Ponovno proživljavanje sezone 2012: 15/20 – Podmetanje noge

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 4 godina 6 min 1 komentara

Nije izgledalo da bi nam Suzuka mogla donijeti utrku koja će riješiti puno toga po pitanju prvenstva, a dogodilo se upravo to – ponovno smo dobili borbu za naslov od nule.

Prije trkaćeg vikenda dogodilo se ono što se šuškalo dugo vremena – Lewis Hamilton odlučio je napustiti McLaren i prijeći u Mercedes na kraju godine. Mnogi su tada mislili da je Britanac donio potpuno krivu odluku…dalje neću pisati. McLaren je ubrzo objavio da će ga zamijeniti Sergio Perez, mladi Meksikanac koji se pokazao u Sauberu osvojivši tri postolja. Mnogi su se pitali što će onda biti sa Schumacherom, a Nijemac je sve razriješio u četvrtak kada je objavio da odlazi u konačnu mirovinu.

Webber je u kvalifikacijama osvojio drugo mjesto, što mu je bilo prvi put nakon VN Velike Britanije da će utrku krenuti iz prvog startnog reda.

Krajnja borba u Q1 bilo je vrlo uzbudljiva, a za dlaku su se izvukli Vergne i Schumacher, dok je trinaesto prase ispao Bruno Senna s tri stotinke sporijim vremenom od Jeana Erica. Slična je situacija bila i u drugoj rundi, gdje Massa opet nije uspio proći u Q3. Nico Hulkenberg odradio je dvije stotinke bolje vrijeme od njega te prošao dalje. Massi su se još pridružili Di Resta, Schumacher, Maldonado, Rosberg, Ricciardo i Vergne. S druge strane, Vettel je veoma dobrim krugom najavio da ne namjerava pustiti pole position.

Tako je i bilo na kraju, Seb se jedini spustio ispod 1:31 te osvojio četvrti uzastopni pole position na Suzuki, čime je zadržao 100% učinak u kvalifikacijama (nastavit će ga i na 2013.). Timski kolega Webber mu je bio blizu, no ipak je falilo dvije i pol desetinke. Treći najbrži bio je Jenson Button, prošlogodišnji pobjednik utrke. Britanac je u Japanu uvijek bio motiviraniji dok je trajala veza između njega i Jessice Michibate, zgodne Japanke s kojom je bio u braku do 2015. godine.

Sebastian Vettel je na Suzuki osvojio 34. pole position, čime je na vječnoj listi prešao Clarka i Prosta, pa se tako pozicionirao na treće mjesto, iza Senne i Schumachera.

Suzuka se pridružila Spa Francorchampsu po pitanju najkaotičnijeg starta sezone. Sudarilo se čak šest vozača, prvo Raikkonen i Alonso, gdje je Španjolac izvukao deblji kraj te je morao odustati. Sljedeći sudar izazvao je Grosjean (sedmi put da izaziva incident u prvom krugu utrke te sezone) zabijanjem u Webbera, kojemu je oštetio prednje krilo te obojicu bacio na dno poretka. U svoj toj gužvi nije se dobro snašao Senna koji je pogodio Rosberga. Nijemac je morao odustati, dok je Bruno ipak nastavio utrku.

Nakon tri kruga sigurnosnog automobila, utrka je krenula dalje. Vettel je poveo, za njim Kobayashi te Button koji je u cijelom kaosu zaradio pet mjesta (startao je osmi zbog promjene mjenjača), a ništa lošije nije prošao ni Massa koji je bio odmah iza Jensona. Do prvih ulazaka u boks nije bilo puno akcije na stazi, ali mali show pružio je Perez probijanjem u poretku, a šlag na torti je bio prelazak Hamiltona u šikani s unutarnje strane. Izgledalo je odlično, bilo je to kao da Sergio želi pokazati da u McLarenu nisu pogriješili, pretičući pritom odlazećeg Hamiltona. Felipe Massa najbolje je prošao kroz seriju zaustavljanja u boksevima te se uspio probiti na drugo mjesto koje nije ispustio do kraja utrke, dok su Kobayashi i Button izgubili po jednu poziciju.

