Na današnji dan: Verstappenova prva pobjeda i “neoborivi” rekord

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 4 godina 2 min 4 komentara

Kako se za rekorde uvijek i govori – tu su da se obore. Za neke ljudi uvijek govore “nema šanse da to netko obori”, pa ipak dođe netko, napravi senzaciju i postavi novi. Dugo vremena se mislilo da Schumacherov rekord od 91 pobjede nije niti blizu dostižan, pa već sada, samo 14 godina nakon, Hamilton ima 84 pobjednička pehara.

Jedan od ovih neoborivih rekorda bi lako mogao biti onaj Verstappenov s VN Španjolske kada je postao najmlađi pobjednik u povijesti Formule 1. Dogodilo se to upravo na današnji datum prije četiri godine kada je hladnokrvno ispred puno iskusnijih vozača u bolidima slične brzine donio slavlje Red Bullu prvi put nakon VN Belgije 2014.

Pozadina cijele priče započela je dva tjedna prije VN Španjolske, točnije u prvom krugu VN Rusije. Tada je Daniil Kvyat izbacio Vettela iz utrke tako što ga je dva puta udario u stražnji kraj, a zatim i sebi i timskom kolegi uništio utrku iz koje nisu izvukli niti jedan bod. Bio je to okidač, pogotovo kod Helmut Marka, koji je htio što prije Verstappena prebaciti u glavnu momčad. I dobro je odradio, Kvyat jednostavno nije brz kao Max.

VN Španjolske pokazala je sav Verstappenov sjaj – sa samo 18 godina i 228 dana postao je uvjerljivo najmlađi pobjednik u povijesti F1, ostavivši Vettela daleko iza sebe (21 godina i 73 dana). Nevjerojatno brzom prilagodbom na bolid odradio je veoma zrelu utrku, pokupio sve moguće pohvale i nastavio sezonu na visokom nivou, s performansama na VN Brazila kao šlagom na torti.

Jedini rekord koji Verstappena trenutno zanima je najmlađi prvak u povijesti F1 zato što mu je za to ostala samo ova sezona i siguran sam da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ga osvoji. Sjetimo se kako je samo ljut bio što nije uspio osvojiti pole position na VN Meksika 2018. To je i normalno, velik broj vozača gleda kako da postavi nekakvu statistiku (bez obzira što mnogi govore da ih statistika ne zanima), pogotovo onu koja se jako cijeni. Ova statistika je zasigurno cilj i Charlesa Leclerca, koji će isto tako postati najmlađi prvak u povijesti ukoliko mu to uspije. S druge strane, Hamilton želi izjednačiti Schumijev rekord, dok Vettel zasigurno cilja na naslov s Ferrarijem koji je oduvijek tako žarko želio.

2020., čekamo!


Odgovor

4 komentara

  1. Ayrton Senna
    Ayrton_Honda Prikaži

    Jel to ona utrka kaj su zajeb*li Ricciarda s strategijom i “poklonili” Verstappenu pobjedu?



    4
    1

    3
  2. lukarak Donator Prikaži

    Pa ne mora biti da je to bas neoborivi rekord. Moze se i neki novi, ali ipak punoljetni Max pojaviti opet, ali ne u TR nego u momcadi tipa McL 2007 i pobijediti u nekoj utrci na pocetku sezone.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.