnju kad haasa nema nigdi ? dakle koliko sam stvari krivo napisa u prvom komentaru ? ti si se npr udostojia odgovorit ( mada mi se čini , a s obzorom na emotikon koji si stavija … :( da možda nisi shvatija sarkazam) za razliku od drugih koji možda nisu shvatili poantu i tu je odgovor na tvoje pitanje “zašto ironija u svakom komentaru??” nije sarkazam u svakom komentaru koji napišem nego samo onda kad mislim da je potreban .



          1
          -1

          2
        • Robert Kubica 1
          Stipe Prikaži

          ” u F 1 se ono “ispod” može “kopirat” samo ako ti netko recimo “pripomogne”
          ili to sam realiziraš . ako je merc “pripomoga” da se bolid RP “kompletira” krivci su oba tima”
          eto to je po meni problem, zato sam i napisa da mi je ta njihova instant brzina sumnjiva.
          Jer jedno je kopirat jedan element npr krilce, a sasvim drugo cijeli bolid.
          Evo npr F-duct, Mclaren je originalno razvio sustav, drugi su ga kako kažeš “kopirali”. Ako me sjećanje služi RedBull-u čak nije uspio ugraditi sustav iz prve.
          Ukratko, usvojiti nečiju ideju te je prilagoditi i razviti prema vlastitom bolidu nije kopiranje po meni.
          Uzeti cijeli bolid i ponosno tvrditi da je to kopija mi je problem. Tim više, kao što i sam kažeš postoji šansa da je tu bilo nečeg više i da su nacrti drugog tima bili uključeni. Ali ovo zadnje vrlo vjerojatno nikad nećemo saznati pa je i ova rasprava besmislena. Ovo je samo moje mišljenje, a ono je nije mi fora ponosno isticati kopiranje