Perez je nakon bokseva ponovno pao iza Hamiltona i ponovno ga pokušava proći u šikani, no ovaj put ga Hamilton nadmudruje i tjera na grešku kojom se sam sebe izbacio iz utrke. Prvo je zasjao, pa se brzo i ugasio, dok u epizodi u McLarenu nije nikad zasjao.

Druga serija ulazaka u bokseve nije donijela promjene u vrhu poretka, no glavno pitanje bilo je može li Kobayashi zadržati Buttona. Na Japancu je zasigurno bio pritisak domaće utrke, ali i to da je Perez u sezoni osvojio čak tri postolja, a on niti jedno. Vettel je cijelo vrijeme bio najbrži te je sagradio oko 20 sekundi prednosti u drugom dijelu utrke. Kako se utrka bližila kraju, Button je bio sve bliže Kobayashiju i činilo se da je samo pitanje kruga kad će pasti prvi napad. Na zadovoljstvo domaćih navijača, to se nije dogodilo i slavlje je bilo ogromno.

Sebastian Vettel je tako osvojio treću pobjedu sezone (prvi pobjednik utrka za utrkom) uz grand chelem (pole position, pobjeda, najbrži krug i vodstvo u svakom krugu utrke). Bila mu je to 24. pobjeda karijere, čime je prestigao Piqueta i izjednačio se s velikim Fangiom. Drugi je završio Felipe Massa s najboljim rezultatom sezone i prvim postoljem nakon VN Koreje 2010. Treći Kobayashi je tako postao treći Japanac na postolju u povijesti F1. Bilo je to njegovo prvo postolje u karijeri i zadnje za Sauber.

Na postolju je publika vikala “Kamui Kamui”, a tribine su se gotovo srušile kad je prošao ciljem pola sekunde ispred Jensona Buttona. Bilo je to postolje prepuno osmijeha kakvo se ne viđa često.

Prvenstvo je ponovno bilo potpuno otvoreno i Alonsovo vodstvo spalo je na samo četiri boda. Red Bull je bio u boljoj formi pa tako i Vettel u boljoj poziciji. Iako je sve izgledalo kao da će osvajanje naslova biti lako, sve je prošlo potpuno drugačije. Preostalih pet utrka pružilo je fantastičnu akciju.

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h28:56.242
 2.  Massa         Ferrari                    +    20.639
 3.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    24.538
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +    25.098
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    46.490
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    50.424
 7.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    51.159
 8.  Maldonado     Williams-Renault           +    52.364
 9.  Webber        Red Bull-Renault           +    54.675
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:06.919
11.  Schumacher    Mercedes                   +  1:07.769
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:23.400
13.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +  1:28.600
14.  Senna         Williams-Renault           +  1:28.700
15.  Grosjean      Lotus-Renault              +    1 krug
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +    1 krug
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +    1 krug
18.  Petrov        Caterham-Renault           +    1 krug
19.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    1 krug

Najbrži krug: Vettel, 1:35.774

Nisu završili:

Pic           Marussia-Cosworth            39
Karthikeyan   HRT-Cosworth                 34
Perez         Sauber-Ferrari               19
Alonso        Ferrari                      1
Rosberg       Mercedes                     1

Stanje u prvenstvu nakon 15. utrke:                

 1.  Alonso       194        1.  Red Bull-Renault        325
 2.  Vettel       190        2.  McLaren-Mercedes        283
 3.  Raikkonen    157        3.  Ferrari                 263
 4.  Hamilton     152        4.  Lotus-Renault           239
 5.  Webber       135        5.  Mercedes                136
 6.  Button       131        6.  Sauber-Ferrari          115
 7.  Rosberg       93        7.  Force India-Mercedes     81
 8.  Grosjean      82        8.  Williams-Renault         58
 9.  Massa         69        9.  Toro Rosso-Ferrari       15
10.  Perez         65       
11.  Kobayashi     50       
12.  Di Resta      44       
13.  Schumacher    43       
14.  Hulkenberg    37       
15.  Maldonado     33       
16.  Senna         25       
17.  Vergne         8       
18.  Ricciardo      7

Odgovor

1 komentar

  1. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Kimi i njegovi rijetki dobri startovi…



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.