Binotto želi utrke s obrnutim gridom ove godine

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 4 godina 2 min 8 komentara

Ferrarijev šef Mattia Binotto vjeruje da je nadolazeća sezona najbolja prilika za isprobavanje novog formata vikenda, što uključuje kontroverzni prijedlog “kvalifikacijskih utrka” s obrnutim startnim poretkom.

Naime, prijedlog kaže da bi se na određenim GP vikendima subotom umjesto klasičnih kvalifikacija vozila jedna 30-minutna utrka, a u toj utrci bi se startne pozicije dodijelile obrnuto od njihovog trenutnog mjesta u vozačkom poretku. Primjerice, ako je Nicholas Latifi trenutno posljednji vozač u poretku – on bi na toj subotnjoj kratkoj utrci imao pole position. Na kraju utrke bi rezultat ujedno značio i gdje će tko startati sutradan u klasičnoj utrci.

“Vjerujemo da će 2020. godina biti svejedno drukčija. Ova sezona je trebala krenuti u Australiji, ali nije, krenut će u srpnju. Imamo manje utrka, a neke će biti na istim stazama: Austrija – Austrija, Velika Britanija – Velika Britanija.”

“Još uvijek mislim da moramo pokušati privući naše navijače. Moramo osigurati da za Formulu 1 napravimo najbolji mogući show. Vjerujem da je rješenje moglo biti uvođenje takve sprint utrke na jednom od tih duplih vikenda na istoj stazi.”

“2020. godinu možemo shvatiti i kao testnu platformu za alternativna rješenja za budućnost.”

Neke ekipe su protiv ovog prijedloga, ali Binotto kaže da je Ferrari prihvatio određene kompromise u pravilniku zbog kojih su bili u podređenom položaju, a sve zbog višeg dobra, odnosno, za dobrobit prvenstva.

“Imamo odgovornost prema našoj zajednici i ponekad moramo prihvatiti kompromise performansi kako bismo pokušali napraviti nešto, otišli u pravom smjeru za show i za F1, te motosport.”

“Mi u Ferrariju smo prihvatili puno kompromisa. Primjerice, razvoj se zamrznuo, zamrznule su se i određene komponente za koje trenutno znamo da nemamo najkompetitivniji bolid.”

“Da sam gledao samo na Ferrari onda sam mogao reći “ne” ograničavanju budžeta i slobodi razvoja. Nama treba sav razvoj kojeg možemo dobiti.”

“Na kraju krajeva, shvaćamo što to znači. Shvaćamo situaciju i mislim da smo došli do kompromisa koji je sjajan za sport, a ne za nas. Ideja sprint utrke se sviđa svima osim jednoj ili dvama ekipama. F1 je za to, FIA je za to. Mislim da je šteta što se ne slažemo svi jer je to definitivno razuman kompromis, odgovoran izbor.”


Odgovor

8 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Nadam se da postoji barem netko razuman u FIA-i i da ce bez imalo razmisljanja zaustaviti ovu farsu. Timovi gube novac, radna snaga se smanjuje, sport postaje sve skuplji, a oni u svrhu popularizacije idu pogorsati stvari. Obrnuti grid je neposteno, riskantno (u pogledu potencijalnih nesreca zbog kojih se neki timovi nece moci financijski oporaviti niti pripremiti za nadolazecu glavnu utrku) i nadasve nepromisljeno sranje koje je izmislio netko tko je previse gledao F1 igrice na Youtubeu. Novac oduvijek ima glavnu rijec, ali cini se da je sada preuzeo potpunu moc nad sportom.



    21
    20

    1
  2. DDDD Prikaži

    F1 treba ostat F1. Napravi bolid Matija da valja pusti grid.



    10
    10

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Slažem se s binottom. Šok i nevjerica.



    3
    -7

    10
  4. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Idiotarije na najvecem levelu.
    Znaci obrnuti grid , sprint utrke su neprihvalljive u F1.
    I ako je tako nema se sta opce isprobavat. Ako necemu nije mjesto u F1 onda nema potrebe za nekim probama.
    Probavaju se stvari samo koje ima smisla uvesti u F1



    14
    13

    1
  5. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Moje mišljenje je da ova sprint utrka odgovara jedino Ferrariju i Red Bullu. Ako pretpostavimo da će većinu sprint utrka pobijediti Mercedes, a iza njih će se posložiti Red Bullovi i Ferrariji, (govorim naravno u većini utrka pošto je Mercedes i sad najjači) te tri najjače ekipe nebrinu Williams, Haas, Alpha Tauri, Alfa Romeo Sauber, Racing point, Renault i McLaren, jer bi ih ošišali pa čak i Monacu, a RB i Ferrariju puno znači da startaju ispred Mercedesa, jer su dovoljno kompetitivni da ostave Merc iza sebe cijelu trku. Naravno, ovo odgovara i 7 ostalim momčadima, ali one će se svakako rapodijeliti od sedmog do dvadesetog mjesta.



    2
    2

    0
  6. fjaka Prikaži
    x1

    logično bi bilo novotarije idiotarije prvo isprobat u f2 ili koji drugi niži rang pa ako je čemu uvest u f1.



    4
    4

    0
  7. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Jako skupa proba uvođenja umjetnog utrkivanja.Ne dao dragi Bog da se nekome neš desi u sudaru jer će svi jako na glavu napadat u tih 30 min i biti će svega..Kao da očajnički nešto uvode tek toliko da uvode.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.