          2
          2

          0
        • avalon Prikaži

          izgleda da je suvišno objašnjavat . napr Stioe piše “…. usvojiti nečiju ideju te je prilagoditi i razviti prema vlastitom bolidu nije kopiranje po meni” pa u čemu je onda problem sa RP ? usvojili su ideju mercedesa iz 2019. , prilagodili je svojim potrebama , svojim teh i tehnološkim mogučnostima , možda nešto prilagodili “ispod kože” šta mi ne vidimo . bi li se usvajanje nečije ideje moglo “prevest” ka kopiranje (koje je nekim a dozvoljeno ali ne i RP) jer gotov proizvod je na početku tek nečija ideja koju treba razradit i kroz razvoj , korak po korak dovest do finalizacije . kopiranje se može tumačit isto ka usvajanje ideje zar ne ? primjer “igranja” jezikom je hebrang kad je izjavija da on ne laže samo katkad ne govori istinu . dakle on ne laže ali ne govori svaki put istinu , a to nije lagaje ? onda ne postoji ni industrijska špijunaža jer neka “firma” nevino nastoji doči do ideje svog konkurenta , prilagoditi je svojim resursima i “izbacit” identičan proizvod . nijemci izgleda to ne znaju pa im je procjena da od takve špijunaže tj usvajanja njihovih ideja koje nisu kopiranje gube godišnje 50 miljardi eura ;) ovde izgleda nije važno šta se piše nego ko piše jer …. kad Stipe napiše “Tim više, kao što i sam kažeš postoji šansa da je tu bilo nečeg više i da su nacrti drugog tima bili uključeni. ” onda se kolege slože sa njim ali ne i samom čiji on dio komentara citira :) :) evo još jedan promjer … Pastor na moju primjedbu kako je haas vrlo ličija na ferrari napiše “Malo se glupiraš, avalon, ali ok… Haas nije nikad bio kopija Ferrarija. ” da bi danas antonio lončarević napisa interesantan osvrt na ovaj “slučaj” di između ostalog piše “I doista, vratimo li se malo u prošlost, vidjet ćemo da su slični slučajevi kopiranja postojali i ranije. Možda je najbolji takav primjer slučaj ”Haas”, čiji bolid iz godine u godinu uvijek izgleda kao replika ( = točna kopija ;) ) prošlogodišnjeg Ferrarija. ” znači li to da sam ja bija u pravu ( usprkos tek dvojice koji su to prihvatili i 12torice koji su “shvatili” da se glupiram ) ili će sad Pastor reagirat ka u mom “slučaju” i objasnit antoniju da haas nikad nije bija kopija ferraria ? možda tek usvajanje ideje ferraria i prilagođavanje vlastitom bolidu ? ali kako onda bolid može bit “vlastit” ako primjenjuje ferrarieve ideje i druge komponente koje po pravilniku može neometano kupovat osim kočionih sistema šta je ove sezone zabranjeno ? možda zbog toga haas i ima konstantno problema sa kočnicama jer im ferrari ( dok je i to bilo legalno ) jednostavno nije želija prodat , a oni sami to izgleda ne mogu riješit ? složena je ovo “materija” koju valjda treba shvatit . u prvom mom komentaru koji je dočekan “na nož” sam napisa da hass nije bija uspješan pa nije bilo puno frke ( osim na početku ) , a RP bar za sad je i zato se diže prašina koje ne bi bilo da je RP “kanta” , bilo bi potsmjeha ( i to sam napisa ) . kad sam odgovorija Lakinenu na njegovu primjedbu kako kopiranju nema mista u F 1 , a odgovorija sam ” znači li to da samim kopiranjem šasije tvoj bolid ima sve karakteristike bolida kojeg si kopira ? uzda sam se u inteligenciju ljudi ovde jer očito je da sama šasija nije garancija uspjeha . tehnički direktor andrew green navodi, kopiranje automobila je jedna stvar, ali razumijevanje tog automobila, to je nešto potpuno drugo. moja poanta je bila da osim šasije puno zavisi i o aerodinamičkim podatcima koje RP nije ima ( osim ako merc nije ima umišane prste u sve jer sa ex FI je ima usku suradnju … sitimo se izjave ocona ;) ) . zar je to bilo teško shvatit ili uvrstit u jednadžbu prije “pucanja” od gotovo svih ( osim mene ) po RP ? ako je dopušteno je PRODAVANJE DETALNIH FOTOGRAFIJA i nekih komponenti – u ovom slučaju: motora, hidraulike, specifikacije mjenjača i ovjesa ( kako antonio navodi ) di je problem ? ovo su vjerovatno svi znali pa su zato i “opleli” po RP :) :) :) a sve je samo plod dozvoljene trgovine i sve je u granicama zakona . antonio napominje da se nikad ne zna šta se događa iza kulisa no to sam ja napisa jučer samo … ko je to shvatija ? preporučija bi čitanje članka antonia . u njemu se između ostalog osvrnija i na strolla Jr možda i zbog tate valjda najomraženijeg vozača F 1 koji je sve dobro postiga utjecajem sriće i slučajnosti kako su komentirali . ante ( koji bi treba po mom mišljenju znat makar malo više od nas “obićnih” ) je naglašava Q ka pokazatelj lancove nekompetentnosti , a nije uzima u obzir npr prve sezone da je rookie LS završija tek 3 boda iza iskusnog masse . nije uziman u obzir od većine race pace LS , jako dobre vožnje u konfuznim i kišnim uvjetima , a kažu da se na mokrom poznaju “junaci” . jedan sam od rijetkih koji nije omalovažava LS . sad otiđite , pročitajte uradal antonia pa se ponovno vratite opalit mi minus jer “izgleda” da sam u poprilično segmenata bija u pravu … bar po antoniu lončareviću …..


          0
          -2

          2
        • Sebastian Vettel
          Pastor Prikaži

          da bi danas antonio lončarević napisa interesantan osvrt na ovaj “slučaj” di između ostalog piše “I doista, vratimo li se malo u prošlost, vidjet ćemo da su slični slučajevi kopiranja postojali i ranije. Možda je najbolji takav primjer slučaj ”Haas”, čiji bolid iz godine u godinu uvijek izgleda kao replika ( = točna kopija ) prošlogodišnjeg Ferrarija.

          A šta sad znači što je taj Antonio napisao da je Haas bio replika Ferrarija da je to odjednom istina, i da se može iznositi kao činjenica? Pa evo opet kažem i tebi, i tom Antoniju da Haas to nikad nije bio. Da jes (kao što je RP replika Mercedesa), to bi odmah pokazali i rezultati… Možda se zato nije digla velika frka oko Haasa, jer ipak nisu bili identična kopija. Ni s vana ni iznutra. A to nisu pokazivali ni rezultati. Za razliku od RP-a…

