Seidl: Formula 1 bi se trebala riješiti umjetnih pomagala za pretjecanje

Ante Vetma

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Seidl: Formula 1 bi se trebala riješiti umjetnih pomagala za pretjecanje

Ante Vetma

McLarenov šef Andreas Seidl se nada da će Formula 1 kao sport jednog dana izbaciti pravila koja služe za niveliranje performansi i umjetna pomagala za pretjecanja.

Taj osvježavajući stav dolazi nedugo nakon forsiranja ideje čelnika F1 o obrnutom gridu i kvalifikacijskim utrkama i nakon potvrde da će se uvesti pravila o “aerodinamičkom hendikepu”. Naime, ekipe će ovisno o plasmanu na kraju godine dobiti ograničenje koliko će smjeti raditi na aerodinamičkom razvoju. Seidl nije oduševljen:

“Rekao bih da sam ja malo staromodan po tom pitanju. Recimo, ja ne volim DRS jer mi je u Formuli 1 uvijek bilo drago da svi imaju iste uvjete i na kraju pobjeđuje onaj vozač i ona ekipa koja je napravila najbolji posao.”

“To mi je uvijek bilo drago, za razliku od nekih drugih trkaćih serija u kojima sam bio. Ja još uvijek sanjam da ćemo s novim pravilnikom od 2022. pa nadalje biti jednog dana u poziciji da svi imaju ista pravila i da nemamo umjetna pomagala za pretjecanje. Jednostavno, dobra zabava kroz kompetitivnost ekipa i bolide koji se mogu pratiti na manjim razmacima.”

Unatoč tome, Seidl prepoznaje da bi uvođenje obrnutog grida možda išlo na ruku McLarenu:

“Naravno da bi ekipa poput McLarena bila za to jer bi nam to bila sjajna prilika za velike rezultate koje u normalnim utrkama trenutno ne možemo ostvariti. Međutim, shvaćam da ekipa poput Mercedesa ne želi ispustiti dominaciju i prepustiti se nasumičnim utrkama.”

U predviđanjima za 2020. godinu ne očekuje puno promjena:

“Iskreno, ne vjerujem da će se na vrhu nešto drastično mijenjati što se tiče odnosa snaga ekipa. S obzirom na stabilni tehnički pravilnik očekujem uglavnom sličnu situaciju među top tri ekipe i sredine poretka.”

“Po onom što smo vidjeli u Barceloni mogu reći da možemo očekivati vrlo jak Racing Point. Razvili su svoj bolid zajedno s Mercedesom i bit će vrlo jaki. Očekujemo vrlo neizvjesnu borbu u sredini poretka, kao i prošle godine.”

“Prve potrese bi mogli vidjeti 2022. ili 2023. jednom kad dođe novi pravilnik i ograničenje budžeta.”

Podrži nas

Zadnji donatori:
wapi
Vordas
zekohonda

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9492 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Ante Vetma
Pulsmedia autor
3817 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #McLaren#Seidl

Komentiraj

7 komentara

 1. Ferrari PhillSF Prikaži

  Recimo da se dijelom slažem u vezi DRS-a, ali ne ga ukinuti, jednostavno svima omogućiti korištenje istog u zonama, znači bez pravila od 1 sec.

  Moje mišljenje je da DRS sam po sebi nije “umjetan” ali način na koji se provodi je bull*hit. Pogotovo kad ga leader utrke dobije od benchmarka.



  7

  7
 2. Fia je sama zakuhala stvar pocetkom 2000 ih kad je usporavala bolide sa uvođenjem gumama sa sarama i ostalim stvarima i otjerala inžinjere u prekomjeran razvoj aerodinamike i dovelo je do toga da je nemoguce pratit bolide a da ne izgubis pola downforca . Pa onda gase požar sa drs pred 10 godina pa smo dobili zaobilazenja po ravnini.. Pa im je jos 10 godina trebalo da skuze da nisu rjesili problem i napokon rezu aerodinamiku..Dakle kad se rijesi da se mogu bolidi pratit treba ostaviti drs u povijesti i zakljucat u ladicu.



  14

  1
 3. Susie Wolff Har Kl Donator Prikaži

  DRS mora ostati, sve dok se bolidi radikalno ne promijene.
  Na 90% staza bi Boga molili da nam da ili kišu ili neki veliki krš.
  Činjenica jeste da je utrkivanje uvijek bolje od samog čina preticanja, ali ne ako unaprijed znaš da će vozač preteći samo uz grešku onog vozača ispred.
  Vozači i timovi bi se vrlo brzo privikli na igru zvanu pole to win ;)



  7

  0