          Doduše slažem se da nije RP jedini krivac. Odmah sam i govorio, već na predsezonskim testiranjima, da to nisu mogli uraditi sami. Te zato bi trebali odgovarati i jedni i drugi. Ali to ne čisti RP od odgovornosti. Sad bi ih, po tvojoj logici, trebali prestati kritikovati, jer je možda i sam Mercedes umiješan? Pa to i govorimo od početka. Istina, RP je tužen u ovoj priči. Ali pogledaj malo medije šta objavljuju. Svima je jasno ako se kopija pokaže identičnom i iznutra, da bi mogao i Mercedes najebati. Jer će se onda postaviti pitanje kako su to mogli znati. Ili im je poklonjeno, ili su ukrali… Baš kao što smo i pričali cijelo vrijeme na ovu temu. Ali nema sad za sad smisla spominjati Mercedes, dok se ne dokaže suprotno. Ipak je ovdje tema RP, za sad.
          Ne vidim samo smisla u uplitanju Haasa. Dobro, donekle ima smisla, ali je jasno vidljivo da su podvukli neku crtu, samo na sličnost. A nisu išli na identičnost Ferrariju. I ne vidim zašto bi njih uplitali u ovo. Da su išli raditi tako detaljnu kopiju kao RP, to bi valjda i rezultati pokazali (isto kao u slučaju RP). I ondabi ih imalo smisla prozivati…



          1
          1

          0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Protest će bit odbijen. :chill:



    14
    11

    3
  4. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Ako je RP dijelove sam dizajnirao a to je FIA i potvrdila kad su posjetili RPovu tvornicu sta imamo dalje pricat.



    4
    -9

    13
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Ima se tu jos stosta za reci. Da FIA odradi posao u startu kako treba , u svemu , nebi nikada bilo nekih nepravilnosti koje se kasnije dokazu. A svi znamo da ih je bilo u raznim slucajevima



      15
      15

      0
      • Sergio Perez
        Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

        Ne isključujem tu mogućnost da je FIA samo došla popiti kavu u tvornicu. Znamo da su dosta aljkavi u poslu ali ono ne vidim baš osnovu da FIA uvaži ovo žalbu i nastavi opet istraživati.

        Ako se dokaže da je Mercedes da nacrte i sve RP onda mislim da je to dno dna i da ih treba kazniti i jedne i druge.

        Ali ako je RP sa slike nacrtao i dizajnio i testirao onda su napravili najbolji posao na gridu zato jer je to doista teško i komplicirano.

        Razumijem bijes fanova, RP nema baš jaku bazu navijaca a počeo je šamarati puno veće ekipe koje imaju velike baze navijača na portalu.



        13
        13

        0
        • Niki Lauda
          wapi Pretplatnik Prikaži

          Gle, ja navijam za Ferrari 44 godine. Doživio sam koječega od Ferrarija…..

          Ne smeta mene neka momčad koja danas je tu, a sutra tko zna gdje. Mene smeta princip. F1 nije nikad ovakve stvari dopuštala. Apsolutno nebitno je sto si im sve kote barem 0,1 mm različite nego Mercedesove, ali nije etički kopirati tuđi bolid. Da Ferrari ima sposobnijeg šefa iduće godine bi Sauber imao identican bolid, pa bi dogovorili tko sto razvija i zaobisli limit potrosnje…. Ovako to radi Mercedes, a Ferrari je mutav.



          3
          3

          0
  5. Renault
    JP Renault Prikaži

    Dobro da Renault protestira, time pokazuju da nema zafrkancije sa njima.

    Što se tiče odluke FIA-e, na njihovom mjestu bih kaznio Racing Point. Jednom ogromnom financijskom kaznom, tako da kopiranje drugima ubuduće ni ne padne na pamet.

    Dodatno sprječavanje kopiranja bih riješio tako da bi dozvolio kupovinu starih bolida sa kompletnom tehničkom dokumentacijom, pod uvjetom da bolidi moraju biti stariji od 2 sezone (npr. da ove godine Williams kupi Mercedes iz 2018. i vozi sa njim). To bi moglo privući nove momčadi u F1 i smanjiti troškove. Ali znam da je ovo potpuno nemoguće zbog stalnih promjena regulacija. :)



    10
    6

    4
  6. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Podržavam protest. I nadam se da će uroditi plodom, jer svima je jasno da oni ovo nisu dizajnirali. Iako mi nije mrsko gledati kako se i taj prošlogodišnji Mercedes nosi sa ostalima ove godine. A nosi se vrlo dobro. Da ga još ovi u Racing Pointu poznaju kako ga poznaje Mercedes, bili bi glatko drugi…



    19
    17

    2
  7. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Meni je ovo prilično čudno…

    Kao prvo ne vidim nikakvu logiku, jer ako je FIA posjetila tvornicu i već potvrdila da je RP sam dizajnirao bolid onda čemu ovo ?
    Drugo još čudnije zašto nakon VN Štajerske, zašto ne odmah nakon VN Austrije tj. prve utrke u sezoni…
    Nije da se brzina pokazala tek sad i da su tek sad skužili da RP neodoljivo podsjeća na lanjski Mercedes…

    Ima li možda Renault neke dokaze koje nisu javno objavili ili je ovo samo izljev bijesa iz Renaulta zato kaj Stroll nije kažnjen za izguravanje Ricca u današnjoj utrci…



    4
    4

    0
  8. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Anto Đapić im (pre)pisao diplomski rad…



    5
    5

    0
  9. Excisys Donator Prikaži

    Normalno da u RP forsiraju da je bolid fantasticno prekopiran jer svi vide da je to isti Mercedes od prosle sezone; surađivati ne smiju ali zato kopirati mogu. Ali ja sumnjam da je jedna ne tvornička momcad u stanju u godinu dana iz kompletno drugačijeg bolida u smislu aerodinamike prebacit se u dijametralno suprotnu i pritom izgledati identično kao Mercedes. I naravno sve to prekopirati uspješno da radi kako treba.



    7
    7

    0
  10. Ayrton Senna
    Lakinen Prikaži

    Dabogda iskopirali Ferrari od ove godine pa da im se odbije o glavu ?



    11
    11

    0
  11. Marlboro
    TurboV8 Prikaži

    Mene zanima koja bi reakcija mercedesa bila da im RP oduzme par bodova u utrci?



    7
    7

    0
  12. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Update

    Racing Pointovi “front and rear brake ducts” zaplijenjeni te će se usporediti sa prošlogodišnjim Mercedesom.

    Interesantno.



    9
    9

    0
  13. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Renault DP World F1 Team

    Ovo DP je double penetration?



    1
    -8

    9
  14. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Slazem se s ovim protestom jer F1 ne bi trebala biti , imam love ,daj da kupim bolid i sve od najboljeg pa da budem u vrhu. Ako su pravila da sve ekipe svoj bolid moraju dizajnirati same onda to vrijedi za sve.



    4
    4

    0
  15. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    McLaren je bio kažnjen s $100m zato što su u rukama imali Ferrarijeve nacrte. RP nema nacrte, ima realizirane nacrte tj gotovi bolid koji je napravljen po Mercedesovim nacrtima!



    7
    7

    0
  16. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Cyrilu je krivo kaj oni nisu uspijeli iskoporati iako su probali.



    1
    -2

    3
  17. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Jesam ja jedini kojem kopiranje Racing Pointa nije toliki “big deal”?
    Kopiranja je uvijek bilo i to mi je skroz logicno.
    Jedina stvar koja je upitna je da li postoji deal izmedju Merc. i RP.
    Ali, meni iskreno ni to ne bi bio problem. Mogli su i ostali…

    Ja bi uveo da na kraju svake sezone pobjednicka ekipa priloži sve svoje nacrte bolida i daju jedan da ga rastave i pogledaju sve sto hoce. Stisnu im ruku, “svaka čast”, i idemo dalje.
    Prvo: spriječile bi se dugogodišnje dominacije i monopol, a drugo: ekipe bi baratale s više znanja i ta silna težnja F1 da bude u svakom pogledu najnaprednija (“perjanica” motosporta) bi bila jos vise izražena.

    A mislim, prica se o originalnostima, a nema tog milimetra na bolidu koji nije propisan pravilima :facepalm:

    Uvijek ce svi biti korak iza Merc jer im “pravila” igre niti ne omogucuju ista bolje. Jedino sto mogu su “sive zone”, eto, malo originalnosti, koja se odmah uzima pod povecalo i onda se jos insinuira/optužuje da varaju (Ferrarijev motor npr.). Savršeni scenarij i teren za politiku i lobije…
    I onda pricamo o duhu sporta… i dovodimo u pitanje moralnost i sportski duh Racing Pointa, a nitko ne može demantirati da se hibridna era nije iscenirala i pravilnik pogodovao Mercedesu…
    E pa neka. Rukavica u lice. Neka fino prodrmaju cijeli sistem.
    Nabijem na k. ovu politiku Formule 1, FIA-u i Merc. dominaciju!



    3
    0

    3
    • NoOne Prikaži

      Sve točno. Potpisujem.



      1
      1

      0
    • Ferrari
      vekinator Prikaži

      Nije poanta F1 da svi imaju najbrži bolid nego da svi imaju najbrži bolid što mogu i znaju sastaviti. Inače bi svi vozili Mercedesove bolide pa da vidimo tko je uistinu najbrži vozač na gridu.
      Također, sportski duh nije u tome da pobjednik daje svoje recepte uspjeha samo zato da konkurencija bude konkurentnija. Poanta je da svi pokazuju rezultate svog rada i sposobnosti, ne tuđih.
      A ovo za današnju F1 se slažem, daleko je od objektivnosti i jednakih šansa za sve.



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.